Δευτέρα, Ιουλίου 17, 2006

ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ - ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΛΑΟΙ (μέρος γ')

ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ

16 σεπτεμβρη 1946

Πριν αναχωρήσει από το Παρίσι, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα έκαμε ενώπιον των αντιπροσώπων του Τύπου στο Παρίσι μια αποφασιστική και κατηγορηματική δήλωση, που απέρριπτε την απόφαση της Διάσκεψης της Ειρήνης να θέσει υπό συζήτηση τα σύνορα της Νότιας Αλβανίας. Το κείμενο της δήλωσης:
Ο λαός μου, που ρίχτηκε πρώτος στον αγώνα κατά του φασισμού και πολέμησε μέχρι τέλους, όταν μ' έστειλε στη Διάσκεψη της Ειρήνης, είχε μεγάλη πεποίθηση για κάποια καλύτερη δικαιοσύνη. Ο αλβανικός λαός, με μένα, δε διεκδικεί παρά εκείνη τη δικαιοσύνη, για την οποία έπεσαν οι ηρωικοί γιοί και θυγατέρες του, αυτός δε ζητάει άλλο παρά τον καρπό των μεγάλων θυσιών του. Αυτή τη δικαιοσύνη μας την απαρνήθηκαν. Ύστερα από τόσες θυσίες που έκανε ο λαός μας, ύστερα από τόσες θαυμαστές δοκιμασίες ηρωισμού και αυταπάρνησης, ύστερα από τόσο αίμα χυμένο απ' όλη την ανθρωπότητα, υπάρχουν άνθρωποι που αδιάντροπα απαρνιούνται τις τεράστιες προσπάθειες μας, που θεωρούν τον αγώνα μας ένα «μύθο», που θέλουν να μας κατατάξουν στη σειρά του φασίστα ιταλού επιδρομέα και που διεκδικούν από τη χώρα μας εδάφη που ποτέ δεν ήταν δικά τους. Μα ο λαός μου δεν εκπλήσσεται που υπάρχουν και σήμερα τέτοιοι άνθρωποι, αλλά λυπάται όμως όταν βλέπει πως αντιπρόσωποι ορισμένων συμμαχικών χωρών, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τον ηρωικό μας αγώνα, γνωρίζουν τις μεγάλες θυσίες μας, που και οι ίδιοι τα παίνεσαν, υποστηρίζουν ανοιχτά ή καμουφλαρισμένα τους κυβερνήτες της Αθήνας, τους διαταραχτές της ειρήνης στα Βαλκάνια και στον κόσμο. Η ιστορία θα είναι ο κριτής αυτής της μεγάλης αδικίας που γίνεται σε βάρος της Αλβανίας, αλλά αυτή η τελευ­ταία θα σταθεί με το μέτωπο ψηλά, διότι, στον καιρό του κινδύνου, εκπλή­ρωσε στο ακέραιο το χρέος της απέναντι στην ανθρωπότητα.
Οι πολιτισμένοι και δημοκρατικοί λαοί νιώθουν οπωσδήποτε αυτήν την αδικία που γίνεται σε βάρος της μικρής χώρας μου, η οποία αξίζει τιμές και πλέρια δικαιώματα.
Όταν ο αλβανικός λαός πολεμούσε παλληκαρίσια κατά του φασισμού, οι άλλοι τον έρραναν με άνθη, αλλά σαν ήρθε ο καιρός να ζητήσει τη θέση του που τόσο πολύ του ανήκει στον ΟΕΕ ή στη Διάσκεψη της Ειρήνης, πέταξαν λίθους εναντίον του. Ο λαός μου δε θα καταλάβει ποτέ αυτήν τη λογική, γιατί αυτή δεν είναι έντιμη λογική. Αλλά σ' όλη αυτήν την υπόθεση ένα πράγμα προκύπτει ολοφάνερο: τα δίκαια των μικρών λαών πολλές φορές καταπατούνται από άλλους. Σχετικά μ' αυτό ο λαός μου είναι απόλυτα πεισμένος, έτσι καθώς είναι πεισμένος κι ευγνώμονας, από την άλλη μεριά, για τη μεγάλη και την ειλικρινή φιλία που απέναντί του δείχνουν πολλές αντιπροσωπείες των συμμαχικών και φιλικών χωρών σε κάθε περίπτωση που το ζήτημα μας υποβαλόταν στη Διάσκεψη του Παρισιού ή στον ΟΕΕ.
Όμως ο αλβανικός λαός, που δεν αποθαρρύνεται ποτέ, και στις πιο κρίσιμες στιγμές της ύπαρξης του, θα συνεχίσει το δρόμο της προόδου και θα καταβάλλει όλες τις ταπεινές δυνάμεις του για την ενίσχυση της ειρήνης. Ο λαός μου, που δουλεύει ειρηνικά και ομαλά για την οικοδόμηση των εστιών του, δε φοβάται τους έλληνες φασίστες που σκαρώνουν συνωμοσίες σε βάρος του. Είμαστε ειρηνόφιλος λαός, αλλά δεν είμαστε από αυτούς που επιτρέπουμε να μας κλωτσοπατούν. Ξέρουμε να υπερασπίσουμε τα δίκαια μας, τη λευτεριά, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα. Επί αιώνες ο αλβανικός λαός πολέμησε για να αποκτήσει αυτά τα ιερά δικαιώματα και είναι έτοιμος και σήμερα να ξαναρχίσει τον αγώνα του, σε περίπτωση που οι φασίστες τυχοδιώκτες τολμήσουν να θίξουν αυτά τα δίκαια του.
Οι έλληνες μοναρχοφασίστες, από την Απελευθέρωση ακόμα της χώρας μου, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά προκλήσεις στα νότια σύνορα μας· σχεδόν κάθε μέρα γίνονται ένοπλες επιθέσεις ενάντια στους δικούς μας φρουρούς των συνόρων, ενάντια στον εργατικό και ειρηνόφιλο λαό μας, ενάντια στα λιμάνια και τις ακτές μας. Οι έλληνες φασίστες δεν ανέχονται να υπάρχει στα βόρεια σύνορα τους μια γερή και δυνατή δημοκρατία όπως είναι αυτή η δική μας. Εκείνοι κάνουν το παν να διαταράξουν την ειρήνη στα Βαλκάνια, και τα πάνε τα πράγματα μέχρι του σημείου να διεκδικήσουν και τη Νότια Αλβανία, επειδή —λένε εκείνοι— «είναι ελληνικό έδαφος». Η Διάσκεψη του Παρισιού, ψήφισε υπέρ του ελληνικού αιτήματος, που αποβλέπει στη συζήτηση των συνόρων της Νότιας Αλβανίας1.
Δηλώνω επίσημα ότι: ούτε η Διάσκεψη του Παρισιού, ούτε η Διάσκεψη των Τεσσάρων, ούτε όποια άλλη διάσκεψη, δε μπορούν να θέσουν υπό συζήτηση τα σύνορα της χώρας μας, εντός των οποίων δεν υπάρχει ούτε μια σπιθαμή ξένου εδάφους. Τα σύνορα μας είναι αδιαμφισβήτητα και κανείς δε θα τολμήσει να τα θίξει. Για να μπορέσει η ελληνική αντίδραση να πάρει μια σπιθαμή γης της χώρας μας, πρέπει να βάλει σε κίνηση άλλους μηχανισμούς εκτός από την ψήφο της Διάσκεψης του Παρισιού. Ας το ξέρει όλος ο κόσμος ότι ο αλβανικός λαός δεν επιτρέπει να συζητούνται τα σύνορα του και το έδαφος του.
Από την άλλη μεριά διαμαρτύρομαι ενάντια στην απόφαση που πάρθηκε στην ολομελή συνεδρίαση της Διάσκεψης του Παρισιού. Ο αλβανικός λαός δεν έστειλε την αντιπροσωπεία του στο Παρίσι να λογοδοτήσει αλλά να ζητήσει λογαριασμό από κείνους που τόσο πολύ τον έβλαψαν και που αυτός τους πολέμησε σκληρά μέχρι τέλους". Εμείς κάναμε το χρέος μας έτσι όπως κάνανε και οι Μεγάλοι. Οι μάρτυρες και οι θυσίες μας είναι για μας το ίδιο ιερά όσο και οι μάρτυρες και οι θυσίες των Μεγάλων τα δικαιώματα μας είναι το ίδιο ιερά, όσο και εκείνων τα δικαιώματα. Ναι, αλλά, όπως φαίνεται, η Διάσκεψη τουΠαρισιού δεν πήρε υπόψη αυτά τα πράγματα.
Φεύγοντας από το Παρίσι θέλω, εξ ονόματος του λαού μας, να ευχαριστήσω όλους τους αντιπροσώπους εκείνων των χωρών που υπεράσπι­σαν τη σωστή και δίκαιη υπόθεση του μικρού αλβανικού λαού. Από την άλλη μεριά, ευχόμαστε ολόκαρδα, να τεθεί τέρμα σ' αυτή την άδικη και πέρα για πέρα επινοημένη εκστρατεία σε βάρος της χώρας μας που με τόση ανδρεία πολέμησε κατά του φασισμού και που θα καταβάλει όλες τις δυνάμεις της για την ενίσχυση της δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

1. Στις 30 Αυγούστου 1946, η ολομελής συνεδρίαση της Διάσκεψης της Ειρήνης στο Παρίσι, αδίκως και καταπατώντας τα δικαιώματα και την κυριαρχία του αλβανικού λαού, με κάποια ελάχιστη πλειοψηφία, αποφάσισε υπέρ της εγγραφής του ελληνικού αιτήματος που αμφισβητούσε τα σύνορα της Νότιας Αλβανίας στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς ολομελούς συνεδρίασης της Διάσκεψης.
Στην ολομελή συνεδρίαση της 6 Σεπτέμβρη, ούτε καν αναφέρθηκε το ελληνικό αίτημα ενώ στην ολομελή συνεδρίαση της 26 Σεπτέμβρη προέκυψε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία απέσυρε το σχέδιο - απόφασης που παρουσίασε στις 30 Αυγούστου για εδαφικές διεκδικήσεις επί της Αλβανίας.
Έτσι η συζήτηση των συνόρων της Νότιας Αλβανίας, που μπήκε στην ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης βάσει του ελληνικού αιτήματος και πρότασης, αποσύρθηκε από τους ίδιους τους συντάχτες του και οι έλληνες μοναρχοφασίστες καθώς και η παγκόσμια αντίδραση που τους υποστήριξε, έπαθαν επαίσχυντο και παταγώδες φιάσκο.


ΣΥΜΠΑΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

3 ΟΧΤΩΒΡΗ 1947

Σε μεγάλη συγκέντρωση του λαού, που έγινε στο Αργυρόκαστρο, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα που έκανε μια επίσκεψη εργασίας σε μερικές περιοχές της Κεντρι­κής και Νότιας Αλβανίας, μίλησε και για προβλήματα της διεθνούς κατάστασης και, στο πλαίσιο αυτό, μίλησε σύντομα και για μερικές πολιτικές εξελίξεις στις γειτονικές χώρες. Σχετικά με την κατάσταση στη γειτονική Ελλάδα, είπε:
Τη στιγμή που ο λαός μας ανοικοδομεί τη χώρα του την κατα­στραμμένη από τον πόλεμο, τη στιγμή που η χώρα μας κατέβαλε όλες τις προσπάθειες για το δυνάμωμα της λαϊκής δημοκρατίας της και βαδίζει στο δρόμο της τον ειρηνικό και της προόδου, ο ελληνικός μοναρχοφασισμός μετέρχεται χίλιους δυο τρόπους από τους πιο ευτελείς για να επιφέρει ζημιά στο λαό μας. Εσείς ξέρετε τι τρομερή τραγωδία παίζεται στην Ελλάδα. Ο δυστυχής αλλά ηρωικός ελληνικός λαός αγωνίζεται ενάντια στους μοναρχικούς φασίστες και στην ξένη επέμβαση. Ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος είναι βαθιά αγαναχτισμένος, σαν βλέπει αυτό το μεγάλο δράμα σε βάρος αυτού του λαού που του αξίζει να ζει ελεύθερος και κυρίαρχος, αλλά που δυστυχώς καταπιέζεται και σκοτώνεται ανελέητα από τους συνεργάτες του ιταλογερμανικού φασισμού, που τώρα βρίσκονται κάτω από την άμεση προσταγή της αγγλοαμερικάνικης αντίδρασης. Ο λαός μας, όπως όλοι οι άλλοι λαοί του κόσμου, συμπαθεί τον ηρωικό αγώνα του ελληνικού λαού, που παλληκαρίσια πολέμησε κατά των Ιταλών και Γερ­μανών καταχτητών και που τώρα πολεμάει με ηρωισμό για να απελευθε­ρωθεί από τους καινούργιους καταχτητές και από τους αιμοβόρους μοναρχοφασίστες κουΐσλινγκς. Δεν υπάρχει κανείς που να θεωρεί τον εαυτό του δημοκράτη και να μην συμπαθάει τους αγώνες του ελληνικού λαού για
Λευτεριά και δημοκρατία. Όμως ο αγώνας του ελληνικού λαού είναι δικός του εσωτερικός αγώνας και μόνον δικός του και κατ' ουδένα τρόπο δεν αφορά το λαό μας και την Κυβέρνηση μας να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων. Ο αλβανικός λαός και η Κυβέρνηση μας ουδέποτε αναμιχθήκανε και δε θα αναμιχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις την Ελλάδας, διό­τι είναι υποθέσεις του ίδιου του ελληνικού λαού και ο ίδιος ας δώσει τη λύση που επιθυμεί σ' αυτές τις υποθέσεις του. Αυτή ήτανε, είναι και θα είναι η θέση μας. Το επαναλαμβάνω αυτό, γιατί εσείς ξέρετε τι εκστρατεία συκοφαντιών και εξαπατήσεων γίνεται σε βάρος της χώρας μας από τους έλληνες μοναρχοφασίστες και από τους Αμερικάνους και Εγγλέζους υποστηριχτές τους. Αυτοί κατηγορούν τη χώρα μας ότι επεμβαίνει τάχα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, ότι εμείς βοηθούμε τον αγώνα των δημοκρατών, ότι εμείς τους εφοδιάζουμε με όπλα και πολεμοφόδια και απ' αυτό λοιπόν θέλουν να βγάλουν συμπέρασμα ότι ο αγώνας του ελληνικού λαού υποκινείται και κρατιέται από τους ξένους. Ο ελληνικός λαός βασανίζεται, σκοτώνεται και καίγεται από τους φασίστες συμμορίτες, και άδραξε αυτός τα όπλα για να σώσει τη ζωή του, -τη ζωή των παιδιών του, να σώσει την πατρίδα του. Οι Αμερικάνοι, οι Άγγλοι και οι υπηρέτες τους το θεωρούν αυτό σαν εξωτερική επέμβαση. Αυτό είναι, θα λέγαμε, να κρύψεις τον ήλιο με το κόσκινο. Όχι, ο λαός μας δεν έχει δάχτυλο στον αγώνα του ελληνικού λαού, αλλά οι Αμερικάνοι, οι Άγγλοι και οι μοναρχοφασίστες, προσάπτο­ντας αυτές τις κατηγορίες και συκοφαντίες, αποσκοπούν να συγκαλύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα του αγώνα του ελληνικού λαού, να συγκαλύ­ψουν την προέλευση αυτού του πολέμου, να συγκαλύψουν την τρομοκρατία του ελληνικού μοναρχοφασισμού, να συγκαλύψουν το τραγικό παιγνίδι τους, θέλω να πω, την απροκάλυπτη και άγρια επέμβαση τους. Όσο τραγικό είναι, τόσο είναι και γελοίο, που η Αμερική κατηγορεί το μικρό, τον ειρηνόφιλο λαό μας, ότι αυτός είναι δήθεν ο πρωταίτιος του πολέμου που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα και ότι αυτός είναι που τον εφοδιάζει με όπλα και πολεμοφόδια. Αυτά κανείς δεν τα χάφτει, οι Αμερικάνοι μπορεί να πείσουν μόνον τον ίδιο τον εαυτό τους. Η εχθρική στάση της αμερικάνικης και της αγγλικής κυβέρνησης προς τη χώρα μας και το λαό μας είναι γνωστή απ' όλο τον αλβανικό λαό και από όλους τους λαούς του κόσμου. Σε βάρος ενός μικρού λαού, που πολέμησε με ηρωισμό ενάντια στους κα­ταχτητές, που ίδρυσε ένα καθεστώς από τα πιο δημοκρατικά και που με όλες τις δυνάμεις του ανασκουμπώθηκε στο οικοδομητικό και ειρηνικό του έργο, η αμερικάνικη και εγγλέζικη αντίδραση χρησιμοποιεί χίλιους δυο αντιδημοκρατικούς τρόπους, ασκεί την απειλή, τον εκβιασμό, τις συκοφα­ντίες, που, όπως τα ξέρετε όλα και που με επιχειρήματα είναι αποδειγμένα, γίνονται για να ζημιώσουν τη χώρα μας και τη λαϊκή μας δημοκρατία. Εσείς τα ακούσατε όλα όσα ομολόγησαν ενώπιον του δικαστηρίου στα Τίρανα οι βρωμοπράκτορες των Αγγλοαμερικάνων, εσείς ακούσατε πώς οι άνθρωποι των αγγλοαμερικάνικων αποστολών με τους προδότες του αλβανικού λαού οργάνωσαν συνωμοσίες για την ανατροπή της λαϊκής εξουσίας στην Αλβανία, οργάνωσαν σαμποτάζ, δολοφονικές απόπειρες. Εκείνοι οι άνθρω­ποι και εκείνες οι κυβερνήσεις που έχουν την αναίδεια να συκοφαντούν για ανύπαρκτα πράγματα σε βάρος του μικρού λαού μας, έχωσαν ως τους αγκωνές τα χέρια τους στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Μόνον που δεν τους έφεξε. Όλες οι καταδικάσιμες πράξεις τους αποκαλύφτηκαν έγκαιρα και οι πράκτορες τους θα πάρουν την τιμωρία που τους αξίζει. Στα χαμένα το Σταίητ Ντηπάρτμεντ και το Φόρεϊν Όφφις πασχίζουν να κάνουν δηλώσεις για να διαψεύσουν την επέμβαση των ανθρώπων τους στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους. Τα γεγονότα και τα επιχειρήματα είναι γερά και δε μπορεί να απορρίπτονται από τέτοιες δηλώσεις. Οι παράγοντες του Αμερικάνικου Σταίητ Ντηπάρτμεντ χαρακτηρίζουν ως δημοκράτες -φιλελεύθερους τους σαμποταριστές, τους δολοφόνους, τους συμμορίτες, τους κατασκόπους που δικάστηκαν στα Τίρανα, που ήθελαν να δώσουν στην Ελλάδα του Τσαλδάρη τις πόλεις του Αργυροκάστρου και της Κορυτσάς, οι οποίες είναι λίκνο του πατριωτισμού στη χώρα μας. Το φαντάζεστε μόνοι σας πώς εννοεί τη δημοκρατία το Αμερικάνικο Σταίητ Ντηπάρτμεντ. Όχι στη χώρα μας όπου χύθηκε τόσο αίμα του λαού κι όπου υπάρχει μια πραγματική δημοκρατία, το Σεφκέτ Μπέγια1 και συντροφιά εμείς τους θεωρούμε συμμορίτες φασίστες και τους καταδικάζουμε ανελέητα, αρέσει ή δεν αρέσει αυτό στους ιθύνοντες του Αμερικάνικου Σταίητ Ντηπάρτμεντ. Μα το ζήτημα είναι ότι στο Αμερικάνικο Σταίητ Ντηπάρτμεντ δεν αρέσει να είναι ο λαός στην εξουσία, να αυτοκυβερνιέται, να κάνει μόνος του τους νόμους και να χτίζει τη ζωή του όπως ο ίδιος την επιθυμεί. Όποιος τους άλλους κατηγορεί για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, όχι μόνο επεμβαίνει ο ίδιος, αλλά και επιχειρεί με όλα τα μέσα να καταθλίψει κάτω από το σιδερένιο πέλμα τους άλλους λαούς. Αυτή είναι η δήθεν δημοκρατία του Σταίητ Ντηπάρτμεντ, με το Δόγμα Τρούμαν και με το Σχέδιο Μάρσαλ. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα, είναι μόνον έργο της αμερικάνικης, της εγγλέζικης αντίδρασης και των μοναρχοφασιστών και κανενός άλλου. Η μοναρχοφασιστική Ελλάδα όχι μόνο μεταβλήθηκε σε βάση της αμερικάνικης αντίδρασης, αλλά απέβηκε και μια απειλή για την ειρήνη στα Βαλκάνια και στον κόσμο.
Πάνε χρόνια τώρα που ενάντια στη χώρα μας οι έλληνες μοναρχοφασίστες εξαπέλυσαν εκστρατεία προκλήσεων και κατηγοριών, μια εκστρατεία εδαφικών διεκδικήσεων, έναν πόλεμο νεύρων που ξεπέρασαν αυτά των Γερμανών ναζί. Σχεδόν κάθε μέρα οι μοναρχοφασίστες της Αθήνας και οι συμμορίες τους προκαλούν στα σύνορα μας, πυροβολούν ενάντια στους δικούς μας ακρίτες, σκοτώνουν τους ήσυχους αγρότες που δουλεύουν στα χωράφια. Ολα αυτά εντάσσονται στο γενικό σχέδιο το σκαρωμένο από την αμερικάνικη και αγγλική αντίδραση για να μπορέσουν να κρατήσουν την από καιρό χρεωκοπημένη θέση τους. Οι μοναρχοφασίστες έδωσαν άσυλο σε ικανό αριθμό αλβανών φασιστών συμμοριτών, τους οποίους οργανώνουν σε μικρές ομάδες για να χτυπούν τους δικούς μας φρουρούς, να δημιουρ­γούν επεισόδια στα σύνορα, να τους μπάζουν στο έδαφος μας για να κάνουν απόπειρες δολοφονίας και σαμποτάζ. Τα σύνορα μας όμως είναι γερός φράχτης, τα φυλάγουν τα παιδιά του ηρωικού μας λαού, που επί χρόνια πολέμησαν και νίκησαν του Γερμανούς και Ιταλούς και που δεν πτοούνται από τους λακέδες του Ζέρβα και του Τσαλδάρη.
Πέρα από τα σύνορα μας οι μοναρχοφασίστες μπορούν να πράξουν όπως θέλουν, αλλά μέσα από τα σύνορα μας ξέρουν καλά τι τους περιμένει. Κι αν δεν το ξέρουν, να που τους το λέμε: Για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, τα σύνορα μας, τα δίκαια μας, εμάς το ματόκλαδο δε σαλεύει, το μάτι μας κόβει. Εσείς γνωρίζετε καλά τις γελοίες αξιώσεις των ελλήνων φασιστών επί της λεγόμενης Βορείου Ηπείρου, δηλαδή επί του Αργυροκά­στρου και της Κορυτσάς, μάλιστα και επί του Ελμπασάν μέχρι το Σκουμπίνι! Αυτός είναι ο παλιός χαβάς τους, είναι το συναξάρι το παλιό της «Μεγάλης Ιδέας», του Ελευθέριου Βενιζέλου και των συμμοριών του Ζωγράφου. Δεν έχουμε καιρό να ασχολούμαστε με πολλά λόγια γι αυτά τα ζητήματα, ο αλβανικός λαός τα λέει κοντολογίς στους έλληνες μοναρχοφα­σίστες: η Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο είναι εδάφη δικά μας και μόνο δικά μας εδάφη. Αυτοί που θέλουν να τα αγγίξουν, τους συμβουλεύουμε να μην παίζουν με τη φωτιά.
Οι έλληνες μοναρχοφασίστες σκαρώνουν συκοφαντίες από τις πιο πρόστυχες, ότι τάχα οι Αλβανοί σκοτώνουν, βασανίζουν, καίνε τη μικρή ελληνική μειονότητα, που ζει στην περιφέρεια μας του Αργυρόκαστρου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα απ' αυτό. Ωστόσο οι έλληνες μοναρχοφασίστες μετράνε τα πράγματα με τη δική τους πήχη και νομίζουν πως εμείς ενεργούμε όπως διέπραξαν αυτοί με τους Αλβανούς της Τσαμουριάς, που τους δεκάτισαν, τους έκαψαν και, τέλος, τους διαγούμησαν και τους έδιωξαν. Όχι, εσείς το ξέρετε καλύτερα απ όλους πώς ζούμε εμείς τα αδέρφια μας της ελληνικής μειονότητας που βρίσκεται εδώ. Την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία την έχουμε σαν αδελφή μας. Οι μειονοτικοί είναι συνδεμένοι νύχι και κρέας με τον αλβανικό λαό. Τα παλληκάρια παιδιά των αγροτών της μειονότητας πολέμησαν πλάι πλάι με τον αλβανικό λαό, πολέμησαν για τη λευτεριά της Αλβανίας, για την πραγματική δημοκρατία, πολέμησαν ταυτόχρονα για να απελευθερωθούν, όπως κι όλος ο αλβανικός λαός, από το ζυγό των αγάδων και των μπέηδων του Λιμποχόβου και του Αργυροκάστρου. Ο αλβανικός λαός τραγουδά τη γενναιότητα του Λευτέρη Τάλιου, του Θανάση Ζήκου και των άλλων μαρτύρων της μειονότητας, έτσι καθώς τραγουδά το τραγούδι του Ασίμ Ζενέλι και του Κεμάλ Στάφα. Ο αλβανικός λαός από γενιά σε γενιά δεν ξεχωρίζει από τους γιους του τα παιδιά της μειονότητας που έπεσαν πολεμώντας. Η ελληνική μειονότητα πολέμησε μαζί με τον αλβανικό λαό, νίκησε μαζί με τον αλβανικό λαό και χαίρεται και ζει την καινούργια ζωή μαζί με τον αδερφό αλβανικό λαό. Οι αγρότες της μειονότητας επωφελήθηκαν τη γη που η Αγροτική Μεταρρύθ­μιση τους έδωσε και που έγινε τώρα δική τους για πάντα. Αυτοί έχουν τη βοήθεια της λαϊκής εξουσίας, που είναι δική τους εξουσία και που δεν κάνει ούτε την παραμικρή διάκριση από τον αλβανικό πληθυσμό. Η ελληνι­κή μειονότητα χαίρει όλα τα δικαιώματα, έχει τα σχολεία της στην ελληνική γλώσσα, έχει την εφημερίδα της. Οι αδελφοί και αδελφές της ελληνικής μειονότητας τα γνωρίζουν και τα απολαμβάνουν όλα αυτά τα δικαιώματα. Καταλαβαίνουν πόσο γελοίες και ποταπές είναι οι συκοφαντίες των φασιστών της Αθήνας. Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, που ζει ήρεμα, ειρηνικά και που χαίρεται τη ζωή, βλέπει τι συμβαίνει στην Ελλάδα και πού τον οδηγούν τον ηρωικό ελληνικό λαό οι μοναρχοφασίστες της Αθήνας. Και οι καρδιές των αδελφών και αδελφάδων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία πληγώθηκαν από τις μεγάλες δυστυχίες που παθαίνουν τα αδέλφια τους στην Ελλάδα. Αυτό είναι μια αλήθεια γι" αυτούς καθώς είναι και για μας. Μα η ελληνική μειονότητα, συνδεμένη ολοζωής με τον αλβανικό λαό, πρέπει να καυχιέται για τον ηρωικό ελληνικό λαό, που είναι ακατάβλητος και που αγωνίζεται γενναία ενάντια στους καταχτητές και τις φασιστικές συμμορίες του Τσαλδάρη, για τη λευτεριά της Ελλάδας, για την πραγματική δημοκρατία.

1. Πρώην βουλευτής, που μπήκε στη δούλεψη των Αμερικάνων και Εγγλέζων ιμπεριαλιστών για τη βίαιη ανατροπή της λαϊκής εξουσίας παραπέμφθηκε στο λαϊ­κό δικαστήριο για προδοσία σε βάρος της πατρίδας και πήρε την πρέπουσα τιμωρία
.


ΑΓΑΠΑΜΕ ΟΛΟΚΑΡΔΑ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

8 ΝΟΕΜΒΡΗ 1948

Στο Πρώτο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, που διεξήγαγε τις εργασίες του στα Τίρανα από τις 8 μέχρι τις 22 Νοέμβρη 1948, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα έδωσε την έκθεση της Κεντρικής Επιτρο­πής. Στην έκθεση αυτή έγινε η ανάλυση όλης της δραστηριότητας του ΚΚΑ από τη δημιουργία του και προσδιορίστηκαν σαφέστατα τα καθήκοντα για το μέλλον. Μιλώντας για τις σχέσεις και για τη φιλία του αλβανικού λαού με τον ελληνικό λαό, ο σύντροφος -Ενβέρ Χότζα, μεταξύ άλλων, είπε:
Το Κόμμα μας και ο λαός μας νιώθουν μεγάλη αγάπη και μεγάλο θαυμασμό για τον αδερφό ελληνικό δημοκρατικό λαό που από πολλά χρόνια κατά σειρά συνεχίζει με τόσο ηρωισμό τον αγώνα της απελευθέρωσης του. Είναι αδύνατο ο λαός μας να μη νιώσει βαθιά στην καρδιά του το μεγάλο πόνο του ελληνικού λαού, που προέρχεται από την τραγωδία που του προκάλεσαν οι Αγγλοαμερικάνοι, οι οποίοι επενέβησαν στρατιωτικά κατά τον πιο άγριο τρόπο. Παραβιάζοντας κάθε διεθνή νόμο, οι Αμερικάνοι ματώνουν έναν ολόκληρο λαό και η ευθύνη αυτού του δράματος πέφτει βαριά επάνω τους, και μόνον επάνω τους και πάνω στους λακέδες τους, στους αιμοβόρους φασίστες της Αθήνας. Εμείς αγαπάμε με όλη μας την καρδιά τον αδερφό ελληνικό λαό, τον εξαίρετο αγωνιστή λαό για λευτεριά και για δημοκρατία, και ο λαός μας είναι με το μέρος του, στις γιγάντιες προσπάθειες του, διότι θυμάται τον κοινό αγώνα που κάναμε ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς καταχτητές, θυμάται τα αναρίθμητα δεινά και τις θυσίες που από κοινού κάναμε για να απελευθερώσουμε τις χώρες μας από τη βαριά σκλαβιά του φασισμού. Μα ο ηρωικός ελληνικός λαός δε μπόρεσε να κερδίσει τη λευτεριά, όπως την κέρδισε ο λαός μας. Η άγρια επέμβαση του αγγλοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού έκαμε ώστε στο έδαφος της Ελλάδας να συνεχιστεί ο πόλεμος.
Οι Αμερικάνοι και Εγγλέζοι ιμπεριαλιστές με όλους τους λακέδες τους, με χίλιες δυο σκευωρίες, συκοφαντίες, εκβιασμούς, θέλουν να επιρρίψουν σε μας το σφάλμα, κατηγορώντας μας για επέμβαση, για προμήθεια όπλων και για πολλά άλλα ανυπόστατα πράγματα. Όλες όμως οι μανούβρες τους ξε­σκεπάστηκαν εντελώς, διότι όλα είναι τιποτένιες ψευτιές, που είχαν και έ­χουν σα σκοπό να μας καταστήσουν υπεύθυνους για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Το κράτος μας ποτέ δεν έχει επέμβει και δε θα επέμβει στις εσωτε­ρικές υποθέσεις της Ελλάδας και ο δήθεν από μέρους μας εφοδιασμός του δημοκρατικού στρατού με όπλα, δεν είναι παρά μια ψευτιά επινοημένη από τις αγγλοαμερικάνικες κυβερνήσεις και από τα πραχτορεία τους όπως η UNSCOB. Αν η διεθνής αντίδραση θεωρεί όπλο τη μεγάλη αγάπη που τρέ­φει ο λαός μας για τον αδερφό ελληνικό λαό, αν θεωρεί όπλο το θαυμασμό και τη μεγάλη χαρά που νιώθει ο λαός μας για τον αγώνα του ηρωικού ελλη­νικού στρατού, τότε εμείς το έχουμε πει και το ξαναλέμε ότι μέρα με τη μέρα η αγάπη για τον αδερφό ελληνικό λαό αυξάνει στις καρδιές του λαού μας. Οι Αμερικάνοι και Άγγλοι το ξέρουν πολύ καλά πως εμείς δεν έχουμε επέμ­βει και ούτε θα επέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Αλλά το κάνουν αυτό για να συγκαλύψουν και να δικαιολογήσουν την ωμή επέμβαση τους, για να καταπιέσουν τον ελληνικό λαό. Το κάνουν αυτό ταυτόχρονα για να επεκτείνουν την παγκόσμια διένεξη, κι εδώ αποσκοπούν όλες εκείνες οι πρόστυχες κατηγορίες απέναντι στην Αλβανία, και οι αναρίθμητες προκλή­σεις που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στα σύνορα της Νότιας Αλβα­νίας. Μα καμιά απειλή τους δεν μας φοβίζει, διότι η ορθή πολιτική του Κόμ­ματος και του κράτους μας, η επαγρύπνηση και η ισχυρή άμυνα από μέρους του λαού και του στρατού μας θα κάνουν να αποτύχουν όλες οι μανούβρες και οι σκευωρίες του αγγλοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Ο λαός μας έδωσε και θα δώσει άσυλο στους έλληνες πρόσφυγες, στους αθώους άντρες και γυναικόπαιδα, τους κυνηγημένους, σακατεμένους και τρομοκρατημένους από τα μοναρχοφασιστικά θεριά, επειδή και μόνο είναι δημοκράτες και γιοί δημοκρατών. Το Σύνταγμα της Λαϊκής μας Δημοκρα­τίας και η σωστή δημοκρατική πολιτική της Κυβέρνησης μας εξασφαλίζουν άσυλο σε εκείνους που καταδιώκονται για την πατριωτική και δημοκρατική δράση τους. Ωστόσο η Αλβανική Κυβέρνηση τήρησε επίσης σωστή στάση απέναντι σε όλους τους έλληνες στρατιωτικούς, που πέρασαν τα σύνορα μας, είτε δημοκράτες, είτε μοναρχοφασίστες ήταν.
Η Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας, ακολούθησε πά­ντα ειρηνική και καλής γειτονίας πολιτική προς την Ελλάδα και πάντα εξέφράζε την καλή της θέληση, για να τεθεί τέρμα όσο γίνεται γρηγορότερα στην τεταμένη κατάσταση που προκλήθηκε στα νότια σύνορα της χώρας μας από την επιθετική πολιτική της μοναρχοφασιστικής κυβέρνησης, που την υποδαυλίζουν και την υποστηρίζουν οι Αγγλοαμερικάνοι ιμπεριαλι­στές.
Η Αλβανική Κυβέρνηση ήταν πάντα πρόθυμη για συνεργασία στα πλαίσια των Ενωμένων Εθνών για τη σωστή λύση του ελληνικού προβλήμα­τος. Και τώρα πάλι επαναλαμβάνει την προθυμία της για να επανεξετάσει το ζήτημα της αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση της Αθήνας, αν αυτή δώσει ενδείξεις ότι παραιτείται από την προκλητική και πολεμόχαρη πολιτική της και από τις τρελλές εδαφικές διεκδικήσεις σε βά­ρος της χώρας μας. Οι προτάσεις της αντιπροσωπείας μας στην τωρινή σύ­νοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ενωμένων Εθνών εμπνέονται απ' αυτή την ειρηνική και καλής θέλησης πολιτική.
Η Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας εξετάζει επίσης με ιδιαίτερη προσοχή την πρόταση που έγινε στις 5 Νοέμβρη 1948 στην Πο­λιτική Επιτροπή της Συνέλευσης των Ενωμένων Εθνών, που συστήνει μια ενδεχόμενη σύσκεψη στο Παρίσι των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας, για να εξεύρουν τις δυνατότητες επίτευξης. μιας συμφωνίας πάνω στις μεθόδους και τη διαδικα­σία που μπορεί να υιοθετηθούν για τη διευθέτηση των διαφωνιών που υπάρ­χουν αναμεταξύ τους.
Και στην περίπτωση αυτή, εμπνευσμένη, όπως πάντα, από την ειρηνική και δημοκρατική πολιτική, η Κυβέρνηση μας είναι πάλι πρόθυμη να συνο­μιλήσει σε δρόμο σωστό για τη λύση του ελληνικού προβλήματος και για την αποκατάσταση ομαλών σχέσεων με την Ελλάδα.

1United Nations Special Comission On The Balkans Ειδική Επιτροπή των Ε­νωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια.

ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΗΡΩΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

31 ΜΑΡΤΗ 1952

Ο αλβανικός λαός αγανάχτησε αφάνταστα από το γεγο­νός ότι η ελληνική αντίδραση εκτέλεσε έναν από τους ένδοξους γιους του ελληνικού λαού, το Νίκο Μπελο­γιάννης, ο οποίος πολέμησε ηρωικά κατά των ιταλό -γερμανών φασιστών καταχτητών και των αγγλοαμερικάνων ιμπεριαλιστών.
Τη μέρα της έναρξης του 2ου Συνεδρίου του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας, 31 Μάρτη 1952, στην έκθεση που έδωσε, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα, μιλώντας για την πά­λη των λαών για ειρήνη, ανάμεσα στ' άλλα, είπε:
Να θυμίζουμε στις μάζες τον ηρωικό αγωνιστή του ελληνικού λαού, το σύντροφο Νίκο Μπελογιάννη, που τον σκότωσαν χθες το πρωί οι κεφα­λές της Αθήνας.
Σαν φόρο τιμής στη μνήμη του αξέχαστου, αγαπημένου και ηρωικού έλ­ληνα συντρόφου μας, Νίκου Μπελογιάννη1, καλώ το Συνέδριο του Κόμμα­τος να κρατήσει ένα λεπτό σιγής σε ένδειξη αγάπης και αδιάσπαστης φιλίας με τον αδερφό ελληνικό λαό.

1. Σε ένδειξη σεβασμού, το 1952, στο Σπίτι Ανάπαυσης των Εργατών στο Δυρ­ράχιο δόθηκε το όνομα «Νίκος Μπελογιάννης».



Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΛΑΟΣ ΠΟΛΓΠΣΜΕΝΟΣ, ΑΠΛΟΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

25 ΜΑΗ 1956

Στην έκθεση που έδωσε στο 3ο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας, στο τέταρτο κεφάλαιο για τα διεθνή γεγονότα και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα, μίλησε και για τις σχέσεις της χώρας μας και του λαού μας με την Ελλάδα και τον ελ­ληνικό λαό.
Ο αλβανικός λαός τρέφει μεγάλη συμπάθεια για τον ηρωικό ελληνικό λαό, που επί αιώνες πολέμησε για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Η Ελλάδα υπήρξε η κοιτίδα του πολιτισμού. Οι δύο λαοί μας υπόφεραν κάτω από τη σκλαβιά των ιμπεριαλιστών κατακτητών, έχουν πολεμήσει από κοι­νού κι έχουν βοηθήσει ο ένας τον άλλο για την απελευθέρωση τους από το ζυγό των καταπιεστών. Ο αλβανικός λαός γνωρίζει τον ελληνικό λαό σαν λαό πολιτισμένο, απλό, εργατικό και φιλελεύθερο και λυπάται πάρα πολύ ό­ταν βλέπει ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας μ' αυτόν εμποδίζονται από τους έλληνες σωβινιστές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η Αλβανία με την Ελλάδα βρίσκονται δήθεν σε κατάσταση εμπόλεμη. Ένας τέτοιος παράλογος ισχυ­ρισμός εμποδίζει την εξομάλυνση της κατάστασης μεταξύ των χωρών μας. Και ποιος επετέθηκε στην Ελλάδα, ο αλβανικός λαός ή η φασιστική Ιταλία; Είναι πολύ καλά γνωστό ότι ο αλβανικός λαός πολέμησε πλάι με τον ελλη­νικό λαό ενάντια στους Ιταλούς φασίστες επιδρομείς και τους Γερμανούς να­ζί. Ο αλβανικός λαός έχυσε πολύ αίμα ενάντια στους Ιταλούς φασίστες και τους Αλβανούς προδότες ώσπου τους τσάκισε και τους ξεκούμπισε από τη χώ­ρα του. Άλλος λόγος που εμποδίζει τις ομαλές σχέσεις των χωρών μας, εί­ναι η αξίωση των ελλήνων σωβινιστών επί της Νότιας Αλβανίας. Πώς είναι δυνατό στον 20ο αιώνα να προβάλλονται τέτοιου είδους φανταστικές αξιώ­σεις, ανυπόστατες και αρπαχτικές, σε βάρος μιας χώρας κι ενός λαού, που όλη του τη ζωή πολέμησε για τη γη, τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του; Μα να που στην Ελλάδα υπάρχει μια κλίκα αντιδραστικών, σωβινιστών, οι οποίοι για σκοπούς ολωσδιόλου ξένους προς τον ελληνικό λαό, έχουν αξιώσεις επί του καθαρά αλβανικού εδάφους, επί της πατρίδας των Αλβανών. Ασφαλώς, τέτοιες αξιώσεις θα μείνουν μόνον επιθυμίες που ποτέ δε θα πραγματοποιη­θούν, γιατί τα σύνορα της Αλβανίας είναι και θα μείνουν απαραβίαστα. Εμείς ωστόσο, ελπίζουμε και επιθυμούμε ώστε οι άνθρωποι με καλή θέληση στην Ελλάδα, οι δημοκράτες και προοδευτικοί άνθρωποι και η ίδια η ελληνική κυ­βέρνηση να ιδούν τα ζητήματα πιο ρεαλιστικά και σωστά, γιατί οι σχέσεις φι­λίας και καλής γειτονίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας είναι υπέρ του κοινού συμφέροντος και της ειρήνης στα Βαλκάνια. Οι σκευωρίες των ιμπεριαλι­στών, που δε θέλουν ούτε το καλό του ελληνικού λαού ούτε το καλό του αλβα­νικού λαού, και οι μηχανορραφίες εκείνων που αποσκοπούν να δημιουργή­σουν και να κρατήσουν μια τεταμένη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών μας, πρέπει να πάρουν τέλος. Εμείς πάθαμε πολλά από το ζυγό και τις ίντριγκες των ιμπεριαλιστών. Τόσο πολύ υπόφερε και υποφέρει και σήμερα ο ελληνι­κός λαός από τους ιμπεριαλιστές. Ο αλβανικός λαός και η Αλβανική Κυβέρ­νηση σκέφτονται ότι ήρθε πια ο καιρός να απορριφθούν αυτές οι μηχανορρα­φίες που εμποδίζουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Εμείς επιθυμούμε να έχουμε με την Ελλάδα ομαλές διπλωματικές σχέσεις, να αναπτύσσουμε εμπόριο εντός των δυνάμεων μας, να γνωρίσουμε καλύτε­ρα ο ένας τον άλλο και να αποκαταστήσουμε την αμοιβαία καλή πίστη, πράγμα που έχει μεγάλη σημασία. Εμείς έχουμε ελπίδες ότι θα το πετύχουμε αυτό.


Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΔΡΟΠΟΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

29 ΙΟΥΛΗ 1956

Στις 29 Ιούλη 1956, το πρωί, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα, συνοδευόμενος από τις τοπικές αρχές, συναντήθηκε με τους συνεταιριστές του γεωργικού συνεταιρισμού της Γοραντζής στην Κάτω Δρόπολη. Σε ατμόσφαιρα χαράς, όπου έπαιρναν μέρος και πολλοί συνεταιριστές της Δερβιτσιάνης και της Βάνιστας, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα απήυθηνε στους παρευρισκόμενους και σε όλον το λαό της Δρόπολης εγκάρδιο χαιρετισμό εξ ονόματος της Κεντρι­κής Επιτροπής του Κόμματος και της Κυβέρνησης και συζήτησε πλατιά μ ' αυτούς.
Ο μειονοτικός λαός της περιοχής της Δρόπολης είναι λαός έξυπνος, εργατικός και πατριώτης κι έτσι όπως όλος ο αλβανικός λαός είναι κι αυ­τός πιστός στο Κόμμα. Υπάρχει λόγος γι' αυτό. Οι Δροπολίτες στο παρελ­θόν υπόφεραν το ίδιο όπως και ο αλβανικός λαός και το Κόμμα έδωσε και σ' αυτούς τη λευτεριά, τη γη, τα σχολεία στη μητρική γλώσσα και όλα τα δι­καιώματα που απολαμβάνουν σήμερα, γι' αυτό και τρέφουν σεβασμό για το Κόμμα, βαθιά αγάπη και είναι πάντα έτοιμοι να εφαρμόσουν τη γραμμή του Κόμματος. Ζωντανό γεγονός γι' αυτό είναι ότι σε όλα τα χωριά του κάμπου της Δρόπολης ιδρύθηκαν γεωργικοί συνεταιρισμοί, μοναδικός και δοκιμα­σμένος δρόμος για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας στο χω­ριό. Εμείς είχαμε μεγάλες επιτυχίες στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη χώρα μας και το βιοτικό επίπεδο του λαού έχει βελτιωθεί πολύ. Στο δρόμο μας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού έχουμε και δυσκολίες, που πάντα θα τις ξεπερνούμε, κι εμείς οι κομμουνιστές δεν τις κρύβουμε από το λαό αυτές τις δυσκολίες. Μερικοί, εκμεταλλευόμενοι αυτές τις πρόσκαιρες δυ­σκολίες, επικρίνουν το δρόμο μας. Αυτοί είναι εκείνοι που ο λαός πήρε από τα χέρια τους την εξουσία. Αυτοί μιλούν κατ' αυτόν τον τρόπο διότι δεν κά­νουν πια εκείνη τη ζωή που έκαναν πριν με όλα τα καλά, σε βάρος σας.
Και δικαιολογημένα, ο φτωχός πριν από την Απελευθέρωση γεωργός Νάσος Σάρρας, λέει ότι μεγαλώσαμε με τα μαυρομάτικα φασόλια και τον κα­φέ και τη ζάχαρη δεν τα βλέπαμε με τα μάτια, και το νερό που πίναμε με χρή­μα το αγοράζαμε, ενώ τώρα τα έχουμε όλα χάρη στη λαϊκή εξουσία που μας έβγαλε στο φως.
Το Κόμμα μας, που σαν οδηγό του έχει τις διεθνιστικές αρχές, έκανε και κάνει καθετί για το λαό της μειονότητας όπως και για όλον το λαό της χώρας. Άνοιξε για τη μειονότητα δημοτικά και 7τάξια σχολεία, και το περασμένο έτος για τα αγόρια και κορίτσια της μειονότητας άνοιξε την παιδαγωγική σχολή μέσης εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα. Ο μειονοτικός λαός έχει τα παιδιά του στα λαϊκά συμβούλια των χωριών, που είναι η κυβέρνηση του χωριού, και στα άλλα ανώτατα όργανα της εξουσίας και του Κόμματος. Πολλοί νέοι από την περιοχή σας συνεχίζουν τις σπουδές στις ανώτατες σχολές της χώρας μας και δουλεύουν μαζί με τα αδέρφια τους Αλβανούς στα εργοστάσια και τα εργοστασιακά συγκροτήματα. Μερικοί άνθρωποι έξω, α­κόμα δεν παραιτήθηκαν να παρουσιάζουν σκοτεινές τις τύχες της μειονότη­τας. Είναι όμως αλήθεια ότι πολλοί απ' αυτούς άρχισαν τώρα τελευταία να καταλαβαίνουν τη ματαιότητα στα λόγια τους. Ασφαλώς, τα κονδύλια που καθόρισε το Αμερικάνικο Σταίητ Ντηπάρτμεντ για ανατρεπτική δραστηριό­τητα, για σαμποτάζ και για προπαγάνδα, στρέφονται και κατά της χώρας μας, αλλά η δραστηριότητα των Αμερικάνων και των φίλων τους δεν είχε και ούτε πρόκειται να έχει αποτελέσματα στο λαό μας, ο οποίος έχει συντρί­ψει και πάντα θα συντρίβει αυτά τα σατανικά τους σχέδια. Τα παραμύθια που τσαμπουνάει μέρα μεσημέρι ο προδότης Παντελεήμων Κοτόκος και τα «παλληκάρια» του για τη λεγόμενη Βόρειο Ήπειρο, όχι μόνο έγιναν μπαγιά­τικα αλλά και γελοία. Σ' αυτούς τους παρανοϊκούς λέμε: Παρατήστε τα πα­ραμύθια, περί «Βορείου Ηπείρου», γιατί αυτά έχουν παλιώσει τώρα και τα δόντια σας έχουν πέσει για να δαγκάσετε τη Βόρειο Ήπειρο, όπως τη λέτε εσείς αλλά που εμείς τη λέμε Αλβανία, που ήταν Αλβανία και θα μείνει πά­ντα Αλβανία και καμιά δύναμη στον κόσμο δε θα τολμήσει να θίξει τα σύνο­ρα της πατρίδας μας, γιατί έχει ποιος να τα υπερασπίσει.
Οι άνθρωποι με καλή θέληση στην Ελλάδα, που επιθυμούν να δημιουρ­γήσουν καλές σχέσεις γειτονίας με τη χώρα μας, πράγμα που ήταν και μένει η επιθυμία μας, πρέπει να καθαρίσουν το δρόμο από τα αγκάθια και από τον Παντελεήμονα Κοτόκο και συντροφιά, ας τους στείλουν ηγούμενους σε κά­να παλιό μοναστήρι στο 'Αγιον Όρος, διότι αυτοί είναι αναχρονιστικά υπο­λείμματα.
Με δολλάρια το Αμερικάνικο Σταίητ Ντηπάρτμεντ πασχίζει μάταια να ξεγελάσει και τα αδέρφια μας μειονοτικούς που από τα κακά των αντιλαϊκών καθεστώτων του παρελθόντος μετανάστευαν στις Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στην Αμερική, από τα αδέρφια μας αυτά αποκρύβουν την πραγμα­τικότητα για την Πατρίδα, αποκρύβουν τις επιτυχίες και τις προόδους μας συγκαλύπτουν και το γεγονός πως η μειονότητα έχει τα ίδια δικαιώματα όπως όλη η άλλη μερίδα του λαού της χώρας μας, συγκαλύπτουν το γεγονός ότι ο μειονοτικός λαός έγινε αφέντης της γης, που μέχρι χθες την εκμεταλ­λεύονταν οι αγάδες του Αργυροκάστρου, στους οποίους το Κόμμα έδωσε τό­σο γερό ξύλο, που ποτέ δε θα ξανασηκώσουν κεφάλι. Συγκαλύπτουν το γε­γονός ότι εδώ ιδρύονται συνεταιρισμοί, ότι εδώ χτίζονται και στολίζονται σπίτια, κήποι, χωράφια, ότι εδώ άλλαξε η ζωή του λαού. Όλα αυτά τα συ­γκαλύπτουν εκεί από τα αδέρφια μας για να τους απογοητεύουν. Είναι χρέος μας, είναι χρέος σας να φωτίσουμε τα μυαλά των ξενιτεμένων αδελφών μας, να τους λέμε την αλήθεια για την ξανανιωμένη γενέτειρα τους, για την ευτυ­χισμένη ζωή που απολαβαίνουν σήμερα οι οικογένειες τους στους κόλπους της Πατρίδας. Έτσι εκείνοι θα ιδούν καλύτερα ότι η Αμερική είναι μια κα­κιά μητριά που τους βασανίζει και τους κάνει να υποφέρουν σωματικά και ψυχικά. Η Κυβέρνηση μας έκανε και κάνει συνεχείς προσπάθειες για να ζού­με σαν καλοί γείτονες με τον αδερφό ελληνικό λαό. Το Κόμμα μας έχει ξε­σκεπάσει και ξεσκεπάζει τις προσπάθειες που κάνουν οι ιμπεριαλιστές να υ­ποκινήσουν και να αυξήσουν τη διεθνή ένταση, αλλά οι προσπάθειες τους δεν είχαν επιτυχίες χάρη στην ειρηνική πολιτική που ακολουθούν οι σοσια­λιστικές χώρες και οι προοδευτικοί λαοί του κόσμου, καθώς και άλλες χώ­ρες που δε θέλουν τον πόλεμο...
Το 3ο Συνέδριο του Κόμματος καθόρισε βαρυσήμαντα καθήκοντα για την ανάπτυξη της γεωργίας κατά το δεύτερο πεντάχρονο σχέδιο. Για να δυ­ναμώσουν οικονομικά οι γεωργικοί συνεταιρισμοί συμβουλεύω τους συνε­ταιριστές να κάνουν τολμηρά σχέδια, να σπείρουν πιότερο καλαμπόκι και να παλέψουν για να πάρουν απ' αυτήν την καλλιέργεια μεγαλύτερες αποδό­σεις, να αυξήσουν τον αριθμό αγελάδων, των γουρουνιών κλπ., για να αξιο­ποιούν καλά τις βοήθειες που χορηγεί το κράτος. Για να δυναμώσουν οργα­νωτικά οι συνεταιρισμοί, πρέπει να γίνονται πιο δραστήριες oι συνελεύσεις, να γίνεται σ' αυτές γερή κριτική και αυτοκριτική, να εισακούεται η φωνή των γυναικών, οι οποίες στην περιοχή της Δρόπολης είναι εργατικές, να δυ­ναμώνει ο έλεγχος απ' τα κάτω.
Σας εύχομαι υγεία και επιτυχίες στη δουλειά, για να κάνετε πιο χαρού­μενη και πιο ευτυχισμένη τη ζωή σας, τη ζωή του θαυμάσιου λαού μας!



ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΘΟΥΝ

Από τη συνέντευξη* που δόθηκε στο Μανώλη Γλέζο για την εφημερίδα «Αυγή» της ΕΔΑ.

22 ΝΟΕΜΒΡΗ 1957

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς βλέπετε εσείς την εξομάλυνση γενικά των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας; Ποια μέτρα κρίνετε αναγκαία να ληφθούν για τη βελτίωση αυτών των σχέσεων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς φρονούμε ότι ήρθε ο καιρός οι σχέσεις μεταξύ Λ.Δ. Αλβανίας και Ελλάδας να εξομαλυνθούν. Οι δύο χώρες μας, ανεξάρτητα από τη διαφορά των πολιτευμάτων τους, πρέπει να ζουν σε καλή γειτονία, να συ­νάψουν διπλωματικές σχέσεις, να αρχίσουν τις εμπορικές ανταλλαγές μετα­ξύ τους, να δημιουργήσουν επίσης τις δυνατότητες για πολιτιστικές σχέ­σεις.
Εμείς φρονούμε ότι πρέπει να μπει τέρμα στα τεχνητά και ανυπόστατα εμπόδια που προβάλλουν σ ‘ αυτή την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αυτό το απαιτούν τα κοινά συμφέροντα του αλβανικού λαού και του ελληνικού λαού, καθώς και το συμφέρον της ειρήνης στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Ο ιταλικός και ο γερμανικός φασισμός υποδούλωσαν τους δύο λαούς μας, αλλά τόσο ο αλβανικός λαός όσο και ο ελληνικός λαός πολέμησαν ενάντια στον ίδιο εχθρό και απόκτησαν τη λευτεριά. Να προ­σπαθείς να κρατάς τον ελληνικό λαό μακριά από τον αλβανικό λαό όχι μόνον είναι μεγάλο λάθος, αλλά είναι και πράγμα αδύνατο. Παρά τις προσπά­θειες εκείνων των στοιχείων που πασχίζουν να βαθύνουν κατά τρόπο τεχνη­τό τη διάσπαση με παράλογες αξιώσεις, ο αλβανικός λαός και ο ελληνικός λαός ήταν πάντοτε φίλοι και έχουν αγωνιστεί πάντοτε από κοινού ενάντια στους ίδιους εχθρούς. Ο αλβανικός λαός τρέφει μεγάλη συμπάθεια προς τον ελληνικό λαό, διότι είναι εργατικός, έξυπνος, γενναίος και φιλελεύθερος λαός. Γνωρίζουμε ότι και ο ελληνικός λαός τα ίδια αισθήματα τρέφει προς τον αλβανικό λαό. Γι αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμποδίζονται οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Εμείς εκ μέρους μας έχουμε κάνει διαβήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Επαναπατρίσαμε τους Έλληνες που βρίσκονταν στη χώρα μας και λυπούμαστε που, σχετικά μ' αυτό το ζήτημα, μια μερίδα του ελληνικού Τύπου, μιλάω για τον αντιδραστικό Τύπο, δια­στρεβλώνει τα γεγονότα. Προτείναμε το διακανονισμό των ορόσημων, από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση αποφασίσαμε να καθαρίσουμε το κανάλι της Κέρκυρας από τις νάρκες που ενδεχομένως μπορεί να βρεθούν, είμαστε πρόθυμοι και επιθυμούμε να έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι, επειδή τα σύννεφα που σκέπαζαν την αποκατάσταση ο­μαλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, άρχισαν να σκορπίζονται. Ελπί­ζουμε πως με την καλή θέληση των δύο πλευρών, θα τα διαλύσουμε τελειωτι­κά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μεταξύ Ελλάδας και Λ.Δ. Γερμανίας δεν υπάρχουν διπλω­ματικές σχέσεις, ωστόσο οικονομικές σχέσεις υπάρχουν. Νομίζετε ότι η α­ποκατάσταση αμοιβαίων οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Λ.Δ. Γερ­μανίας και Αλβανίας θα συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων; Στην προ­κειμένη περίπτωση τι είδους εμπορεύματα θα επιθυμούσε η Αλβανία να προ­σφέρει στην Ελλάδα και τι είδους εμπορεύματα θα προσέφερε η Ελλάδα στην Αλβανία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζουμε ότι είναι μπορετό και πρέπει να αρχίσουμε ε­μπορικές ανταλλαγές με την Ελλάδα. Μπορώ να πω ότι, άσχετα που δεν έ­χουμε διπλωματικές σχέσεις, μπορούν να αρχίσουν οι εμπορικές ανταλλα­γές, έτσι καθώς υπάρχουν αυτές μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών με τις οποίες αυτή δεν έχει διπλωματικές σχέσεις. Μπορώ να πω ότι ελληνικές ε­μπορικές φίρμες μας έχουν γράψει πως επιθυμούν να κάνουν εμπόριο με τη χώρα μας. Τα αρμόδια όργανα μας εμπορίου απάντησαν θετικά. Εμείς μπο­ρούμε να πουλήσουμε στους Έλληνες πετρέλαιο, άσφαλτο, χρώμιο και πολλά άλλα βιομηχανικά προϊόντα και να αγοράσουμε από τους Έλληνες βιομηχανικά, κτηνοτροφικά κλπ. προϊόντα.
Οι στενότερες βέβαια επαφές ανάμεσα στις εμπορικές φίρμες θα ανοί­ξουν καλές και συμφερτικές προοπτικές για το εμπόριο μεταξύ των δύο χω­ρών μας. Αυτό επίσης θα καταστήσει δυνατό να γνωριστεί καλύτερα η οικο­νομική και πολιτιστική ανάπτυξη των δύο χωρών μας, θα ανοίξει το δρόμο για ανταλλαγές πολιτιστικών αντιπροσωπειών. Επιθυμούμε να γνωρίσει ο αδερ­φός ελληνικός λαός την πραγματικότητα στη χώρα μας και ελπίζουμε ότι εκπρόσωποι της προοδευτικής ελληνικής κοινής γνώμης θα έρθουν στην Αλβανία και εκπρόσωποι των αλβανικών κοινωνικών και πολιτιστικών ορ­γανώσεων θα πάνε στην Ελλάδα για να γνωρίσουν το έργο και τον πολιτισμό ο ένας του άλλου.
Ο αλβανικός λαός είναι φιλελεύθερος λαός που πάντα έχει αγωνιστεί για τη λευτεριά, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του. Αυτός σήμερα απόκτησε τη λευτεριά και οικοδομεί με επιτυχία το σοσιαλι­σμό. Αυτός είναι αποφασιστικός μαχητής της ειρήνης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η θέση της Αλβανίας προς το κυπριακό;
ΑΠΑΝΊΉΣΗ: Ο αλβανικός λαός, εκτιμώντας την υπόθεση της λευτε­ριάς των λαών, είναι υπέρ της απελευθέρωσης του κυπριακού λαού από την κυριαρχία των Άγγλων αποικιοκρατών.
Ο αλβανικός λαός εύχεται στον αδερφό ελληνικό λαό ευτυχισμένη ζωή και ευημερία!

Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα βρισκόταν τότε στη Μόσχα για να πάρει μέρος στη Σύσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συνήλθε το Νοέμ­βρη του 1957. Συναντήθηκε με το Μανώλη Γλέζο και του έδωσε αυτή τη συνέντευξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: