Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2011

Οι απειλές εναντία στη Λιβύη, νέα απόδειξη της αμερικανικής επιθετικής πολίτικης

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, Αρ. φύλλου 2, Φλεβάρης 1986

«ΖΕΡΙ I ΠΟΠΟΥΛΙΤ», 16.1.86

Πάνε μέρες τώρα, που η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης έχει συγκεντρωθεί στη Μεσόγειο όπου έχει δημιουργηθεί μια νέα εστία έντασης που μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνη σύρραξη.

Έχοντας σαν πρόσχημα τα τραγικά γεγονότα που συνέβηκαν στο αεροδρόμιο της Ρώμης και της Βιέννης όπου άγνωστοι προέβηκαν σε βαρείες τρομοκρατικές πράξεις σε βάρος αθώων επιβατών που πήγαιναν στις δουλειές τους, οι ΕΠΑ εξαπέλυσαν άγρια αντιλιβυκή εκστρατεία και προέβηκαν σε πολλές προετοιμασίες για άμεση στρατιωτική επίθεση ενάντια σ’ αυτή τη χώρα.

Παρ’ όλο που μέχρι τώρα δε βρέθηκε κανένα πειστικό στοιχείο που να δείχνει την ταυτότητα των αυτουργών αυτών των πράξεων, παρ’ όλο που η Λιβύη δήλωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τις ενέργειες αυτές, οι ΕΠΑ προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα "Κάζους Μπέλι" από τα πιο βάναυσα αλλά και από τα πιο χυδαία.

Αυτό που πέφτει περισσότερο στο μάτι και που αγαναχτεί την προοδευτική κοινή γνώμη του κόσμου είναι η πολιτική και ιδεολογική αντίληψη με την οποία ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός θέλει να δικαιολογήσει την επίθεσή του κατά της Λιβύης και τις άλλες χώρες που δεν υποκύπτουν σ’ αυτόν. Στις ΕΠΑ καλλιεργείται και εφαρμόζεται η θεωρία της οικουμενικότητας των αμερικάνικων συμφερόντων, τα οποία σύμφωνα μ’ αυτούς εκτείνονται σ’ όλη την υδρόγειο, σ’ όλες τις θάλασσες και τις ηπείρους, στο διάστημα και παντού. Οι ΕΠΑ διεκδικούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα να θεωρούν σαν παραβίαση των αμερικάνικων συμφερόντων κάθε ενέργεια και στάση των κυρίαρχων κρατών στον τομέα των διεθνών σχέσεων που δεν ταυτίζεται με την υπαγόρευση της Ουάσιγκτον και με τον έλεγχο που θέλει να επιβάλλει επί των άλλων.

Στην κατεύθυνση αυτή, δε μένει πίσω και η άλλη υπερδύναμη, ο σοβιετικός σοσιαλιμπεριαλισμός, ο οποίος σε συναγωνισμό και ανταγωνισμό με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, προσπαθεί επίσης να επεχτείνει την αυτοκρατορία του και να διευρύνει τις ζώνες του επιρροής όπου μπορέσει.

Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαίωμα των λαών, η καταπάτηση των κανόνων και των νόμων του διεθνούς δικαίου, η περιφρόνηση της κοινής γνώμης, η ξετσίπωτη επιθετικότητα και βαναυσότητα αποτελούν ένα από τα βασικά χαραχτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής και της αμερικάνικης συμπεριφοράς στις διεθνείς υποθέσεις.

Οι επιθετικές ενέργειες κατά της Λιβύης είναι μια νέα περίπτωση της εφαρμογής αυτής της πολιτικής,. Και τις ενέργειες αυτές τις συγκαλύπτουν με την ανάγκη δήθεν της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Στην πραγματικότητα οι ΕΠΑ θέλουν να τιμωρήσουν τη Λιβύη, επειδή δεν υποτάχθηκε στην αμερικάνικη υπαγόρευση. Δεν τους αρέσει που η Λιβύη αντιτάσσεται με αποφασιστικότητα στη βάρβαρη αμερικανό - ισραηλινή επίθεση κατά των αραβικών λαών, δεν τους αρέσει που υπερασπίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, που έχουν καταπατηθεί, που προασπίζει και διαφυλάσσει την εθνική της κυριαρχία.

Ο θόρυβος που γίνεται τώρα στις ΕΠΑ γύρω από την τρομοκρατία είναι μια μεγάλη και απαίσια καπηλεία. Κανείς δε μπορεί να δικαιολογήσει τις διάφορες τρομοκρατικές πράξεις, που έχουν διαδοθεί σήμερα σ’ όλον τον καπιταλιστικό και ρεβιζιονιστικό κόσμο και που είναι προϊόν των καταπιεστικών και εκμεταλλευτικών καθεστώτων, των βαριών πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών στις οποίες έχουν φέρει τους πολίτες τους. Κανείς επίσης δε μπορεί να εγκρίνει τις διάφορες τρομοκρατικές πράξεις που ιδιαίτερα άτομα παλαιστίνιων έχουν διαπράξει σε διάφορες χώρες. Αυτό βλάπτει και δυσφημίζει, κατά κύριο λόγο, το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού και των άλλων αραβικών λαών.

Οι τρομοκρατικές πράξεις, ανεξάρτητα από το επικάλυμμα και την υπόθεση στην οποία αναφέρονται, δεν είναι επαναστατικές και απελευθερωτικές ενέργειες. Αντίθετα αυτές προκαλούν μεγάλη ζημιά στον πραγματικό επαναστατικό αγώνα και υποκινούνται από τον ιμπεριαλισμό και την αντίδραση, που τις εκμεταλλεύεται για να δυσφημίσει και χτυπήσει το δίκαιο αγώνα των λαών. Ο δρόμος της τυφλής και απεγνωσμένης τρομοκρατίας είναι δρόμος λαθεμένος και επικίνδυνος, που οι πραγματικοί επαναστάτες τον έχουν απορρίψει και καταδικάσει με αποφασιστικότητα.

Αυτό όμως, μπροστά στο οποίο ο κόσμος δε μπορεί να κλείσει τα μάτια είναι η αμερικάνικη τρομοκρατία που ασκείται ενάντια στους αραβικούς λαούς και παντού στον κόσμο και η ισραηλινή γενοκτονία σε βάρος των παλαιστινίων.

Υπάρχει μήπως μεγαλύτερη και πιο απαίσια τρομοκρατία απ’ αυτή που ασκούν από χρόνια τώρα οι ισραηλίτες με την άμεση αμερικάνικη υποστήριξη σε βάρος του παλαιστινιακού λαού; Ποιός μέτρησε πόσα αθώα παιδιά, γυναίκες και γέροντες σκοτώθηκαν σαν αποτέλεσμα της αποκαλούμενης ισραηλινής εκδίκησης; Πως μπορεί να ονομαστούν οι βομβαρδισμοί στην Τύνιδα από ισραηλινά αεροπλάνα, που ξεκίνησαν από αμερικάνικο αεροπλανοφόρο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν αθώοι πολίτες μιας κυρίαρχης χώρας; Μήπως δεν είναι τρομοκράτες και πέρα από τρομοκράτες οι συμμορίτες και οι γκάστερ, που οι ΕΠΑ έχουν συγκεντρώσει και ρίξει σε ανοιχτό πόλεμο ενάντια στον ειρηνόφιλο νικαραγουανό λαό; Ο κατάλογος των τρομοκρατικών εγκλημάτων που διαπράχτηκαν από τις ΕΠΑ είναι ατέλειωτος.

Κανένα κράτος δεν έχει δημιουργήσει, μια τέτοια τερατώδικη οργάνωση του εγκλήματος, όπως είναι η ΣΙΑ. Κανένα κράτος δε διακηρύσσει σε τέτοιο βαθμό, όσο η Αμερική το κοινό έγκλημα στις ξένες χώρες για τους ιμπεριαλιστικούς της σκοπούς. Πουθενά αλλού η φιλοσοφία του εγκλήματος δεν έχει αντικαταστήσει την κρατική πολιτική φιλοσοφία όσο στις ΕΠΑ.

Οι προοδευτικοί και, κυρίαρχοι λαοί ούτε συμβιβάστηκαν και ούτε πρόκειται να συμβιβαστούν με την πολιτική της υπαγόρευσης, της υποταγής και της επίθεσης που οι ΕΠΑ θέλουν να επιβάλλουν στον κόσμο. Η κατακραυγή που προκάλεσαν οι νέες αμερικάνικες απειλές και εκβιασμοί ενάντια στη Λιβύη, η αποδοκιμασία που συνάντησαν ακόμα και σε σύμμαχες χώρες, η εξέγερση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη θρασύτητα και τον πρωτοφανή κυνισμό που δείχνουν οι ιθύνοντες της Ουάσιγκτον απέναντι σε μια κυρίαρχη χώρα ….. εκείνη τη μεγάλη απομόνωση στην οποία έφεραν τον εαυτό τους οι ΕΓΙΑ με τη συμπεριφορά και τις επιθετικές επιδιώξεις.

Με το λαό της Λιβύης, κατά τις βαριές αυτές στιγμές που η λευτεριά και η ανεξαρτησία του απειλούνται άμεσα από στρατιωτική επίθεση των ΕΠΑ, ενώθηκαν όλοι οι αραβικοί λαοί και οι λαοί των μουσουλμανικών χωρών. Η υποστήριξη και η αλληλεγγύη τους αναμφίβολα αποτελούν μια μεγάλη ανασχετική δύναμη για τα επικίνδυνα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ταυτόχρονα η στάση αυτή είναι μια νέα μαρτυρία της δύναμης που αντιπροσωπεύει η αραβική ενότητα και της αναγκαίοτητάς της, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των αραβικών λαών από τις αμερικανό - ισραηλινές απειλές και τη σωστή λύση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Οι ΕΠΑ έπρεπε να είχαν σκεφθεί και στοχαστεί, για τη μεγάλη αντιαμερικανική αντίδραση που προκαλούν τώρα στον κόσμο οι επιθετικές τους ενέργειες κατά της Λιβύης. Αλλά δεν είναι η πολιτική σύνεση και η λογική των πραγμάτων που καθοδηγούν την εξωτερική πολιτική γραμμή της Ουάσιγκτον. Η μεγαλομανία υπερδύναμης και η πολιτική της παγκόσμιας κυριαρχίας που ακολουθεί ο Ρήγκαν και ο κύκλος του μπορεί να οδηγήσει σε κάθε τυχοδιωκτισμό.

Γεγονός είναι ότι απέναντι από τη Λιβύη έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αμερικάνικος ναυτικός στόλος και μερικά σμήνη αεροπλάνων ήρθαν από την αμερική για την ενίσχυσή του. Αμερικάνοι επίσημοι εξακολουθούν να λένε ότι εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ενάντια στη Λιβύη θα αναληφθούν και άμεσες στρατιωτικές ενέργειες. Δηλώνουν ανοιχτά, ότι έχουν καθοριστεί και οι στόχοι που θα πληγούν.

Είναι φανερό, ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι απειλητική μόνο για τη Λιβύη, αλλά εμπεριέχει πολλούς κινδύνους για όλες τις χώρες της περιοχής της Μεσογείου. Οι περιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν σαν αποτέλεσμα των ανεύθυνων ενεργειών του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού απειλούν να θίξουν και τα ύψιστα συμφέροντα και των άλλων χωρών, εκτός της Λιβύης. Γι’ αυτό, στο όνομα αυτών των συμφερόντων που είναι κοινά για όλες τις χώρες της περιοχής αυτής, όπου γεννήθηκε ο πιο αρχαίος πολιτισμός στον κόσμο, πρέπει να καταδικαστούν και να απορριφθούν από όλους τα επιθετικά σχέδια των ΕΠΑ. Δεν πρέπει να επιτραπεί ούτε στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ούτε στο σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό να δώσουν στον εαυτόν τους το δικαίωμα να καταπατούν όπως θέλουν και όποτε θέλουν τα νόμιμα δικαιώματα των κυρίαρχων λαών.

Η οικονομική και στρατιωτική δύναμη του αμερικάνικου όπως και του σοβιετικού ιμπεριαλισμού μπορεί να είναι μεγάλη. Αλλά πιο μεγάλη και πιο ισχυρή είναι η επιθυμία των λαών να ζήσουν ελεύθεροι, ανεξάρτητοι και κυρίαρχοι στις χώρες τους.

Εάν υπάρχει η αποφασιστικότητά τους να υπερασπίσουν το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα, εάν υπάρχει η θέληση να συσπειρωθούν στο όνομα αυτού του δικαίου, τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής επίθεσης και υπαγόρευσης είναι ανίσχυρα.

Ο αλβανικός λαός, όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών της ΛΣΔ Αλβανίας στη Σύνοδο της Λαϊκής Βουλής, ενώνεται με τους αδελφούς αραβικούς λαούς και με όλους τους προοδευτικούς και ειρηνόφιλους λαούς στον κόσμο, που ζητούν να σταματήσουν οι απειλές που γίνονται ενάντια στη Λιβύη και την εξάλειψη της επικίνδυνης κατάστασης που δημιούργησε στη Μεσόγειο ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με τις επιθετικές του ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: