Πέμπτη, Απριλίου 14, 2016

ΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

«Επανάσταση», Φλεβάρης 1989
 (Άρθρο της εφημερίδας, «Ζέρι ι Πόπουλιτ» ημερ. 24.1.1989)
Τις τελευταίες μέρες, ενώ στα Τίρανα διεξάγονταν η διάσκεψη των ανώτερων λειτουργών των υπουργείων Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών και εκφράζονταν η επιθυμία δημιουργίας όσο πιο θερμής ατμόσφαιρας στη χερσόνησό μας, στη Γιουγκοσλαβία, σε συσκέψεις και στον τύπο, εντατικοποιήθηκαν οι επιθέσεις και τα άρθρα ενάντια στην Αλβανία και τους Αλβανούς. Δημοσιεύονται σκανδαλώδη βιβλία, όπως «Τα μυστικά της αλβανικής Μαφίας», γεμάτα συκοφαντίες από τις πιο αποτρόπαιες όπου και το λαθρεμπόριο και η κατασκοπία, τα ναρκωτικά και τα κοινά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία, τα αποδίδουν στην Αλβανία.
Για τέτοια άρθρα και πεζοδρομιακές συκοφαντίες ίσως δεν αξίζει ούτε η παραμικρότερη προσοχή. Όμως αυτά γίνονται σημαντικά, διότι αποκαλύπτουν τις επιδιώξεις μερικών ορισμένων κύκλων στη Γιουγκοσλαβία ενάντια στη ΛΣΔ της Αλβανίας και τους αλβανούς της Κοσόβας, επιδιώξεις τις οποίες πρόβαλε και το περιοδικό «Μλάντινα» της Λιουμπλιάνα, από τον Οχτώβρη του 1988. Πριν όμως αναδημοσιεύσομε το κείμενο του σλοβενικού περιοδικού, ας πάρομε έναν έναν τους κρίκους της αλυσίδας.
Λίγο καιρό πριν στο Βελιγράδι συνήλθε σύσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών του Κοινοβουλίου της Σερβίας, όπου μίλησε και ο πρόεδρος αυτού του Κοινοβουλίου, στρατηγός Γκράτσανιν. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν το πρόβλημα πως θα επεξεργάζονταν καλύτερα και εντατικά η κοινή γνώμη κατά της ΛΣΔ της Αλβανίας, πως να επιχειρηματολογούνταν καλύτερα στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δικαίωμα της Σερβίας για να θέσει την κυριαρχία και την ηγεμονία της στην Κοσόβα. Αποφασίστηκε ώστε γι' αυτούς τους σκοτεινούς σκοπούς να δημοσιεύονταν μια «λευκή βίβλο».
Ύστερα απ’ αυτή τη σύσκεψη δεν υπάρχει μέρα που να μη δημοσιεύονται άρθρα ή ειδήσεις σκαρωμένα κατά κακόβουλο τρόπο για να εξευτελίσουν τους Αλβανούς της Κοσόβας και των άλλων περιοχών και να συκοφαντήσουν τη σοσιαλιστική Αλβανία.
Δεν μπορεί να μη μας επισύρει την προσοχή το γεγονός, που ενώ τα υπεύθυνα πρόσωπα στο υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν να υποτιμήσουν τις αντιαλβανικές ενέργειες, να τις παρουσιάσουν ως έργο ανισόρροπων ατόμων, μερικών ασυγκράτητων δημοσιογράφων, κανένας στη Γιουγκοσλαβία δε διίσταται δημόσια ενάντια στις επικίνδυνες προκλήσεις που απευθύνονται σε μια γειτονική χώρα, όπως είναι η ΛΣΔ της Αλβανίας.
Όταν διεξήχθηκαν οι διαδηλώσεις των Σέρβων, σε διάφορες πόλεις της Γιουγκοσλαβίας, όπως: στο Κραγιούγεβατς, στο Βελιγράδι και αλλού, υπήρχαν πολλά επιθετικά συνθήματα ενάντια στους Αλβανούς. Τα συνθήματα αυτά τα δημοσίευσε στις πρώτες σελίδες και έκδηλα και ο τύπος του Βελιγραδίου. Έτσι έγιναν εκκλήσεις: «Θέλομε όπλα», «Να σκοτώσαμε τους Αλβανούς!» μάλιστα και «Προχώρα Σλομποντάν, αν χρειαστεί και μέχρι τα Τίρανα,!». Ο ηγέτης της Σερβίας Μιλόσιεβιτς δήλωσε: «Τη μάχη για την Κοσόβα θα την κερδίσομε», ενώ ο υπουργός Άμυνας, Καντίγεβιτς είπε ότι «το κυριότερο καθήκον είναι η καταστολή της αντεπανάστασης στην Κοσόβα».
Όλες αυτές οι ενέργειες και εκκλήσεις του είδους αυτού μπορούν να θεωρηθούν ως παραληρήματα ανθρώπων, που πάσχουν από σοβινιστικό πυρετό. Όμως αυτοί οι υστερισμοί κλιμακώνονται. Τώρα οι απειλές εναντίων των Αλβανών της Κοσόβας για να τους καθυποτάξουν, για να τους επιβάλουν εκείνες τις συνταγματικές αλλαγές που θίγουν την αυτονομία, την οποία κέρδισαν με αγώνα, όπως όλοι οι άλλοι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, που περιορίζουν τα δικαιώματα χρήσης της μητρικής γλώσσας, της σημαίας, κλπ, κλιμακώνονται από σύσκεψη σε σύσκεψη, από μια εφημερίδα σε άλλη. Σε βάρος των Αλβανών ασκείται συνεχής ψυχολογική τρομοκρατία.
Σ’ αυτές τις συνθήκες έχομε δικαίωμα να αμφιβάλομε. Όλη αυτή η χιονοστιβάδα συκοφαντιών και ταπεινώσεων προς τη σοσιαλιστική Αλβανία και τους Αλβανούς, είναι κούφια λόγια και σωβινιστική φαντασία μερικών ατόμων ή καλά προγραμματισμένες ενέργειες ορισμένων υπεύθυνων κύκλων, με σκοπό να προπαρασκευαστεί το έδαφος για τη χρησιμοποίηση της βίας, τόσο ενάντια στη ΛΣΔ Αλβανίας, όσο και ενάντια στην Κοσόβα και στους Αλβανούς της Γιουγκοσλαβίας;
Το ερώτημά μας είναι νόμιμο αν διαβαστεί το λεγόμενο «σχέδιο επιχειρήσεων» που φέρει τον τίτλο «Κοσόβα III» και που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Μλάντινα» τον Οχτώβρη της περασμένης χρονιάς.
Να τι περιέχει αυτό το σχέδιο σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο «Μλάντινα».
Η πρώτη φάση της εφαρμογής του προβλέπει:
«88 πυροβολαρχίες θα εγκατασταθούν στην περιοχή Ταμάρα - Πάστρικ στα αλβανικά σύνορα. Η ώρα 00 όλες οι πυροβολαρχίες θα πλήξουν ταυτόχρονα 160 λεπτά τις θέσεις στις περιοχές: Πέγια, Γκιακόβα, Οραχοβάτς, Στίμλιε, Γκιλάν, Βελίκ-Τερναβάτς, Πριστίνα. Στόχος τους: τα κέντρα του εχθρικού ιρρεδεντισμού, που έχουν οργανωθεί στο Κοσμέτ και οι υποστηριχτές του. Ο στρατηγικός σκοπός, η εκμηδένιση του ιρρεδεντισμού στο έδαφος της χώρας.
Στον αλβανό πρεσβευτή θα επιδοθεί έντονη διακοίνωση διαμαρτυρίας για την κτηνώδη επίθεση του αλβανικού στρατού ενάντια στα ανυπεράσπιστα σέρβικα και μαυροβουνιώτικα χωριά στο Κοσμέτ. Ο πρεσβευτής στον ΟΕΕ θα ενημερώσει το διεθνή οργανισμό ότι η Αλβανία διέπραξε ένοπλη επίθεση, θα προσφέρουν στο διεθνές τηλεοπτικό δίχτυο εικόνες καταστραμμένων σπιτιών, ενός νοσοκομείου και ενός βρεφικού σταθμού, εκατοντάδων σκοτωμένων και ακρωτηριασμένων πολιτών. Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι οι εικόνες ξεσκούφωτων ανθρώπων, οι οποίοι στα πτώματα των νεκρών βλέπουν τη φωτογραφία του συντρόφου Τίτο. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου θα επιλέξει τα τηλεγραφήματα των τίμιων αλβανών από την Αλβανία, οι οποίοι καταδικάζουν την επιδρομή και παρακαλούν για αδερφική βοήθεια.
Δεύτερη φάση
Οι ένοπλες δυνάμεις στη σύνθεση του στρατού θα απαντήσουν στην ένοπλη πρόκληση και θα υπερασπιστούν το εθνικό έδαφος από την παραπέρα επιδρομή. Δύο μεραρχίες θα διεισδύσουν από την Πριζρένη προς το Κούξι, Πούκα, Σκόδρα, μια μεραρχία από το Τίτογκραντ προς τη Σκόδρα - Λέζια - Λιάτσι - Δυράχιο. Πέντε μεραρχίες από την περιοχή της Οχρίδας προς Πρένιας – Ελμπασάν - Τίρανα - Δυράχιο. Στα πλαίσια των αμυντικών επιχειρήσεων ανακαλύπτονται και καταστρέφονται τα κέντρα του αλβανικού ιρρεδεντισμού, ανακαλύπτονται το δίχτυο και αναντίρρητες αποδείξεις για τις διεθνείς σχέσεις τους. Διαμέσου μιας επείγουσας ενέργειας θα εξουδετερωθούν μεμονωμένοι αλβανοί τρομοκράτες που εμποδίζουν την επιχείρηση για την καθιέρωση της ειρήνης και που γράφουν ή ρίχνουν διάφορα συνθήματα.
Τέταρτη φάση (Η τρίτη φάση λείπει από το κείμενο - δική μας σημείωση).
Θα κηρυχτεί κατάσταση ειδικής ειρήνης. Ο αλβανικός λαός θα χαιρετίσει με χειροκροτήματα τους μηχανοκίνητους απελευθερωτές, οι οποίοι απελευθέρωσαν τη χώρα, αγωνίζονται για διεθνή ειρηνική συμβίωση και εξηγούν το περιεχόμενο της μπροσούρας «Μόνον ο τίμιος αλβανός είναι καλός αλβανός». Στα διεθνή τηλεοπτικά κέντρα θα προσφερθούν εικόνες από τις επιχειρήσεις των ομάδων τίμιων αλβανών από το Κοσμέτ που πολεμούν στις πρώτες γραμμές και που ιδιαίτερα εκφράζονται φλογερά υπέρ του περιεχομένου της μπροσούρας. Οι εικόνες δείχνουν μία τσέτα, η οποία περνάει στα χωριά και μ’ αυτή ενώνονται πολλοί τίμιοι αλβανοί οι οποίοι εκφράζονται αυθόρμητα υπέρ της μπροσούρας και τραγουδούν τραγούδια της μπροσούρας.
Πέμπτη φάση
Ο απελευθερωμένος Ραδιοφωνικός Σταθμός των Τιράνων, μεταδίδει έκκληση διαμέσου της οποίας συστήνει τα δίκαια αιτήματα των τίμιων αλβανών που ζητούν να δοθεί τέρμα στην υποχρεωτική απομόνωση της Αλβανίας και να συμπεριληφτεί αυτή στα Ενωμένα Βαλκάνια. Ένας σχολιαστής από τις γραμμές των τίμιων αλβανών του Κοσμέτ, εξηγεί λεπτομερειακά το νόημα της συναδέλφωσης και την καρποφόρα της δράση στη στρατηγική της ένωσης στις συνθήκες της ειδικής ειρήνης. Σε όλα τα εθνικά τηλεοπτικά κέντρα, ξεχωριστοί εκφωνητές, μιλούν για συλλαλητήρια αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες αδερφές χώρες».
Έτσι όπως δείχνει το κείμενο που παραθέσαμε, προκύπτει ότι κάποιος στη Γιουγκοσλαβία σχεδιάζει όχι μόνο την απεθνικοποίηση των Αλβανών, αλλά και τη σωματική τους εξόντωση και την πραγματοποίηση της καταβρόχθισης της Αλβανίας με στρατιωτική βία στη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.
Μ’ αυτό τον τρόπο όλη εκείνη η θηριωδία της γιουγκοσλαβικής προπαγάνδας απέναντι στην Αλβανία και η μεγάλη πίεση και τρομοκρατία, όχι μόνο ψυχολογική, που ασκείται εναντίων των αλβανών στην Κοσόβα και αλλού. Να γιατί η γιουγκοσλαβική προπαγάνδα προσπαθεί να δημιουργήσει στη διεθνή κοινή γνώμη την εικόνα μιας επιθετικής χώρας για την Αλβανία, μιας χώρας που δήθεν ασχολείται με ραδιουργίες, απιστίες κλπ, κλπ. Συνεπώς, σύμφωνα με τους σωβινιστές του Βελιγραδίου, μπορεί να γίνει πιο πιστευτή και η «αλβανική πρόκληση» ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και πιο δικαιολογημένη η αντιενέργειά της να επιτεθεί ενάντια στην Αλβανία και να σφαγιάσει τους αλβανούς της Κοσόβας.
Θα θέλαμε να λέγαμε στους, εμπνευστές αυτών των φασιστικών σχεδίων ότι ούτε στο παρελθόν, ούτε σήμερα, ούτε στο μέλλον οι Αλβανοί δε φοβήθηκαν και δε φοβούνται κανέναν. Οι Αλβανοί επιθυμούν την ειρήνη και τη φιλία με τους λαούς, όμως σε οποιονδήποτε που σκέφτεται για εμπρηστικά σχέδια και τη χρήση βίας, πέστε του με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα: «Μη παίζετε με τη φωτιά γιατί θα καείτε οι ίδιοι όπου κι αν την ανάψετε!».
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν προβοκάτορες, ότι υπάρχουν ξέφρενοι σωβινιστές, που ζουν με μακάβρια όνειρα. Όμως για τους τρελούς, προπαντός όταν απειλούν τους άλλους κι όταν σχεδιάζουν χρήση βίας κι αιματοχυσίας, πρέπει να υπάρχουν και σίδερα. Πιστεύομε ότι στη Γιουγκοσλαβία υπάρχουν πολλοί ρεαλιστές, μαχητές για πραγματική συνεργασία και φιλία μεταξύ των λαών, άνθρωποι που δε συμβιβάζονται με τα αντιαλβανικά σχέδια που επεξεργάζονται σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες δεν επιθυμούν το καλό ούτε της σοσιαλιστικής Αλβανίας και των αλβανών, ούτε της ίδιας της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας και των λαών της.
Η ειρήνη και η καλή γειτονία στα Βαλκάνια, όπως τονίστηκε και στην τελευταία διάσκεψη στα Τίρανα, απαιτούν να τεθεί τέρμα στις ενέργειες που προκαλούν μίσος μεταξύ των λαών, απαιτούν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα κάθε έθνους, εθνότητας και εθνικής μειονότητας. Τα φιλοπόλεμα σχέδια δεν είναι έκφραση καλής θέλησης. Αυτά πρέπει να καταγγελθούν, πρέπει να καταδικαστούν, απέναντι τους πρέπει επίσημα να τηρηθεί απόσταση. Έτσι δημιουργείται το πνεύμα κατανόησης και εμπιστοσύνης και όχι με λόγια και διπλοπρόσωπες στάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: