Παρασκευή, Ιανουαρίου 28, 2011

ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 40ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», Όργανο της Οργάνωσης των Κομμουνιστών Μαρξιστών - Λενινιστών Ελλάδας, Χρόνος 3ος, Αριθ. Φύλλου 12, Δεκέμβριος 1984
Αντί του β’ μέρους του άρθρου «ΛΣΔ Αλβανίας: Η μόνη σοσιαλιστική χώρα στον κόσμο. O σοσιαλισμός οικοδομείται σύμφωνα με τη διδασκαλία των Μαρξ - Ένγκελς - Λένιν – Στάλιν», αναδημοσιεύουμε το χαιρετιστήριο του συντρόφου Ενβέρ Χότζια στον αλβανικό λαό με την ευκαιρία της 40ης επετείου από την απελευθέρωση της Αλβανίας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 40ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Χαρούμενα τις γιορτές του Νοέμβρη, Ακριβή Αλβανία,
Χαρούμενος θαυμάσιε λαέ μας,

Αγαπημένη μου Πατρίδα, συμπληρώθηκαν 72 χρόνια από τότε που ανακήρυξες την ανεξαρτησία. Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια που ζεις και προοδεύεις στο σοσιαλισμό, απελευθερωμένη μια για πάντα από την καταπίεση και εκμετάλλευση, από τις ραδιουργίες και τις ποταπότητες των ξένων καταχτητών και των εσωτερικών εχθρών.
Ατέλειωτα βάσανα και δυστυχίες έχεις υποφέρει, Αλβανία μου, στη διάρκεια όλων των αιώνων. Δύσκολα να βρεθεί στον κόσμο μια μικρή χώρα σαν την Αλβανία μας, με έναν τέτοιο λαό σαν ο αλβανικός λαός, που να έχει αγωνιστεί τόσο πολύ, που να έχει τολμήσει τόσο πολύ, να έχει δείξει τόση ανδρεία και σύνεση, που να έχει συντρίψει όλους τους εχθρούς και να έχει βγει περήφανος μπροστά στην ιστορία, να έχει βγει ελεύθερος και κυρίαρχος, να έχει αρπάξει την εξουσία με τα όπλα του, χωρίς να έχει και χωρίς να ζητήσει κανενός τη βοήθεια.
Εχθροί από τους πιο άγριους έχουν επιτεθεί και έχουν ζητήσει να εξαλείψουν αυτό το γενναίο λαό από την πρόσοψη της γης, να σβήσουν την Αλβανία από το χάρτη του κόσμου, να τη διαμελίσουν και να τη μοιράσουν ανάμεσα στους γείτονες της, κυρίαρχοι των οποίων ήταν οι κατασκοπίες των μεγάλων δυνάμεων. Μάταια όμως. Η Αλβανία και οι αλβανοί αγωνίστηκαν και νίκησαν. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι αθάνατη.
Για τις μεγάλες αυτές αξίες, Αλβανία μου, λαέ μου, μιλάει η ιστορία. Μιλάει η ιστορία με μεγαλύτερη δύναμη σήμερα. Αυτή όμως έχει μιλήσει και πριν, παρ’ όλο που οι ξένοι εχθροί έκαναν το παν ώστε η φωνή σου να μην ακουστεί πουθενά.
Πολλοί εχθροί πάτησαν το πάτριο έδαφος μας. Οι Ρωμαίοι του Καίσαρα και του Μάρκ Αντώνιο, οι Οθωμανοί, οι σέρβικες ορδές από το Σταφάν Ντουσάν και μέχρι τους Καραγιόργεβιτς, τους Έλληνες του Βενιζέλου και του Ζωγράφου, τους Ιταλούς του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και εκείνους του Μουσολίνι, τους Αυστροουγγαρέζους του Φραντζ Γιόζεφ, τους Γερμανούς του Χίτλερ.
Εσύ όμως, Αλβανικέ λαέ, αντιμετώπισες όλους αυτούς τους εισβολείς, βγαίνοντας ύστερα από κάθε κατάχτηση πιο ενωμένος, πιο ανανεωμένος, πιο αποφασισμένος, για να μη σκύψεις το κεφάλι μπροστά σε κανέναν.
Τα αρχεία των Καγκελαριών των ευρωπαϊκών κρατών είναι γεμάτα με ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν τον αγώνα σου, την ανδρεία και τους φλογερούς σου πόθους για λευτεριά. Τα αρχεία αυτά όμως, ακόμα και σήμερα δεν ανοίγονται. Αυτά μένουν κλειστά.
Καλύτερα όμως και πιο καθαρά απ’ ότι τα έγγραφα των ξένων γραφείων, η μεγαλοπρεπής ιστορία σου, ηρωικέ λαέ, έχει γραφεί με αίμα και με ιδρώτα και έχουν τραγουδηθεί από γενεά σε γενεά, από σένα τον ίδιο. Έτσι εσύ τραγούδησες τον εαυτό σου στο αίμα σου, στην αιωνιότητά σου. Τα τραγούδια αυτά ενέπνεαν τις γενεές, τη μια μετά την άλλη, τις εξόπλιζαν με την αγάπη για την πατρίδα, για τη λευτεριά, τους διηγούνταν για την ανδρεία, την αποφασιστικότητα, για την αλυγισία των παπούδων τους, τους διηγούνταν ότι μόνο με αίμα και ιδρώτα μπορεί να υπερασπίζονταν η λευτεριά, η τιμή, η γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, η κουλτούρα. Στα τραγούδια σου αναφέρεται η βοήθεια που εσύ Αλβανικέ λαέ έδωσες στους άλλους λαούς κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αυτά είναι τραγούδια για τον Σκερντέμπεη και τα παλληκάρια του αλβανούς που βοήθησαν Ουνίαδη, που βοήθησαν το βασίλειο της Νεάπολης να απελευθερωθεί. Είναι τραγούδια για τα παιδιά σου που πήγαν να πολεμήσουν και στη Γαλλία με το στρατάρχη Ντε Κορσί, είναι τραγούδια για τα παλληκάρια αυτής της γης, που βοήθησαν την επανάσταση για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Και που δεν πολέμησε για τη λευτεριά ο αλβανός. Που δεν έδειξε ανδρεία. Που δεν έδειξε ζωτικότητα και σύνεση. Μεγάλους άνδρες έβγαλες από τους κόλπους σου, εσύ λαέ μου. Άνδρες του ντουφεκιού και της πένας, που ενέπνευσαν γενεές και τις ζύμωσαν με την αγάπη για την πατρίδα με το αίσθημα της λευτεριάς.
Αυτοί οι άνθρωποι ονειρεύτηκαν, εργάστηκαν και προσπάθησαν, όπως η πατρίδα ζήσει ελεύθερη και οι αλβανοί να μάθαιναν να ιδιοποιούνταν τη μόρφωση και να οικοδομούσαν μια ελεύθερη Αλβανία, χωρίς δεσμά, χωρίς τους ξένους. Η ιστορία σε είχε μάθει, ότι εκείνοι οι λαοί που δεν αγωνίζονται εξαφανίζονται. Γι’ αυτό εσύ λαέ μου αγωνίστηκες για τη λευτεριά, για τη γλώσσα, για τα ήθη και έθιμα, για το ακριβό έδαφος σου και δεν εξαφανίστηκες, αλλά νίκησες.
Πέρασαν αιώνες σε αδιάκοπους αγώνες, κάηκες, σκοτώθηκες αλλά δεν έσκυψες το κεφάλι και δεν εξαφανίστηκες έως ότου στις 29 του Νοέμβρη 1944, μαζί με τη λευτεριά κέρδισες και την εξουσία, έγινες αφέντης των τυχών σου, βγήκες στο φως μια για πάντα, γιατί επικεφαλής του αγώνα σου είχες το ηρωικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που εσύ λαέ το έβγαλες από τους κόλπους σου και το κράτησες και το έθρεψες με το αίμα των καλυτέρων παιδιών σου, για να μεγαλώσει δυνατό όπως απαιτούσαν οι στιγμές και το μέλλον σου, και το μέλλον της πατρίδας μας.
Αυτή ήταν μια επάξια νίκη. Σπάνια σ’ άλλον λαό αξίζουν αυτές οι νίκες, όπως τις αξίζεις εσύ λαέ μου. Γιατί ήσουν δυνατός, γενναίος, αισιόδοξος και πάντα αγάπησες τη ζωή. Εσύ αγαπητέ λαέ δεν ήσουν βάρβαρος. Οι άλλοι φέρθηκαν σε σένα σαν βάρβαροι. Εσύ λαέ μου δεν ήσουν χωρίς μόρφωση. Οι άλλοι ήθελαν να σου επιβάλουν την υποδουλωτική τους κουλτούρα. Εσύ δεν είχες μόνο δυνατούς μυς, αλλά και ένα οξυδερκή νου με μεγάλη καρδιά, γι’ αυτό οι εισβολείς ούτε μπόρεσαν να σε αφομοιώσουν, ούτε να σε εξαφανίσουν.
Όλη η ζωή σου λαέ μου ήταν επανάσταση. Και όταν ήσουν με άδειο το στομάχι, γυμνός ή ντυμένος με κουρέλια, με το σώμα αιματωμένο από τις πληγές, αλλά με φλογερή και αλύγιστη ψυχή. Κάθε χρόνο, κάθε μέρα της ζωής σου είναι γεμάτη με αγώνες και προσπάθειες για λευτεριά, για δικαιοσύνη, για ανάπτυξη και οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Αυτό το είδος ζωής μας κράτησε και μας κρατάει ζωντανούς. Και αυτό το Κόμμα μας Εργασίας το είχε και το έχει συνεχώς στην ημερήσια διάταξη.
Τις επαναστατικές παραδόσεις του αλβανικού λαού, το Κόμμα τις έκανε αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Ημερομηνίες, σημαντικά γεγονότα και επιφανείς μορφές του λαού γιορτάζονται γι’ αυτά τραγουδιέται και γράφεται. Παντού έχει δημιουργηθεί μια θαυμάσια κατάσταση. Η πολιτική άνοδος, ο εξαιρετικός πατριωτισμός του λαού δεν έχουν θάνατο ποτέ. Αυτή η υγιής κατάσταση κάνει την Αλβανία να προοδεύει και να οικοδομεί το σοσιαλισμό με επιτυχία, κάνει τους ανθρώπους συνειδητούς στη δουλειά και στη δράση, αγωνιστές της μεγάλης υπόθεσης του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, κάνει μικρό και μεγάλο να αγαπά μ’ όλη την καρδιά το ηρωικό μας Κόμμα.
Όλα τα αγαθά που δημιουργήσαμε και χαιρόμαστε κατά τα χρόνια του σοσιαλισμού, τα έφερε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του λαού, καθοδηγούμενος από το κομμουνιστικό κόμμα, που έχει φωτιστεί πάντοτε από την αλάνθαστη πυξίδα του, το μαρξισμό - λενινισμό. Πολεμήσαμε και νικήσαμε. Όλη η Αλβανία σηκώθηκε στο πόδι κατά τον απελευθερωτικό αγώνα. Όλα τα χωριά μας έγιναν στέγη των παρτιζάνων. Όλος ο λαός κατόρθωσε να γίνει μια δυνατή γροθιά γύρο από το Κόμμα. Ξεκούμπισε μια για πάντα από το έδαφος του τους ξένους βάρβαρους εισβολείς, ανέτρεψε από την εξουσία τους φεουδάρχες, τους αγάδες, τους καπιταλιστές και έδωσε την αρμόζουσα τιμωρία στους προδότες.
Μετά την απελευθέρωση, εσύ λαέ μου, συνέχισες τον αγώνα με ηρωισμό. Το Κόμμα σε καθοδήγησε σε μάχες ακόμα μεγαλύτερες, ακόμα πιο δύσκολες, στις μάχες για σοσιαλισμό, που έπρεπε να τις κερδίσεις με δουλεία και με ίδρωτα, με γνώσεις και με αποφασιστικότητα. Εσύ κάθε μέρα δουλεύεις, κερδίζεις και προχωρείς μπροστά, χωρίς να αφήσεις το ντουφέκι από το χέρι και χωρίς να σκύψεις το κεφάλι μπροστά στους παλιούς και νέους εχθρούς με πολύχρωμα προσωπεία.
Αφού μιλά για τους μετασχηματισμούς που έγιναν στην Αλβανία από το Κόμμα και το λαό στα χρόνια του σοσιαλισμού και τονίζει ότι η σοσιαλιστική Αλβανία είναι σήμερα η μόνη χώρα που οικοδομεί το σοσιαλισμό με τις δυνάμεις της, χωρίς να πάρει πιστώσεις από κανένα, και χωρίς να έχει χρέη σε κανέναν, χώρα χωρίς φόρους, χωρίς πληθωρισμό και ανεργία, χώρα με δωρεάν παιδεία και υγειονομική περίθαλψη, ο σ. Ενβέρ Χότζια, απευθυνόμενος στο Κόμμα Εργασίας συνεχίζει:
Αυτή η όμορφη Αλβανία που οικοδόμησες, εσύ Κόμμα μου, ανάμεσα σε τόσες φουρτούνες, αγώνες και ραδιουργίες, αυτή η ευτυχισμένη ζωή που χαιρόμαστε σήμερα, αυτός ο νέος άνθρωπος που σφυρηλάτησες, είναι ένδοξα έργα σου που τα πραγματοποίησες με τις δυνάμεις του λαού σου, με την αποφασιστικότητα και ωριμότητά σου, με το φωτισμένο από το μαρξισμό -λενινισμό νου, χωρίς να απλώσεις το χέρι στους ξένους.
Οι βοήθειες των ξένων ήταν πάντοτε όχι μόνο πολύ περιορισμένες, αλλά όπως απέδειξε η ζωή, παρ’ όλο που δίνονταν κάτω από το προσωπείο του προλεταριακού διεθνισμού, ουσιαστικά είχαν ιμπεριαλιστικό, υποδουλωτικό χαραχτήρα. O αλβανικός λαός, το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, πήραν αυτές τις βοήθειες για να ανορθώσουν τη χώρα, με την πεποίθηση ότι αυτές δεν είχαν υποδουλωτικό χαραχτήρα. Αλλά όταν είδαμε, ότι έστω οι τιτοϊκοί, έστω οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές ή εκείνοι των χωρών της Ανατολής, έστω η Κίνα του Μάο Τσε Τουνγκ, με τις βοήθειες που έδιναν είχαν άλλους εχθρικούς, καταπιεστικούς σκοπούς ή απέβλεπαν να μετατρέψουν την Αλβανία σε ουραγό τους, εξαρτημένη απ αυτούς, ώστε αυτή να έχανε τη λευτεριά και ανεξαρτησία, εμείς τους ξεσκίσαμε το προσωπείο και τους είπαμε ανοιχτά και καθαρά, ότι η σοσιαλιστική Αλβανία, το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας και ο αλβανικός λαός δεν ξεπουλιούνται για 3 κουρέλια ούτε για 3 Ρούβλια ούτε για Δηνάρια ούτε για Γιουέν, έτσι όπως δεν πουλήθηκαν για 3 κουρέλια ελεημοσύνη των ανγλο - αμερικάνων ιμπεριαλιστών για τις στερλίνες και τα δολάριά τους.
Επί 40 χρόνια συνέχεια, εσύ γενναία Αλβανία, κρατάς ψηλά με τιμή τη σημαία του μαρξισμού-λενινισμού, έτσι όπως έχεις κρατήσει ψηλά ολόκληρους αιώνες τη σημαία της λευτεριάς, την κόκκινη σημαία με το δικέφαλο αετό, στην οποία πρόσθεσες ένα πεντάγωνο αστέρι, το αστέρι της λευτεριάς, το αστέρι του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.
Εσύ λαέ μου, με το Κόμμα Εργασίας επικεφαλής, ούτε στιγμή κατά τα 40 χρόνια της ζωής στο σοσιαλισμό δεν άφησες νέους εχθρούς, άπιστους και ισχυρούς να σε καταβάλουν. Εσύ ξεγύμνωσες και πάλι το σπαθί, που τώρα ήταν πιο ακονισμένο, σφυρηλατημένο στη φωτιά τόσων και τόσων μαχών, σφυρηλατημένο στον άκμονα της ιστορίας. Μ’ αυτό το σπαθί σου Κόμμα μου, χτύπησες ανελέητα τους ιμπεριαλιστές και τους αντιδραστικούς. Χτύπησες τους σύγχρονους ρεβιζιονιστές όλων των αποχρώσεων και ανάγκασες να αφαιρέσουν τα προσωπεία εκείνους τους κρυφούς ρεβιζιονιστές, που για τους ηγεμονιστικούς τους σκοπούς φαίνονταν και από καιρό σε καιρό παρουσιάζονταν σάμπως να ήταν μαρξιστές - λενινιστές και φίλοι του λαού μας. Εσύ Κόμμα μου μ’ αυτές τις στάσεις και το υψηλό σου παράδειγμα έκανες το διεθνιστικό σου καθήκον και ταυτόχρονα έλεγες στους άλλους, ότι δεν πρέπει να σταματήσει ο αγώνας ενάντια στα ρεβιζιονιστικά ρεύματα, ότι δεν μπορεί να υπάρχει συνεννόηση μ’ αυτούς, δεν μπορεί να υπάρχει συμβιβασμός μ’ αυτούς, ότι αυτοί ήταν αποστάτες και προδότες. O λόγος του Κόμματός μας, η σαφής σκέψη του, το κουράγιο και η αποφασιστικότητα του, έλαμψαν, έγιναν πυρσός για τους λαούς και για τους επαναστάτες παντού στον κόσμο.
Λυσσασμένοι από τις δίκαιες στάσεις, από την αποφασιστικότητα και το θάρρος ενός μικρού λαού και ενός ανδρείου Κόμματος, τονίζει ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια στο χαιρετιστήριο του, οι εχθροί ιμπεριαλιστές και ρεβιζιονιστές δεν αφήνουν τίποτε χωρίς να πουν εναντίον μας. Αυτοί μιλούν και γράφουν με οργή και κακία. Τι είναι αυτός ο λαός; Τι είναι αυτό το Κόμμα, που κάνει τόσο θόρυβο; Τι είναι αυτοί οι χοντροκέφαλοι που εναντιώνονται ατά ισχυρά κράτη και που δεν έχουν φόβο; Αυτούς πρέπει να τους τσακίσουμε, πρέπει να τους εξαλείψουμε, αυτούς πρέπει να τους κάνουμε να λυγίσουν με αποκλεισμούς, για να πεθάνουν από την πείνα. Ναι αλλά αυτοί κάνουν βαρύ λάθος, όπως έχουν κάνει λάθος πάντοτε. Γιατί δεν έχουν γνωρίσει και δεν έχουν θελήσει να γνωρίσουν την ιστορία του αλβανικού λαού, τον ανδρείο χαραχτήρα του αλβανού, δεν θέλησαν να γνωρίσουν τι υψηλή έννοια έχουν για τον αλβανό, η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της πατρίδας. Αυτοί σκέφτηκαν και σκέφτονται σαν καπιταλιστές, σαν ιμπεριαλιστές και σαν αντιδραστικοί που είναι, ότι τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί στην οικονομική, στρατιωτική και ιδεολογική δύναμή τους. Αλλά να που οι λαοί, μεγάλοι ή μικροί κι αν είναι, έχουν δυνάμεις να αντισταθούν στους εχθρούς. Οι λαοί που αγωνίζονται πάντοτε νικούν. Τα μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα που παραμένουν ακλόνητα στις αρχές ο εχθρός δεν μπορεί να τα καταστρέψει. O μαρξισμός - λενινισμός, που καθοδηγεί το προλεταριάτο, τα πραγματικό κομμουνιστικά κόμματα και τους λαούς, που ζητούν απελευθέρωση και τα δικαιώματα τους είναι ακατάβλητος.
O αγώνας εναντία στο σοβιετικό ρεβιζιονισμό και σ’ όλο το σύγχρονο ρεβιζιονισμό είναι μια από τις πιο λαμπρές εποποιίες σου Κόμμα μου. Αυτός ο ηρωικός αγώνας είναι τιμή και περηφάνια για σένα εργατική τάξη της Αλβανίας, για σένα Αλβανικέ λαέ, για σένα σοσιαλιστική μας Αλβανία. Όλα τα κράτη του κόσμου, οποιουδήποτε συστήματος κι αν είναι, όλοι οι λαοί, όλα τα πολιτικά ρεύματα, φιλικά και εχθρικά, δεν μπορούν να μην παραδεχτούν ότι εσύ είσαι ολότελα ελεύθερη ανεξάρτητη και παραμένεις σαν γρανιτένιος φάρος.
Σοσιαλιστική μας Αλβανία, εσύ στάθηκες μπροστά στα λυσσασμένα κύματα των έχθρων και δεν υποκύπτεις. Οι δίκαιες και ανδρικές στάσεις σου, μαρξιστικές - λενινιστικές επαναστατικές, κάνουν ώστε γύρω από σένα να συγκεντρώνονται πολλοί φίλοι καλοθελητές απ’ όλες τις χώρες. Αν και συ ήσουν μικρή, το παγκόσμιο προλεταριάτο σ’ έβλεπε και σε βλέπει με ελπίδα και εμπιστοσύνη, γιατί στο δρόμο και την αποφασιστικότητα σου, αυτό βλέπει πραγματοποιημένη και ακατάβλητη τη μεγάλη ιδέα του, το μαρξισμό - λενινισμό, τον αγώνα για την επανάσταση, τον αγώνα για την ανατροπή των αντιδραστικών δυνάμεων που το καταπιέζουν και το εκμεταλλεύονται.
Εσύ είπες και λες στο προλεταριάτο και στους λαούς την αλήθεια. Και η αλήθεια έχει εξαιρετική βαρύτητα. Η αλήθεια σε ζωντανεύει, δεν σε αφήνει να σπάσεις το κεφάλι σου στον κρημνό, σου φωτίζει το δρόμο, σου ανοίγει νέα μονοπάτια. Ξεσηκώνει από το στήθος του λαού μεγαλειώδικες δυνάμεις για να καταβάλλουν όλους τους εχθρούς, όλες τις δυσκολίες, όλες τις ραδιουργίες.
Η σοσιαλιστική Αλβανία και το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας με τις στάσεις και τις σκέψεις του έδωσαν και δίνουν σ’ όλους θάρρος και εμπιστοσύνη και είπαν και λένε στο προλεταριάτο και στους λαούς: Σταθείτε όπως στεκόμαστε εμείς, αγωνιστείτε όπως αγωνιζόμαστε εμείς, γιατί θα νικήσετε όπως νικήσαμε και νικούμε εμείς.
Η νίκη μας είναι σίγουρη, η νίκη μας είναι κοινή. Γι’ αυτά πρέπει να συσπειρώσουμε τις γραμμές στη φωτιά του αγώνα ενάντια στους εχθρούς. Γι’ αυτό μόνο με αγώνα ενάντια στο παλιό σύστημα της εξουσίας του κεφαλαίου οι λαοί και το προλεταριάτο μπορεί να κερδίσουν, βήμα προς βήμα, και να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους Το δρόμο αυτό ακολούθησε το Κόμμα Εργασίας. Έτσι απελευθερώθηκε ο αλβανικός λαός. Έτσι οικοδομήθηκε και βαδίζει μπροστά η Σοσιαλιστική Αλβανία.
Σ’ όλες τις ενέργειές σου, εσύ ηρωικό Κόμμα, είχες έναν ύψιστο σκοπό και βάδισες πάντοτε με προσοχή και όχι με φόβο. Ποτέ δεν τήρησες στάση ερπετού, ποτέ δεν ήσουν οπορτουνιστικό αλλά ούτε σεχταριστικό δεν ήσουν. Εσύ έχεις βαδίσει πάντοτε στητά, στο μαρξιστικό - λενινιστικό δρόμο. Μόνο το καλό ήθελες και θέλεις πάντοτε για τους λαούς. Τους πραγματικούς μαρξιστές - λενινιστές τους αγάπησες ειλικρινά, τους υπεράσπισες μέχρι τέλους, και πάντοτε έτσι θα τους υπερασπίζεις. Το λόγο σου πάντοτε τον είπες ανοιχτά, ήσυχα όταν έπρεπε, αλλά όταν χρειάζονταν έχεις υψώσει τη φωνή. Εμείς δεν έχουμε υποχωρήσεις και δεν κάναμε καμιά επαναχώρηση στους εχθρούς. Αυτό μας το έμαθε η ιστορία, μας το έμαθαν τα βάσανα και οι δυστυχίες, όχι μόνο οι δικές μας, τονίζει ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια, αλλά όλων των λαών του κόσμου, οι αναρίθμητοι αγώνες τους στη διάρκεια των αιώνων.
O μαρξισμός - λενινισμός μας έχει ανοίξει τα μάτια, με τα συμπεράσματα που εξήγαγε από την ανάλυση που έκανε στην εξέλιξη της κοινωνίας και για την πάλη των τάξεων. Μας διδάσκει, ότι η πάλη των τάξεων είναι κινητήρας της κοινωνίας, αυτή σε κρατά ζωντανό, σου δίνει δύναμη, σου δίνει κουράγιο, σου δίνει τη νίκη. Αν σβήσεις την πάλη αυτή, η αστική τάξη και ο καπιταλισμός σε πνίγουν, σε υποδουλώνουν, και την υποδούλωση δεν την ήθελε ποτέ ο λαός μας. Αντίθετα πάντοτε αγωνίστηκε ενάντια στα πλοκάμια της, γι’ αυτό η πάλη των τάξεων τόσο μέσα όσο και στο διεθνή στίβο, το Κόμμα μας δεν τη σταμάτησε και δε θα τη σταματήσει σε καμιά στιγμή. Την ταξική πάλη την κρατήσαμε και θα την κρατούμε πάντοτε αναμμένη και ακριβώς αυτή η κινητήρια δύναμη επαναστατικοποίησης, έκανε τη μικρή πατρίδα μας ακλόνητη από το ρεβιζιονισμό, τον καπιταλισμό και την αντίδραση.
Εμείς έχουμε στον κόσμο, πολλούς φίλους και συμπαθούντες. Έχουμε φίλους όλους τους λαούς του κόσμου, που έχουν μια αγάπη και μεγάλο σεβασμό για την Αλβανία, μιλούν με θαυμασμό για τη χώρα μας, για τη σοσιαλιστική μας πραγματικότητα, και θέλουν να μάθουν που την βρίσκομε εμείς αυτή τη δύναμη, γιατί ακόμα δεν καταλαβαίνουν πως έχει επιτευχθεί η πραγματικότητα αυτή. Οι νίκες αυτές είναι σαν ατσαλένια αλυσίδα, οι κρίκοι της οποίας είναι επαναστατικά γεγονότα, αδιαχώριστα το ένα από το άλλο, που αντιπροσωπεύουν σε διάφορα στάδια τα μόνιμα ιδανικά της λευτεριάς, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της ενότητας του έθνους μας, της ευημερίας, της κουλτούρας, της αδιάκοπης προόδου μας.
Τις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής δεν επιτρέψαμε να καταπατιούνται από τις περιστασιακές συγκυρίες. Τις διεθνείς πολιτικο -οικονομικές συγκυρίες τις είχαμε και τις έχουμε υπόψη, αλλά πάντοτε στις σχέσεις μας μ’ άλλα κράτη, στις στάσεις μας έχουμε καθοδηγηθεί από τις μαρξιστικές - λενινιστικές αρχές, γιατί αυτές είναι το κλειδί της έννοιας και της ορθής εκτίμησης των παγκόσμιων γεγονότων και περιστάσεων που δημιουργούνται, των ραδιουργιών και βλέψεων του ιμπεριαλισμού έναντι των πόθων των επαναστατικών δυνάμεων των λαών και του προλεταριάτου κάθε χώρας και όλου του κόσμου.
Για όλα αυτά, όταν πλησιάζουν οι αξιοσημείωτες ημερομηνίες της 28ης και 29ης του Νοέμβρη η σοσιαλιστική Αλβανία μ’ όλη την έννοια της λέξης είναι σε γιορτή. Μια τέτοια κατάσταση την έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο λαός με το Κόμμα επικεφαλής. Γι’ αυτό ο λαός μας που εργάζεται και χαίρεται, ιδιαίτερα όταν έρχονται γιορτές, εκφράζει με θαυμάσια δύναμη τα καθαρά και όμορφα αισθήματά του, που τον εμπνέουν για ακόμα μεγαλύτερα έργα. Για μας τους στρατιώτες του κόμματος δεν μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από κείνη, όταν σε βλέπουμε εσένα λαέ κύριο των τυχών σου, χαρούμενο, ευτυχισμένο, ελεύθερο σε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Αλβανία, σε μια Αλβανία που έγινε ένα απόρθητα φρούριο και με αδιάκοπη σοσιαλιστική ανάπτυξη. Η ικανοποίηση και η περηφάνια που αισθανόμαστε είναι καρπός των μεγάλων νικών που σημειώσαμε, των συνεχών προσπαθειών μας για να έχουμε το Κόμμα μας, όπως πάντοτε, επικεφαλή δοκιμασμένο καθοδηγητή.
Στα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται, ο λαός και το Κόμμα, όπως πάντοτε ενωμένοι στενά, θα κάνουν ακόμα περισσότερα για το ακριβό αυτό έδαφος, για τη χώρα αυτή αετών. Να διαφυλάξουμε επομένως σαν την κόρη των ματιών κάθε τι που σημειώσαμε, να το αναπτύξουμε παραπέρα με συνέπεια, να αφήσουμε στις μελλοντικές γενεές μια Αλβανία πάντοτε πιο ισχυρή, πάντοτε πιο κόκκινη, σαν άσβεστη φλόγα των καρδιών των κομμουνιστικών και παρτιζάνικων ιδανικών, μια Αλβανία που να ζει και να προοδεύει στους αιώνες.
Είμαι πεπεισμένος, ότι ο αλβανικός λαός και το Κόμμα θα κρατήσουν όλο και πιο ψηλά την νικηφόρα σημαία μας, όλο και πιο ψηλά θα ανεβάσουν την τιμή, το γόητρο και το όνομα της Σοσιαλιστικής Αλβανίας στον κόσμο.

Χαρούμενη στις γιορτές του Νοέμβρη ακριβή Σοσιαλιστική Αλβανία!
Χαρούμενες τις γιορτές ηρωικέ λαέ μας, θαυμάσιε λαέ μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: