Σάββατο, Δεκεμβρίου 29, 2012

ΝΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΛΣΔ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΟΧΤΩΒΡΗ 1940, ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ «ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΚΑΙ ΕΧΘΡΙΚΗ» ΧΩΡΑ

«Επανάσταση», χρόνος 1, Αρ. Φύλλου 4, Απρίλης 1982

ΝΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΛΣΔ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΟΧΤΩΒΡΗ 1940,
ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ «ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΚΑΙ ΕΧΘΡΙΚΗ» ΧΩΡΑ

Η Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Αλβανίας σαν η μοναδική σοσιαλιστική χώρα σήμερα στον κόσμο, συγκεντρώνει όπως είναι φυσικό, το άγριο μίσος τόσο των αντιδραστικών δυνάμεων της χώρας μας, των φασιστών, των σωβινιστών και των ρεβιζιονιστών όσο και της διεθνούς αντίδρασης και πρώτα και κύρια των δυο ιμπεριαλιστικών υπερδυνάμεων, ΕΠΑ και ΕΣΣΔ, οι όποιες ενοχλούνται πολύ από το ξεσκέπασμα της ιμπεριαλιστικής τους πολιτικής στο διεθνή χώρο και ιδιαιτέρα στο χώρο των Βαλκανίων εκ μέρους της ΛΣΔ της Αλβανίας.

Οι δυο ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις προσπαθούν με κάθε είδους σκευωρίες, μηχανορραφίες, συνωμοσίες και συκοφαντίες να στρέψουν τους λαούς των Βαλκανικών χωρών τον ένα ενάντια στον άλλον, προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν την φιλία και να υποδαυλίσουν την εχθρότητα μεταξύ των Βαλκανικών λαών για να μπορέσουν έτσι να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα επεχτατικά και φιλοπόλεμα σχέδιά τους σ' αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της Ευρώπης. Η εφημερίδα «ΖΕΡΙ I ΠΟΠΟΥΛΙΤ» όργανο της ΚΕ του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας σε πρόσφατο άρθρο της, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 161 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, και με τίτλο «Σημαντικό ιστορικό γεγονός για τον ελληνικό λαό», πολύ σωστά τονίζει: «η εξέλιξη των γεγονότων δείχνει ότι οι υπερδυνάμεις για να πραγματοποιήσουν τις επεχτατικές τους επιδιώξεις προσπαθούν να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε μόνιμη πυριτιδαποθήκη, να αναβιώσουν και υποκινήσουν τα πάθη και τα σωβινιστικά αισθήματα, να ρίξουν τους λαούς αυτής της περιοχής, τον ένα ενάντια στον άλλο και να υπονομεύσουν την ενίσχυση της φιλίας ανάμεσα στους γειτονικούς βαλκανικούς λαούς» («ΖΕΡΙ I ΠΟΠΟΥΛΙΤ», 25.3.1982).

Οι ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις ΕΠΑ και ΕΣΣΔ για την αναβίωση των σωβινιστικών αισθημάτων και για την υποδαύλιση της εχθρότητας μεταξύ των λαών των Βαλκανίων και για την προώθηση της επεχτατικής τους πολιτικής χρησιμοποιούν τους υποταχτικούς τους, τα διάφορα αντιδραστικά φασιστικά και σωβινιστικά στοιχεία και τους προδότες ρεβιζιονιστές αυτών των χωρών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται στη χώρα μας μια έντονη αντιαλβανική δραστηριότητα, μια ενορχηστρωμένη βρώμικη συκοφαντική εκστρατεία ενάντια στην ΛΣΔ της Αλβανίας, η όποια από τη μια υποδαυλίζει την εχθρότητα μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αλβανίας και από την άλλη φτάνει ως την ανοιχτή ανάμειξη στα εσωτερικά της ΛΣΔ της Αλβανίας και ακόμα το χειρότερο και το πιο επικίνδυνο είναι ότι επεχτείνεται ως την διεκδίκηση αλβανικών εδαφών, από την πλευρά των αντιδραστικών φασιστικών κύκλων της Ελλάδας.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η αντιδραστική σωβινιστική κλίκα του Βελιγραδίου σε συνεργασία με την πιο μαύρη φασιστική σωβινιστική ελληνική αντίδραση που ζει στις ΕΠΑ κυκλοφόρησαν ένα χάρτη της Αλβανίας - στο όνομα βέβαια της ΛΣΔ της Αλβανίας - στον όποιο συμπεριλαμβάνονταν και ένα μέρος σημερινών ελληνικών εδαφών. Αυτή η σκευωρία και προβοκατόρικη ενέργεια σε βάρος της ΛΣΔ της Αλβανίας που υποκινήθηκε από τις ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις ΕΠΑ και ΕΣΣΔ, προβλήθηκε έντονα και οργανωμένα από τον ελληνικό φασιστικό τύπο, τον αστικό - ρεβιζιονιστικό τύπο, τον φασιστικό εκκλησιαστικό τύπο, τους φασίστες «βορειοηπειρώτες», τους φασίστες ρασοφόρους καλόγερους, ακόμα δε μερικοί αντιδραστικοί βουλευτές κατέθεσαν επερωτήσεις στη Βουλή.

Οι φασιστικές φυλλάδες «Ελεύθερος Κόσμος», «Ελεύθερη Ώρα», «Ακρόπολις», «Βραδυνή» κλπ και σε απόλυτη συγχορδία μ' αυτές ο αστικο-ρεβιζιονιστικός τύπος άρχισαν να διαδίδουν τις ψευτιές και συκοφαντίες των γιουγκοσλάβων σωβινιστών, να μιλούν για «καταπίεση» δήθεν της ελληνικής μειονότητας στην ΛΣΔ της Αλβανίας, για ύπαρξη δήθεν «στρατοπέδων συγκέντρωσης» και για ένα σωρό άλλα. Σ' αυτή την ενορχηστρωμένη συκοφαντική εκστρατεία δεν υστέρησαν καθόλου, όπως άλλωστε ήταν φυσικό, και οι προδότες ρεβιζιονιστές του «Κ»ΚΕ. Στο «Ριζοσπάστη» διαβάζουμε: «το πρακτορείο “Τανγιούνκ” κατηγόρησε την Αλβανία ότι κρατάει φυλακισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έλληνες και Αλβανούς κάτω από βάναυσες συνθήκες» («Ρ», 20.6.81 ). Αργότερα ο βιομήχανος βουλευτής του «Κ»ΚΕ, ο αντιδραστικός και σωβινιστής ηπειρώτης Κώστας Νάσης, σε σχετική ερώτηση του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» απαντάει: «αν όμως γίνει συζήτηση στη Βουλή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα των συμπατριωτών μου Βορειοηπειρωτών που σαν μειονότητα ζουν από πολλά χρόνια στα πλαίσια της Αλβανικής Επικράτειας, τότε ασφαλώς θα υποστηρίξω την γενικότερα παραδεκτή άποψη, ότι δηλαδή η ελληνική μειονότητα πρέπει σε κάθε περίπτωση και με οποιοδήποτε πολιτειακό καθεστώς, να απολαμβάνει των δικαιωμάτων εκείνων που βασικά διαγράφονται στη γνωστή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, μέλος του όποιου, ως γνωστόν είναι και η Αλβανία. Αυτά εκφράζουν την προσωπική και μόνον γνώμη και θέση σαν Ηπειρώτη και βουλευτή» («Οικονομικός Ταχυδρόμος» 17.12.81, σελ, 28).Βέβαια ο βιομήχανος βουλευτής του ρεβιζιονιστικού «Κ»ΚΕ, σαν αντιδραστικός αστός και σωβινιστής που είναι, δεν μπορεί να έχει άλλες απόψεις απ' αυτές που εκφράζει, πάνω στο ζήτημα της λύσης του προβλήματος των μειονοτήτων σε μια σοσιαλιστική χώρα. Εκείνο όμως που ενδιαφέρει εδώ είναι ότι η παραπάνω τοποθέτηση του αντιδραστικού βιομήχανου Κ. Νάση, πρώτο αποτελεί ωμή ανάμειξη στα εσωτερικά της ΛΣΔ της Αλβανίας, όταν υποστηρίζει πώς τάχα στην Αλβανία η ελληνική μειονότητα δεν απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που καθορίζει η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ και δεύτερο όταν μιλάει για «συμπατριώτες του βορειοηπειρώτες», κάνει λόγο προφανώς και για «Βόρειο Ήπειρο», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για την Νότιο Αλβανία, μ' άλλα λόγια προβάλλει ζήτημα εδαφικών διεκδικήσεων σε βάρος της Αλβανίας. Οι παραπάνω αντιδραστικές απόψεις του βουλευτή βιομήχανου Κ. Νάση ταυτίζονται απόλυτα με τις θέσεις των ντόπιων μοναρχοφασιστών και των σωβινιστών της χώρας μας.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Αλβανία είναι σήμερα η μόνη χώρα στον κόσμο, που έχει λύσει σωστά και οριστικά το εθνικό πρόβλημα. Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία όχι μόνο απολαμβάνει εξίσου όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε Αλβανός και δεν καταπιέζεται αλλά έχει και οριστικά απαλλαχθεί από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, την καπιταλιστική σκλαβιά και καταπίεση, και δεν υπάρχουν στην πατρίδα της βδέλλες, δηλαδή καπιταλιστές τύπου Κ. Νάση, κάποιοι Αλβανοί Νάσηδες που να της ροφούν το αίμα, όπως το κάνει ο βιομήχανος Κ. Νάσης στους εργάτες του εργοστασίου του. Γι' αυτό φαίνεται να στενοχωριέται ο βιομήχανος μας. Όμως αυτή η κατάσταση της μισθωτής δουλείας είναι πλέον παρελθόν για τους αλβανούς. Φαίνεται πώς ο Κ. Νάσης ονειρεύεται επιστροφή της Αλβανίας στη ζούγκλα του καπιταλισμού. Η αλληλεγγύη του βιομήχανου βουλευτή του ρεβιζιονιστικού «Κ»ΚΕ Κ. Νάση είναι αλληλεγγύη προς τους «Βόρειο Ηπειρώτες» φασίστες, πρώην μεγαλοτσιφλικάδες και καπιταλιστές που τους απαλλοτρίωσε η Λαϊκή Εξουσία, που όμως αυτή η αντιδραστική αλληλεγγύη πρέπει να καλύπτεται κάτω από τον διάτρητο μανδύα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της ελληνικής μειονότητας στην ΛΣΔ της Αλβανίας.

Στην ενορχηστρωμένη αυτή αντιαλβανική εκστρατεία παίρνει μέρος και η κυβέρνηση του μεγαλοαστικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ. Ο υφυπουργός των εξωτερικών Κ. Παπούλιας σε λόγο του, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΕΠΑ, προς τους λεγόμενους «ομογενείς» της Νέας Υόρκης, δηλαδή προς τους Έλληνες και «Βορειοηπειρώτες» φασίστες είπε: «θέμα ελληνικής μειονότητας θα θέση σύντομα η Ελληνική Κυβέρνηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα αδέλφια μας της Αλβανίας και έχουμε ηθική υποχρέωση να θέσουμε το θέμα. Τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας έχουν καταπατηθεί και δεν έχουμε την δυνατότητα κάποιας επικοινωνίας με τα αδέλφια μας τους συγγενείς μας και τους συμπατριώτες μας». Μετά από το θόρυβο που ξεσήκωσε ο φασιστικός τύπος της χώρας μας, σχετικά με αυτό το ζήτημα, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο υφυπουργός εξωτερικών Κ. Παπούλιας έκανε την παρακάτω δήλωση: «η Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει όλων εκείνων των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται στις μειονότητες από το χάρτη του ΟΗΕ, τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες».

Μια απλή σύγκριση και των δυο παραπάνω δηλώσεων δείχνει ότι ουσιαστικά δεν διαφέρουν μεταξύ τους.

Στις 3 του Μάρτη οργανώθηκε στο κέντρο της Αθήνας μια αντιαλβανική διαδήλωση από κάποια λεγάμενη «φοιτητική επιτροπή συμπαραστάσεως στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες» πίσω από την οποία κρύβονται οι πιο μαύρες αντιδραστικές μοναρχοφασιστικές δυνάμεις της χώρας μας. Σ' αυτήν την αντιαλβανική διαδήλωση πήραν μέρος οι φασίστες ρασοφόροι Καντιώτης μητροπολίτης Φλώρινας, Ιερόθεος μητροπολίτης Σπετσών, Σεβαστιανός μητροπολίτης Κόνιτσας και Παέλος πρώην μητροπολίτης Περισσού, που με τις αγιαστούρες τους κατά το παρελθόν έχουν ευλογήσει όλα τα εγκλήματα του ντόπιου μοναρχοφασισμού και των ξένων ιμπεριαλιστών σε βάρος του λαού μας. Από τους πολιτικούς συμμετείχαν γνωστοί φασίστες πολιτικοί σαν τους Παπαδόγγονα, Κοθρή, Παναγιωτάκο, Πολύδωρα και Σημαιοφορίδη.

Σ' αυτήν την αντιαλβανική, φασιστική και προκλητική συγκέντρωση, που ας σημειωθεί δεν είχε απολύτως καμιά απήχηση στο δημοκρατικό λαό της Αθήνας, ο φασιστικός συρφετός «κλαίει και οδύρεται» για την δήθεν «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αλβανία και για τα «αδέρφια τους» στη «Βόρειο Ήπειρο» που κάτω από τη μπότα του Χότζα ζουν σε συνθήκες απάνθρωπες» όπως είπε χαραχτηριστικά ο φασίστας καλόγηρος Καντιώτης. Ο δε φασίστας καθηγητής της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ε. Θεοδώρου ωρύεται: «να ανοίξουν οι εκκλησίες στην Βόρειο Ήπειρο. Να ελευθερωθούν οι βορειοηπειρώτες πολιτικοί κρατούμενοι. Να σταματήσει ο διωγμός των ορθόδοξων Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου» («Ελεύθερη Ώρα», 4.3.82)

Οι φασιστικές φυλλάδες μας πληροφορούν ότι μια επιτροπή της αντιαλβανικής και φασιστικής αυτής συγκέντρωσης έγινε δεχτή από τον πρόεδρο της Βουλής Αλευρά και του επέδωσε ψήφισμα το όποιο παρέλαβε και φέρεται ότι δήλωσε προς την επιτροπή τα ακόλουθα: «στην πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού στην Κύπρο, περί συρρικνώσεως του ελληνισμού, εμπεριέχεται ασφαλώς και ο ελληνισμός της βορείου Ηπείρου». Από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία διάψευση σχετικά με την παραπάνω δήλωση του Αλευρά.

Τις συκοφαντίες τις ντόπιας φασιστικής αντίδρασης, των φασιστών «Βορειοηπειρωτών», της εκκλησιαστικής αντίδρασης, των ρεβιζιονιστών του «Κ»ΚΕ, του σωβινιστή βιομήχανου Κ. Νάση, του υφυπουργού των εξωτερικών Κ. Παπούλια και του προέδρου της Βουλής I. Αλευρά για δήθεν «καταπάτηση των δικαιωμάτων» και «καταπίεση» της ελληνικής μειονότητας στην ΛΣΔ της Αλβανίας της διαψεύδει ο ίδιος ο υπουργός Εμπορείου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Ν. Ακριτίδης, ο όποιος απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών της Ν. Δημοκρατίας στη Βουλή είπε: «η Αλβανία σήμερα προστατεύει συνταγματικά τα συμφέροντα των μειονοτήτων, αλλά δεν παρέχει δικαιώματα άλλα από εκείνα που απολαμβάνει ο αλβανικός λαός. Σε 250 βουλευτές, οι 62 είναι ελληνικής καταγωγής ή ελληνόφωνοι. Εκδίδεται εφημερίδα της ελληνικής μειονότητας στα ελληνικά και λειτουργούν τετρατάξια και οκτατάξια ελληνικά σχολεία καθώς και σχολή για δασκάλους ελληνικών στην κατώτερη εκπαίδευση».

Η εφημερίδα «ΖΕΡΙ I ΠΟΠΟΥΛΙΤ» απαντώντας πέρυσι στις συκοφαντίες και στις επινοήσεις των σωβινιστών της κλίκας του Βελιγραδίου για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην ΛΣΔ της Αλβανίας γράφει: «η Ελληνική μειονότητα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που έχουν και οι άλλοι πολίτες της Δημοκρατίας μας. Αυτά είναι επικυρωμένα στο Σύνταγμα της ΛΣΔΑ και εφαρμόζονται αυστηρά. Προς τα μέλη της δεν υπάρχει καμιά διάκριση στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο. Έχουν εγγυημένη τη μητρική γλώσσα και τους δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την ελεύθερη χρήση και καλλιέργειά της , για τη διατήρηση και ανάπτυξη της κουλτούρας, και του φολκλόρ και των παραδόσεών τους. Σε κάθε χωριό της Ελληνικής μειονότητας υπάρχουν σχολεία διαφόρων κατηγοριών και στα δημοτικά η εκπαίδευση γίνεται στην ελληνική μητρική γλώσσα. Για την μειονότητα εκδίδεται μια εφημερίδα και βγαίνουν πολλά βιβλία στην ελληνική γλώσσα. “Εγώ, είπε ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια στη συνάντηση που είχε στις 22 Μάρτη του 1978 στη Γράψη με τους Δροπολίτες, σαν μαρξιστής - λενινιστής λέγω ότι πρέπει να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η ελληνική γλώσσα, η μητρική γλώσσα του λαού της μειονότητας. Αυτό το απαιτεί ο προλεταριακός διεθνισμός, το απαιτεί το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, γιατί είναι η γλώσσα της μάνας, το παιδί πρέπει να τη μάθει, εσείς δεν πρέπει να τη λησμονήσετε".
Κάθε μειονοτικός νέος ή νέα που τελειώνει οποιοδήποτε σχολείο, μεσαίο ή ανώτερο, και τέτοιοι είναι εκατοντάδες και χιλιάδες, έχει εξασφαλισμένη τη θέση εργασίας πριν ακόμα τελειώσει τις σπουδές όχι μόνο στην περιοχή του, μα παντού στην Αλβανία. Οι ιθύνοντες όλων των οργάνων της εξουσίας των μειονοτικών περιοχών, οι πρόεδροι των γεωργικών συνεταιρισμών, οι γραμματείς και τα γραφεία του Κόμματος, οι δικαστές, οι δάσκαλοι, οι γεωπόνοι, οι γιατροί και οι άλλοι ειδικοί είναι γιοι και θυγατέρες των μειονοτικών οικογενειών. Οι Αλβανοί και οι μειονοτικοί αγωνίστηκαν και έκαναν θυσίες από κοινού και από κοινού νίκησαν. Οι Αλβανοί είχαν υποφέρει πολύ, μα οι μειονοτικοί ακόμη περισσότερο, γι' αυτό το Κόμμα και η εξουσία σκέφτηκαν ότι έπρεπε να βοηθηθούν μεταξύ των πρώτων και έτσι έγινε. Στις πεδιάδες της Δρόπολης και του Βούρκου όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της μειονότητας, έγιναν μεγάλες επενδύσεις, πράγμα που επέδρασε άμεσα στη βελτίωση της ζωής του λαού. Τα μειονοτικά χωριά είναι από τα πιο ανθισμένα στην Αλβανία. Παντού οικοδομήθηκαν νέα σπίτια, παντού υπάρχει ηλεκτρικό φως, υδραγωγείο, παιδικοί κήποι, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία ή ιατρεία, σπίτια και εστίες πολιτισμού, εύρη εμπορικό δίχτυο.
Επισκέφτηκαν τη σοσιαλιστική Αλβανία έλληνες υπήκοοι κάθε βαθμίδας και κάθε επαγγέλματος, πολιτικοί παράγοντες, εργαζόμενοι των καλών τεχνών και του πολιτισμού. Πήγαν και στα μειονοτικά χωριά, συνομίλησαν ελεύθερα με τους μειονοτικούς, συνέφαγαν στα σπίτια τους, τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί και έγραψαν και γράφουν συνεχώς με μεγάλη συμπάθεια για τον αλβανικό λαό και για ότι είδαν και άκουσαν στην Αλβανία και στην μειονότητα. Γι' αυτό όταν ακούσουν τις τερατώδικες συκοφαντίες σας, σίγουρα με δίκαιο θα αγαναχτήσουν» («ΖΕΡΙ I ΠΟΠΟΥΛΙΤ», 11.6,1981).

Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στη ΛΣΔ της Αλβανίας και όχι όπως διαστρεβλωμένα την εμφανίζουν οι ντόπιοι αντιδραστικοί.

Όπως μας πληροφορεί ο ελληνικός τύπος, στην περιοχή της Ηπείρου έγιναν πρόσφατα, από την 8η μεραρχία στρατού που εδρεύει στα Γιάννινα, στρατιωτικά γυμνάσια με την επωνυμία «Ανταίος 1 - 1982». Αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια είχαν σαν περιεχόμενό τους την απόκρουση επίθεσης προερχομένης από το Αργυρόκαστρο της ΛΣΔ της Αλβανίας.

Πρέπει αιδώ να επισημάνουμε ότι η σημερινή σωβινιστική στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΛΣΔ της Αλβανίας — και όχι μόνο απέναντι σ' αυτή — είναι συνέχεια παλιότερων σωβινιστικών τοποθετήσεων του ίδιου αυτού κόμματος και ιδιαίτερα του αρχηγού του και σημερινού Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου, οι όποιες ποτέ δεν εξυπηρέτησαν ούτε τώρα εξυπηρετούν ούτε και μελλοντικά πρόκειται να εξυπηρετήσουν τα γνήσια εθνικά συμφέροντα αλλά εξυπηρέτησαν, εξυπηρετούν και θα εξυπηρετήσουν τα σχέδια των ντόπιων αντιδραστικών δυνάμεων και τον διεθνή ιμπεριαλισμό. Στρέφονται άμεσα εναντίον του λαού μας και περικλείουν μεγάλους κινδύνους.

Η σωβινιστική στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΛΣΔ της Αλβανίας, όπως εκφράζεται με τις δηλώσεις του υφυπουργού εξωτερικών Κ. Παπούλια και του προέδρου της Βουλής I. Αλευρά, δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ συντονίζει τα βήματά του στο συγκεκριμένο ζήτημα με τις πιο αντιδραστικές φασιστικές και σωβινιστικές δυνάμεις της χώρας μας. Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην υπηρεσία των δυο ιμπεριαλιστικών υπερδυνάμεων, ΕΠΑ και ΕΣΣΔ.

Πρέπει να τονίσουμε ότι τόσο οι δηλώσεις του Κ. Παπούλια όσο και του I. Αλευρά αποτελούν ανάμειξη στα εσωτερικά της ΛΣΔ της Αλβανίας. Ιδιαίτερα όταν ο πρόεδρος της Βουλής I. Αλευράς δέχεται την επιτροπή μιας φασιστικής και αντιαλβανικής συγκέντρωσης και παραλαμβάνει το ψήφισμά της, το όποιο όπως είναι γνωστό, πρώτο ζητάει να ανοίξουν οι εκκλησίες στη λεγόμενη «Βόρειο Ήπειρο» δηλαδή την Νότιο Αλβανία και δεύτερο περιλαμβάνει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της ΛΣΔ της Αλβανίας όταν ζητάει να προσαρτηθεί στην Ελλάδα το Νότιο τμήμα της Αλβανίας, η λεγόμενη «Βόρειος Ήπειρος» πράγμα που σημαίνει διαμελισμό της ΛΣΔ της Αλβανίας και ταυτόχρονα παραβίαση των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών που έχουν οριστικά καθορίσει τα σύνορα της Αλβανίας και της Ελλάδας, στους όποιους συμμετείχαν και οι δυο χώρες.

Το ζήτημα της εκκλησίας και γενικά της θρησκείας είναι αποκλειστικά ζήτημα του Αλβανικού λαού συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής μειονότητας και δεν έχει να δώσει λόγο απολύτως σε κανέναν. Ο αλβανικός λαός και μαζί με αυτόν και η ελληνική μειονότητα απαλλαγμένος από την καπιταλιστική καταπίεση και εκμετάλλευση δεν έχει ανάγκη να αναζητεί κούφιες και ψεύτικες παρηγοριές, δεν έχει ανάγκη το όπιο της θρησκείας, την εκκλησία και το ράσο του παπά για να ζήσει, γι' αυτό και έκλεισαν οι εκκλησίες από το 1969. Η ΛΣΔ της Αλβανίας είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν λειτουργούν εκκλησίες και αυτό αποτελεί μεγάλη συμβολή στην πρόοδο ολόκληρης της ανθρωπότητας. Οι εκκλησίες στην Αλβανία δεν πρόκειται να ξανανοίξουν, όσο κι αν γαβγίζει η ελληνική μοναρχοφασιστική αντίδραση και οι φασίστες «Βορειοηπειρώτες», πρώην μεγαλοτσιφλικάδες και καπιταλιστές, γιατί απλούστατα ο αλβανικός λαός δεν τις έχει ανάγκη, δεν τις θέλει και γι' αυτό τις έκλεισε.

Ο αλβανικός λαός όμως και η κυβέρνηση της ΛΣΔ της Αλβανίας ποτέ δεν αναμίχτηκαν στα εσωτερικά της χώρας μας. Μήπως είδε ή άκουσε ο πρόεδρος της Βουλής I. Αλευράς και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι ο αλβανικός λαός έκανε καμιά διαδήλωση στην Αλβανία και ζήτησε να κλείσουν οι εκκλησίες στη χώρα μας;

Αυτό που είναι ακόμα πιο σοβαρό, είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής παραλαμβάνει ένα ψήφισμα στο όποιο γίνεται λόγος για προσάρτηση της λεγόμενης «Βορείου Ηπείρου» δηλαδή της Νότιας Αλβανίας στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο διατηρεί σε ισχύ, πράγμα άλλωστε γνωστό, ακόμα σήμερα το βασιλικό διάταγμα του Οκτώβρη του 1940 που θεωρεί την γειτονική Αλβανία σαν «εχθρική και εμπόλεμη» χώρα αλλά προβάλλει έμμεσα την αξίωση της αναθεώρησης των συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας, ενώ είναι πασίγνωστο ότι αυτά έχουν οριστικά καθοριστεί με αποφάσεις Διεθνών Οργανισμών, στους όποιους συμμετείχαν τόσο η Ελλάδα όσο και η Αλβανία. «Βόρειος Ήπειρος» φυσικά δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει και διεκδικούσε τόσα χρόνια και διεκδικεί ακόμα και σήμερα η μοναρχοφασιστική αντίδραση της χώρας μας, ήταν η Νότια Αλβανία, ζητούσε μ' άλλα λόγια το διαμελισμό της ΛΣΔ της Αλβανίας και την προσάρτηση αλβανικών εδαφών.

Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΛΣΔ της Αλβανίας βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων μοναρχοφασιστικών κυβερνήσεων της χώρας μας.

Είναι γνωστό ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και οι εκάστοτε ελληνικές μοναρχοφασιστικές κυβερνήσεις αποπειράθηκαν πολλές φορές να διαμελίσουν την ΛΣΔ της Αλβανίας. Τα ίδια έκαναν και οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές σε συνεργασία με τους γιουγκοσλάβους ρεβιζιονιστές και τους έλληνες μοναρχοφασίστες. Η «ΖΕΡΙ I ΠΟΠΟ ΥΛΙΤ» γράφει: «είναι γνωστό ότι ο Τίτο και ο πρώην βασιλιάς Παύλος της Ελλάδας το 1956 συζήτησαν στην Κέρκυρα τη δυνατότητα διαμελισμού της Αλβανίας. Την ίδια αντιαλβανική γραμμή ακολούθησαν και οι σύμμαχοι των μεγαλοσέρβων, οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές. Είναι γνωστό ότι το 1960 ο Χρουστσιόφ στη συνομιλία που διεξήγαγε με τον γιο του Ελευθερίου Βενιζέλου, κολάκευε τις διεκδικήσεις της βορειοηπειρωτικής αντίδρασης έναντι της Αλβανίας και μίλησε για ανύπαρχτη μειονότητα στην Κορυτσά» («ΖΕΡΙ I ΠΟΠΟΥΛΙΤ», 11.6.81).

Ο αλβανικός λαός όμως ξεσκέπασε και ματαίωσε τα εχθρικά σχέδια της ελληνικής μοναρχοφασιστικής αντίδρασης, των ιμπεριαλιστών και ρεβιζιονιστών εναντίον της πατρίδας του της Αλβανίας.

Η κυβέρνηση της ΛΣΔ της Αλβανίας ήταν πάντα της γνώμης, ότι η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας είναι προς όφελος των δυο γειτονικών λαών και έκανε ότι μπορούσε από την πλευρά της για την παραπέρα ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα και εξέφρασε πάντα την επιθυμία και τη θέληση να εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Όμως οι αντιδραστικές κυβερνήσεις που κυβέρνησαν μεταπολεμικά την χώρα μας μέχρι σήμερα, πιστά όργανα των αμερικανών ιμπεριαλιστών, δεν προχώρησαν στην κατάργηση του βασιλικού διατάγματος του Οκτώβρη του 1940, με βάση το όποιο θεωρείται η Αλβανία «εχθρική και εμπόλεμη» χώρα επειδή το φασιστικό καθεστώς του βασιλιά Ζώγου τάχθηκε στο πλευρά της φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι.

Η σημερινή ΛΣΔ της Αλβανίας πρώτο δεν φέρνει απολύτως καμία ευθύνη για τις προδοτικές πράξεις του φασιστικού καθεστώτος του βασιλιά Ζώγου, δεύτερο οι αλβανοί κομμουνιστές και ο αλβανικός λαός ήταν εκείνοι που πολέμησαν τους ιταλούς, τους γερμανούς και τους αλβανούς φασίστες και σύντριψαν το αντιδραστικό φασιστικό καθεστώς του Ζώγου και τρίτο η κυβέρνηση της ΛΣΔ της Αλβανίας έχει επανειλημμένα διακηρύξει πώς από το έδαφος της δεν πρόκειται να περάσει κανείς και να χτυπήσει την Ελλάδα και ακόμα έχει εκδηλώσει συχνά την επιθυμία της για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας.

Την αποκλειστική ευθύνη για την μη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών την φέρουν οι εκάστοτε αντιδραστικές κυβερνήσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής κυβέρνησης του μεγαλοαστικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ.

Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική της πολιτική παραμένει δέσμια της πολιτικής των αμερικανών και των δυτικοευρωπαίων ιμπεριαλιστών και ακολουθεί την πολιτική του επιθετικού στρατιωτικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ στο χώρο των Βαλκανίων, γι' αυτό και δεν προχωρεί στην οριστική εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας - Αλβανίας με την κατάργηση του βασιλικού διατάγματος του Οκτώβρη του 1940. Στο ζήτημα της Αλβανίας η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετεί τόσο τους αμερικανικούς και δυτικοευρωπαίους ιμπεριαλιστές όσο και τους σοβιετικούς σοσιαλιμπεριαλιστές, στους όποιους η εξωτερική πολιτική της ΛΣΔ της Αλβανίας είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Πρέπει να επισημάνουμε ακόμα, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής παίζει ακόμα και το παιχνίδι των σοβιετικών σοσιαλιμπεριαλιστών, όπως τόδειξε πρόσφατα η επικράτηση και αποδοχή, εκ μέρους του Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου, των καθαρά δημαγωγικών προτάσεων του αρχηγού του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού Λ. Μπρέζνιεφ για δήθεν «περιορισμό» των πυρηνικών όπλων, οι όποιες αποσκοπούν στην εξαπάτηση των λαών και στην μείωση της επαγρύπνησής τους, γιατί στην πραγματικότητα και οι δυο ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις ΕΠΑ και ΕΣΣΔ εξοπλίζονται πυρετωδώς και ετοιμάζονται εντατικά για πόλεμο.

Στο χώρο των Βαλκανίων η ΛΣΔ της Αλβανίας είναι η μόνη πραγματικά ανεξάρτητη χώρα και η μόνη που διεξάγει συνεπή αγώνα ενάντια στις δυο ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις και ξεσκεπάζει διαρκώς τις συνωμοσίες και τα επεχτατικά και επιθετικά τους σχέδια εναντίον των λαών των Βαλκανίων. Στο έδαφος της δεν υπάρχουν ούτε ξένες στρατιωτικές βάσεις ούτε στρατεύματα ιμπεριαλιστών ούτε τα λιμάνια της είναι αγκυροβόλια των πολεμικών στόλων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με το ΝΑΤΟ και στη Βουλγαρία, Ρουμανία και στη Γιουγκοσλαβία με τα Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η πολιτική των χωρών αυτών καθορίζεται αντίστοιχα από το ΝΑΤΟ και από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και στρέφεται άμεσα εναντίον των συμφερόντων των Βαλκανικών λαών. Οι διάφορες ως τώρα πολιτικές πρωτοβουλίες των ηγετών των παραπάνω Βαλκανικών χωρών για μια δήθεν «ανεξάρτητη» βαλκανική πολιτική, για μια πολιτική προς όφελος των λαών των Βαλκανίων, βρίσκονταν στα πλαίσια της πολιτικής των δυο ιμπεριαλιστικών υπερδυνάμεων ΕΠΑ και ΕΣΣΔ, καθορίζονταν από την προώθηση των συμφερόντων τους, τα όποια είναι εντελώς αντίθετα με τα συμφέροντα των Βαλκανικών λαών, στο χώρο των Βαλκανίων. Μία πολιτική προς όφελος των Βαλκανικών χωρών και των Βαλκανικών λαών είναι μόνο εκείνη που στρέφεται ενάντια στις δυο ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις και ματαιώνει τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους σ' αυτή την περιοχή. Οι λαοί των Βαλκανίων που οι χώρες τους βρίσκονται κάτω από την μπότα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού έχουν χρέος να αγωνιστούν εναντίον των δυο ιμπεριαλιστικών υπερδυνάμεων και να μη επιτρέψουν να γίνει το έδαφος των χωρών τους ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και των σοσιαλιμπεριαλιστών εναντίον των γειτονικών λαών. Ακόμα έχουν χρέος να αγωνιστούν για την παραπέρα ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ τους.

Η λεγόμενη «ανεξάρτητη» βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως δείχνει προς το παρόν η στάση της απέναντι στη ΛΣΔ της Αλβανίας, αποδεικνύεται κούφια φράση και δημαγωγία. Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήθελε τα λόγια περί «ανεξάρτητης» βαλκανικής πολιτικής, να έχουν κάποια αξιοπιστία έπρεπε ήδη αμέσως από την αρχή να προχωρήσει στην κατάργηση του βασιλικού Διατάγματος του Οχτώβρη του 1940 και στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδας με την ΛΣΔ της Αλβανίας, πράγμα που είναι επιθυμία και απαίτηση του ελληνικού λαού.

Η μη εξομάλυνση των σχέσεων της Ελλάδας με την ΛΣΔ της Αλβανίας ζημιώνει όχι μόνο το λαό της χώρας μας αλλά και όλους τους Βαλκανικούς λαούς και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΕΠΑ και ΕΣΣΔ στα Βαλκάνια.

Η αναβίωση των σωβινιστικών παθών και η υποκίνηση της εχθρότητας μεταξύ των λαών των Βαλκανίων είναι έργο των ιμπεριαλιστικών υπερδυνάμεων και των αντιδραστικών δυνάμεων αυτών των χωρών, οι όποιες έχουν αναλάβει την προώθηση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΕΠΑ και ΕΣΣΔ στα Βαλκάνια. Σχετικά μ' αυτή την κατάσταση η εφημερίδα «ΖΕΡΙ I ΠΟΠΟΥΛΙΤ» τονίζει: «μπροστά στην κατάσταση αυτή η ΛΣΔ Αλβανίας εμμένει στην άποψη ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα, μη επιτρέποντας στις ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των Βαλκανίων και κάνοντας συγκεκριμένα και εποικοδομητικά βήματα για την θετική ανάπτυξη των σχέσεων με βάση την πολιτική της καλής γειτονίας» («ΖΕΡΙ I ΠΟΠΟΥΛΙΤ», 25.3.82).

Όσον άφορά τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας από αλβανικής πλευράς έχει επανειλημμένα εκδηλωθεί η επιθυμία και η θέληση για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με την χώρα μας. Ο σύντροφος Ε. Χότζια στο 8ο συνέδριο του ΚΕΑ τόνισε: «πεπεισμένοι ότι οι σχέσεις φιλίας και κατανόησης μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας ανταποκρίνονται πλέρια στα κοινά συμφέροντα και πόθους των λαών μας, η ΛΣΔ Αλβανίας θα καταβάλει και στο μέλλον όλες τις προσπάθειες για την διεύρυνση και την ανάπτυξή τους» (Ε. Χότζια, Έκθεση στο 8ο συνέδριο του ΚΕΑ, σελ 143). Και πάλι πρόσφατα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 161 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 η εφημερίδα «ΖΕΡΙ I ΠΟΠΟΥΛΙΤ» γράφει: «αυτή τη μέρα Εθνικής γιορτής της Ελλάδας ο αλβανικός λαός απευθύνει στο γειτονικό ελληνικό λαό θερμούς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές για την υπεράσπιση και ενίσχυση της εθνικής ανεξαρτησίας και για την πρόοδο της πατρίδας του. Ταυτόχρονα ο λαός εκφράζει ξανά την ειλικρινή επιθυμία όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στους δυο λαούς και τις δυο χώρες μας αναπτύσσονται συνεχώς προς το κοινό συμφέρον και προς το συμφέρον της διαφύλαξης της ειρήνης στα Βαλκάνια και στον κόσμο» («ΖΕΡΙ I ΠΟΠΟΥΛΙΤ» 25.3.82).

Τον ελληνικό και τον αλβανικό λαό τους συνδέουν μακρόχρονοι κοινοί αγώνες και κοινές θυσίες. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να λησμονήσει ότι στην επανάσταση του 1821 οι Αλβανοί πολέμησαν μέχρι τέλος μαζί με τους Έλληνες όταν άλλοι, όπως οι Σέρβοι και οι Ρώσοι τους πρόδωσαν. Αυτή η παλιά φιλία μεταξύ του ελληνικού και του αλβανικού λαού σφυρηλατήθηκε ακόμα πιο πολύ στον κοινό αγώνα των δυο λαών κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ενάντια στους κοινούς εχθρούς, τους Ιταλούς φασίστες και τους Γερμανούς χιτλεροφασίστες επιδρομείς.

Σήμερα ο ελληνικός λαός έχει υποχρέωση και καθήκον να ματαιώσει τα σχέδια των αμερικανών ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ καθώς και των ντόπιων αντιδραστικών δυνάμεων που στρέφονται εναντίον του γειτονικού μας φίλου αλβανικού λαού και να μην επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος σαν ορμητήριο ενάντια στην ΛΣΔ της Αλβανίας. Ακόμα έχει υποχρέωση να αγωνιστεί για την κατάργηση του Βασιλικού Διατάγματος του Οχτώβρη του 1940 που θεωρεί την γειτονική Αλβανία σαν «εχθρική» χώρα και σαν χώρα με την όποια η Ελλάδα βρίσκεται σε «εμπόλεμη κατάσταση», καθώς και για την ανάπτυξη και το στερέωμα της φιλίας με τον γειτονικό αλβανικό λαό, πράγμα που είναι όχι μόνο προς το καλό των δυο λαών αλλά και προς το καλό όλων των Βαλκανικών λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: