«ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», Απρίλης / Μάης 1983
ΤΙΡΑΝΑ, 2 Απρίλη (ΑΤΑ). Η εφημερίδα "ΖΕΡΙ I ΠΟΠΟΥΛΛΙΤ" έχει σήμερα, με τον παραπάνω τίτλο, ένα άρθρο το οποίο λέει:
Τα Βαλκάνια είχαν πάντα μια ιδιαίτερη θέση στα όνειρα και τις φιλοδοξίες των Ρώσων Τσάρων. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και με τους διαδόχους τους: χθες με τον Χρουτσώφ και τον Μπρέζνιεφ, σήμερα με τον Αντρόπωφ και τον Τίχονωφ. και η τελευταία επίσκεψη του σοβιετικού πρωθυπουργού στη Γιουγκοσλαβία μιλά καθαρά γι' αυτό.
Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΛΗΡΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ, ΒΑΘΕΙΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Ο Τίχονωφ πήγε στη Γιουγκοσλαβία σε περίοδο πλήρους οικονομικής χρεωκοπίας, βαθιάς ιδεολογικής και πολιτικής κρίσης, πολύπλευρης αποτυχίας της Τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας.
Τα πασίγνωστα γεγονότα έδειξαν ότι η Γιουγκοσλάβικη οικονομία βρίσκεται ήδη στο χείλος της χρεωκοπίας. Στη χώρα κυριαρχούν, η αναρχία και η στασιμότητα στη παραγωγή, ο διαβρωτικός πληθωρισμός, μια τυπική καπιταλιστική αγορά όπου ο νόμος διαμορφώνεται από τους ντόπιους επιχειρηματίες, τις πολυεθνικές και τους κερδοσκόπους, κυριαρχούν η αδιάκοπη αύξηση των τιμών, η ανεργία που φτάνει στο 1.000.000 και που σύμφωνα με τον Γιουγκοσλάβικο τύπο έχει γίνει το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα και περιγράφεται σαν «η φριχτή πληγή», κυριαρχεί το σύστημα του δελτίου τροφίμων που επιβλήθηκε σαν συνέπεια των ανυπέρβλητων εμποδίων στον ανεφοδιασμό του λαού και πάνω απ' όλα το χρέος των 20 δισεκατομμυρίων δολλαρίων που πρέπει να πληρώσει η Γιουγκοσλαβία. Έτσι η Γιουγκοσλαβία είναι χωμένη βαθιά στην οικονομική και χρηματιστική κρίση η οποία έχει αγκαλιάσει ολόκληρο τον καπιταλιστικο-ρεβιζιονιστικό κόσμο, μια κρίση που εκδηλώθηκε σ’ όλα τα επίπεδα της ζωής της χώρας.
Η τωρινή κρίση της Γιουγκοσλαβίας είναι το αποτέλεσμα του Τιτοϊκού συστήματος της αυτοδιαχείρησης, το οποίο στη δεκαετία του 60 και του 70, παρουσιάστηκε σαν το πιο ανώτερο, το οποίο θα εξασφάλιζε το γρήγορο ρυθμό της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας και τον παράδεισο στον εργαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Αλλά σύντομα προκάλεσε την οικονομική και πολιτική χρεωκοπία και την υποτέλεια - όπως είναι η υποταγή της Γιουγκοσλαβίας στο παγκόσμιο κεφάλαιο. Οι ίδιοι οι Τιτοϊκοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν, στην συνάντηση για την ιδεολογική και θεωρητική δουλειά της ΚΕ της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών, ότι «η αυτοδιαχείριση έβαλε ανοιχτά το ζήτημα πώς κάθε τι που προτάθηκε από την Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών είναι μια μεγάλη απάτη».
Το κόμμα μας από πολύ παλιά πρόβλεψε τη χαοτική κατάσταση της «αυτοδιαχείρησης» στην οποία βρίσκεται η ρεβιζιονιστική Γιουγκοσλαβία. Στο βιβλίο του «Η Γιουγκοσλάβικη αυτοδιαχείριση - καπιταλιστική θεωρία και πραχτική" , ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια αναλύοντας τα τυπικά καπιταλιστικά φαινόμενα που εμφανίζονται στη Γιουγκοσλαβία, τόνισε ότι «όλη η χώρα βρίσκεται μέσα σε μια διαρκή κρίση». Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια υπογράμμισε στο 8ο συνέδριο του κόμματος ότι «η Τιτοϊκή Γιουγκοσλαβία βρίσκεται μέσα στη μέγγενη μιας σοβαρής γενικής κρίσης των δομών της και του εποικοδομήματός της, μιας οικονομικής και πολιτικοηθικής κρίσης».
Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΠΙΝΝΟΗΣΕ ΜΙΑ ΔΙΠΡΟΣΩΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΩΝ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΜΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ.
Μια τέτοια κρίση της Γιουγκοσλαβίας δεν ήταν άγνωστη ούτε ξαφνική στις δυο υπερδυνάμεις τις ΕΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, οι οποίες για τα ηγεμονιστικά τους συμφέροντα , κρατούσαν στα πόδια του αυτό το σύστημα επί συνεχείς δεκαετίες. Η Γιουγκοσλαβία συντηρούνταν σταθερά με πιστώσεις πότε από τη μια υπερδύναμη και πότε από την άλλη.
Γι' αυτό το σκοπό επινόησε μια διπρόσωπη πολιτική, μια πολιτική ισορροπίας, μια πολιτική παραχωρήσεων πότε στη μια υπερδύναμη και πότε στην άλλη, για να τους δείξει ότι αν δεν της δίνουν δισεκατομμύρια, μπορεί να εγκαταλείψει την μια υπερδύναμη και να πάει με την άλλη. Η Γιουγκοσλαβία έχει μετατρέψει αυτό το παιχνίδι με τις δυο ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις σε διπλωματική τέχνη. Αλλά αυτό το ξέρουν και οι υπερδυνάμεις ,που έχουν εκμεταλλευτεί αυτά τα «σκέρτσα» προς όφελος των ηγεμονιστικών τους σχεδίων.
Βλέποντας ότι η Γιουγκοσλαβία βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και ο παγκόσμιος καπιταλισμός, πρόσφατα βιάστηκαν πάλι να την βοηθήσουν. Υποκινούμενες από τις ΕΠΑ , 15 δυτικές χώρες της έδωσαν επιπρόσθετα 1,3 δισεκατομμύρια δολλάρια. Από τη δίκια του μεριά ο σοβιετικός σοσιαλιμπεριαλισμός έστειλε στη Γιουγκοσλαβία τον Τίχονωφ με υπογραμμένη επιταγή. Είναι γεγονός ότι μετά από τη βοήθεια των δυτικών χωρών και την επίσκεψη του σοβιετικού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι , άλλαξε κάπως η διάθεση των Γιουγκοσλάβων ηγετών. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο καιρό , ο ηγέτης του Γιουγκοσλάβικου ρεβιζιονιστικού κόμματος, Μίτια Ρϊμπιτσικ, μιλώντας για τη δραματική κατάσταση της χώρας, τόνισε, ότι αυτό το γεγονός απειλεί να οδηγήσει τη Γιουγκοσλαβία σε «σοβαρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς , να προκαλέσει και άλλες μορφές της υπάρχουσας δυσαρέσκειας», σε μια «σοβαρή πολιτική κρίση».
Τώρα, μετά το οξυγόνο που πήραν , φαίνεται σαν να αναζωογονήθηκαν οι ελπίδες τους για ανάπτυξη, αλλά οι πνεύμονες της Γιουγκοσλαβίας είναι σαπισμένοι, έχασαν τη ζωτική τους δύναμη. Κάθε μέτρο που παίρνεται είναι προσωρινό.
Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ.
Ο Γιουγκοσλάβικος φάκελλος στο Κρεμλίνο είναι γεμάτος λεπτομέρειες. Ο Τίχονωφ πήγε στη Γιουγκοσλαβία ξέροντας καλά τη σοβαρή πολιτική, ιδεολογική και οικονομική κατάσταση, το βάθεμα των αντιθέσεων μεταξύ των εθνοτήτων. Είναι φανερό ότι δεν πήγε στην Γιουγκοσλαβία άσκοπα ή για μια φιλανθρωπική πανσλαβική δημόσια εκδήλωση. Βέβαια οι Γιουγκοσλάβοι αποκόμισαν κέρδη, όπως επίσης και οι Σοβιετικοί. Μόνο ένας αφελής θα σκέφτονταν ότι ο Τίχονωφ δεν είχε καμιά επιτυχία στη Γιουγκοσλαβία και ότι οι Γιουγκοσλάβοι δεν έκαναν μεγάλες παραχωρήσεις στους Σοβιετικούς. Δεν υπάρχει έδαφος για τέτοιες απόψεις. Η Σοβιετική αγορά είναι ανοιχτή στους Γιουγκοσλάβους να πουλήσουν τα προϊόντα που παράγονται από Γιουγκοσλάβικα εργοστάσια χρηματοδοτημένα με αμερικάνικα δολλάρια, προϊόντα που δεν μπορούν να πουληθούν στη Δύση. Αλλά ούτε οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, ούτε οι Σοβιετικοί σοσιαλιμπεριαλιστές δίνουν δώρα στη Γιουγκοσλαβία χωρίς ανταλλάγματα.
Όταν ο Τίχονωφ, έφυγε από το Βελιγράδι, οι Γιουγκοσλάβοι ηγέτες, αμέσως άφησαν να εννοηθεί ότι η πολιτική τους κλίνει περισσότερο στη Δύση απ’ ότι στην Ανατολή. Επιδιώκουν την διάδοση αυτής της άποψης μετά την παραχώρηση που έκαναν στους Σοβιετικούς. Το κάνουν αυτό για να κρύψουν τις σκευωρίες και τις δολοπλοκίες που κατάστρωσαν στα κρυφά με τους σοβιετικούς σοσιαλιμπεριαλιστές. Αλλά αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η Γιουγκοσλαβία δεν είναι μια αδέσμευτη χώρα , όπως λένε οι Τιτοϊκοί, αλλά δεσμεύεται όλο και πιο πολύ και ότι συνεργάζεται στενά με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΙΧΟΝΩΦ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΑΝ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Σ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
Η επίσκεψη του Τίχονωφ στη Γιουγκοσλαβία και οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν σ’ αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργούν ένα πλατύ πεδίο δράσης και νέες δυνατότητες στη Σοβιετική Ένωση για τη διείσδυσή της στη Γιουγκοσλαβία. Αυτά δυναμώνουν ακόμα περισσότερο τις θέσεις του Σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού στη Γιουγκοσλάβικη οικονομία και στο στρατό. Μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να μην έχει επακόλουθα. Βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο. Αλλά ειδικότερα βάζει σε κίνδυνο, εκτός από τη σοσιαλιστική Αλβανία , και τις ανεξάρτητες και πραγματικά αδέσμευτες χώρες, που βρίσκονται έξω από συνασπισμούς, όπως είναι η Αυστρία και η Ελβετία. Η Γιουγκοσλάβικη ηγεσία προσπαθεί να κρατήσει μυστικά αυτά τα σχέδια και τις σκευωρίες, στρέφοντας αλλού τη προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης, όπως έκανε ο Μίτια Ρϊμπιτσικ σ' ένα λόγο του στην Πρίστινα, όπου δυσφήμισε και άφησε να ξεσπάσει το μίσος του ενάντια στη σοσιαλιστική Αλβανία.
Οι Γιουγκοσλάβοι κάνουν πολύ μεγάλο θόρυβο, ειδικά αυτό τον καιρό, για το ότι στηρίζονται στις δυνάμεις τους. Αλλά οι πιστώσεις του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού δεν το αποδεικνύουν. Αυτό που δείχνουν τα γεγονότα είναι ότι οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας θα υποφέρουν ακόμα πιο πολύ και θα καταπιέζονται πιο άγρια. Η στήριξη στις δυνάμεις σου, έτσι όπως την εννοούν οι Τιτοϊκοί, επιβάλλει να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι τους οι εργαζόμενες μάζες για να ξεπληρωθούν τα διαρκή χρέη. Αυτή είναι η τύχη που τους επιφυλάσσει το σύστημα της αυτοδιαχείρισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου