Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2006

ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ - ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΛΑΟΙ (1973-1976, μέρος ζ')

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΝΗ 1973
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ
Η μοναρχία στην Ελλάδα ανατράπηκε από τους συνταγματάρχες και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακήρυξε τη δημοκρατία και τον εαυτό του πρόεδρο. Θα γίνει δημοψήφισμα.

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΗ 1974
ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗ ΒΟΔΡΙΣΤΑ
Ο λαός του χωριού της Βόδριστας, Πάνω Δρόπολη, μου έστειλε ένα γράμμα, με το οποίο με προσκαλεί να παραστώ στο γιορτασμό που θα κάνει στις 30 Ιούνη για την επέτειο των 15χρονων της επίσκεψης μου σ’ αυτό το χωριό. Λόγω δουλειάς δε μπορώ να πάω. Θα τους στείλω ένα γράμμα με ευχές και συγχαρητήρια.

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΡΟΠΟΛΓΓΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ
Γράμμα προς το λαό τον χωριού Βόδριστα, Αργυρόκαστρο.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,
Σας ευχαριστώ πρώτα για το γράμμα που μου στείλατε, με το οποίο με προσκαλείτε να πάρω μέρος στη γιορτή σας. Σας ζητώ συγνώμη που λόγω δουλειάς δε μπορώ να έρθω, παρά τη φλογερή επιθυμία μου να έρθω σ' αυτά το μέρη, όπου όπως παντού στην Αλβανία κοχλάζει η οικοδομητική δουλειά για την άνθηση και το δυνάμωμα της ακριβής μας Πατρίδας.
θυμάμαι καλά την αξέχαστη μέρα όταν επισκέφτηκα το χωριό σας, τη Βόδριστα. Να πω την αλήθεια, τώρα που σας γράφω, προβάλλουν μπροστά στα μάτια μου μ' όλη την ομορφιά τους όλα τα χωριά της Πάνω Δρόπολης, από το Γεωργουτσάτι στην Κοσοβίτσα, Λόγγο και Σωτήρα, από το Κρα στην Κακαβιά, τα οποία έχουν καιρό που ενώθηκαν σε ένα διευρυμένο γεωργικό συνεταιρισμό και βαδίζουν πάντα μπροστά στο φωτεινό δρόμο του σοσιαλισμού, όπου μας καθοδηγεί το αγαπημένο μας Κόμμα.
Ο δρόμος της κολλεχτιβοποίησης της γεωργίας, που άρχισε σ' αυτή την περιοχή από το γειτονικό σας χωριό Ζερβάτι, και τον ακολούθησαν όλα τα άλλα χωριά της Δρόπολης, έκανε αυτή την περιοχή να αλλάξει εντελώς όψη και η ζωή των Δροπολιτών να βελτιωθεί, να γίνεται κάθε μέρα και πιο ευτυχισμένη. Τι ικανοποίηση νιώθει τώρα ο άνθρωπος που γνωρίζει καλά το πικρό παρελθόν όλου του λαού μας, όταν επισκέπτεται την όμορφη κοιλάδα σας! Ευφραίνεται η καρδιά σου όταν ακούς το θόρυβο των τραχτέρ και των κομπάιν, όταν βλέπεις αυτόν τον πλατύ γόνιμο κάμπο που ποτίζεται από τα άφθονα νερά των ταμιευτήρων της Ντοφτής και της Πέπελης και να αφθονούν το στάρι και το καλαμπόκι, να πρασινίζει το τριφύλλι, ο καπνός και τα άλλα προϊόντα, αποτέλεσμα της ορμητικής και γεμάτης ενθουσιασμό δουλειάς των πατριωτών και προοδευτικών κατοίκων της περιοχής σας, των υπέροχων αντρών και γυναικών της Δρόπολης.
Οι σύντροφοι του Κόμματος και της εξουσίας στην επαρχία με πληροφορούν συνεχώς για τις αλλαγές που έχουν γίνει και γίνονται και στη Βόδριστα. Άλλοτε ο λαός αυτού του χωριού, όπως όλος ο λαός μας καθώς θυμούνται οι συνομήλικοι σύντροφοι μας, δε χόρταινε ψωμί, στέγνωναν τα χείλη του για μια σταγόνα νερό, τα αγριολάχανα ήταν το καθημερινό του φαΐ, η εκμετάλλευση ήταν βαριά, γι' αυτό ο θάνατος άρπαζε γρήγορα τους ανθρώπους. Εκείνες όμως οι μέρες έδυσαν και δεν ξαναγυρίζουν πια ποτέ. Όπως όλο τον αλβανικό λαό, το Κόμμα έκανε κι εσάς αφέντες του τόπου. Τώρα εσείς δουλεύετε, παράγετε και διευθύνετε μόνοι σας. Το ψωμί που κάποτε δεν είχατε, σήμερα το εξασφαλίζετε με αφθονία. Το πόσιμο νερό, που επί ολόκληρους αιώνες σας έλειπε, έρχεται τώρα στο χωριό από τις δροσερές πηγές του βουνού. Τα κορίτσια και τα αγόρια σπουδάζουν, αρχίζοντας από το 8χρονο σχολειό του χωριού, στο γεωργικό σχολειό μέσης εκπαίδευσης του Μπουλιαρατιού και μέχρι τα άλλα σχολεία μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης της Αλβανίας. Σύντομα εσείς θα έχετε και το καινούργιο σπίτι πολιτισμού. Όποιος περνάει τη νύχτα για τα Βρυσερά και βλέπει πώς λαμπυρίζουν τα ηλεκτρικά φώτα στη Βόδριστα και Μπουλιαράτι, νομίζει πως αφήνει δεξιά του μια αληθινή πόλη.
Όλα αυτά τα καλά και πολλά άλλα για το χωριό σας και για όλα τα χωριά της Δρόπολης, τα έφερε το Κόμμα, η ορθή γραμμή του. Το Κόμμα μας ανέτρεψε μια για πάντα το καθεστώς της καταπίεσης και της αδικίας όπως για όλο το λαό μας, έτσι και για τη μειονότητα, οι κάτοικοι της οποίας 30 χρόνια τώρα ζουν ελεύθεροι σε πραγματική αδελφοσύνη και με βάση το Σύνταγμά μας, που είναι από τα πιο προοδευτικά στον κόσμο, χαίρουν πλήρη και ίσα δικαιώματα όπως κι ο αλβανικός λαός στη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας. Να γιατί όλος ο λαός μας, στο πλευρό του οποίου ζει και ο πατριώτης και φίλεργος λαός της μειονότητας, αυτού του αξεχώριστου τμήματος της Πατρίδας μας, τρέφει τόση στοργή για το αγαπημένο του Κόμμα, που μας έβγαλε από το σκοτάδι στο φως, που μας εξασφάλισε αυτές τις άσπρες μέρες, που μας οδηγεί μπροστά από νίκη σε νίκη. Να γιατί ο λαός της μειονότητας, σε ατσάλινη ενότητα με την εργατική τάξη και μ' όλο το λαό μας, εργάζεται ακούραστα κάτω από την καθοδήγηση του ένδοξου Κόμματος Εργασίας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και την άμυνα της Πατρίδας.
Το έχουμε ξεκάθαρο ότι αυτές τις νίκες οι εχθροί μας ιμπεριαλιστές, ρεβιζιονιστές και όλοι οι άλλοι αντιδραστικοί πασχίζουν να μας τις αρπάξουν από τα χέρια. Αυτοί οι λυσσαλέοι εχθροί βλέπουν όνειρα με τα μάτια ανοιχτά και πότε συκοφαντούν σε βάρος μας, πότε μας σείουν τον κλάδο ελιάς, πότε μας απειλούν, πότε κάνουν πως μας λυπούνται, γιατί εμείς δήθεν υποφέρουμε, κακοπορεύουμε, δεν έχουμε δημοκρατία και λοιπά. Μα ποιος ξεγελιέται απ' αυτά; Κανένας! Όσον αφορά το λαό μας, αυτός από καιρό έχει πει στους εχθρούς: «Μη γελάτε τον καβαλάρη που κρέμονται τα πόδια του!» Και ταυτόχρονα εμείς όχι μόνο δουλεύουμε και μαθαίνουμε, αλλά και αγρυπνούμε, προετοιμαζόμαστε για να ενισχύσουμε την άμυνα, με σκοπό αύριο, σε περίπτωση ανάγκης, το τουφέκι του καθενός να γίνει κανόνι.
Στη γιορτή σας, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές της Βόδριστας, καθώς λέτε κι εσείς στο γράμμα σας, θα κάνετε τον απολογισμό της δουλειάς. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο απολογισμός, 15 χρόνια μετά από τότε που ήμουν στο χωριό σας, θα είναι πλούσιος, διότι εκεί δουλεύουν από τους μικρότερους και μέχρι τους πιο ηλικωμένους, ακόμη μέχρι και τον τυφλό κομμουνιστή, τον παλιό μου φίλο στο Μπουλιαράτι, Ηλία Γκάζγκα. Όλοι εσείς εργάζεστε και αγρυπνείτε ακούραστα, επειδή είστε άνθρωποι που στα περασμένα έχετε υποφέρει πολλά, επειδή είστε σεμνοί, άνθρωποι του τουφεκιού, του κασμά, και του βιβλίου, συνδεμένοι σάρκα και οστά με το Κόμμα. Μ' αυτές τις ιδιότητες που έχει όλος ο λαός μας, δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο να μας διασπάσει και να μας απομακρύνει από τον επαναστατικό μας δρόμο, δεν υπάρχει δυσκολία που να μη την ξεπερνούμε, δεν υπάρχει νίκη που να μην καταχτούμε.
Εκφράζοντας τα συγχαρητήρια για τις επιτυχίες που σημειώσατε, σας εύχομαι, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές της Βόδριστας, νέες και πιο μεγάλες νίκες στο μέλλον. Ας είναι η σημερινή γιορτή σας η αρχή μιας νέας και ισχυρής εξόρμησης σε κάθε μέτωπο δουλειάς, στην παραγωγή, στην αφομοίωση των διδαγμάτων του Κόμματος και στην εφαρμογή τους, στην παραπέρα ενίσχυση της επαναστατικής επαγρύπνησης και της άμυνας, για να υποδεχτούμε με καινούργιες επιτυχίες το μεγάλο ιωβηλαίο των 30χρονων της Απελευθέρωσης της Πατρίδας.
Με την ευκαιρία αυτή δώστε από μένα πολλούς χαιρετισμούς σ' όλους, στα παιδιά, στις αδελφές και αδελφούς Δροπολίτες.
Δικός σας Τίρανα, 29 Ιούνη 1977 Ενβέρ Χότζα

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΗ 1974
ΛΕΥΤΕΡΙΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η Τουρκία αποβίβασε σήμερα στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο. Βρέθηκε εννοείται γι αυτό και η αφορμή: «Για να υπερασπίσει τη συμφωνία της Γενεύης και της Ζυρίχης» (η Τουρκία είναι μια από τους εγγυητές της), «να υπερασπίσει την τουρκική μειονότητα», «να υπερασπίσει τους Κυπριώτες, το στάτους κβο, την ειρήνη» κλπ.
Όταν σταθεροποιήθηκε η κατάσταση στην Κύπρο, και οι θέσεις μας ήταν υπέρ αυτού του στάτους κβο. Ποιος ανέτρεψε αυτό το στάτους κβο; Δε χωρεί καμιά αμφιβολία: οι μεγάλες ιμπεριλιαστικές δυνάμεις και οι σύμμαχοι τους που έχουν επιδιώξεις προς την Κύπρο, η οποία βρίσκεται απέναντι στην Ανατολία και η προεξοχή της στρέφεται προς τον κόλπο του Ισκεντερούν και το πολεμικό λιμάνι Μερσίν, απ' όπου απέπλευσαν οι δυνάμεις της απόβασης.
Ο παπάς ο Μακάριος και ο στρατηγός Γρίβας αγωνίζονταν για την Ένωση. Ο Μακάριος ήταν κατά των Τούρκων, υπέρ της ένωσης με την Ελλάδα, έγινε μετά ενάντια στην Αθήνα, ήτανε με την Αγγλία και ενάντια της, αυτή τον γλύτωσε τελευταία από τα νύχια της Ένωσης, ήτανε υπέρ των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μετά τα χάλασε μ' αυτές, επέτρεψε τις βάσεις του ΝΑΤΟ στο νησί, έπιασε φιλία με τη Σοβιετική Ενωση, έκαμε επίσκεψη στην Κίνα, συναντήθηκε με το Μάο και με τον Τσιαν Τσιν, παρίστανε τον «αδέσμευτο», αλλά φλερτάριζε με όλους.
Οι Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής επηρέασαν και ενήργησαν γρήγορα για να γίνουν οι ίδιες αφέντες της Κύπρου, από φόβο μήπως έπιανε τη θέση τους η Ρωσία, που είναι πεινασμένη για βάσεις στη Μεσόγειο. Ναι, αλλά η Τουρκία ούτε ρώτησε, ούτε άκουσε, αλλά ξεπέρασε το υδάτινο εμπόδιο.
Η Σοβιετική Ένωση φωνάζει και ξελαρυγγίζεται ενάντια στην Ελλάδα πως θέλει να προσαρτήσει την Κύπρο. Μα ποιος μιλάει; Οι χρουστσιοφικοί που με το Βενιζέλο (το νεότερο) συνομίλησαν να δώσουν στην Ελλάδα το Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά. Ποιος μιλάει για προσάρτηση; Οι σοβιετικοί σοσιαλιμπεριαλιστές που κατέλαβαν την Τσεχοσλοβακία. Ευνόητο είναι γιατί το κάνουν αυτό.
Ο Τιτούλης*, που παρουσιάζεται σαν άνθρωπος αρχών, φωνάζει κι αυτός, αλλά θα το δούμε μέχρι πότε θα φωνάζει ο «φίλος» και ο «σύμμαχος» της Τουρκίας και της Ελλάδας. Για την ηγεσία της Τουρκίας εκείνος θα πει ένα λόγο, όπως είπε «για τα μάτια» σχετικά με την κατάκτηση της Τσεχοσλοβακίας.
Αυτοί που σήμερα είναι «φίλοι» των κλίκων, αύριο γίνονται εχθροί τους, σήμερα «παίρνουν» το μέρος του ενός, αύριο βρίσκουν άλλες φόρμουλες υπαγορευμένες από το δολλάριο, το ρούβλι ή τη στερλίνα.
Στον ΟΕΕ κόβουν μπούρδες οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Στην πραγματικότητα τα πράγματα αποφασίζονται έξω από τον ΟΕΕ. Τι ξετσιπωσιά! Σε λογής λογιών διασκέψεις αμολούν δηλώσεις, ενώ πάνω στου£ λαούς αμολούν βόμβες και οβίδες.
Η θέση μας είναι μόνο λευτεριά, ανεξαρτησία στο λαό της Κύπρου, τόσο στον ελληνικό όσο και στον τουρκικό, πραγματική δημοκρατία. Αλλά σ’ αυτές τις καταστάσεις τίποτα δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί. Για να νικήσει η επανάσταση χρειάζεται αγώνας, ακόμα μακρός αγώνας, του ίδιου του Κυπριακού λαού κι όλων των άλλων λαών. Αγώνας ενάντια στις δύο υπερδυνάμεις και σ" όλες τις κατασκοπίες και τις κλίκες τους σε όλο τον κόσμο. Εμείς ενισχύουμε την άμυνα μας, είμαστε εξαιρετικά επάγρυπνοι, γιατί ο κίνδυνος ενός πολέμου περιφέρεται στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Ποτέ δε θα αιφνιδιαστούμε και, αν έρθει κίνδυνος, θα τον αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και θα ματαιώσουμε κάθε εχθρική επίθεση.
* Σκωπτικά γιο τον Τίτο.

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΗ 1974
Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΗΓΕΜΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Με το σύντροφο Υσνί Κάπο είδα το άρθρο που έχουμε ετοιμάσει να δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα «Ζέρι ι Πόπουλλιτ», με τίτλο: «Η Κύπρος και τα ηγεμονιστικά σχέδια των δύο υπερδυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Είχα σκεφτεί και διατυπώσει μερικές ιδέες για να προσθέσω στο άρθρο, χωρίς να κάνω επαναλήψεις, αλλά τις άφησα. Σκοπός μου ήταν να ενισχύσουμε τη σκέψη, που τώρα πια έχει σχηματιστεί, προς τη συνετή και μετρημένη πολιτική μας στο θέμα της Κύπρου, πρόβλημα που έχει πολιτική σημασία, προπαντός σε σχέση με το νότιο γείτονα μας. Άσχετα από τις ενέργειες του ελληνικού και του τούρκικου σωβινισμού, εμείς φυλάσσουμε την ισορροπία της καλής θέλησης όπως προς το λαό της Τουρκίας, έτσι και προς το λαό της Ελλάδας, και ξεσκεπάζουμε επίσης όλους τους λακέδες των Αμερικάνων και των Σοβιετικών, από τον Τίτο, τον Τσαουσέσκου και άλλους.
Είναι λυπηρό, που κρύβεται η αλήθεια των πραγμάτων και αυτό γίνεται για ιδιαίτερα εγωιστικά συμφέροντα, για το κέφι του ενός ή του άλλου μεγάλου κράτους, για οπορτουνισμό, για δουλοπρέπεια και από φόβο. Ε, λοιπόν, εμείς οι Αλβανοί δεν είχαμε και δεν έχουμε φόβο να πούμε ανοιχτά εκείνο που σκεφτόμαστε. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης και με ίσα δικαιώματα σε μια ειλικρινή και αρμονική αδελφοσύνη των δύο κοινοτήτων του νησιού.
Γίνεται στόχος επίθεσης ο φίλος ελληνικός λαός. Εμείς αντιτασσόμαστε σ' αυτές τις επιθέσεις, γιατί δεν είναι ο ελληνικός λαός ένοχος για ό,τι συμβαίνει, αλλά ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, που μαζί με τον αγγλικό ιμπεριαλισμό και με το σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό, στήνουν και υποκινούν αυτές τις μηχανορραφίες. Οι τρεις αυτές λάμιες παίζουν με τις τύχες των λαών της Μεσογείου, των Βαλκανίων και του κόσμου. Και οι τρεις τους
προσπαθούν ποιος και ποιος να βάλει στο χέρι την Κύπρο, ποιος και ποιος να μπήξει τα νύχια στην Τουρκία και να καταλάβει τα στενά, ποιος και ποιος να υποδουλώσει τον ελληνικό λαό, για να περάσουν αργότερα σε μια γενική σύρραξη. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Ενάντια σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστές και σοσιαλιμπεριαλιστές πρέπει να στραφεί η κόψη του σπαθιού κι όχι ενάντια στους αδελφούς τουρκικό και ελληνικό λαό.
Είναι η ρεβιζιονιστική και ιμπεριαλιστική Σοβιετική Ένωση, οι Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο άγριος και αιμοβόρος ιμπεριαλισμός που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών, που τους παρακινούν να φιλονικούν και να ματώνονται μεταξύ τους, για να τους γδέρνουν καλύτερα και να τους ρουφούν το αίμα. Ή δεν φαίνονταν μήπως ξεκάθαρα το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Μέση Ανατολή, τώρα η Κύπρος κλπ., κλπ.; Μπορούν τάχα να ξεχαστούν οι φρικαλεότητες που ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προξένησε στους λαούς; Οι ρεβιζιονιστές της Μόσχας επιτίθενται με προπαγάνδα στην Ελλάδα. Και ποιος το κάνει αυτό; Εκείνοι που επετέθηκαν και κατέλαβαν την Τσεχοσλοβακία, που ανέτρεψαν τον Ντούμπτσεκ - Μακάριο και έβαλαν στη θέση του το Χούσακ - Σαμψών! Οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές υπερασπίζουν δήθεν την Τουρκία. Ποιος μπορεί να χάψει αυτό το ψέμα; Κανένας, ακόμα λιγότερο εμείς οι Αλβανοί και οι Τούρκοι, με τους οποίους μας συνδέει μια ειλικρινής φιλία, έτσι όπως μας συνδέει και με τον ελληνικό λαό.
Εμείς λέμε στους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και στους σοβιετικούς σοσιαλιμπεριαλιστές: Κάτω τα χέρια από την Τουρκία και από την Ελλάδα, αφήστε τες ήσυχες, γιατί είναι σε θέση να λύσουν οι ίδιες τις διαφωνίες που έχουν γεννηθεί ανάμεσα τους, σε αλληλοκατανόηση και προς το συμφέρον των δύο λαών τους, προς το συμφέρον της παγκόσμιας ειρήνης. Είστε εσείς, αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και σοβιετικοί ρεβιζιονιστές σοσιαλιμπεριαλιστές, που αναμοχλεύετε τα πάθη, που προκαλέσατε την αιματοχυσία στην Κύπρο και τώρα σίγουρα θα βγείτε σαν «σωτήρες» της κατάστασης. Από τώρα άρχισαν να πλέκουν εγκώμια σε κάποιον μηχανορράφο, ονόματι Κίσιν-γκερ· από τώρα διαδίδονται φήμες ότι η «σοβιετική δύναμη» θα σταθεροποιήσει την κατάσταση.
Εμείς δεν απατώμαστε. Είναι η καλή θέληση των Τούρκων, των Ελλήνων, των Κυπρίων που σταμάτησε το πυρ. Κι εμείς πιστεύουμε πως είναι η θέληση αυτών των γενναίων και προοδευτικών λαών που θα φέρει την ειρήνη στην Κύπρο και με αλληλοκατανόηση και δικαιοσύνη θα αποκατασταθεί η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της, η δημοκρατία, η λευτεριά και η συνύπαρξη και συναδέλφωση ανάμεσα στους Έλληνες και Τούρκους κατοίκους του νησιού. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο ένδοξο έργο και θα φέρει ένα μεγάλο καλό, ιδιαίτερα στους λαούς των Βαλκανίων, με τις τύχες των οποίων έχουν παίξει οι Μεγάλες ιμπεριαλιστικές Δυνάμεις, που τους έχουν βάλει να σκοτώνονται και να εχθρεύονται ο ένας με τον άλλο για να τους καταπιέζουν ευκολότερα. Τώρα όμως βασίλεψαν πια αυτοί οι καιροί.

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΧΤΩΒΡΗ 1974
ΘΕΡΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΕΙΣ
Σήμερα στην αίθουσα του Θεάτρου Όπερας και Μπαλέτου συναντήθηκα με τους εκλογείς της εκλογικής περιφερείας Αριθ. 209, όπου βάλθηκε η υποψηφιότητα μου για βουλευτής στη Λαϊκή Βουλή.
Η συνάντηση ήταν φλογερή έκφραση της αγάπης και του μεγάλου σεβασμού που οι εργαζόμενες μάζες της πρωτεύουσας τρέφουν για το ακριβό μας Κόμμα. Με την ευκαιρία αυτή εκφώνησα λόγο. Μεγάλο μέρος αυτής της ομιλίας το αφιέρωσα στην εξωτερική μας πολιτική, ανοιχτή πολιτική και πολιτική των προλεταριακών αρχών.


Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
3 ΟΧΤΩΒΡΗ 1974
Από το λόγο μπροστά στους εκλογείς της εκλογικής περιφερέρειας Αριθ. 209 στα Τίρανα.
Με τους γειτονικούς λαούς Γιουγκοσλαβίας και Ελλάδας είμαστε φίλοι. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι πράκτορες τους είχαν βάλει τα φιτίλια και τους πυροδότες για να μας ρίξουν σε έριδες τον έναν με τον άλλο. Όμως σε μας, τους λαούς της Βαλκανικής, αυτά έγιναν μαθήματα και, μπροστά στον κοινό κίνδυνο, αν και μπορεί να μην είμαστε σύμφωνοι για πολλά πράγματα, βρήκαμε και μπορούμε να βρούμε συνεννόηση. Τα ιστορικά γεγονότα δε μπορεί να απαλειφτούν. Όταν ο ένας δέχτηκε επίθεση, δέχτηκε και ο άλλος επίθεση, από τον ίδιο εχθρό. Οι ίδιοι εχθροί υποκίνησαν τον έναν η" τον άλλον για να εξασθενίσουν τον τρίτο. Το φυτίλι της μπαρουταποθήκης το κρατούσαν οι εχθροί των λαών μας και οι πουλημένες σ' αυτούς κλίκες.
Τους λαούς της Αλβανίας, Γιουγκοσλαβίας και Ελλάδας ποτέ δεν τους γονάτισε ο εξωτερικός εχθρός. Αυτοί οι λαοί δεν έχουν ψυχή σκλάβου κι αυτό το απόδειξαν στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας τους. Οι Αλβανοί, οι Γιουγκοσλάβοι και οι Έλληνες δεν είναι από εκείνους που κρατάνε στα χαμένα το όπλο χωρίς να ρίξουν όταν είτε Αμερικάνοι, είτε Σοβιετικοί ή όποιος άλλος τους επιτεθεί και προσπαθεί να τους αρπάξει τη λευτεριά και την κυριαρχία. Γι' αυτό οι δύο υπερδυνάμεις ή τα «αεροπλανοφόρα» κράτη που αυτές κρατούν κάτω από την κυριαρχία τους, μπορεί να ονειρεύονται ξύπνιοι, αλλά ούτε οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, ούτε ο ελληνικός λαός και ούτε ο αλβανικός λαός θα επιτρέψουν ποτέ μήτε στους Σοβιετικούς, μήτε βίους Αμερικάνους, μήτε σ' οποιονδήποτε που υποκινείται απ' αυτούς να τους υποτάξουν.
Εμείς έχουμε πει και λέμε στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας και στον ελληνικό λαό ότι τα σύνορα της Αλβανίας μ' αυτούς θα είναι πάντα ήσυχα και ότι ο εχθρός πρώτα πρέπει να συγκρουστεί με μας τους Αλβανούς, αυτός θα τσακιστεί και δύσκολο να φθάσει στα σύνορα τους. Πιστεύω πως το ίδιο θα συμβεί και από μέρους τους απέναντι μας.
Εμείς θέλουμε να ζούμε ελεύθεροι στις χώρες μας. Ας μη νομίζουν οι εχθροί ότι θα το έχουν εύκολο με μας. Εμείς οι Αλβανοί επιθυμούμε το καλό των λαών της Γιουγκοσλαβίας και του ελληνικού λαού. Ας αναπτύξουμε τη φιλία στον καταλληλότερο για τον καθένα δρόμο, χωρίς να επεμβαίνουμε ο ένας στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, και να μην επιτρέπουμε τίποτε στις περιοχές των χωρών μας που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, μπορεί να θίξει ή να απειλήσει τα συμφέροντα της καλής γειτονίας. Η Αλβανία, η Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα όχι μόνο ζουν χωρίς το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και το ΝΑΤΟ, μα ζουν και ελεύθερες και ανεξάρτητες. Εμείς χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να βγει από το ΝΑΤΟ. Ο ελληνικός λαός δεν επέτρεψε να τον ποδοπατήσουν και όποιος νομίζει πως υπουργοί Εξωτερικών της Ουάσιγκτον και υπουργοί Εξωτερικών της Μόσχας μπορούν να κάνουν νταλαβέρια και μηχανορραφίες σε βάρος του ελληνικού λαού, κάνουν λάθος στους λογαριασμούς τους. Ο κόσμος θυμάται καλά πως η Ελλάδα έχυσε αίμα στον αγώνα για απελευθέρωση όταν άλλοι έπαιζαν την αλυσίδα.
Εμείς λέμε στους γείτονες μας: Στη χώρα μας ούτε υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν ξένες στρατιωτικές βάσεις, αλλά επιθυμούμε και αυτοί να διώξουν τις ξένες στρατιωτικές βάσεις από τις χώρες τους. Κανένα πρόσχημα δε μπορεί να σταθεί όταν επιτρέπεται στους στόλους των δύο υπερδυνάμεων όχι μόνο να έχουν μόνιμες βάσεις, μα και να έχουν το δικαίωμα να αγκυροβολούν, να επισκευάζονται και να ανεφοδιάζονται. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο τόσο για τη χώρα που δίνει αυτές τις παραχωρήσεις, όσο και για το γείτονα. Με τέτοιες πράξεις δε μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με κανέναν. Εμείς έχουμε δηλώσει τη στάση μας απέναντι στους επιθετικούς στόλους, τον αμερικάνικο και σοβιετικό στη Μεσόγειο και εμένουμε πιστοί και συνεπείς σ' αυτή την πολιτική.
Τελευταία οι φλόγες του πολέμου άναψαν και στην Κύπρο. Μια νέα απειλή δημιουργήθηκε για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Η εξέλιξη των ως τώρα γεγονότων επιβεβαίωσε ότι η νέα κυπριακή τραγωδία γεννήθηκε στο πλαίσιο του σοβιετο - αμερικάνικου ανταγωνισμού, της ατμόσφαιρας των μηχανορραφιών και των συνωμοσιών που σκαρώνουν οι δύο υπερδυνάμεις, η κάθε μια ξέχωρα ή από κοινού, ενάντια στους λαούς. Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές ζητούν να εγκατασταθούν πολιτικά και στρατιωτικά στο νησί και οι σοσιαλιμπεριαλιστές να ψαρέψουν στα θολά νερά. Επωφελούνται από την κατάσταση για να αναζωογονήσουν τις παλιές ελληνο - τουρκικές έχθρες και να δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα διευκόλυνε τον επεκτατισμό ή θα δικαιολογούσε την επέμβαση τους.
Τα προβλήματα της Κύπρου είναι πολλά και, ασφαλώς, καθόλου ευκολόλυτα. Όμως εμείς νομίζουμε ότι ο κυπριακός λαός, ελληνικός και τουρκικός, είναι σε θέση κι έχει όλες τις δυνατότητες να αποφασίσει ο ίδιος για τις τύχες του, ελεύθερος από τις εξωτερικές πιέσεις και με βάση τα κυρίαρχα συμφέροντά του. Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος των Ενωμένων Εθνών και αναγνωρισμένο από την πλειοψηφία των κρατών του κόσμου. Τέτοιο πρέπει να μείνει και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να του επιτεθεί, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις του και να του επιβάλει λύσεις που δεν ανταποκρίνονται στη θέληση που εξέφρασε ελεύθερα ο κυπριακός λαός.

Ο ΝΕΟΣ ΚΟΜΙΣΑΡΙΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
Ο Ηλίας Νικόλα Κίκης, νέος δάσκαλος, που βγήκε από τη μειονότητα, έπεσε επί του καθήκοντος, βάζοντας πάνω απ' όλα το γενικό συμφέρον. Το Προεδρείο της Λαϊκής Βουλής της Λαϊκής Δημοκρατίας Αλβανίας στις 30 Οχτώβρη 1974 του έδωσε τον τίτλο « Ήρωας της Σοσιαλιστικής Δουλειάς». Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα έστειλε στην οικογένεια του στο Ζερβάτι του Αργυροκάστρου το εξής γράμμα:
Αγαπητοί γονείς, αδερφές και αδερφοί του Ηλία,
Σας εκφράζω τη βαθιά μου λύπη και σας στέλνω τα πιο εγκάρδια συλλυπητήρια για το θάνατο του αγαπημένου παιδιού και αδερφού σας, πιστού γιου του λαού μας.
Ο θάνατος του Ηλία είναι βαρύς, γιατί τον απόσπασε απροσδόκητα από την οικογένεια και από τους κόλπους της κοινωνίας στην ωραιότερη ηλικία, όταν έκανε τα πρώτα βήματα στη ζωή για να υπηρετήσει με αφοσίωση το Κόμμα, το λαό και την Πατρίδα, τη σοσιαλιστική του Αλβανία. Παρ' όλα αυτά το τόσο πικρό συμβάν σου προκαλεί και περηφάνεια, γιατί η απόφαση που πήρε να επιστρέψει χωρίς να χάσει καιρό στο καθήκον, από το Μπουρέλι στο χωριό Λις, για να δώσει μάθημα στους μαθητές, που τον αγαπούσαν και τους αγαπούσε τόσο πολύ, μιλάει για ένα υψηλό παράδειγμα σοσιαλιστικής συνείδησης στη δουλειά.
Έχω πληροφορηθεί ότι ο Ηλίας είχε ζήλο και ήταν δεμένος στενά με τη δουλειά. Αν και είχε λίγο καιρό στο Λις του Μάτι, όπου υπηρετούσε δάσκαλος, με τη στάση και την καλή συμπεριφορά του γρήγορα έγινε άξιος της εμπιστοσύνης, της αγάπης και της εκτίμησης των συντρόφων, οι οποίοι τον είχαν εκλέξει γραμματέα της οργάνωσης της νεολαίας του σχολείου.
Μετατρέποντας σε βαθιά πίστη τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία του Κόμματος, αυτός ο νεαρός κομισάριος του φωτός, όπως αποκαλεί ο λαός τους εκπαιδευτικούς του, πέθανε για να μην ξεχαστεί ποτέ από τους μικρούς μαθητές του, από τους συντρόφους, από την οικογένεια και απ' ολόκληρη την Πατρίδα, που την είχε τόσο βαθιά στην καρδιά.
Με συγκίνησαν πολύ τόσο η γενναία στάση που τηρήσατε μετά τη λήψη της πικρής είδησης και τα τόσα θερμά λόγια που εκφράζετε για το αγαπημένο Κόμμα μας στο γράμμα που μου στείλατε, όσο και η γρήγορη λήψη της απόφασης να στείλετε τον άλλο γιο και αδερφό, Στέφανο', να αντικαταστήσει αμέσως τον Ηλία στο καθήκον του, εκεί στο μέρος που υπηρετούσε.
Αυτό είναι μια υψηλή και εύγλωττη χειρονομία. Η μετάβαση από τη Δροπολη του άλλου μέλους της οικογένειας σας να εργαστεί στο Μπουρέλι, «φράζει με τη διαύγεια του φωτός εκείνον το φλογερό πατριωτισμό και κεινο το καθαρό αίσθημα της σοσιαλιστικής συναδέλφωσης που σφυρηλάτησε και σφυρηλατεί κάθε μέρα στους ανθρώπους μας το Κόμμα. Είναι πολύ ευχάρίστο το γεγονός ότι μειονοτικά παιδιά πηγαίνουν εθελοντικά και με χαρά σε κάθε γωνιά της χώρας, γιατί έχουν συνείδηση ότι σήμερα πατρίδα τους είναι όλη η Αλβανία, ότι ο σοσιαλισμός οικοδομείται παντού, στο νότο και στο βορρά της χώρας μας, και κάθε πολίτης βρίσκει την ευτυχία όχι μόνον εκεί όπου γεννήθηκε, αλλά σ "όλο το έδαφος της Λαϊκής μας Δημοκρατίας.
Βρισκόμενος ψυχικά κοντά σας, μαζί με τα συλληπητήρια, σας στέλνω και τους θερμούς μου χαιρετισμούς και εκφράζω την επιθυμία να έχετε στο εξής πάντα χαρές, ευτυχία και επιτυχίες στη δουλειά. Συγχαίρω ολόψυχα το Στέφανο για την προθυμία που έδειξε και του εύχομαι υγεία και καλά αποτελέσματα στο τόσο ωραίο καθήκον του δασκάλου για την κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.
Τίρανα, 30 Οχτώβρη 1974
Δικός σας Ενβέρ Χότζα
Ο Στέφανος Κίκης πήγε στο Λις σα δάσκαλος, στη θέση του αδερφού του. Με την υποδειγματική δουλειά του έγινε μέλος του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας.

ΣΤΟ ΚΡΑ ΑΝΟΙΓΕΙ 8ΧΡΟΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Οι κάτοικοι του μειονοτικού χωριού Κρα, της Πάνω Δρόπολης, με ειδοποίησαν με τηλεγράφημα ότι γιορτάζουν ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία του, τα εγκαίνια του νέου 8χρονου σχολείου. Θα τους στείλω ένα ευχετήριο τηλεγράφημα.

ΑΣΠΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ
Τηλεγράφημα προς τους κατοίκους του χωριού Κρα, Πάνω Δρόπολη, Αργυρόκαστρο.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, αδερφές και αδερφοί του Κρα,
Σας ευχαριστώ για το τηλεγράφημα που μου στείλατε, με το οποίο μου λέτε ότι στις 1 Σεπτέμβρη γιορτάσατε το άνοιγμα του 8χρονου σχολείου1. Αυτό είναι μεγάλη χαρά για σας, γιατί από δω και πέρα τα παιδιά σας θα αποφοιτούν από το 8χρονο σχολείο στο χωριό. Είναι επίσης μεγάλη χαρά και για μένα που γνωρίζω το χωριό σας, που γνωρίζω τη δύσκολη ζωή σας του όχι μακρινού μαύρου παρελθόντος.
Αλλά να που, έτσι όπως για όλα τα χωριά της μειονότητας και όλης της χώρας μας, και για τους εργατικούς κατοίκους του ορεινού χωριού σας ήρθαν άσπρες μέρες. Από τη μεγάλη μέρα της 29 Νοέμβρη και δω, οι κάτοικοι της μειονότητας, περιλαβαίνοντας και σας, ζουν ελεύθεροι και, με βάση το Σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας χαίρουν πλήρη και ίσα με όλο τον αλβανικό λαό δικαιώματα στην αγαπημένη σοσιαλιστική πατρίδα. Να γιατί ο λαός της μειονότητας, αγαπημένες αδερφές και αδερφοί Κριώτες, νιώθει στοργή μεγάλη για το Κόμμα και έτσι όπως όλος ο αλβανικός λαός, δουλεύει ακούραστα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, αγρυπνεί μέρα και νύχτα για την υπεράσπιση της πατρίδας και ζει ευτυχισμένος.
Και το χωριό σας, στους κόλπους του γεωργικού συνεταιρισμού των Βρυσερών, προοδεύει καθημερινά. Εσείς έχετε καιρό που με τη δουλειά σας εξασφαλίζετε επί τόπου το ψωμί. Η περιοχή σας βρίσκεται σε άνθηση. Πάνω από 110 εκπαιδευτικοί διδάσκουν στην Πάνω Δρόπολη, πάνω από 40 ιατρικά στελέχη, με νοσοκομεία, ιατρεία, φαρμακεία, μαιευτήρια, κ.λπ., έρχονται σε βοήθεια των κατοίκων της ορεινής σας περιοχής. Τώρα τα παιδιά σας μεγαλώνουν όλο υγεία, στο εξής θα αποφοιτούν από το 8χρονο σχολείο του χωριού και όποιος θα δείχνει μεγαλύτερο ζήλο στα μαθήματα, έχει τη δυνατότητα να πάει αυτού κοντά στο Μπουλιαράτι να συνεχίσει τη μέση γεωργική σχολή. Αλλά πόσα και πόσα αγόρια και κορίτσια της μειονότητας έχουν σπουδάσει και συνεχίζουν να σπουδάζουν στις σχολές μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και σε χαροποιεί υπέρμετρα η μεγάλη επιθυμία πολλών απ" αυτούς που θέλουν να ξαναγυρίσουν στα όμορφα χωριά σας για να αυξήσουν την παραγωγή, να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό.
Η καινούργια, η ευτυχισμένη ζωή στη χώρα μας δε γεννήθηκε από μόνη της, αλλά με αγώνα, με ιδρώτα και με μεγάλες θυσίες. Όπως όλη η Δρόπολη, όπως όλη η μειονότητα και ο αλβανικός λαός, σε ατσάλινη ενότητα και ενωμένοι σαν πραγματικά αδέρφια, κάτω από την καθοδήγηση του Κόμματος δώσατε και εσείς τη συμβολή σας τόσο στην απελευθέρωση της χώρας και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας, όσο και για όλα τα αγαθά που απολαμβάνουμε σήμερα. Σ' αυτή την ενότητα του λαού γύρω από το Κόμμα έχουν την πηγή τους οι κεκτημένες νίκες, γι' αυτό να φυλάσσουμε και να δυναμώνουμε πάντα αυτή την ενότητα, μπροστά στην οποία έσπασαν και θα σπάσουν τα μούτρα τους όλοι οι εχθροί της πατρίδας μας, εσωτερικοί και εξωτερικοί, οι μπέηδες, οι αγάδες, οι καπιταλιστές, οι προδότες, καθώς και οι ιμπεριαλιστές, οι ρεβιζιονιστές και οποιοσδήποτε άλλος που επιδιώκει να θίξει έστω και κατά πούντο την ακριβή μας γη που κάθε μέρα ομορφαίνει με τη δουλειά μας.
Συμμεριζόμενος τη χαρά σας, εκφράζω την πεποίθηση ότι παράλληλα με όλα τα άλλα εκπαιδευτικά, μορφωτικά, υγειονομικά κ.λπ. ιδρύματα, που ομορφαίνουν όλη την περιοχή σας, το καινούργιο 8τάξιο σχολείο σας που εγκαινιάζεται, θα αποβεί επαναστατική εστία στην οποία τα παιδιά σας θα διαπλάσσονται με γνώσεις και παιδεία, με τα διδάγματα του Κόμματος μας για να γίνουν αγωνιστές και φλογεροί πατριώτες, ακούραστοι εργάτες για την άνθηση του χωριού και του συνεταιρισμού σας, στην οπωροκαλλιέργεια και στα δασικά προϊόντα, ώστε η ζωή σας με ακούραστη δουλειά, έτσι όπως όλου του αλβανικού λαού, να ομορφαίνει ολοένα και πιο πολύ.
Με την ευκαιρία αυτή σας στέλνω πολλούς χαιρετισμούς και εύχομαι υγεία σε όλους σας, αδερφές, αδέρφια και παιδιά του Κρα, σας εύχομαι από καρδιάς ζωή ευτυχισμένη και χαρούμενη και επιτυχίες στην πραγματοποίηση με τιμή όλων των καθηκόντων.
Τίρανα, 13 Σεπτέμβρη 1975
Δικός σας Ενβέρ Χότζα
Μέχρι το 1975 τα παιδιά του Κρα έβγαζαν στο χωριό τους μόνο τον κατώτερο κύκλο του 8χρονου (δημοτικό), ενώ για τον ανώτερο κύκλο του 8χρονου σχολείου πήγαιναν σ' άλλο χωριό.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΗ 1975
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΥΠΙΚΑ ΑΛΛΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ
Έμαθα ότι κάποιος κομμουνιστής της μειονότητας, όταν συμπλήρωσε ΤΟ ερωτηματολόγιο με τα βιογραφικά στοιχεία σαν μέλος του Κόμματος, γράφτηκε με αλβανική εθνικότητα. Τέτοιο πράγμα δεν είναι σωστό, αποτελεί μάλιστα λάθος πολιτικό και αντιμαρξιστικό. Το Κόμμα μας και το Σύνταγμά μας δεν τα αναγνωρίζουν τυπικά τα δικαιώματα των μειονοτικών αλλά συγκεκριμένα. Γι' αυτό έχουν δοθεί σ' αυτούς όλα τα δικαιώματα που Τους ανήκουν περιλαμβάνοντας τα σχολεία, την εφημερίδα, το ραδιόφωνο στη γλώσσα τους κλπ.
Αν πραγματικά υπάρχει παρόμοια περίπτωση, πρέπει αμέσως να διορθωθεί.
Για το ζήτημα αυτό θα μιλήσω σήμερα στους συντρόφους γραμματείς Της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος.

ΤΡΊΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ 1975
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ
Μερικά χωριά της μειονότητας της επαρχίας του Σαραντιού πλήγηκαν από το σεισμό. Προξενήθηκαν ζημιές και ανησυχίες. Στο λαό των σεισμόπληχτων χωριών έστειλα ένα γράμμα.

ΟΛΟΣ Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ
Γράμμα προς το λαό των χωριών Δίβρη, Τσερκοβίτσα, Αγιαντριάς, Μεμόραχη κλπ.
Σαράντι

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,
Τις μέρες αυτές όταν όλος ο λαός μας, σαν ένας άνθρωπος, ανασκουμπώθηκε στη δουλειά για να υποδεχτεί με χαρά τις μεγάλες γιορτές του Νοεμβρη με την πραγματοποίηση των καθηκόντων του τελευταίου έτους του πέμπτου πεντάχρονου σχεδίου, μας ήρθε ξαφνικά η πικρή είδηση για το σεισμό που έπληξε τα χωριά και τις οικογένειες σας. Οι ζημιές και ο πόνος που σας προκάλεσε αυτή η συμφορά της φύσης, τώρα, παραμονές του χειμώνα, συγκίνησε βαθιά παντού, απ' άκρη σ ‘ άκρη της πατρίδας, όλο το Κόμμα και τον αλβανικό λαό.
Όλος ο λαός μας, το Κόμμα και η Κεντρική του Επιτροπή, σ * αυτές τις Δύσκολες στιγμές, νιώθουν να είναι πλάι σας και, έτσι όπως σε χαρές και σε γιορτές, παίρνουν μέρος και συμμερίζονται τις ανησυχίες που σας προκάλε-σε ο σεισμός.
Μόλις πήρα την πικρή είδηση για ό,τι σας συνέβηκε, έδωσα εντολή στην Κυβέρνηση να σας σταλούν αμέσως οι πρώτες βοήθειες και ταυτόχρο-να να ληφθούν τα μέτρα για να χτιστούν μέσα στο Δεκέμβρη καινούργια όλα τα κατεστραμμένα ακατοίκητα σπίτια, ενώ εκείνα με μικρότερες ζημιές να ε-πισκευαστούν επίσης μέσα στην ίδια προθεσμία.
Στη σοσιαλιστική Αλβανία έγινε τώρα μια παράδοση ώστε οι συμφορές 'να ξεπερνούνται από κοινού, τα παθήματα ξαλαφρώνουν και εξαλείφονται γρηγορότερα. Έτσι συνέβηκε το 1967 στις επαρχίες της Ντίμπρα και του Λιμπράζντ, έτσι συνέβηκε και δύο χρόνια αργότερα, το 1969, σε μερικές ε-παρχίες της Νότιας Αλβανίας, το ίδιο συμβαίνει και με σας. Η σοσιαλιστική 'πατρίδα και ο λαός πονούν όταν μια μερίδα τους βρίσκεται σε δυσχέρειες, όλων μας οι καρδιές χτυπούν και νιώθουν το ίδιο, γι" αυτό είμαι πεπεισμένος πως δε θα κιοτέψετε καθόλου απ' αυτό που σας συνέβηκε. Σε μας, που καθο- δηγεί το Κόμμα, ο καθένας εργάζεται και ζει με το σύνθημα « Όλοι για έναν και ένας για όλους», γι' αυτό ο κόσμος εργάζεται γεμάτος αφοσίωση και με όλες του τις δυνάμεις για να προωθεί όλο και πιο πολύ τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και την υπόθεση της υπεράσπισης από κάθε εχθρό των κατακτήσεων μας.
Έχουν βασιλέψει πια μια για πάντα εκείνοι οι σκοτεινοί για το λαό μας καιροί, όπου σε τέτοιες περιπτώσεις οι άνθρωποι που πλήττονταν από κάποια μεγάλη συμφορά έμεναν ολοζωής σε δυστυχία και σε φτώχεια. Το αστι-κοφεουδαρχικό καθεστώς ο αλβανικός λαός το ανέτρεψε μια για πάντα και εγκαθίδρυσε την εξουσία του, που καθημερινά την ενισχύει και τη διαφυλάσσει από κάθε εχθρό.
Με την ευκαιρία αυτή, όλων σας, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, νέοι, νέες και παιδιά των σεισμόπληχτων οικογενειών, σας στέλνω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και τους δικούς μου προσωπικά και σας βεβαιώνω ότι μέχρι την περάτωση της οικοδόμησης όλων των σπιτιών που καταστράφηκαν κι έπαθαν βλάβες θα είμαστε με το νου και την καρδιά αυτού, κοντά σας.
Εκφράζω την πεποίθηση πως οι κομμουνιστές της επαρχίας σας, όπως και οι εθελοντές που ήρθαν απ' όλη την Αλβανία, μαζί με σας, έτσι όπως τους έχει διαπαιδαγωγήσει το Κόμμα, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στα δυσκολότερα μέτωπα για να εξαλειφθούν όσο το γρηγορότερο οι συνέπειες του σεισμού.
Κι άλλη μια φορά σας εύχομαι επιτυχίες στην αντιμετώπιση αυτής της συμφοράς και στην εξάλειψη όσο γίνεται γρηγορότερα των συνεπειών της.
Τίρανα, 25 Νοέμβρη 1975
Δικός σας Ενβέρ Χότζα

ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ, ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΦΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ
1 ΝΟΕΜΒΡΗ 1976
Μιλώντας στο 7ο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας, που άρχισε τις εργασίες του στη 1 Νοέμβρη 1976 στα Τίρανα, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα ανάλυσε τη γραμμή και τη θέση του Κόμματος μας για πολλά προβλήματα της διεθνούς πολιτικής ζωής. Στάθηκε, μεταξύ άλλων, και στις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα.
Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, από μέρους μας οι σχέσεις αυτές βασίζονται στην πολιτική καλής γειτονίας, της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, του αμοιβαίου οφέλους, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Εμείς ζητήσαμε και επιθυμούμε να ζήσουμε σε φιλία με τον αδερφό ελληνικό λαό και κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε όλες τις προσπάθειες ώστε οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας να δυναμώνουν συνεχώς. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και συνεχίζει να τηρεί φιλική στάση προς τη χώρα μας. Αυτό είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και σε ζημία των κοινών εχθρών μας.
Εμείς κατανοούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων και ότι στην αντιπολίτευση έχει πολλούς αντιπάλους. Το καθένα απ' αυτά τα κόμματα έχει τη δική του στάση. Φυσικά, αυτή είναι μια εσωτερική υπόθεση των Ελλήνων. Παρ' όλα αυτά, εμείς φρονούμε και επιθυμούμε ώστε η φιλία, η συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία να θεωρούνται απ' όλα αυτά τα κόμματα σαν κάτι το καλό, τόσο για την ίδια την Ελλάδα όσο και για την Αλβανία.
Σε κάθε εποχή και σε κάθε περίσταση ο αγώνας του αλβανικού λαού για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της λευτεριάς και της κυριαρχίας του εί- ναι ταυτόχρονα και σε όφελος της υπεράσπισης της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και του λαού της. Εμείς το λέμε αυτό στον αδερφό ελληνικό λαό με ανοιχτή καρδιά, γιατί είμαστε απόγονοι εκείνων που τον βοήθησαν και του στάθηκαν πιστοί ως το τέλος στην Επανάσταση του 1821, όταν οι άλλοι τον εγκατέλειψαν και τον πρόδωσαν. Η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς μας σφυρηλατήθηκε στον κοινό αγώνα ενάντια στον ιταλικό φασισμό και τους γερμανούς ναζί.
Εμείς, οι Αλβανοί, επιθυμούμε ώστε η πολιτική μας με το ελληνικό κράτος να μην είναι πρόσκαιρη συγκυριακή πολιτική μα ρεαλιστική, φιλική και σταθερή πολιτική ανάμεσα στους δύο λαούς. Όσο για τους μοναρχο-φασίστες και τους έξαλλους λεγόμενους βορειοηπειρώτες, οι οποίοι από καιρού σε καιρό με τους παράλογους ισχυρισμούς τους προσπαθούν να δημιουργήσουν οξυμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας, επιθυμούμε να πούμε ότι οι κραυγές τους προκαλούν πολλά γέλια στον κόσμο της ελληνικής μειονότητας, που ζει ευτυχισμένη στην Αλβανία. Εμείς λέμε σ' αυτούς: συνεχίστε, αν θέλετε, την παλιά σας τέχνη να είστε «βορειοηπειρώτες», γιατί δε σας φοβόμαστε ούτε εμείς, ούτε η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, γιατί Αλβανοί και Έλληνες μειονοτικοί είναι στενά συνδεδεμένοι και σαν αδέρφια μεταξύ τους.
Έχουμε την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα υπάρχουν λογικοί πολιτικοί που βλέπουν τα προβλήματα ρεαλιστικά και είναι βέβαιοι ότι από τη σοσιαλιστική Αλβανία δεν θα έρθει σ' αυτούς ποτέ κακό και ότι η φιλία των Αλβανών έχει αξία γι αυτούς, έτσι όπως έχει και για μας αξία η φιλία του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: