Δευτέρα, Οκτωβρίου 01, 2007

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ 1968

Άρθρο της εφημερίδας «Ζέρι ι Πόπουλλιτ»

16 Νοέμβρη 1976

Η ιστορία των διεθνών σχέσεων κατά τα τελευταία χρόνια είναι γε­μάτη από πολλές συνωμοσίες, σκαρωμένες από τους ιμπεριαλιστές και τους σοσιαλιμπεριαλιστές, ενάντια στη λευτεριά και την ανεξαρτησία των λαών. Ορισμένες έχουν πραγματοποιηθεί και ο κόσμος όλος είδε πια τις φρικαλεότητές τους. Άλλες υπάρχουν σαν σχέδια μέσα στα χρηματοκιβώτια των στρατιωτικών επιτελείων και στις ανώτατες κυ­βερνητικές καγκελλαρίες περιμένοντας την καθορισμένη ώρα και τις κατάλληλες στιγμές. Στο μεταξύ, άλλες σκαρώνονται στα σκοτεινά παζαρέματα που κάνουν η μυστική διπλωματία και τα κέντρα πληρο­φοριών και κατασκοπίας.

Το σκάρωμα των συνωμοσιών είναι το πιο δυνατό ένστικτο των ι­μπεριαλιστών λύκων, είναι εκείνο το πεδίο ληστείας, που ανάβει πιο πολύ από καθετί άλλο τα τρελά αρπαχτικά όνειρα των εχθρών της λευ­τεριάς και της ανεξαρτησίας των λαών, που υποθάλπει το νοσηρό τους πνεύμα στρατιωτικών και πολιτικών τυχοδιωκτισμών. Η μόνη ανησυ­χία που έχουν τώρα αυτοί οι κύριοι είναι να μην αποκαλυφθεί πρόωρα η συνωμοσία, να μην αντιληφθούν οι λαοί τις φρικαλεότητες που προ­ετοιμάζονται πισώπλατα. Για τη δική τους ηθική είναι αρεστό όλο το οπλοστάσιο των γκάνγκστερς: η προδοσία και η μπαμπεσιά, ο κυνι­σμός και το ψέμα, τα αποπλανητικά γλυκόλογα και τα αποκοιμιστικά νανουρίσματα. Ακόμα και όταν οι ιμπεριαλιστές και οι σοσιαλιμπε­ριαλιστές αρχηγοί βγαίνουν από τις συναντήσεις και μιλούν για συνα­δέλφωση και συνεργασία, για γενική ειρήνη και σταθερή ασφάλεια, τότε φυλάξου, γιατί την παγίδα την έχουν στημένη και το μαχαίρι ξεθηκαρωμένο.

Τα τραγικά γεγονότα του 1968 στην Τσεχοσλοβακία όλοι τα θυ­μούμαστε, κανείς δεν μπορεί να τα ξεχάσει. Αποτελούν μεγάλο δίδαγμα της ιστορίας.

Στις 3 Αυγούστου 1968 οι ρεβιζιονιστές αρχηγοί της Σοβιετικής Ένωσης, Βουλγαρίας, Πολωνίας, Ουγγαρίας, Λαοκρατικής Δημο­κρατίας Γερμανίας και Τσεχοσλοβακίας συνήλθαν στην Μπρατισλά­βα σε συνάντηση, όπου, όπως έλεγαν τότε οι ίδιοι, αφορούσε «την πα­ράδοση των συνηθισμένων διαβουλεύσεων». Και τα ντοκουμέντα και οι δηλώσεις υπογράφηκαν σύμφωνα με όλους τους κανόνες που απαι­τούν οι πομπώδεις τελετές, οι πολιτικές μπλόφες και τα προσχήματα των στρατιωτικών επιθέσεων. Οι συμμετέχοντες σταυροφιλήθηκαν, κατά το έθιμο της ρωσικής ιεράς εκκλησίας, και φωτογραφήθηκαν για να τους έχουν ενθύμιο οι μεταγενέστεροι. Μπροστά στις κάμερες του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, για να τους δει όλος ο κόσμος, οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές και οι λακέδες τους παρ' ολίγο να πνίξουν σφιχταγκαλιάζοντας τον Ντούμπτσεκ, τον πιο διαβόητο εκπρόσωπο του «ρεβιζιονισμού ανθρώπινης όψης», και γύρισαν σπίτι τους όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

Όχι λιγότερο εντυπωσιακή ήταν η αποκαλούμενη «Δήλωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων των σοσιαλιστικών χωρών», που εκδόθη­κε μ' αυτή την ευκαιρία. Σ' αυτή τη δήλωση εκθειάζουν τον «διεθνι­σμό», την «αδελφική συνεργασία», «την εναντίωση στον ιμπεριαλι­σμό» και έναν ολόκληρο χείμαρρο από δημαγωγικά σλόγκαν. Δεν πα­ρέλειψαν και να ορκίζονται προπαντός για το «κλίμα της πλήρους ει­λικρίνειας, του πνεύματος αρχών και της φιλίας, της ενότητας» κ.λπ., που σύμφωνα μ' αυτούς, βασίλευαν στη διάσκεψη. Ο Μπρέζνιεφ και ο Ζίβκωφ, ο Γκομούλκα και ο Κάνταρ, ο Ούλμπριχτ και ο Ντούμπτσεκ μπήκαν σε άμιλλα για το ποιος θα διαφημίσει πιο μεγαλόφωνα το ντο­κουμέντο της Μπρατισλάβας, που αποτελούσε δήθεν νέο λίθο στην ε­νίσχυση της λευτεριάς, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της ισοτι­μίας των κρατών και κομμάτων μελών. «Οι συμμετέχοντες στη διάσκε­ψη, αναφερόταν στη δήλωση, εξέφρασαν την πλήρη αποφασιστικότη­τα τους να κάνουν ό,τι εξαρτάται απ' αυτούς για το βάθεμα της συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους με βάση τις αρχές της ισοτιμίας, του σεβασμού της κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδα­φικής ακεραιότητας, της αμοιβαίας αδελφικής βοήθειας και της αλλη­λεγγύης».

Κατενθουσιασμένος από τα «αποτελέσματα», ο Ντούμπτσεκ δήλω­νε όλο σιγουριά ότι «μόνο στην κοινότητα των σοσιαλιστικών χωρών μπορεί να διασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη, και ακόμα περισσό­τερο να υπάρξει η εγγύηση για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της χώρας μας». Τις εφημερίδες της Μόσχας, του Ανατολικού Βερολίνου, της Βαρσοβίας, της Σόφιας τις κατέκλυσαν οι αποφάσεις των ολομε­λειών και οι δηλώσεις των ρεβιζιονιστών ηγετών, οι οποίοι εξυμνούσαν τις τόσο πετυχημένες λύσεις των προβλημάτων που είχαν γεννη­θεί μεταξύ τους και τα μέτρα που είχαν πάρει για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων καταστάσεων.

Όμως, μετά απ' όλη αυτή την έντεχνα παραφουσκωμένη ευφορία, ακολούθησε η μεγάλη τραγωδία, η πράξη βαρβαρότητας, που ήταν ε­πανάληψη των φρικιαστικών γεγονότων της κατάληψης της Τσεχοσ­λοβακίας από τον Χίτλερ. Η μελάνη από τις υπογραφές που έβαλαν στο «Χάρτη της Μπρατισλάβας» δεν είχε ακόμη στεγνώσει όταν τα σοβιετικά τανκς, με διαταγή του Μπρέζνιεφ, επιτέθηκαν στην Πράγα και κατέλαβαν όλη την Τσεχοσλοβακία. Η συνωμοσία εκτελέστηκε τέλεια. Οι προετοιμασίες για επίθεση του Γκρέτσκο και του Γιακουμπόφσκυ καλύφθηκαν ωραία από τη δημαγωγία της διάσκεψης και από τον θόρυβο της βαριάς μηχανής της ρεβιζιονιστικής προπαγάν­δας. Και πλήρωσαν ακριβά την αφέλεια τους όσοι πίστεψαν στο λόγο τιμής του Μπρέζνιεφ και στις καθησυχαστικές εγγυήσεις που έδιναν οι στη συνωμοσία συνεργάτες του Ούλμπριχτ, Γκομούλκα και Ζί­βκωφ. Στην εφημερίδα μας «Ζέρι ι Πόπουλλιτ» γράφαμε τότε ότι «η Δήλωση της Μπρατισλάβας αποτελεί ένα από τα πιο υποκριτικά και τα πιο δημαγωγικά ντοκουμέντα των ρεβιζιονιστών». Και ο χρόνος μάς δικαίωσε.


Ο γενικός γραμματέας του σοβιετικού ρεβιζιονιστικού κόμματος τότε δεν είχε γίνει ακόμα στρατάρχης και δημοσία δεν είχε πάρει ακό­μα στα χέρια του τα ηνία όλων των στρατιωτικών διοικήσεων. Τώρα συγκέντρωσε και κρατάει όλους τους μοχλούς της δύναμης, κόλλησε στους ώμους του και τα γαλόνια του στρατάρχη της Σοβιετικής Ένω­σης.


Ο νέος τσάρος του Κρεμλίνου προετοιμάζεται να πάει σύντομα στο Βουκουρέστι, στο χάρτινο κάστρο του δήθεν αντισοσιαλιμπεριαλισμού, όπου θα συνάξει τους συνωμότες από το Σύμφωνο της Βαρσο­βίας. Ανακοινώσεις και δηλώσεις, όπως συνήθως, αναμένεται να υπο­γραφούν. Δε θα λείψουν βέβαια σ' αυτές και τα ωραία λόγια για τη «φιλία», την «κυριαρχία», την «ισοτιμία», την «ανεξαρτησία». Για ο­ποιονδήποτε δε θα είναι δύσκολο να καταχωρίσει και τις «ιδιαίτερες» απόψεις του σ' αυτά τα «ντοκουμέντα», έτσι καθώς θα είναι ελεύθερος, αργότερα, να κάνει τις ερμηνείες που του αρέσουν. Η ιστορία όμως α­πέδειξε επίσης ότι τα σοβιετικά τανκς δε διευθύνονται από τα παραμύ­θια των δηλώσεων, όπως και ο Μπρέζνιεφ δεν καθοδηγείται από την η­θική αυτών των δηλώσεων.


Ο επεκτατισμός και ο ηγεμονισμός των ρεβιζιονιστών είναι ασυ­γκράτητα. Οι δήθεν φιλικές ή φιλοφρονητικές επισκέψεις που κάνει ο Μπρέζνιεφ σε διάφορες χώρες της Ευρώπης για να ανταποδώσει, λέει, τις επισκέψεις που έκαναν οι αρχηγοί αυτών των χωρών στη Σοβιετική Ένωση, ενέχουν βαριές και ανεπανόρθωτες δυστυχίες για τους λα­ούς αυτών των χωρών, για την λευτεριά, την ανεξαρτησία και την κυ­ριαρχία τους, εγκυμονούν επίσης κινδύνους και για τους λαούς που γειτονεύουν μ' αυτές τις χώρες, οι οποίες υποδέχονται και ξεπροβοδί­ζουν τέτοιους συνωμότες, όπως είναι ο σεσημασμένος ρεβιζιονιστής Λεωνίντ Μπρέζνιεφ.


Για τους σοβιετικούς ρεβιζιονιστές μπορεί να χρησιμοποιηθεί κά­θε μέσο που τους εξυπηρετεί να εγκαθιδρύσουν την κυριαρχία τους στους λαούς και να αρπάξουν τη λευτεριά των εθνών. Η δημαγωγία και οι συνωμοσίες, τα σατανικά χαμόγελα και οι αισχρές απάτες των σο­βιετικών ρεβιζιονιστών συμπορεύονται, αλληλοεξυπηρετούνται.


Ας μην ξεχνάμε τα λόγια του Τσεχοσλοβάκου επαναστάτη κομ­μουνιστή Γιούλιους Φούτσικ, που εκτελέστηκε από τους χιτλερικούς: «ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ!».


Από την εφημερίδα «Ζέρι ι Πόπουλλιτ», 16 Νοέμβρη 1976

Δεν υπάρχουν σχόλια: