Παρασκευή, Ιανουαρίου 28, 2011

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΡΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», Όργανο της Οργάνωσης των Κομμουνιστών Μαρξιστών - Λενινιστών Ελλάδας, Χρόνος 3ος, Αριθ. Φύλλου 12, Δεκέμβριος 1984

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΡΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

Ο λόγος του συντρόφου Ρεϊς Μαλίλε, αρχηγός της αντιπροσωπείας της ΛΣΔ της Αλβανίας στη 39η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΕΕ.

Κύριε πρόεδρε!

Η εξέλιξη των πολιτικών γεγονότων στον κόσμο από την προηγουμένη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΕΕ δείχνει ότι η διεθνής κατάσταση παραμένει βαριά και γεμάτη με εντάσεις και κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια. Οι αντιθέσεις και οι αναμετρήσεις έχουν περιλάβει όλη την υδρόγειο.

Αυτή η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο βαριά, γιατί αυτή εξελίσσεται στο υπόστρωμα μιας βαθιάς και ολόπλευρης οικονομικής κρίσης που έχει αγκαλιάσει τον καπιταλιστικό - ρεβιζιονιστικά κόσμο και που εκδηλώνεται με υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και ανεργίας, με τη στασιμότητα ή την πτώση της παραγωγής. Τη στιγμή που οι προϋπολογισμοί για δαπάνες σε αρκετά πεδία, όπως σε εκείνα που πλήττουν την κοινωνική κατάσταση και το κοινωνικό επίπεδο των εργαζομένων μειώθηκαν στο ελάχιστο, οι παραγωγικές δαπάνες, όπως εκείνες στο πεδίο των εξοπλισμών, ανέρχονται σε αστρονομικούς αριθμούς.

Η παραπέρα συγκεντροποίηση και διεθνοποίηση του κεφαλαίου, η επέχταση σε κάθε γωνία του διχτύου των πολυεθνικών εταιριών, τα υψηλά επιτόκια και η επικράτηση του αμερικάνικου δολαρίου στο διεθνές νομισματικό και χρηματιστικό σύστημα, έχουν δημιουργήσει βαριές καταστάσεις και μεγάλες εντάσεις στις οικονομίες και των ισχυρών βιομηχανικών χωρών, μη αναφέροντας τις μικρές και αναπτυσσόμενες χώρες.

Ακόμα πιο ζοφερή παρουσιάζεται η εικόνα στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες κρατούν στους ώμους το φορτίο ενός κολοσσιαίο χρέους από περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια και πολλές απ’ αυτές δεν είναι σε θέση να πληρώσουν σήμερα ούτε και τα επιτόκια των υποδουλωτικών πιστώσεων.

Πάνω από δυο χρόνια ακούμε να γίνεται πολύ λόγος και όχι άσκοπα για τις αρχές τάχα της αναζωογόνησης της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως η ζωή δείχνει ότι σε αρκετές χώρες η οικονομική κατάσταση μόνο έχει χειροτερέψει. Διακρίνονται προπαντός οι προσπάθειες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού να δημιουργήσει την απατηλή πεποίθηση ότι τάχα η παγκόσμια οικονομία θα βγει απ’ αυτό το νεκρό σημείο δια μέσου της αναζωογόνησης της αμερικάνικης οικονομίας. Όμως οι άνθρωποι δεν μπορεί να μην ιδούν ότι η λεγόμενη αναζωογόνηση που διαφημίζουν οι ΕΠΑ θα πει αύξηση της αξίας του δολαρίου, των τραπεζιτικών επιτοκίων και των προστατευτικών μέτρων που είχαν ασφυκτικές επιπτώσεις στις οικονομίες των άλλων χωρών, προπαντός των υπανάπτυχτων χωρών. Επομένως η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί παρά μόνο έχει εξασθενίσει και υπάρχουν σημάδια ότι μπορεί να ξεσπάσει εντονότερα και με βαρύτερες συνέπειες.

Και οι τελευταίες διεθνείς διασκέψεις, όπως εκείνη για τη βιομηχανική ανάπτυξη (UNIDO) στη Βιέννη και εκείνη για τα προβλήματα του πληθυσμού στο Μεξικό, απέδειξαν ότι η συντριφτική πλειοψηφία των κρατών μελών συνεχίζει να υποφέρει από τις καταστρεπτικές συνέπειες της κρίσης. Σ’ αυτές τις διασκέψεις φάνηκε ξεκάθαρα ότι τις υποσχέσεις για βοήθειες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τις χρησιμοποιούν για να δημιουργούν αυταπάτες ώστε να διατηρούν άθιχτες τις άνισες σχέσεις διάκρισης για να συνεχίσουν την νεοαπαικιοκρατική τους εκμετάλλευση. Μια τέτοια κατάσταση βγάζει σε φως όλο και πιο ξεκάθαρα ότι ο πιο σωστός δρόμος για τις αναπτυσσόμενες χώρες παραμένει ο ακλόνητος αγώνας τους για την εγκαθίδρυση της πλέριας κυριαρχίας στον εθνικό πλούτο και η εναντίωση σ’ όλες τις πράξεις που παρατείνουν τη ζωή της νεοαποικιοκρατικής εκμετάλλευσης.

Όσο πιο σπασμωδικός γίνεται ο πυρετός της κρίσης, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις υπερδυνάμεις και ο κίνδυνος τους, τόσο περισσότερο προσπαθούν αυτές να ρίξουν τις συνέπειες της κρίσης στους άλλους, να απειλήσουν τους λαούς με τα όπλα και το οικονομικό τους δυναμικό.

Σήμερα είμαστε μάρτυρες του γεγονότος ότι ο επεχτατισμός των υπερδυνάμεων, μη βρίσκοντας κενούς χώρους για την παραπέρα εξάπλωση γεννά κάθε μέρα κινδύνους για ένοπλες αναμετρήσεις. Είναι αυτός ο σφοδρός ανταγωνισμός μεταξύ τους για κυριαρχία και ηγεμονία, είναι η επιθετική και μιλιταριστική τους κούρσα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ελευθερία και την ανεξαρτησία των λαών.

Δεν υπάρχει σχεδόν μέρα που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να μη γίνεται λόγος για τον αμερικανο - σοβιετικό ανταγωνισμό, για τις οξυνόμενες σχέσεις Ανατολής - Δύσης. Μα η προπαγάνδα των υπερδυνάμεων είναι οργανωμένη κατά τέτοιον τρόπο που αποβλέπει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα άλλο πρόβλημα, αν δεν περιστραφεί στον άξονα αυτών των σχέσεων. Και αυτό όχι άσκοπα. Την οξυμένη κατάσταση ανάμεσά τους οι ΕΠΑ και η Σοβιετική Ένωση την έχουν βρει και σαν πρόσφορη δικαιολογία για την εντατικοποίηση του κυνηγητού εξοπλισμών και των πολεμικών προπαρασκευών. Οι λαοί, σύμφωνα μ’ αυτούς, πρέπει να αποδεχτούν σαν μοιραίο ότι το μέλλον της ανθρωπότητας καθορίζεται από τις τύχες αυτών των σχέσεων. Επιπλέον θέλουν να δημιουργήσουν ψύχωση ηττοπάθειας, σύμφωνα με την οποία, καμιά χώρα, κανένα κράτος, κανένας λαός δε μπορεί να ζήσει έξω από τις ατομικές ομπρέλες των υπερδυνάμεων.

Και η ανάπτυξη των πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, η οποία τούτη την περίοδο σχεδόν έχει επικρατήσει στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική, εκτός των άλλων, έχει σαν στόχο την εδραίωση αυτής της ηττοπάθειας στις ευρωπαϊκές χώρες και λαούς. Αυτή επιδιώκει να αφιονίσει και παραλύσει τη θέλησή τους για να υπερασπίσουν την ανεξαρτησία και την εθνική αξιοπρέπεια, να αυξήσει τον έλεγχο και την υπαγόρευση στους συμμάχους τους. O δημαγωγικός θόρυβος που κάνουν οι υπερδυνάμεις για την ανάπτυξη των ευρωπυραύλων, καθώς και οι αμοιβαίες κατηγορίες για να «δικαιολογήσουν» τη χαλάρωση ή την αποκατάσταση της ισορροπίας, τους χρειάζονταν σαν προπέτασμα καπνού για την πραγματοποίηση των σχεδίων τους για να νομιμοποιήσουν το σοβιετο - αμερικάνικο μονοπώλιο στα πύραυλο - πυρηνικά όπλα, επομένως, να διατηρήσουν, έτσι τη διαρκή πίεση που ασκούν τα όπλα και χωρίς την εκπυρσοκρότηση τους.

Είναι σαφές ότι η ανάπτυξη των πυραύλων μέσου βεληνεκούς σημειώνει νέα κλιμάκωση του κυνηγητού εξοπλισμών, η οποία παίρνει πρωτόφαντη επέχταση και διαστάσεις, φτάνοντας μάλιστα και στο διαστημικό χώρο.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν παρέλειψαν να εκδηλώσουν με συγκεκριμένες ενέργειες τα πραγματικά αισθήματά τους προς το παιχνίδι που παίζεται με τις τύχες της ασφάλειας στην Ευρώπη. Αυτοί κατέβηκαν στους δρόμους να εναντιωθούν στην ανάπτυξη των πυραύλων και πυρηνικών όπλων στην ήπειρο, στη στρατιωτική παρουσία των ΕΠΑ και ΣΕ, του NATO και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Αυτή η πραγματικότητα αποδείχνει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη τη διέξοδο απ’ αυτή την κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να την αναζητήσουν στις προσφορές που τους σερβίρουν οι ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις. Η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών χωρών, η ελεύθερη και ανεξάρτητη ανάπτυξη των λαών εξασφαλίζονται όχι με τη διατήρηση των παραγόντων που προξενούν τον πόλεμο, μα με την καταστροφή και την εξάλειψή τους .

Δεν πρέπει να πέσομε με κανέναν τρόπο στην παγίδα των υπερδυνάμεων, οι οποίες, από την μια πλευρά κάνουν τετελεσμένος γεγονός την ανάπτυξη νέων πυρηνικών πυραύλων στην Ευρώπη, και από την άλλη με δημαγωγικό τρόπο οργανώνουν διασκέψεις και συνεδριάσεις τάχα για να πάρουν μέτρα για το δυνάμωμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης σχετικά με την ασφάλεια της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση της ΛΣΔ της Αλβανίας έχει εκφραστεί με αποφασιστικότητα ενάντια στην ανάπτυξη των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς από τις ΕΠΑ και τη ΣΕ στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Εμείς, επίσης, έχουμε υποστηρίξει έντονα τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών λαών για να εναντιωθούν στη μετατροπή της παλιάς ηπείρου σε πεδίο ανταγωνισμού και ένοπλης σύρραξης.

Η αλβανική αντιπροσωπεία το θεωρεί απαραίτητο να τονίσει ότι η πυρηνική απειλή δεν μπορεί να καλύψει το σοβαρό κίνδυνο που διατρέχουν οι λαοί από τα συμβατικά όπλα. Πάνω από 100 τοπικοί και περιοχικοί πόλεμοι και διενέξεις που διεξήχθηκαν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τώρα, έγιναν με συμβατικά όπλα. Η πούληση και η προμήθευση όπλων έχει γίνει σήμερα η πιο επικερδής μπίζνες σε πρώτη γραμμή για τις ΕΠΑ και τη ΣΕ.

Η παρασιώπηση του ξέφρενου κυνηγητού για την παραγωγή συμβατικών όπλων από μέρους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εμπεριέχει πολύ βαριούς κινδύνους για τους ειρηνόφιλους λαούς και κράτη. Επομένως, ο αγώνας για την διαφύλαξη της ειρήνης, ενάντια στον πυρηνικό εξοπλισμό δεν μπορεί να αποσπαστεί από την ε-εναντίωση με δύναμη του κυνηγητού εξοπλισμών γενικά.

Η όξυνση της κατάστασης στην Ευρώπη επιδράει άμεσα και στην περιοχή της Βαλκανικής και της Μεσογείου που δεν είναι απαλλαγμένες από τις επεμβάσεις και τις μηχανορραφίες των υπερδυνάμεων.

Ανησυχαστικό πρόβλημα για τις μεσογειακές χώρες είναι η συνεχής αύξηση της παρουσίας των πολεμικών στόλων των δυο υπερδυνάμεων στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτή οι στόλοι αυθάδικα και ασύδοτα αυλακώνουν την Μεσόγειο απ’ άκρη σ’ άκρη απ’ το Βόσπορο και μέχρι το Γιβραλτάρ, σάμπως να ήταν μια αμερικάνικη ή σοβιετική λίμνη. Αυτή την περιοχή, όπου η ιστορία έχει γνωρίσει το άνθισμα των πολιτισμών από τους πιο εξέχοντες, οι υπερδυνάμεις, με την πολιτική τους και τα πολεμικά μέσα προσπαθούν να τη μετατρέψουν μια μέρα σε θέατρο ενός ολέθριου πολέμου.

Τα συμφέροντα διαφύλαξης της ειρήνης, απαιτούν ώστε οι μεσογειακές χώρες να δράσουν αποφασιστικά και ενεργά για την απομάκρυνση των στόλων των υπερδυνάμεων απ’ αυτή την περιοχή, αναλαβαίνοντας συγκεκριμένα βήματα τα οποία θα δυσκόλευαν και μάλιστα θα έκαναν αδύνατη την παρουσία τους.

Στα Βαλκάνια οι υπερδυνάμεις προσπαθούν να υποθάλψουν εκείνα τα στοιχεία και παράγοντες που αυξάνουν την ανασφάλεια στην περιοχή. Η αλβανική κυβέρνηση εμμένει στην άποψη ότι η λευτεριά και η ανεξαρτησία των κρατών της Βαλκανικής δε διαφυλάσσεται ούτε από το NATO και ούτε από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Για την ενίσχυση της ειρήνης στη χερσόνησο είναι απαραίτητο να αναληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και βάσεων από τις βαλκανικές χώρες, να μη παραχωρηθούν διευκολύνσεις στους πολεμικούς στόλους των υπερδυνάμεων, καθώς και για την αποφασιστική εναντίωση στην επέμβασή τους στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών της περιοχής.

Η σοσιαλιστική Αλβανία με την πολιτική της έχει αποδείξει ότι ήταν και παραμένει παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια. Από μέρους της έκανε αδύνατη κάθε επέμβαση των υπερδυνάμεων και έμπρακτα είναι για πολιτική καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής, όπως το έδειξαν οι θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στις σχέσεις της με την Τουρκία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Όχι μόνο στο Νότο της Ευρώπης, μα και στην βόρεια περιοχή της, προπαντός τον τελευταίο καιρό, παρατηρείται ανερχόμενη ένταση της στρατιωτικής δραστηριότητας των επιθετικών ιμπεριαλιστικών συνασπισμών. Οι επιδειχτικές ή καλυμμένες κινήσεις των πολεμικών, των υποβρυχίων και της αεροπορίας από τη Βαλτική στη Βόρεια Θάλασσα, συνοδευόμενες με μαζικά γυμνάσια των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων σ’ αυτή την περιοχή και τριγύρω της, δεν είναι φιλικές χειρονομίες προς αυτούς τους λαούς, οι οποίοι εκτιμούν το ίδιο την ειρήνη και τη λευτεριά και δεν μπορεί να συμβιβαστούν μ’ αυτή την επίδειξη δύναμης, που απειλεί σοβαρά το μέλλον τους και το μέλλον της ηπείρου.

Η Μέση Ανατολή παρέμεινε από τις πιο καυτές εστίες έντασης στον κόσμο, όπου συγκρούονται σφοδρά τα υποδουλωτικό και ληστρικά συμφέροντα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού, των ισραηλινών σιωνιστών και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η πολιτική των υπερδυνάμεων στη Μέση Ανατολή έκανε ώστε αυτή η περιοχή να παραμένει σε συνεχή έκρηξη.

Η ζωή απέδειξε ξεκάθαρα ότι η αποστολή των αμερικάνων πεζοναυτών και των πολυεθνικών δυνάμεων στο Λίβανο δεν έγινε για να ανακόψουν την ισραηλινή επιδρομή και να αποκαταστήσουν την ησυχία σ’ αυτή τη χώρα, μα για την εφαρμογή των σιωνιστικό - ιμπεριαλιστικών σχεδίων, για τη βίαιη και τρομοκρατική εκτόπιση των Παλαιστινίων από το Λίβανο, για να δώσουν βαρύ και τελικό πλήγμα στο παλαιστινιακό Απελευθερωτικό Κίνημα. Για την πραγματοποίηση αυτού του εγκληματικού σκοπού βάλθηκε σε δράση όχι μόνο η δύναμη των όπλων, μα και οι μηχανορραφίες και συνωμοσίες για τη διάσπαση του παλαιστινιακού λαού και του λιβανέζικου λαού, να τους μπάσουν οε αδελφοκτόνο πόλεμο.

Το Ισραήλ υποστηριζόμενο από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό άρπαξε από τον παλαιστινιακό λαό τη γη, το σπίτι και την Πατρίδα, διαπράττοντας θηριώδικα εγκλήματα εναντίον του και τον έχει μετατρέψει σε έναν πρόσφυγα λαό, διασκορπισμένο με τη δύναμη των όπλων σε πολλές χώρες. Παρ’ όλες τις δυσκολίες και υπεράνθρωπες θυσίες, ο ηρωικός παλαιστινιακός λαός δεν κατέθεσε ποτέ τα όπλα για να κερδίσει τα νόμιμα δικαιώματά του.

Χρόνια στη σειρά αλλεπάλληλα σχέδια έχουν υποβληθεί από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την τάχα λύση της κρίσης της Μέσης Ανατολής. Τώρα τελευταία η Σοβιετική Ένωση βρήκε επίκαιρη την αναβίωση της γνωστής πρότασής της για μια διεθνή διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε να κάνουμε με διπλωματικό ελιγμό που σκοπεύει να εκμεταλλευθεί την μέχρι τώρα αποτυχία του αμερικανικού σχεδίου, να επιστρέψει ξανά με όλα τα δικαιώματα στο παιχνίδι που παίζεται στη ράχη των αραβικών λαών.

Όμως όλες αυτές οι προτάσεις ή τα σχέδια που έρχονται από τις υπερδυνάμεις στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των αραβικών λαών, προπαντός του παλαιστινιακού λαού. Αυτά είναι σ’ όφελος του Ισραήλ και της διατήρησης της παρουσίας και των συμφερόντων των υπερδυνάμεων σ’ αυτή την περιοχή.

Στο βιβλίο του «Σημειώσεις για τη Μέση Ανατολή», που κυκλοφόρησε τελευταία, ο καθοδηγητής του αλβανικού λαού σύντροφος Ενβέρ Χότζια έχει πει: "... Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να λυθεί ποτέ, σε πρώτη γραμμή, ωσότου ο παλαιστινιακός λαός δε θα επανακτήσει την αρπαγμένη και βασανισμένη Πατρίδα του από μέρους του επιθετικού Ισραήλ και αυτό θα πραγματοποιηθεί όταν στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική επιρροή των υπερδυνάμεων και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δοθούν ισχυρά πλήγματα από όλους τους αραβικούς λαούς ... Μόνο ο αποφασιστικός και αδιάλλακτος αγώνας στηριζόμενος στην πραγματική αραβική ενότητα, θα τους οδηγήσει αυτούς προς τη νίκη της πραγματικής ανεξαρτησίας και λευτεριάς».

Περίπου 4 χρόνια συνεχίζεται ο πόλεμος Ιράκ-Ιράν, ο οποίος προξένησε στους λαούς αυτών των δυο χωρών ανυπολόγιστες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Εμείς σκεπτόμαστε ότι σ’ αυτόν τον πόλεμο πρέπει να μπει τέρμα. Η λύση των διαφωνιών ανάμεσα στο Ιράν και το Ιράκ στο δρόμο των συνομιλιών θα ήταν βαρύ πλήγμα στις υπερδυνάμεις και σ’ όλους εκείνους που θέλουν να πυρώνουν τα χέρια τους στις αναμμένες φωτιές της Εγγύς Ανατολής. Την παράταση του πολέμου τη θέλουν οι υπερδυνάμεις, γιατί τους εξυπηρετεί να αυξήσουν τις δυνατότητες στρατιωτικής επέμβασης στον Περσικό Κόλπο, και να οξύνουν παραπέρα την κρίση της Μέσης Ανατολής. Εμείς επιθυμούμε ώστε αυτές οι δυο φιλικές χώρες και λαοί να βρουν όσο το γρηγορότερο την κοινή γλώσσα και να μπάσουν τέρμα στην αιματοχυσία, γιατί αυτό είναι προς το καλό τους και του αγώνα των λαών της περιοχής.

Η ναρκοθέτηση της ερυθράς Θάλασσας και η βιασύνη και η ετοιμότητα από μέρους των υπερδυνάμεων και μερικών άλλων να στείλουν εκεί τα πλοία και τα ελικόπτερα τάχα για την αποναρκοθέτηση των υδάτων μιλάει για μια προμελετημένη αφορμή δια μέσου της οποίας αποβλέπεται η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας και η διατήρηση της έντασης πάντα υψηλά γύρω απ’ αυτή την καυτή περιοχή. Το τωρινό σενάριο της Ερυθράς Θάλασσας ομοιάζει πολύ και μάλιστα φαίνεται σαν μια παραλλαγή του σεναρίου επέμβασης των πολυεθνικών δυνάμεων στο Λίβανο, που δεν μπορεί να μην συνδέονται το ένα με το άλλο.

Οι σοβιετικοί σοσιαλιμπεριαλιστές επιδρομείς περίπου 5 χρονιά κρατούν σε κατοχή το Αφγανιστάν, όμως δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τον αγώνα του ειρηνόφιλου αφγανικού λαού, ο οποίος δείχνει και μια φορά, ότι ένας λαός όσο μικρός και αν είναι, όταν μάχεται για μια δίκαιη υπόθεση, είναι ακατάβλητος.

Η Αφρικάνικη Ήπειρος παραμένει στόχος των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών, προπαντός των δυο υπερδυνάμεων. Για την πραγματοποίηση των στρατηγικών τους στόχων αυτές δεν παύουν να συνωμοτούν σε βάρος των αφρικανικών λαών υποθάλποντας παλιές διαφωνίες και έριδες, που οι ίδιες τις έχουν αφήσει εκεί σαν άσκαγες νάρκες, αναζωπυρώνουν τοπικές φωτιές και διενέξεις για να διευκολύνουν την πιο βαθιά διείσδυση και συνέχιση της νεοαποικιοκρατικής εκμετάλλευσης.

Ενώ το φασιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής συνεχίζει να ασκεί αδιάκοπα τη ρατσιστική βία και το μισητό σύστημα του απαρτχάντ, να κρατεί σε κατοχή την Ναμίμπια, και να απειλεί την λευτεριά και την ανεξαρτησία των γύρω αφρικανικών χωρών, οι Ενωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να το αποκαταστήσουν στην Αφρική και τη Διεθνή Κοινότητα, που από καιρό το έχουν στιγματίσει σαν παράνομο.

Οι αφρικανικοί λαοί, προπαντός εκείνοι της Νότιας Αφρικής, δεν μπορεί νάχουν καμία αυταπάτη για τις βλέψεις και την πολιτική του καθεστώτος της Πραιτόρια σαν προμαχώνας του ρατσισμού και της αποικιοκρατίας στην Αφρικάνικη Ήπειρο και δε θα λυγίσουν μπροστά στη δύναμη των όπλων, των απειλών και καμιάς σατανικής ταχτικής του. O αλβανικός λαός υποστήριξε αποφασιστικά και θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό του αγώνα του λαού της Ναμίμπιας και των άλλων αφρικανικών λαών, για να μπει τέλος στα υπολείμματα της αποικιοκρατίας, του ρατσισμού, των μηχανορραφιών και των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, προπαντός των υπερδυνάμεων σ’ αυτή την ήπειρο.

Στην Κεντρική Αμερική η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με σοβαρούς κινδύνους για την ανεξαρτησία και τη λευτεριά των λαών αυτής της περιοχής και της Λατινικής Αμερικής. Η κατάληψη της Γρενάδα. οι πιέσεις, οι απειλές και οι άμεσες προκλήσεις προς τη Νικαράγουα μιλούν καθαρά για το βάθεμα των επεμβάσεων και για την αμετάβλητη επιθετική πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σ’ αυτή την ήπειρο.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη στη νευραλγική αυτή ζώνη γιατί ο σοβιετικός σοσιαλιμπεριαλισμός προσπαθεί ύπουλα να εκμεταλλευτεί τον αγώνα αυτών των λαών ενάντια στην αμερικάνικη καταπίεση και επικράτηση, για να είναι και αυτός παρόν σ’ αυτή την περιοχή.

Αύτη είναι ζωντανή έκφραση της πολιτικής που εφαρμόζουν οι δύο υπερδυνάμεις για να προκαλέσουν η μια την άλλη στις ζώνες που τις θεωρούν κάτω από την επιρροή τους. Αυτό αποβλέπει και η κήρυξη της λεγόμενης «πολιτικής διαφοροποίησης» των ΕΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη ή οι προσπάθειες της ΣΕ για την επίτευξη μιας ξεχωριστής «ύφεσης» με τη Δυτική Ευρώπη.

Οι ΕΠΑ όλο και περισσότερο, μιλούν τώρα για τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία του Ειρηνικού» συμφώνα με την οποία η προσοχή της αμερικάνικης πολιτικής κλείνει προς αυτή την περιοχή. Είναι σαφέστατο ότι έκτος από τους σκοπούς για να κάνουν πίεση στους ευρωπαίους συμμάχους, αύτη η «πρωτοβουλία» δεν εξέρχεται από τα όρια του στρατιωτικού και οικονομικού ανταγωνισμού του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού με το σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό, οι οποίοι γέμισαν τον Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό με τους πολεμικούς τους στόλους και προσπαθούν να δημιουργήσουν πολιτικο - στρατιωτικούς συνασπισμούς στην Ασία και τον Ειρηνικό σ’ όφελος της περιοχικής και ολικής στρατηγικής τους.

O αλβανικός λαός και η κυβέρνησή του υποστηρίζουν το δίκαιο αίτημα του κορεάτικου λαού για την απομακρύνου των αμερικανικών δυνάμεων από την Νότια Κορέα και την ανεξάρτητη επανένωση της χώρας.

Οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ασίας που ολόκληρες δεκαετίες αγωνίστηκαν για την λευτεριά και την εθνική τους ανεξαρτησία, παραμένουν στόχος των μηχανορραφιών, επεμβάσεων και πιέσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι οποίες προσπαθούν να τους εμποδίσουν να αποφασίσουν μόνοι τους για τις τύχες τους.

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Καμπότζης πρέπει να καταλάβει τη νόμιμη θέση της στον ΟΕΕ.

Στις συνθήκες που η διεθνής κατάσταση εντείνεται όλο και περισσότερο και είναι γεμάτη με μεγάλους κινδύνους για την ειρήνη και την λευτεριά των λαών τώρα όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται απ’ αυτούς έπαγρύπνισή.

Οι δύσκολες αυτές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται συνέχεια στον κόσμο, θέτουν το καθήκον μπροστά στα κράτη - μέλη να δουν την πραγματικότητα έτσι όπως είναι, απαλλαγμένα από κάθε σύμπλεγμα κατωτερότητας και μοιρολατρικό αίσθημα.

Δεν πρέπει να απολυτοποιηθεί με κανέναν τρόπο η παντοδυναμία και εξουσία των υπερδυνάμεων. Η προσωρινή δύναμη των επιθετιστών όλων των εποχών στηρίζονταν στο φόβο, την προσέλκυση και την υποταγή των άλλων σ’ αυτούς. Η ιστορία απέδειξε ζωντανά ότι μπροστά στη γιγάντια δύναμη των λαών, όταν αυτοί είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία, την ειρήνη και την λευτεριά, οι υπερδυνάμεις είναι αδύνατες και ανίσχυρες.

Κύριε πρόεδρε!

Τούτη τη χρονιά ο αλβανικός λαός θα γιορτάσει τα 40χρονα της Απελευθέρωσης της Πατρίδας και της νίκης της λαϊκής επανάστασης. Για το λαό μας οι 4 αυτές δεκαετίες μετρούνται με αιώνες, γιατί με την καθοδήγηση του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας με επικεφαλής τον σύντροφο Ενβέρ Χότζια, με την επίμονη δουλειά και προσπάθειές του, βγήκε από το σκοτάδι στο φως και επιτέλεσε μεγάλους σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς σ’ όλα τα πεδία της ζωής.

Η ολόπλευρη ανάπτυξη της χώρας στηριζόμενη στις δυνάμεις της, η ανέγερση μιας βιομηχανίας που στηρίζεται στις εγχώριες πρώτες ύλες, μιας γεωργίας που εξασφαλίζει τη διατροφή όλου του λαού, οι μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της παιδείας, της κουλτούρας και της επιστήμης και η κατάρτιση ενός μεγάλου αριθμού ανώτερων και μεσαίων στελεχών, εξασφάλισαν την αδιάκοπη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, τη συνεχή άνοδο της ευημερίας των εργαζόμενων μαζών.

Οι μεγάλοι μετασχηματισμοί που επιτελέστηκαν στην Αλβανία σ’ αυτά τα 40 χρόνια λαϊκής εξουσίας είναι εκφραστικός δείχτης της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού καθεστώτος.

Το κράτος μας εφαρμόζει εξωτερική πολιτική φιλίας μ’ όλες τις ειρηνόφιλες χώρες. Αυτή είναι πολιτική πλέρια ανεξάρτητη, γιατί δεν εξαρτάται από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνασπισμούς ή τους κλειστούς οικονομικούς οργανισμούς.

Εμείς είμαστε για εμπορικές, πολιτιστικές και επιστημονικές ανταλλαγές με τις άλλες χώρες, στηριζόμενες στο αμοιβαίο όφελος χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις. Για μας είναι ξένα ο σωβινισμός και η υποκίνηση του μίσους ανάμεσα στους λαούς. Κάθε λαός και έθνος, μεγάλος και μικρός, έχει πλέριο δικαίωμα να διαφυλάξει και εδραιώσει την εθνική του οντότητα.

Η Αλβανία είναι μια μικρή χώρα, όμως ανεξάρτητο απ' αυτό, όπως όλα το κράτη μέλη του ΟΕΕ, έχει το δικαίωμα να πει τις απόψεις της, τις οποίες εκφράζει ανοιχτά χωρίς επιφυλάξεις με την πεποίθηση ότι έτσι εξυπηρετεί καλύτερα τα υψηλά εθνικά συμφέροντα, την υπόθεση των λαών και τη διεθνή ασφάλεια.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 40ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», Όργανο της Οργάνωσης των Κομμουνιστών Μαρξιστών - Λενινιστών Ελλάδας, Χρόνος 3ος, Αριθ. Φύλλου 12, Δεκέμβριος 1984
Αντί του β’ μέρους του άρθρου «ΛΣΔ Αλβανίας: Η μόνη σοσιαλιστική χώρα στον κόσμο. O σοσιαλισμός οικοδομείται σύμφωνα με τη διδασκαλία των Μαρξ - Ένγκελς - Λένιν – Στάλιν», αναδημοσιεύουμε το χαιρετιστήριο του συντρόφου Ενβέρ Χότζια στον αλβανικό λαό με την ευκαιρία της 40ης επετείου από την απελευθέρωση της Αλβανίας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 40ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Χαρούμενα τις γιορτές του Νοέμβρη, Ακριβή Αλβανία,
Χαρούμενος θαυμάσιε λαέ μας,

Αγαπημένη μου Πατρίδα, συμπληρώθηκαν 72 χρόνια από τότε που ανακήρυξες την ανεξαρτησία. Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια που ζεις και προοδεύεις στο σοσιαλισμό, απελευθερωμένη μια για πάντα από την καταπίεση και εκμετάλλευση, από τις ραδιουργίες και τις ποταπότητες των ξένων καταχτητών και των εσωτερικών εχθρών.
Ατέλειωτα βάσανα και δυστυχίες έχεις υποφέρει, Αλβανία μου, στη διάρκεια όλων των αιώνων. Δύσκολα να βρεθεί στον κόσμο μια μικρή χώρα σαν την Αλβανία μας, με έναν τέτοιο λαό σαν ο αλβανικός λαός, που να έχει αγωνιστεί τόσο πολύ, που να έχει τολμήσει τόσο πολύ, να έχει δείξει τόση ανδρεία και σύνεση, που να έχει συντρίψει όλους τους εχθρούς και να έχει βγει περήφανος μπροστά στην ιστορία, να έχει βγει ελεύθερος και κυρίαρχος, να έχει αρπάξει την εξουσία με τα όπλα του, χωρίς να έχει και χωρίς να ζητήσει κανενός τη βοήθεια.
Εχθροί από τους πιο άγριους έχουν επιτεθεί και έχουν ζητήσει να εξαλείψουν αυτό το γενναίο λαό από την πρόσοψη της γης, να σβήσουν την Αλβανία από το χάρτη του κόσμου, να τη διαμελίσουν και να τη μοιράσουν ανάμεσα στους γείτονες της, κυρίαρχοι των οποίων ήταν οι κατασκοπίες των μεγάλων δυνάμεων. Μάταια όμως. Η Αλβανία και οι αλβανοί αγωνίστηκαν και νίκησαν. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι αθάνατη.
Για τις μεγάλες αυτές αξίες, Αλβανία μου, λαέ μου, μιλάει η ιστορία. Μιλάει η ιστορία με μεγαλύτερη δύναμη σήμερα. Αυτή όμως έχει μιλήσει και πριν, παρ’ όλο που οι ξένοι εχθροί έκαναν το παν ώστε η φωνή σου να μην ακουστεί πουθενά.
Πολλοί εχθροί πάτησαν το πάτριο έδαφος μας. Οι Ρωμαίοι του Καίσαρα και του Μάρκ Αντώνιο, οι Οθωμανοί, οι σέρβικες ορδές από το Σταφάν Ντουσάν και μέχρι τους Καραγιόργεβιτς, τους Έλληνες του Βενιζέλου και του Ζωγράφου, τους Ιταλούς του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και εκείνους του Μουσολίνι, τους Αυστροουγγαρέζους του Φραντζ Γιόζεφ, τους Γερμανούς του Χίτλερ.
Εσύ όμως, Αλβανικέ λαέ, αντιμετώπισες όλους αυτούς τους εισβολείς, βγαίνοντας ύστερα από κάθε κατάχτηση πιο ενωμένος, πιο ανανεωμένος, πιο αποφασισμένος, για να μη σκύψεις το κεφάλι μπροστά σε κανέναν.
Τα αρχεία των Καγκελαριών των ευρωπαϊκών κρατών είναι γεμάτα με ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν τον αγώνα σου, την ανδρεία και τους φλογερούς σου πόθους για λευτεριά. Τα αρχεία αυτά όμως, ακόμα και σήμερα δεν ανοίγονται. Αυτά μένουν κλειστά.
Καλύτερα όμως και πιο καθαρά απ’ ότι τα έγγραφα των ξένων γραφείων, η μεγαλοπρεπής ιστορία σου, ηρωικέ λαέ, έχει γραφεί με αίμα και με ιδρώτα και έχουν τραγουδηθεί από γενεά σε γενεά, από σένα τον ίδιο. Έτσι εσύ τραγούδησες τον εαυτό σου στο αίμα σου, στην αιωνιότητά σου. Τα τραγούδια αυτά ενέπνεαν τις γενεές, τη μια μετά την άλλη, τις εξόπλιζαν με την αγάπη για την πατρίδα, για τη λευτεριά, τους διηγούνταν για την ανδρεία, την αποφασιστικότητα, για την αλυγισία των παπούδων τους, τους διηγούνταν ότι μόνο με αίμα και ιδρώτα μπορεί να υπερασπίζονταν η λευτεριά, η τιμή, η γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, η κουλτούρα. Στα τραγούδια σου αναφέρεται η βοήθεια που εσύ Αλβανικέ λαέ έδωσες στους άλλους λαούς κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αυτά είναι τραγούδια για τον Σκερντέμπεη και τα παλληκάρια του αλβανούς που βοήθησαν Ουνίαδη, που βοήθησαν το βασίλειο της Νεάπολης να απελευθερωθεί. Είναι τραγούδια για τα παιδιά σου που πήγαν να πολεμήσουν και στη Γαλλία με το στρατάρχη Ντε Κορσί, είναι τραγούδια για τα παλληκάρια αυτής της γης, που βοήθησαν την επανάσταση για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Και που δεν πολέμησε για τη λευτεριά ο αλβανός. Που δεν έδειξε ανδρεία. Που δεν έδειξε ζωτικότητα και σύνεση. Μεγάλους άνδρες έβγαλες από τους κόλπους σου, εσύ λαέ μου. Άνδρες του ντουφεκιού και της πένας, που ενέπνευσαν γενεές και τις ζύμωσαν με την αγάπη για την πατρίδα με το αίσθημα της λευτεριάς.
Αυτοί οι άνθρωποι ονειρεύτηκαν, εργάστηκαν και προσπάθησαν, όπως η πατρίδα ζήσει ελεύθερη και οι αλβανοί να μάθαιναν να ιδιοποιούνταν τη μόρφωση και να οικοδομούσαν μια ελεύθερη Αλβανία, χωρίς δεσμά, χωρίς τους ξένους. Η ιστορία σε είχε μάθει, ότι εκείνοι οι λαοί που δεν αγωνίζονται εξαφανίζονται. Γι’ αυτό εσύ λαέ μου αγωνίστηκες για τη λευτεριά, για τη γλώσσα, για τα ήθη και έθιμα, για το ακριβό έδαφος σου και δεν εξαφανίστηκες, αλλά νίκησες.
Πέρασαν αιώνες σε αδιάκοπους αγώνες, κάηκες, σκοτώθηκες αλλά δεν έσκυψες το κεφάλι και δεν εξαφανίστηκες έως ότου στις 29 του Νοέμβρη 1944, μαζί με τη λευτεριά κέρδισες και την εξουσία, έγινες αφέντης των τυχών σου, βγήκες στο φως μια για πάντα, γιατί επικεφαλής του αγώνα σου είχες το ηρωικό Κομμουνιστικό Κόμμα, που εσύ λαέ το έβγαλες από τους κόλπους σου και το κράτησες και το έθρεψες με το αίμα των καλυτέρων παιδιών σου, για να μεγαλώσει δυνατό όπως απαιτούσαν οι στιγμές και το μέλλον σου, και το μέλλον της πατρίδας μας.
Αυτή ήταν μια επάξια νίκη. Σπάνια σ’ άλλον λαό αξίζουν αυτές οι νίκες, όπως τις αξίζεις εσύ λαέ μου. Γιατί ήσουν δυνατός, γενναίος, αισιόδοξος και πάντα αγάπησες τη ζωή. Εσύ αγαπητέ λαέ δεν ήσουν βάρβαρος. Οι άλλοι φέρθηκαν σε σένα σαν βάρβαροι. Εσύ λαέ μου δεν ήσουν χωρίς μόρφωση. Οι άλλοι ήθελαν να σου επιβάλουν την υποδουλωτική τους κουλτούρα. Εσύ δεν είχες μόνο δυνατούς μυς, αλλά και ένα οξυδερκή νου με μεγάλη καρδιά, γι’ αυτό οι εισβολείς ούτε μπόρεσαν να σε αφομοιώσουν, ούτε να σε εξαφανίσουν.
Όλη η ζωή σου λαέ μου ήταν επανάσταση. Και όταν ήσουν με άδειο το στομάχι, γυμνός ή ντυμένος με κουρέλια, με το σώμα αιματωμένο από τις πληγές, αλλά με φλογερή και αλύγιστη ψυχή. Κάθε χρόνο, κάθε μέρα της ζωής σου είναι γεμάτη με αγώνες και προσπάθειες για λευτεριά, για δικαιοσύνη, για ανάπτυξη και οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Αυτό το είδος ζωής μας κράτησε και μας κρατάει ζωντανούς. Και αυτό το Κόμμα μας Εργασίας το είχε και το έχει συνεχώς στην ημερήσια διάταξη.
Τις επαναστατικές παραδόσεις του αλβανικού λαού, το Κόμμα τις έκανε αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Ημερομηνίες, σημαντικά γεγονότα και επιφανείς μορφές του λαού γιορτάζονται γι’ αυτά τραγουδιέται και γράφεται. Παντού έχει δημιουργηθεί μια θαυμάσια κατάσταση. Η πολιτική άνοδος, ο εξαιρετικός πατριωτισμός του λαού δεν έχουν θάνατο ποτέ. Αυτή η υγιής κατάσταση κάνει την Αλβανία να προοδεύει και να οικοδομεί το σοσιαλισμό με επιτυχία, κάνει τους ανθρώπους συνειδητούς στη δουλειά και στη δράση, αγωνιστές της μεγάλης υπόθεσης του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, κάνει μικρό και μεγάλο να αγαπά μ’ όλη την καρδιά το ηρωικό μας Κόμμα.
Όλα τα αγαθά που δημιουργήσαμε και χαιρόμαστε κατά τα χρόνια του σοσιαλισμού, τα έφερε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του λαού, καθοδηγούμενος από το κομμουνιστικό κόμμα, που έχει φωτιστεί πάντοτε από την αλάνθαστη πυξίδα του, το μαρξισμό - λενινισμό. Πολεμήσαμε και νικήσαμε. Όλη η Αλβανία σηκώθηκε στο πόδι κατά τον απελευθερωτικό αγώνα. Όλα τα χωριά μας έγιναν στέγη των παρτιζάνων. Όλος ο λαός κατόρθωσε να γίνει μια δυνατή γροθιά γύρο από το Κόμμα. Ξεκούμπισε μια για πάντα από το έδαφος του τους ξένους βάρβαρους εισβολείς, ανέτρεψε από την εξουσία τους φεουδάρχες, τους αγάδες, τους καπιταλιστές και έδωσε την αρμόζουσα τιμωρία στους προδότες.
Μετά την απελευθέρωση, εσύ λαέ μου, συνέχισες τον αγώνα με ηρωισμό. Το Κόμμα σε καθοδήγησε σε μάχες ακόμα μεγαλύτερες, ακόμα πιο δύσκολες, στις μάχες για σοσιαλισμό, που έπρεπε να τις κερδίσεις με δουλεία και με ίδρωτα, με γνώσεις και με αποφασιστικότητα. Εσύ κάθε μέρα δουλεύεις, κερδίζεις και προχωρείς μπροστά, χωρίς να αφήσεις το ντουφέκι από το χέρι και χωρίς να σκύψεις το κεφάλι μπροστά στους παλιούς και νέους εχθρούς με πολύχρωμα προσωπεία.
Αφού μιλά για τους μετασχηματισμούς που έγιναν στην Αλβανία από το Κόμμα και το λαό στα χρόνια του σοσιαλισμού και τονίζει ότι η σοσιαλιστική Αλβανία είναι σήμερα η μόνη χώρα που οικοδομεί το σοσιαλισμό με τις δυνάμεις της, χωρίς να πάρει πιστώσεις από κανένα, και χωρίς να έχει χρέη σε κανέναν, χώρα χωρίς φόρους, χωρίς πληθωρισμό και ανεργία, χώρα με δωρεάν παιδεία και υγειονομική περίθαλψη, ο σ. Ενβέρ Χότζια, απευθυνόμενος στο Κόμμα Εργασίας συνεχίζει:
Αυτή η όμορφη Αλβανία που οικοδόμησες, εσύ Κόμμα μου, ανάμεσα σε τόσες φουρτούνες, αγώνες και ραδιουργίες, αυτή η ευτυχισμένη ζωή που χαιρόμαστε σήμερα, αυτός ο νέος άνθρωπος που σφυρηλάτησες, είναι ένδοξα έργα σου που τα πραγματοποίησες με τις δυνάμεις του λαού σου, με την αποφασιστικότητα και ωριμότητά σου, με το φωτισμένο από το μαρξισμό -λενινισμό νου, χωρίς να απλώσεις το χέρι στους ξένους.
Οι βοήθειες των ξένων ήταν πάντοτε όχι μόνο πολύ περιορισμένες, αλλά όπως απέδειξε η ζωή, παρ’ όλο που δίνονταν κάτω από το προσωπείο του προλεταριακού διεθνισμού, ουσιαστικά είχαν ιμπεριαλιστικό, υποδουλωτικό χαραχτήρα. O αλβανικός λαός, το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, πήραν αυτές τις βοήθειες για να ανορθώσουν τη χώρα, με την πεποίθηση ότι αυτές δεν είχαν υποδουλωτικό χαραχτήρα. Αλλά όταν είδαμε, ότι έστω οι τιτοϊκοί, έστω οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές ή εκείνοι των χωρών της Ανατολής, έστω η Κίνα του Μάο Τσε Τουνγκ, με τις βοήθειες που έδιναν είχαν άλλους εχθρικούς, καταπιεστικούς σκοπούς ή απέβλεπαν να μετατρέψουν την Αλβανία σε ουραγό τους, εξαρτημένη απ αυτούς, ώστε αυτή να έχανε τη λευτεριά και ανεξαρτησία, εμείς τους ξεσκίσαμε το προσωπείο και τους είπαμε ανοιχτά και καθαρά, ότι η σοσιαλιστική Αλβανία, το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας και ο αλβανικός λαός δεν ξεπουλιούνται για 3 κουρέλια ούτε για 3 Ρούβλια ούτε για Δηνάρια ούτε για Γιουέν, έτσι όπως δεν πουλήθηκαν για 3 κουρέλια ελεημοσύνη των ανγλο - αμερικάνων ιμπεριαλιστών για τις στερλίνες και τα δολάριά τους.
Επί 40 χρόνια συνέχεια, εσύ γενναία Αλβανία, κρατάς ψηλά με τιμή τη σημαία του μαρξισμού-λενινισμού, έτσι όπως έχεις κρατήσει ψηλά ολόκληρους αιώνες τη σημαία της λευτεριάς, την κόκκινη σημαία με το δικέφαλο αετό, στην οποία πρόσθεσες ένα πεντάγωνο αστέρι, το αστέρι της λευτεριάς, το αστέρι του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.
Εσύ λαέ μου, με το Κόμμα Εργασίας επικεφαλής, ούτε στιγμή κατά τα 40 χρόνια της ζωής στο σοσιαλισμό δεν άφησες νέους εχθρούς, άπιστους και ισχυρούς να σε καταβάλουν. Εσύ ξεγύμνωσες και πάλι το σπαθί, που τώρα ήταν πιο ακονισμένο, σφυρηλατημένο στη φωτιά τόσων και τόσων μαχών, σφυρηλατημένο στον άκμονα της ιστορίας. Μ’ αυτό το σπαθί σου Κόμμα μου, χτύπησες ανελέητα τους ιμπεριαλιστές και τους αντιδραστικούς. Χτύπησες τους σύγχρονους ρεβιζιονιστές όλων των αποχρώσεων και ανάγκασες να αφαιρέσουν τα προσωπεία εκείνους τους κρυφούς ρεβιζιονιστές, που για τους ηγεμονιστικούς τους σκοπούς φαίνονταν και από καιρό σε καιρό παρουσιάζονταν σάμπως να ήταν μαρξιστές - λενινιστές και φίλοι του λαού μας. Εσύ Κόμμα μου μ’ αυτές τις στάσεις και το υψηλό σου παράδειγμα έκανες το διεθνιστικό σου καθήκον και ταυτόχρονα έλεγες στους άλλους, ότι δεν πρέπει να σταματήσει ο αγώνας ενάντια στα ρεβιζιονιστικά ρεύματα, ότι δεν μπορεί να υπάρχει συνεννόηση μ’ αυτούς, δεν μπορεί να υπάρχει συμβιβασμός μ’ αυτούς, ότι αυτοί ήταν αποστάτες και προδότες. O λόγος του Κόμματός μας, η σαφής σκέψη του, το κουράγιο και η αποφασιστικότητα του, έλαμψαν, έγιναν πυρσός για τους λαούς και για τους επαναστάτες παντού στον κόσμο.
Λυσσασμένοι από τις δίκαιες στάσεις, από την αποφασιστικότητα και το θάρρος ενός μικρού λαού και ενός ανδρείου Κόμματος, τονίζει ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια στο χαιρετιστήριο του, οι εχθροί ιμπεριαλιστές και ρεβιζιονιστές δεν αφήνουν τίποτε χωρίς να πουν εναντίον μας. Αυτοί μιλούν και γράφουν με οργή και κακία. Τι είναι αυτός ο λαός; Τι είναι αυτό το Κόμμα, που κάνει τόσο θόρυβο; Τι είναι αυτοί οι χοντροκέφαλοι που εναντιώνονται ατά ισχυρά κράτη και που δεν έχουν φόβο; Αυτούς πρέπει να τους τσακίσουμε, πρέπει να τους εξαλείψουμε, αυτούς πρέπει να τους κάνουμε να λυγίσουν με αποκλεισμούς, για να πεθάνουν από την πείνα. Ναι αλλά αυτοί κάνουν βαρύ λάθος, όπως έχουν κάνει λάθος πάντοτε. Γιατί δεν έχουν γνωρίσει και δεν έχουν θελήσει να γνωρίσουν την ιστορία του αλβανικού λαού, τον ανδρείο χαραχτήρα του αλβανού, δεν θέλησαν να γνωρίσουν τι υψηλή έννοια έχουν για τον αλβανό, η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της πατρίδας. Αυτοί σκέφτηκαν και σκέφτονται σαν καπιταλιστές, σαν ιμπεριαλιστές και σαν αντιδραστικοί που είναι, ότι τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί στην οικονομική, στρατιωτική και ιδεολογική δύναμή τους. Αλλά να που οι λαοί, μεγάλοι ή μικροί κι αν είναι, έχουν δυνάμεις να αντισταθούν στους εχθρούς. Οι λαοί που αγωνίζονται πάντοτε νικούν. Τα μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα που παραμένουν ακλόνητα στις αρχές ο εχθρός δεν μπορεί να τα καταστρέψει. O μαρξισμός - λενινισμός, που καθοδηγεί το προλεταριάτο, τα πραγματικό κομμουνιστικά κόμματα και τους λαούς, που ζητούν απελευθέρωση και τα δικαιώματα τους είναι ακατάβλητος.
O αγώνας εναντία στο σοβιετικό ρεβιζιονισμό και σ’ όλο το σύγχρονο ρεβιζιονισμό είναι μια από τις πιο λαμπρές εποποιίες σου Κόμμα μου. Αυτός ο ηρωικός αγώνας είναι τιμή και περηφάνια για σένα εργατική τάξη της Αλβανίας, για σένα Αλβανικέ λαέ, για σένα σοσιαλιστική μας Αλβανία. Όλα τα κράτη του κόσμου, οποιουδήποτε συστήματος κι αν είναι, όλοι οι λαοί, όλα τα πολιτικά ρεύματα, φιλικά και εχθρικά, δεν μπορούν να μην παραδεχτούν ότι εσύ είσαι ολότελα ελεύθερη ανεξάρτητη και παραμένεις σαν γρανιτένιος φάρος.
Σοσιαλιστική μας Αλβανία, εσύ στάθηκες μπροστά στα λυσσασμένα κύματα των έχθρων και δεν υποκύπτεις. Οι δίκαιες και ανδρικές στάσεις σου, μαρξιστικές - λενινιστικές επαναστατικές, κάνουν ώστε γύρω από σένα να συγκεντρώνονται πολλοί φίλοι καλοθελητές απ’ όλες τις χώρες. Αν και συ ήσουν μικρή, το παγκόσμιο προλεταριάτο σ’ έβλεπε και σε βλέπει με ελπίδα και εμπιστοσύνη, γιατί στο δρόμο και την αποφασιστικότητα σου, αυτό βλέπει πραγματοποιημένη και ακατάβλητη τη μεγάλη ιδέα του, το μαρξισμό - λενινισμό, τον αγώνα για την επανάσταση, τον αγώνα για την ανατροπή των αντιδραστικών δυνάμεων που το καταπιέζουν και το εκμεταλλεύονται.
Εσύ είπες και λες στο προλεταριάτο και στους λαούς την αλήθεια. Και η αλήθεια έχει εξαιρετική βαρύτητα. Η αλήθεια σε ζωντανεύει, δεν σε αφήνει να σπάσεις το κεφάλι σου στον κρημνό, σου φωτίζει το δρόμο, σου ανοίγει νέα μονοπάτια. Ξεσηκώνει από το στήθος του λαού μεγαλειώδικες δυνάμεις για να καταβάλλουν όλους τους εχθρούς, όλες τις δυσκολίες, όλες τις ραδιουργίες.
Η σοσιαλιστική Αλβανία και το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας με τις στάσεις και τις σκέψεις του έδωσαν και δίνουν σ’ όλους θάρρος και εμπιστοσύνη και είπαν και λένε στο προλεταριάτο και στους λαούς: Σταθείτε όπως στεκόμαστε εμείς, αγωνιστείτε όπως αγωνιζόμαστε εμείς, γιατί θα νικήσετε όπως νικήσαμε και νικούμε εμείς.
Η νίκη μας είναι σίγουρη, η νίκη μας είναι κοινή. Γι’ αυτά πρέπει να συσπειρώσουμε τις γραμμές στη φωτιά του αγώνα ενάντια στους εχθρούς. Γι’ αυτό μόνο με αγώνα ενάντια στο παλιό σύστημα της εξουσίας του κεφαλαίου οι λαοί και το προλεταριάτο μπορεί να κερδίσουν, βήμα προς βήμα, και να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους Το δρόμο αυτό ακολούθησε το Κόμμα Εργασίας. Έτσι απελευθερώθηκε ο αλβανικός λαός. Έτσι οικοδομήθηκε και βαδίζει μπροστά η Σοσιαλιστική Αλβανία.
Σ’ όλες τις ενέργειές σου, εσύ ηρωικό Κόμμα, είχες έναν ύψιστο σκοπό και βάδισες πάντοτε με προσοχή και όχι με φόβο. Ποτέ δεν τήρησες στάση ερπετού, ποτέ δεν ήσουν οπορτουνιστικό αλλά ούτε σεχταριστικό δεν ήσουν. Εσύ έχεις βαδίσει πάντοτε στητά, στο μαρξιστικό - λενινιστικό δρόμο. Μόνο το καλό ήθελες και θέλεις πάντοτε για τους λαούς. Τους πραγματικούς μαρξιστές - λενινιστές τους αγάπησες ειλικρινά, τους υπεράσπισες μέχρι τέλους, και πάντοτε έτσι θα τους υπερασπίζεις. Το λόγο σου πάντοτε τον είπες ανοιχτά, ήσυχα όταν έπρεπε, αλλά όταν χρειάζονταν έχεις υψώσει τη φωνή. Εμείς δεν έχουμε υποχωρήσεις και δεν κάναμε καμιά επαναχώρηση στους εχθρούς. Αυτό μας το έμαθε η ιστορία, μας το έμαθαν τα βάσανα και οι δυστυχίες, όχι μόνο οι δικές μας, τονίζει ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια, αλλά όλων των λαών του κόσμου, οι αναρίθμητοι αγώνες τους στη διάρκεια των αιώνων.
O μαρξισμός - λενινισμός μας έχει ανοίξει τα μάτια, με τα συμπεράσματα που εξήγαγε από την ανάλυση που έκανε στην εξέλιξη της κοινωνίας και για την πάλη των τάξεων. Μας διδάσκει, ότι η πάλη των τάξεων είναι κινητήρας της κοινωνίας, αυτή σε κρατά ζωντανό, σου δίνει δύναμη, σου δίνει κουράγιο, σου δίνει τη νίκη. Αν σβήσεις την πάλη αυτή, η αστική τάξη και ο καπιταλισμός σε πνίγουν, σε υποδουλώνουν, και την υποδούλωση δεν την ήθελε ποτέ ο λαός μας. Αντίθετα πάντοτε αγωνίστηκε ενάντια στα πλοκάμια της, γι’ αυτό η πάλη των τάξεων τόσο μέσα όσο και στο διεθνή στίβο, το Κόμμα μας δεν τη σταμάτησε και δε θα τη σταματήσει σε καμιά στιγμή. Την ταξική πάλη την κρατήσαμε και θα την κρατούμε πάντοτε αναμμένη και ακριβώς αυτή η κινητήρια δύναμη επαναστατικοποίησης, έκανε τη μικρή πατρίδα μας ακλόνητη από το ρεβιζιονισμό, τον καπιταλισμό και την αντίδραση.
Εμείς έχουμε στον κόσμο, πολλούς φίλους και συμπαθούντες. Έχουμε φίλους όλους τους λαούς του κόσμου, που έχουν μια αγάπη και μεγάλο σεβασμό για την Αλβανία, μιλούν με θαυμασμό για τη χώρα μας, για τη σοσιαλιστική μας πραγματικότητα, και θέλουν να μάθουν που την βρίσκομε εμείς αυτή τη δύναμη, γιατί ακόμα δεν καταλαβαίνουν πως έχει επιτευχθεί η πραγματικότητα αυτή. Οι νίκες αυτές είναι σαν ατσαλένια αλυσίδα, οι κρίκοι της οποίας είναι επαναστατικά γεγονότα, αδιαχώριστα το ένα από το άλλο, που αντιπροσωπεύουν σε διάφορα στάδια τα μόνιμα ιδανικά της λευτεριάς, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της ενότητας του έθνους μας, της ευημερίας, της κουλτούρας, της αδιάκοπης προόδου μας.
Τις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής δεν επιτρέψαμε να καταπατιούνται από τις περιστασιακές συγκυρίες. Τις διεθνείς πολιτικο -οικονομικές συγκυρίες τις είχαμε και τις έχουμε υπόψη, αλλά πάντοτε στις σχέσεις μας μ’ άλλα κράτη, στις στάσεις μας έχουμε καθοδηγηθεί από τις μαρξιστικές - λενινιστικές αρχές, γιατί αυτές είναι το κλειδί της έννοιας και της ορθής εκτίμησης των παγκόσμιων γεγονότων και περιστάσεων που δημιουργούνται, των ραδιουργιών και βλέψεων του ιμπεριαλισμού έναντι των πόθων των επαναστατικών δυνάμεων των λαών και του προλεταριάτου κάθε χώρας και όλου του κόσμου.
Για όλα αυτά, όταν πλησιάζουν οι αξιοσημείωτες ημερομηνίες της 28ης και 29ης του Νοέμβρη η σοσιαλιστική Αλβανία μ’ όλη την έννοια της λέξης είναι σε γιορτή. Μια τέτοια κατάσταση την έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο λαός με το Κόμμα επικεφαλής. Γι’ αυτό ο λαός μας που εργάζεται και χαίρεται, ιδιαίτερα όταν έρχονται γιορτές, εκφράζει με θαυμάσια δύναμη τα καθαρά και όμορφα αισθήματά του, που τον εμπνέουν για ακόμα μεγαλύτερα έργα. Για μας τους στρατιώτες του κόμματος δεν μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από κείνη, όταν σε βλέπουμε εσένα λαέ κύριο των τυχών σου, χαρούμενο, ευτυχισμένο, ελεύθερο σε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Αλβανία, σε μια Αλβανία που έγινε ένα απόρθητα φρούριο και με αδιάκοπη σοσιαλιστική ανάπτυξη. Η ικανοποίηση και η περηφάνια που αισθανόμαστε είναι καρπός των μεγάλων νικών που σημειώσαμε, των συνεχών προσπαθειών μας για να έχουμε το Κόμμα μας, όπως πάντοτε, επικεφαλή δοκιμασμένο καθοδηγητή.
Στα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται, ο λαός και το Κόμμα, όπως πάντοτε ενωμένοι στενά, θα κάνουν ακόμα περισσότερα για το ακριβό αυτό έδαφος, για τη χώρα αυτή αετών. Να διαφυλάξουμε επομένως σαν την κόρη των ματιών κάθε τι που σημειώσαμε, να το αναπτύξουμε παραπέρα με συνέπεια, να αφήσουμε στις μελλοντικές γενεές μια Αλβανία πάντοτε πιο ισχυρή, πάντοτε πιο κόκκινη, σαν άσβεστη φλόγα των καρδιών των κομμουνιστικών και παρτιζάνικων ιδανικών, μια Αλβανία που να ζει και να προοδεύει στους αιώνες.
Είμαι πεπεισμένος, ότι ο αλβανικός λαός και το Κόμμα θα κρατήσουν όλο και πιο ψηλά την νικηφόρα σημαία μας, όλο και πιο ψηλά θα ανεβάσουν την τιμή, το γόητρο και το όνομα της Σοσιαλιστικής Αλβανίας στον κόσμο.

Χαρούμενη στις γιορτές του Νοέμβρη ακριβή Σοσιαλιστική Αλβανία!
Χαρούμενες τις γιορτές ηρωικέ λαέ μας, θαυμάσιε λαέ μας!

Λ. Σ. Δ. Αλβανίας : η μόνη σοσιαλιστική χώρα στο κόσμο

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», Όργανο της Οργάνωσης των Κομμουνιστών Μαρξιστών - Λενινιστών Ελλάδας, Χρόνος 3ος, Αριθ. Φύλλου 11, Νοέμβρης 1984

Λ. Σ. Δ. Αλβανίας : η μόνη σοσιαλιστική χώρα στο κόσμο

Ο σοσιαλισμός οικοδομείται σύμφωνα με τη διδασκαλία των Μαρξ – Ένγκελς – Λένιν – Στάλιν

Στις 29 Νοέμβρη συμπληρώνονται 40 χρόνια οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Αλβανίας, της μόνης σήμερα σοσιαλιστικής χώρας στον κόσμο.

Η ύπαρξη της σοσιαλιστικής Αλβανίας έχει σήμερα μεγάλη σημασία όχι μόνο για τον αλβανικό λαό, που έχει απαλλαχτεί από την εκμετάλλευση και την καταπίεση και έχουν λυθεί όλα τα προβλήματά του, αλλά και για το παγκόσμιο προλεταριάτο γιατί του δείχνει το δρόμο της απελευθέρωσης του, γιατί αποτελεί ζωντανό παράδειγμα υπεροχής του σοσιαλισμού απέναντι στον καπιταλισμό των αστικό – ρεβιζιονιστικών χωρών.

Η ύπαρξη της σοσιαλιστικής Αλβανίας δείχνει ότι δεν είναι αναπόφευκτη η παλινόρθωση του καπιταλισμού και ταυτόχρονα η επαναστατική της πείρα αποτελεί πλήρη επιβεβαίωση της ορθότητας της επαναστατικής διδασκαλίας των Μαρξ - Ένγκελς - Λένιν - Στάλιν.

«Το τι είναι σοσιαλισμός, τι αντιπροσωπεύει και τι πραγματοποιεί, πως επιτυγχάνεται και πως οικοδομείται η σοσιαλιστική κοινωνία, δεν είναι κάτι το άγνωστο. Υπάρχει μια θεωρία και μια πραχτική του επιστημονικού σοσιαλισμού. Τη θεωρία αυτή μας τη διδάσκουν οι Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν και Στάλιν. Την πραχτική του τη βρίσκουμε σε κείνη την πλούσια πείρα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση τον καιρό του Λένιν και του Στάλιν, τη βρίσκουμε σήμερα και στην Αλβανία, όπου η νέα κοινωνία οικοδομείται σύμφωνα με τα διδάγματα του μαρξισμού – λενινισμού»

Ενβέρ Χότζια

 

Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ - ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

«Χωρίς ένα οργανωμένο, πιστό στο μαρξισμό - λενινισμό, επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης, κου να είναι σε θέση να καθοδηγεί και να κινητοποιεί τις λαϊκές μάζες, δεν μπορεί να γίνει λόγος ούτε για νίκη του προλεταριάτου πάνω στη μπουρζουαζία, ούτε για οικοδόμηση με επιτυχία του σοσιαλισμού»

Ενβέρ Χότζια

Μια από τις βασικές θέσεις του μαρξισμού - λενινισμού είναι ότι η εργατική τάξη, χωρίς ένα επαναστατικό κόμμα λενινιστικού τύπου εξοπλισμένο με την επαναστατική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, δεν μπορεί ούτε τον καπιταλισμό να ανατρέψει, ούτε την πολιτική εξουσία να διατηρήσει όταν την καταλάβει, ούτε τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία να οικοδομήσει.

Στην περίπτωση του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας έχουμε να κάνουμε ακριβώς μ’ένα τέτοιο. Το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, με επικεφαλής τον μεγάλο μαρξιστή - λενινιστή και δοκιμασμένο προλετάριο επαναστάτη σύντροφο Ενβέρ Χότζια, ήταν και παραμένει ένα κόμμα επαναστατικό, κόμμα μαρξιστικό - λενινιστικό, δηλαδή ένα κόμμα που καθοδηγείται στη δράση του από την επαναστατική διδασκαλία των Μαρξ - Ένγκελς -Λένιν και Στάλιν.

Όπως, για κάθε πραγματικό μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα, έτσι για το ΚΕΑ, ο προλεταριακός του χαραχτήρας καθορίζεται σε πρώτη γραμμή από την ιδεολογία που καθοδηγείται, από το πρόγραμμα και την πολιτική γραμμή που ακολουθεί, από το αν αυτή εκφράζει, αν ανταποκρίνεται, στα βασικά συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Εκτός απ’ αυτό, ο προλεταριακός χαραχτήρας του ΚΕΑ φαίνεται κατά δεύτερο λόγο καθαρά και στην κοινωνική σύνθεση των μελών του.

Το ΚΕΑ σαν αγωνιστική εθελοντική Ένωση των Αλβανών Κομμουνιστών χαρακτηρίζεται από ατσάλινη ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ενότητα που είναι ασυμβίβαστη με κάθε φραξιονιστική διασπαστική δράση και που αποκλείει κάθε παρέκκλιση από τη γενική του γραμμή, το μαρξισμό - λενινισμό.

Το ότι το ΚΕΑ, με επικεφαλής το σύντροφο Ενβέρ Χότζια καθοδηγούνταν και καθοδηγείται και σήμερα στη δράση του από το μαρξισμό -λενινισμό και έχει μια σωστή επαναστατική πολιτική γραμμή αυτό φαίνεται από τις επαναστατικές του θέσεις στα παρακάτω ζητήματα, που είναι και θέσεις των κλασσικών των Μαρξ - Ένγκελς -Λένιν και Στάλιν (στην περίπτωση που οι κλασσικοί αναφέρονται σ’ αυτά, αλλά και σ’ όσα δεν αναφέρονται το ΚΕΑ τοποθετείται σ’ αυτή στηριγμένο πάντα σ’ αυτούς). Ορισμένα απ’ αυτά είναι τα παρακάτω.

— Πρώτο τα ζητήματα της Προλεταριακής Επανάστασης (αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης του επαναστατικού κόμματος λενινιστικού τύπου, τον ηγετικό ρόλο του προλεταριάτου στην επανάσταση και τον καθοδηγητικό ρόλο του κόμματός του σ’ αυτή, τον ένοπλο σαν τον μοναδικό δρόμο για την ανατροπή του καπιταλισμού, την αναγκαιότητα της συντριβής της αστικής κρατικής μηχανής και την εγκαθίδρυση της διχτατορίας του προλεταριάτου κλπ.).

Εδώ οφείλεται και το γεγονός ότι το ΚΕΑ κατόρθωσε να καθοδηγήσει σωστά τον αγώνα του αλβανικού λαού, να απελευθερώσει τη χώρα από τους φασίστες καταχτητές, να συντρίψει την φέουδο - αστική εξουσία και να εγκαθιδρύσει τη Λαϊκή Εξουσία.

— Δεύτερο στα ζητήματα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού (αναγνωρίζει τον καθοδηγητικό ρόλο του μαρξιστικού - λενινιστικού κόμματος στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, τη μεταβατική περίοδο από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό και την αναγκαιότητα ύπαρξης διχτατορίας του προλεταριάτου ως τον κομμουνισμό, την ύπαρξη ανταγωνιστικών αντιθέσεων και μετά την εξάλειψη των εκμεταλλευτριών τάξεων, την πάλη των τάξεων σαν αντικειμενικό νόμο και κινητήρια δύναμη στη σοσιαλιστική κοινωνία κλπ).

Σ αυτό οφείλεται ότι το ΚΕΑ κατόρθωσε να αποκρούσει και να συντρίψει τις επιθέσεις των προδοτών ρεβιζιονιστών (στις γραμμές του και εκείνες των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών) και να εμποδίσει έτσι την ανατροπή της διχτατορίας του προλεταριάτου και την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Αλβανία.

— Τρίτο στα ζητήματα του Προλεταριακού Διεθνισμού (απεριόριστη υποστήριξη του ΚΕΑ στον αγώνα του διεθνούς προλεταριάτου και στα μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα, η εξωτερική πολιτική του σοσιαλιστικού αλβανικού κράτους είναι μια πολιτική επαναστατική και διεθνιστική).

— Τέταρτο στα ζητήματα αντιμετώπισης του σύγχρονου ρεβιζιονισμού όλων των αποχρώσεων (η αδιάλλακτη πάλη Αρχών ενάντια στον χρουτσωφικό ρεβιζιονισμό, τον γιουγκοσλάβικο ρεβιζιονισμό, τον ευρωκομμουνισμό και τον κινέζικο ρεβιζιονισμό).

— Πέμπτο στα ζητήματα της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στη Σοβιετική Ένωση και στις άλλες ρεβιζιονιστές χώρες (έθεσε και θεμελίωσε επιστημονικά την πλήρη παλινόρθωση του καπιταλισμού σ’ αυτές τις χώρες και τη μετατροπή της Σοβιετικής Ένωσης σε ιμπεριαλιστική υπερδύναμη) και στο ζήτημα της Κίνας (έθεσε το πρόβλημα και έδειξε άτι η αστικό - δημοκρατική επανάσταση στην Κίνα δε μετεξελίχτηκε σε σοσιαλιστική).

— Έκτο στο ζήτημα της ανάλυσης και εκτίμησης της σημερινής διεθνούς κατάστασης (το ΚΕΑ έχει αναλύσει από μαρξιστική - λενινιστική σκοπιά τις αντιμέτωπες ταξικές δυνάμεις σε διεθνή κλίμακα, τις αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών, αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού, κίνδυνος πολέμου, ζήτημα της επανάστασης σήμερα κλπ,). Πάνω σ’ αυτή την ανάλυση στηρίζεται η στρατηγική και ταχτική του διεθνούς κομμουνιστικού μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος.

Στα παραπάνω ζητήματα τα ρεβιζιονιστικά κόμματα όλων των αποχρώσεων έχουν αντιμαρξιστικές ρεβιζιονιστές θέσεις, τις οποίες η έλλειψη χώρου δε μας επιτρέπει να παραθέσουμε.

Όσον αφορά την κοινωνική σύνθεση των μελών του ΚΕΑ αυτή είναι προλεταριακή και αυτό φαίνεται στο ότι οι εργάτες κατέχουν την πρώτη θέση στα οργανωμένα μέλη του κόμματος. «Τώρα στις γραμμές του αγωνίζονται 122.600 κομμουνιστές, από τους οποίους περίπου 38 % είναι εργάτες, 29,4 % συνεταιριστές και 32,6 % υπάλληλοι» (Ενβέρ Χότζια, Έκθεση στο 8ο συνέδριο του ΚΕΑ, 1 Νοέμβρη 1981, σελ. 58).

Χαραχτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι το ΚΕΑ για την αύξηση των μελών του δίνει την προτεραιότητα στην εργατική τάξη και έχει σα στόχο οι συνεταιριστές κομμουνιστές να περάσουν στη δεύτερη θέση μετά από τους εργάτες, ενώ οι υπάλληλοι και οι διανοούμενοι να περάσουν στην τρίτη θέση. O σύντροφος Ενβέρ Χότζια στο 8ο συνέδριο τόνισε: «Να γίνονται δεχτεί κατά προτεραιότητα δραστήρια μέλη από τις γραμμές της εργατικής τάξης» (Ενβέρ Χότζια. Εισήγηση στο 8ο συνέδριο, 1 Νοέμβρη 1981, σελ. 58).

Τα ρεβιζιονιστικά κόμματα που κατά πρώτο λόγο, είναι αστικά γιατί δεν καθοδηγούνται στην ιδεολογία και την πολιτική από τον μαρξισμό - λενινισμό αλλά από διάφορες αστικές ρεβιζιονιστές θεωρίες, φαίνονται ότι έχασαν τον προλεταριακό τους χαραχτήρα και την κοινωνική σύνθεση των μελών τους.

Έτσι στο σοβιετικό ρεβιζιονιστικά κόμμα την πλειοψηφία των οργανωμένων μελών έχει η διανόηση και όχι η εργατική τάξη. «Τη στιγμή αυτή το κόμμα έχει 17.480.000 μέλη, από τα οποία 43,4 % είναι εργάτες, 12,8 % κολχόζνικοι, 43,8% εκπρόσωποι της τεχνικό - επιστημονικής και καλλιτεχνικής διανόησης, στελέχη της εκπαίδευσης, του υγειονομικού και πολιτιστικού τομέα, του διοικητικού μηχανισμού και στρατιωτικοί» (Λ. Μπρέζνιεφ. Έκθεση δράσης στο 26ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, σελ. 107. Αθήνα 1981). Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι εργάτες στη Σοβιετική Ένωση αποτελούν τα 2/3 του απασχολούμενου πληθυσμού. Επίσης πρέπει να παρθεί υπόψη ότι το μεγάλο ποσοστό των οργανωμένων εργατών έρχεται από το χώρο της εργατικής αριστοκρατίας που έχει δημιουργηθεί στη Σοβιετική Ένωση.

Ακριβώς επειδή το ΚΕΑ έμεινε πιστό στο μαρξισμό - λενινισμό και δεν εκφυλίστηκε σ’ ένα αστικό ρεβιζιονιστικό κόμμα έγινε δυνατό να διατηρηθεί και να στεριωθεί παραπέρα η διχτατορία του προλεταριάτου στην Αλβανία, να αποφευχθεί η παλινόρθωσης του καπιταλισμού, έγινε δυνατό να μείνει η Αλβανία σαν η μόνη χώρα σήμερα στον κόσμο, που οικοδομεί τον σοσιαλισμό σύμφωνα με την διδασκαλία των Μαρξ - Ένγκελς - Λένιν και Στάλιν.

Ενώ στη Σοβιετική Ένωση που πέρασαν στην ηγεσία του κόμματος και του κράτους, πραξικοπηματικά, οι χρουτσωφικοί ρεβιζιονιστές διέλυσαν το κόμμα των Λένιν - Στάλιν σαν κόμμα της εργατικής τάξης και το μετέτρεψαν σ’ ένα κόμμα αστικό, διέλυσαν τη διχτατορία του προλεταριάτου και την αντικατέστησαν με τη διχτατορία της νέας αστικής τάξης και παλινόρθωσαν πλέρια τον καπιταλισμό. Και όταν το σοβιετικό ρεβιζιονιστικό κόμμα εκφυλίστηκε οριστικά, τότε οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές ονόμασαν το κόμμα τους «κόμμα όλου του λαού», δηλαδή κόμμα της νέας σοβιετικής ρεβιζιονιστικής μπουρζουαζίας γιατί κόμματα πάνω από τάξεις δεν υπάρχουν.

Το ζήτημα της διατήρησης του κόμματος της εργατικής τάξης σαν κόμματος μαρξιστικό - λενινιστικό αποτελεί ένα κεντρικό και το πιο βασικό ζήτημα για την υπεράσπιση, τη διατήρηση και την παραπέρα στερέωση της εξουσίας της.

Το ΚΕΑ έχει υπογραμμίσει ότι ο εκφυλισμός των ρεβιζιονιστικών χωρών και η παλινόρθωση του καπιταλισμού σ’ αυτές ξεκίνησε με τον εκφυλισμό του κόμματος. «Εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε», έχει τονίσει ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια «να βρούμε τις αδυναμίες και τα λάθη που επέδρασαν τόσο τραγικά στην εμφάνιση του ρεβιζιονισμού και την κατάληψη της εξουσίας από τους χρουτσωφικούς προδότες στη Σοβιετική Ένωση» (Ενβέρ Χότζια: Επιλογή λόγων και άρθρων σελ. 135).

Πάνω σ’ αυτό το ζήτημα το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας στην πάλη του ενάντια σης ρεβιζιονιστές παραποιήσεις της μαρξιστικής - λενινιστικής διδασκαλίας για το κόμμα έχει δώσει μια σπουδαία συμβολή για την υπεράσπιση και ανάπτυξή της.

O ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ

«Το κόμμα μας εμμένει στη βασική μαρξιστική - λενινιστική αρχή ότι με την ανάπτυξη και την παγίωση του σοσιαλισμού ο καθοδηγητικός ρόλος τον κόμματος όχι μόνο δεν εξασθενεί, μα αντίθετα, ενισχύεται και τελειοποιείται όλο και πιο πολύ»

Ενβέρ Χότζια

O μαρξισμός - λενινισμός διδάσκει, και η ιστορική πείρα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Αλβανία, το έχει επιβεβαιώσει, ότι χωρίς τον ηγετικό ρόλο του μαρξιστικού - λενινιστικού κόμματος δεν μπορεί να υπάρξει η διχτατορία του προλεταριάτου, δεν μπορεί να υπερασπιστεί και να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός.

O Στάλιν έχει τονίσει ότι: 1) «Η διχτατορία του προλεταριάτου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω του κόμματος, που είναι διευθυντική της δύναμη» και 2) «η διχτατορία του προλεταριάτου μπορεί να είναι πλέρια μόνο στην περίπτωση που θα την καθοδηγεί ένα μόνο κόμμα, το κόμμα των κομμουνιστών, που δεν μοιράζεται και δεν πρέπει να μοιράζεται την καθοδήγηση με άλλα κόμματα» (I.Β. Στάλιν, Απαντά τόμος 10. σελ. 112 - 113).

Τη βασική αυτή θέση του μαρξισμού - λενινισμού για τον καθοδηγητικό ρόλο του επαναστατικού κόμματος στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού την αποδέχεται πλήρως και την υπερασπίζει με συνέπεια το ΚΕΑ και την εφαρμόζει στην πράξη στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Αλβανία.

O σύντροφος Ενβέρ Χότζια, μιλώντας στο 7ο συνέδριο του ΚΕΑ πάνω σ’ αυτό το ζήτημα τόνισε: «Η θεωρία και η πραχτική του σοσιαλισμού, η ζωή και η επαναστατική δράση του κόμματός μας απέδειξαν και αποδείχνουν πλέρια ότι η διατήρηση και το αδιάκοπο δυνάμωμα του ηγετικού ρόλου του κόμματος είναι αποφασιστικό για τις τύχες του λαού και της επανάστασης. Μόνο κάτω από την καθοδήγηση του κόμματος μπορεί να δυναμώσει και να παγιωθεί η λαϊκή εξουσία, να περιφρουρηθεί η χώρα, να αναπτυχθεί η σοσιαλιστική οικονομία, να προοδεύσει η κουλτούρα, να διαπαιδαγωγηθεί ο μέσος άνθρωπος, να εξασφαλιστεί η ασταμάτητη πορεία προς τον κομμουνισμό» (Ενβέρ Χότζια, Έκθεση στο 7ο συνέδριο του ΚΕΑ, 1 Νοέμβρη 1976, σελ. 97 - 98).

O ηγετικός ρόλος του ΚΕΑ στην αλβανική σοσιαλιστική κοινωνία είναι κατοχυρωμένος και στο άρθρο 3 του αλβανικού συντάγματος: «Το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, πρωτοπορία της εργατικής τάξης, είναι η μόνη ηγετική πολιτική δύναμη του κράτους και της κοινωνίας» (Σύνταγμα της ΛΣΔ Αλβανίας, σελ. 11, Αθήνα 1977).

Η αρχή του καθοδηγητικού ρόλου του κόμματος στην επανάσταση και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας.

Όλες οι μεγάλες και λαμπρές ιστορικές νίκες που πέτυχε ο αλβανικός λαός στα 40 αυτά χρόνια, όπως η απελευθέρωση της χώρας από τους φασίστες καταχτητές, η ανατροπή των αντιδραστικών τάξεων και η εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας, η εξάλειψη των εκμεταλλευτριών τάξεων, οι μεγάλοι επαναστατικοί μετασχηματισμοί και η οικοδόμηση με επιτυχία του σοσιαλισμού οφείλονται στη σωστή εφαρμογή στην πράξη από το ΚΕΑ του καθοδηγητικού του ρόλου.

O καθοδηγητικός ρόλος του ΚΕΑ στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας στην Αλβανία αγκαλιάζει όλους τους τομείς: πολιτικό, ιδεολογικό, οργανωτικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό, στρατιωτικό, κλπ.

Το ΚΕΑ ακολουθώντας με συνέπεια τη θέση σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να υπάρξει διχτατορία του προλεταριάτου, χωρίς τον καθοδηγητικό ρόλο του επαναστατικού κόμματος, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο δυνάμωμα του καθοδηγητικού του ρόλου στο σύστημα της κρατικής εξουσίας και στο δυνάμωμα του συστήματος της διχτατορίας του προλεταριάτου. Κριτικάρει και καταπολεμάει κάθε τι που είναι ξένο προς το σοσιαλισμό, κάθε τι που μπορεί να απομακρύνει την κρατική εξουσία από τον έλεγχο των λαϊκών μαζών.

Στον οικονομικό τομέα, ο καθοδηγητικός ρόλος του ΚΕΑ είναι επίσης αναμφισβήτητος, πράγμα που εξασφαλίζει την ανάπτυξη της οικονομίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση και τη διεύθυνσή της σε μαρξιστικές - λενινιστικές βάσεις.

Και στον τομέα της παιδείας, της λογοτεχνίας και γενικά της κουλτούρας, το ΚΕΑ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο να δυναμώνει πάντα ο καθοδηγητικός του ρόλος.

Σχετικά με την εξασφάλιση του ηγετικού ρόλου του ΚΕΑ στη ζωή της αλβανικής σοσιαλιστικής κοινωνίας, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια γενικεύοντας την ιστορική πείρα τονίζει ότι αυτός δεν εξασφαλίζεται από μόνος του, από το γεγονός ότι το κόμμα βρίσκεται στην εξουσία. Γράφει: «Η άνοδος και το δυνάμωμα του ηγετικού ρόλου του κόμματος εξασφαλίζεται δια μέσου της επίμονης πολιτικής, ιδεολογικής, οργανωτικής πάλης για την εφαρμογή της γενικής γραμμής του, των αποφάσεων και των οδηγιών, των αρχών και των κανόνων του. Αυτός ο ρόλος δυναμώνει δια μέσου της σκληρής ταξικής πάλης ενάντια σε κάθε παραβίαση και διαστρέβλωσή τους, ενάντια στην αστική και ρεβιζιονιστική ιδεολογία, ενάντια στους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς εχθρούς, καθώς και ενάντια στους εχθρούς στους κόλπους του» (Ενβέρ Χότζια, Έκθεση στο 7ο συνέδριο, 1 Νοέμβρη 1976, σελ. 99 - 100).

Το ΚΕΑ απέρριψε τη θέση των ρεβιζιονιστών που αρνούνται τον ηγετικό ρόλο του κόμματος στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και υπερασπίστηκε θεωρητικά την μαρξιστική - λενινιστική θέση της αναγκαιότητας του καθοδηγητικού ρόλου του κόμματος και την εφάρμοσε και την εφαρμόζει στην πράξη.

Επίσης το ΚΕΑ απέρριψε τη ρεβιζιονιστική θέση για «σβήσιμο της ταξικής πάλης στο σοσιαλισμό» και ακολουθώντας πιστά τη μαρξιστική -λενινιστική θέση σύμφωνα με την οποία η ταξική πάλη συνεχίζεται σ’ ολόκληρη τη μεταβατική περίοδο από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό και πως η οικοδόμηση του σοσιαλισμού είναι αδύνατη χωρίς τη διεξαγωγή ταξικής πάλης, διεξήγαγε και διεξάγει με συνέπεια και επιτυχία την ταξική πάλη σ’ όλα τα επίπεδα: πολιτικό, οικονομικό και ιδεολογικό. Το ΚΕΑ, σ’αντίθεση με τους ρεβιζιονιστές, θεωρεί την πάλη των τάξεων σαν αντικειμενικό νόμο και κύρια κινητήρια δύναμη της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, με επικεφαλής το σύντροφο Ενβέρ Χότζια, στάθηκε ικανό να παίξει τον καθοδηγητικό του ρόλο στην επανάσταση και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού γιατί είχε επεξεργαστεί μια επαναστατική γραμμή βασισμένη στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, την οποία εφάρμοσε πάντα με συνέπεια.

Το γεγονός ότι το ΚΕΑ στάθηκε και στέκεται ικανό να παίζει τον καθοδηγητικό του ρόλο στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Αλβανία, του έδωσε και του δίνει δυνατότητα να βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία της πάλης ενάντια στο σύγχρονο ρεβιζιονισμό όλων των αποχρώσεων και στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το σοσιαλιμπεριαλισμό και ιδιαίτερα ενάντια σας δυο ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις ΕΠΑ και ΕΣΣΔ.

Η συμβολή του ΚΕΑ σ’ αυτή την πάλη είναι ανεκτίμητη και μεγάλης ιστορικής αξίας για την υπόθεση της προλεταριακής επανάστασης και τον αγώνα όλων των λαών του κόσμου.

Το ΚΕΑ, με επικεφαλής τον σύντροφο Ενβέρ Χότζα, εκπληρώνει σήμερα στο ακέραιο τόσο τα εθνικά του καθήκοντα, την υπεράσπιση και οικοδόμηση του σοσιαλισμού όσο και τα διεθνιστικά την υπεράσπιση της επαναστατικής υπόθεσης του προλεταριάτου και των λαών.

Οι επιτυχίες που σημειώνει το ΚΕΑ στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού σ’ όλα τα μέτωπα δεν οφείλονται μόνο στην επαναστατική μαρξιστική - λενινιστική του γραμμή, τη σωστή εφαρμογή στην πράξη του καθοδηγητικού του ρόλου και την ατσάλινη ιδεολογική και οργανωτική του ενότητα αλλά και στους ισχυρούς δεσμούς που έχει αποχτήσει με το λαό.

Σ’ αυτή την ισχυρή ενότητα κόμμα - λαός συντρίφτηκαν όλοι οι εξωτερικοί και εσωτερικοί εχθροί του σοσιαλισμού.

Αν συγκρίνει κανείς την ενότητα του ΚΕΑ με τον αλβανικό λαό και τις σχέσεις των κομμάτων των ρεβιζιονιστικών χωρών με τις λαϊκές μάζες αυτών των χωρών διαπιστώνει ότι αυτά τα κόμματα είναι εντελώς απομονωμένα, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή του πολωνικού ρεβιζιονιστικού κόμματος. Είναι και αυτό μια επιπλέον απόδειξη για την αλλαγή του χαραχτήρα αυτών των κομμάτων και τη μετατροπή τους σε αστικά κόμματα.

 

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ

ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ - ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ

O Μαρξ επιχειρηματολόγησε επιστημονικά ότι η ταξική πάλη οδηγεί αναπόφευκτα στη διχτατορία του προλεταριάτου, ότι n εγκαθίδρυσή της προϋποθέτει το τσάκισμα της αστικής κρατικής μηχανής και ότι η ύπαρξή της είναι αναγκαία τόσο για τη διατήρηση των νικών της προλεταριακής επανάστασης όσο και για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Επίσης στο έργο του «Κριτική του προγράμματος της Γκότα» ο Μαρξ τονίζει ότι η διχτατορία του προλεταριάτου είναι αναγκαία καθ’ όλη τη μεταβατική περίοδο από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό.

Ακόμα, σύμφωνα με το Μαρξ σοσιαλισμός είναι η επαναστατική διχτατορία του προλεταριάτου.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, σημερινό Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους φασίστες καταχτητές, την ανατροπή των φέουδο - αστικών τάξεων και την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας, εγκαθίδρυσε στην Αλβανία τη νέα Λαϊκή Εξουσία. Η απελευθέρωση της Αλβανίας έγινε στις 29 Νοέμβρη 1944.

Το ΚΚΑ, εφαρμόζοντας πιστά τα διδάγματα των Μαρξ - Ένγκελς - Λένιν - Στάλιν σύντριψε ολοκληρωτικά την παλιά φεουδο - αστική κρατική μηχανή και δημιούργησε τη νέα κρατική εξουσία. Ιδρύθηκε ένας νέος μηχανισμός από οικονομικούς και κοινωνικούς θεσμούς, λαϊκά δικαστήρια, λαϊκή αστυνομία, κλπ.

Η Λαϊκή Εξουσία εκτελεί τώρα τα καθήκοντα της διχτατορίας του προλεταριάτου. Βασικά όργανα της διχτατορίας του προλεταριάτου έγιναν τα Συμβούλια Εθνικής Απελευθέρωσης.

Το Μάη του 1945 έγιναν εκλογές στα Λαϊκά Συμβούλια για την τοπική εξουσία.

Τον Αύγουστο του 1945, το ΚΚΑ οργάνωσε το πρώτο συνέδριο του Δημοκρατικού Μετώπου Αλβανίας. Το Μέτωπο καθοδηγούμενο από το ΚΚΑ γίνεται το κύριο στήριγμα της Λαϊκής Εξουσίας.

Το συνέδριο του Μετώπου ζήτησε να γίνουν εκλογές της συνταχτικής συνέλευσης, που έγιναν στις 2 Δεκέμβρη. Σ’ αυτές το Μέτωπο συγκέντρωσε 93 % των ψήφων.

Στις 11 Γενάρη η Συνταχτική Συνέλευση ανακήρυξε την Αλβανία Λαϊκή Δημοκρατία και διόρισε κυβέρνηση με πρόεδρο το σύντροφο Ενβέρ Χότζια.

Το ΚΚΑ υπέβαλε ύστερα σχέδιο συντάγματος, το οποίο υιοθετήθηκε από τη συνέλευση στις 14 Μάρτη 1946. Η Συνταχτική Συνέλευση μετατράπηκε σε Λαϊκή Βουλή, σε ανώτατο όργανο της κρατικής εξουσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας Αλβανίας.

Το νέο σύνταγμα κατοχύρωσε όλες τις καταχτήσεις, που είχε πετύχει, μετά την απελευθέρωση, ο αλβανικός λαός στον οικονομικό και πολιτικό τομέα και καθόρισε την κατεύθυνση της πορείας της χώρας προς το σοσιαλισμό, θέτοντας σαν στόχο την εξάλειψη της οικονομικής βάσης του καπιταλισμού, και των εκμεταλλευτριών τάξεων που ανατράπηκαν καθώς και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Με το νέο σύνταγμα ολοκληρώθηκε η πολιτική οργάνωση του συστήματος της Λαϊκής Δημοκρατίας σαν κράτος της διχτατορίας του προλεταριάτου.

Τον ηγετικό ρόλο στο σύστημα της διχτατορίας του προλεταριάτου στην Αλβανία, σε συμφωνία με τα διδάγματα του μαρξισμού - λενινισμού, έχει τώρα το ΚΕΑ, το οποίο έμεινε πάντα πιστό στη θέση του Λένιν, ότι και «η διχτατορία του προλεταριάτου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω του κομμουνιστικού κόμματος».

Μπροστά στη διχτατορία του προλεταριάτου, με τη μορφή του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας, έμπαιναν τώρα για εκπλήρωση μεγάλα ιστορικά καθήκοντα: να στερεώσει τη νίκη της επανάστασης, να συντρίψει την αντίσταση των εκμεταλλευτριών τάξεων που ανατράπηκαν, να οργανώσει την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας, να συσπειρώσει όλους τους εργαζόμενους γύρω από την εργατική τάξη για να αρχίσει την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Στα χρόνια (1946 - 1976), πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία, με τη βοήθεια της διχτατορίας του προλεταριάτου και κάτω από την καθοδήγηση του ΚΕΑ, με επικεφαλής το σύντροφο Ενβέρ Χότζια, μεγάλοι επαναστατικοί μετασχηματισμοί και επιτεύχθηκαν λαμπρές νίκες στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Αλβανία, οικοδομήθηκαν οι βάσεις του σοσιαλισμού.

Όλοι οι επαναστατικοί μετασχηματισμοί που πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία στις τρεις αυτές δεκαετίες, όπως εκβιομηχάνιση , σοσιαλιστικός μετασχηματισμός του χωριού, διεξαγωγή της ιδεολογικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτική επανάσταση έγιναν σε συνθήκες οξύτατης ταξικής πάλης σ’ όλα τα πεδία: οικονομικό, πολιτικό και ιδεολογικό.

Η διχτατορία του προλεταριάτου στην Αλβανία εκπλήρωσε στο ακέραιο τα καθήκοντα της σ’ αυτή την περίοδο: Σύντριψε ολοκληρωτικά τη λυσσασμένη αντίσταση των εκμεταλλευτριών τάξεων, που ήθελαν να οδηγήσουν τη χώρα πίσω στον καπιταλισμό, εξάλειψε τις παλιές φέουδο -καπιταλιστικές οικονομικές σχέσεις και τις αντικατέστησε με νέες σοσιαλιστικές σχέσεις, οργάνωσε την άμυνα της πατρίδας.

Οι μεγαλειώδεις και κολοσσιαίοι επαναστατικοί μετασχηματισμοί που πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία στα πρώτα 30 χρόνια της οικοδόμησης του σοσιαλισμού έθεσαν το ζήτημα της επεξεργασίας νέου συντάγματος, το οποίο θα επικυρώνει όλες τις νίκες που επιτεύχθηκαν ως τώρα, και ταυτόχρονα θα ανταποκρίνεται στο νέο στάδιο της επανάστασης και θα αποτελεί πρόγραμμα πάλης για την μελλοντική ανάπτυξη της Αλβανίας στο δρόμο του σοσιαλισμού.

Το νέο σύνταγμα της σοσιαλιστικής Αλβανίας, το «σύνταγμα της πλέριας οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας», όπως το χαρακτήρισε ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια ψηφίστηκε από τη Λαϊκή Βουλή στις 28 Δεκέμβρη 1976.

Σ’ αυτό επικυρώνονται τόσο οι ως τότε καταχτήσεις στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, όσο και οι σωστές μαρξιστικές - λενινιστικές Αρχές.

Στο νέο σύνταγμα διακηρύσσεται ανοιχτά n ταξική φύση του αλβανικού κράτους σαν κράτος της διχτατορίας του προλεταριάτου. Αναφέρεται: «Η Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Αλβανίας είναι κράτος της διχτατορίας του προλεταριάτου, που εκφράζει και υπερασπίζει τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων» («Σύνταγμα της ΛΣΔ Αλβανίας», σελ. 11, Αθήνα 1977).

Επί πλέον στο σύνταγμα διακηρύσσεται και επικυρώνεται ο ηγετικός ρόλος του κόμματος στο κράτος και την κοινωνία, καθώς και η ταξική πάλη σαν κινητήρια δύναμη της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Επίσης καθορίζεται ότι: «Στη Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Αλβανίας κυρίαρχη ιδεολογία είναι ο μαρξισμός – λενινισμός» (στο ίδιο σελ. 12).

Σ’ αντίθεση με τους ρεβιζιονιστές, που όχι μόνο ανέτρεψαν τη διχτατορία του προλεταριάτου στις ρεβιζιονιστές χώρες αλλά και θεωρητικά απορρίπτουν την αναγκαιότητά της ως τον κομμουνισμό, το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας δυναμώνει συνεχώς τη διχτατορία του προλεταριάτου και τη θεωρεί αναγκαία για ολόκληρη τη μεταβατική περίοδο από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό.

Το ΚΕΑ μένει πιστό, σ’ αντίθεση με τους χρουτσωφικούς ρεβιζιονιστές, στη θέση του Μαρξ σύμφωνα με την οποία: «ανάμεσα στην κεφαλαιοκρατική και στην κομμουνιστική κοινωνία βρίσκεται η περίοδος της επαναστατικής μετατροπής της μιας στην άλλη. Και σ’ αυτή την περίοδο αντιστοιχεί μια πολιτική μεταβατική περίοδος, που το κράτος της δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά η επαναστατική διχτατορία του προλεταριάτου» (Κ. Μαρξ, Πρόγραμμα της Γκότα, σελ. 24).

Οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές αφού ανέτρεψαν και κατάργησαν τη διχτατορία του προλεταριάτου στη Σοβιετική Ένωση, ονόμασαν το κράτος τους «κράτος όλου του λαού» που στην πραγματικότητα είναι διχτατορία της νέας σοβιετικής ρεβιζιονιστικής μπουρζουαζίας, αφού δεν είναι διχτατορία του προλεταριάτου. «Κράτος όλου του λαού» δεν μπορεί να υπάρξει γιατί το κράτος έχει πάντα ταξικό χαραχτήρα, είναι κράτος κάποιας τάξης, πιο συγκεκριμένα της άρχουσας κάθε φορά τάξης.

Οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές εξάλειψαν τη διχτατορία του προλεταριάτου και επίσημα πλέον στο νέο αστικό τους σύνταγμα. Διαβάζουμε: «Η Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών είναι σοσιαλιστικό παλλαϊκό κράτος» (Το σύνταγμα της ΕΣΣΔ, σελ. 42, Αθήνα 1977).

Φυσικά, σοσιαλισμός χωρίς διχτατορία του προλεταριάτου δεν μπορεί να υπάρξει.

Το ΚΕΑ όχι μόνο θεωρεί αναγκαία τη διχτατορία του προλεταριάτου σ’ ολόκληρη τη μεταβατική περίοδο από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό αλλά παίρνει αδιάκοπα μέτρα για το δυνάμωμά της.

O σύντροφος Ενβέρ Χότζια γενικεύοντας την πείρα της επανάστασης στην Αλβανία και την αρνητική πείρα της Σοβιετικής Ένωσης τονίζει: «Η περιφρούρηση και το αδιάκοπο δυνάμωμα της διχτατορίας του προλεταριάτου σ’ όλη την μεταβατική περίοδο από το σοσιαλισμό στον κομμουνισμό υπαγορεύεται και από την αρνητική πείρα της Σοβιετικής Ένωσης και μερικών άλλων χωρών, όπου η εγκατάλειψη των αρχών της διχτατορίας του προλεταριάτου γέννησε το ρεβιζιονισμό, το πιο επικίνδυνο όπλο της αντεπανάστασης, που οδήγησε στη συντριβή του σοσιαλιστικού καθεστώτος, στην παλινόρθωση της καπιταλιστικής σκλαβιάς, σε σοσιαλφασισμό» (Ενβέρ Χότζια, Έκθεση στο 7ο συνέδριο του ΚΕΑ. σελ. 26, Αθήνα 1976).

Η ύπαρξη της διχτατορίας του προλεταριάτου στην Αλβανία επιβεβαιώνει τη θέση ότι η Αλβανία είναι η μόνη σοσιαλιστική χώρα σήμερα στον κόσμο.

Οι διάφοροι εχθροί του σοσιαλισμού στρέφονται με ιδιαίτερη οξύτητα ενάντια στη διχτατορία του προλεταριάτου. Μοναδικός στόχος τους είναι να υποσκάψουν τα θεμέλιά της για να μπορέσουν έτσι να την συντρίψουν και να ανατρέψουν τις σοσιαλιστικές καταχτήσεις.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2011

ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ σ. ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ: ΣΑΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΩΝ

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», Όργανο της Οργάνωσης των Κομμουνιστών Μαρξιστών - Λενινιστών Ελλάδας, Χρόνος 10ος, Αριθ. Φύλλου 105, Γενάρης-Φλεβάρης 1991
ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ σ. ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ
ΣΑΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ
ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΩΝ
Το ζήτημα Ζαχαριάδη θα έρχεται πάντα στην επικαιρότητα γιατί συνδέεται άμεσα με την ιστορία του ΚΚΕ και δεν θα κλείσει ποτέ όσο θα συνεχίζεται η τεχνητή κρίση στο κόμμα. Αντίπαλοι και φίλοι, άθελα ή θεληματικά θα επανέρχονται στο θέμα αυτό, γιατί ο Νίκος Ζαχαριάδης ήταν αληθινός κομμουνιστής - διεθνιστής ήταν ΦΩΣ και όχι πυγολαμπίδες σαν τον λιποτάκτη το Βαφειάδη και τους σημερινούς «ηγέτες των 2 ΚΚ». Γι’ αυτό θα ζει πάντα στις καρδιές των ελλήνων επαναστατών κομμουνιστών, στην εργατική τάξη και στη φτωχολογιά που τον γέννησε και τον τίμησε αναδείχνοντάς τον ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ.
Επειδή ο Ν. Ζαχαριάδης κατηγορείται από τους φραξιονιστές δολοφόνους του για υπαρχτά, μα κυρίως για ανύπαρχτα λάθη του ΚΚΕ της περιόδου 1931 - 1956 καθώς και για την απόφαση του να κατέβει στην Ελλάδα για να δικαστεί, παρουσιάζοντάς το σαν δειλία και λιποψυχία - ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι στο χέρι του ήταν να παραμείνει ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αν υποχωρούσε στις πιέσεις των σοβιετικών αναθεωρητών - δίνω στη δημοσιότητα τα δυο γράμματα του σ. Νίκου Ζαχαριάδη προς την Εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών, και στον τότε συντάχτη της εφημερίδας «Τα Νέα», Ορφέα Οικονομίδη.
Λίγα λόγια για τους νέους αγωνιστές που αγνοούν τα γεγονότα.
Η «6η Ολομέλεια» του 1956, συγκλήθηκε από τους σοβιετικούς αναθεωρητές με σκοπό να περάσουν την οπορτουνιστική γραμμή τους, το «ειρηνικό πέρασμα» από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό... Είναι αντικαταστατική και παράνομη, γιατί πριν 71 μέρες, στις 28-29.12.1955 είχε συνέλθει η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που οι αποφάσεις της ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα. Καταψήφισε μόνο ο Κ. Κοληγιάννης και βασικά το σημείο που αφορούσε την κριτική στο άτομό του για τη λούφα του στην παρανομία. Είναι δε και παράνομη γιατί τη συγκαλεί ξένο κόμμα, το ΚΚΣΕ με διαγραμμένα από το κόμμα μας «στελέχη» τύπου Μ. Παρτσαλίδη, Μ. Βαφειάδη, Ζ. Ζωγράφου, Δ. Παπαδόπουλο, κ.α. Είναι ακόμα αντικαταστατική και παράνομη γιατί σ’ αυτή δεν πήραν μέρος ο ΓΓ του ΚΚΕ σ. Ν. Ζαχαριάδης, πολλά μέλη της ΚΕ που βρίσκονταν στο εξωτερικό, μα και χωρίς την έγκριση ή έστω τη συγκατάθεση των παράνομων και φυλακισμένων μελών του Π.Γ. και της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ελλάδα.
Αυτό το ομολόγησε και ο Χ. Φλωράκης ύστερα από απαίτησή μας, σε μια συγκέντρωση στελεχών στην Τασκένδη, στις 28.12.1972 μέρα Πέμπτη και το επανέλαβε το 1973 και ο Κ. Λουλές λέγοντας: «Εμείς τις αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας τις πληροφορηθήκαμε μέσω της ΕΔΑ ύστερα από (2) δυο χρόνια». Κι αυτό τη στιγμή που γνώριζαν, ότι μέχρι το 1956 τις αποφάσεις του Κόμματος τα μέλη της ΚΕ στις φυλακές ή στην παρανομία τις πληροφορούνταν την ίδια ή το πολύ την άλλη μέρα. Στην «Ολομέλεια» καθαίρεσαν το Ν. Ζαχαριάδη και άλλα μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του Κόμματος. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό, για το θάψιμο της επαναστατικής γραμμής του ΚΚΕ, απαιτούνταν και διοικητικά, εξοντωτικά μέτρα και αυτό έγινε στην «7η Ολομέλεια» το 1957.
Στη συναγωγή αυτή εξαπολύθηκε ένα οργανωμένο εξοντωτικό πογκρόμ ενάντια σε όποιον αντιστέκονταν στο χρουτσωφικό αναθεωρητισμό. Κύριος πάντα στόχος ήταν ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο ατρόμητος και ο συνεπέστερος κομμουνιστής της Ελλάδας. Στην «7η Ολομέλεια» του 1957, που άρχισε κι αυτή στο Βουκουρέστι και «τέλειωσε» στο βαγόνι καθοδόν προς τη Μόσχα, γιατί οι διαφωνίες του χωρίς αρχές συγκολήματος έφτασαν σε αδιέξοδο, ύστερα από το ανελέητο ξεσκέπασμα που τους έκανε ο σ. Νίκος Ζαχαριάδης, παρά του ότι του δώσαν μόνο είκοσι λεπτά να μιλήσει για μια δράση 26 χρόνων. Εκείνον όμως που κουρέλιασε κυριολεχτικά ήταν η μαριονέτα του Χρουστσόφ, ο Φιλανδό - εβραίος Οτο Κουουσίνεν. Αυτόν λοιπόν τον «εκπρόσωπο» ο Νίκος τον «διέλυσε» μόνο με μια φράση: «Εσένα σου στείλανε εδώ να μας διορθώσεις τα φρύδια και συ μας έβγαλες τα μάτια».
Σ’ αυτήν τη συναγωγή κάθε αντικομματικού στοιχείου, διέγραψαν το σ. Νίκο Ζαχαριάδη από το κόμμα και αμέσως τον εξόρισαν στο Μποροβιτσί ένα χωριό της επαρχίας Νόβγκοροντ, τοποθετώντας τον «Δασοφύλακα». Ο Ν. Ζαχαριάδης, όντας εξόριστος ούτε στιγμή δεν έπαψε να αγωνίζεται ενάντια στη συμφορά που βρήκε το ΚΚΕ, όσο και κατά της προσωπικής του τραγωδίας. Με την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΣΕ έγραψε πολλά γράμματα στο Προεδρείο του ΚΚΣΕ, στο «Κ»ΚΕ και στα «αδελφά» κόμματα να κατεβάσουν τα πορίσματά τους και να αποδείξουν την ενοχή του προβοκάτορα, που του καταλόγισαν στην «7η Ολομέλεια».
Τους έγραφε επίσης να του επιτρέψουν να φύγει στην Ιταλία ή στη Γαλλία και από κει θάβρισκε τρόπο να κατεβεί στην Ελλάδα παράνομα. Παρόλο που του σ. Νίκου του είχε γίνει πια συνείδηση, ότι στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα, ωστόσο στις 2 Γενάρη του 1962 ξανάγραψε στο Προεδρείο του ΚΚΣΕ με την απαίτηση να του απαντήσουν μέσα σε ένα μήνα, σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργούσε μόνος του. Ποιός απλός θνητός έχει το δικαίωμα να στερήσει από έναν άνθρωπο να του αποδείξουν την ενοχή του; Έγραφε. Οι τυχοδιώκτες όμως Χρουτσώφ, Πανομαριώφ, Τοπόρικοφ, κ.α. θρασύδειλοι και ύπουλοι όπως είναι προτίμησαν και τούτη τη φορά να φυγοδικήσουν. Ύστερα από όλα αυτά ο σύντροφος Ζαχαριάδης προέβηκε στις ποιό κάτω ενέργειες:
Την 1 του Φλεβάρη 1962 γράφει γράμμα στην Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα. Επειδή όμως δεν πήρε απάντηση, γιατί το γράμμα του κατακρατήθηκε από τις σοβιετικές αρχές γι’ αυτό στις 11 του ίδιου μήνα πήγε προσωπικά στην Πρεσβεία και επέδωσε αντίγραφο του προηγούμενου γράμματος . Δίνω αμέσως τα δυο γράμματα όπως έχουν στο πρωτότυπο:
«Προς την Ελληνικήν Πρεσβείαν στη Μόσχα.
Σας παρακαλώ αν δεν έχετε αντίρρηση να στείλετε το γράμμα αυτό στον προορισμό του. Θα σας ενοχλήσω μετά ένα μήνα όταν θα θελήσω να μάθω αν ήρθε απάντηση. Μόσχα, 1 του Φλεβάρη 1962.
Διατελώ
Νίκος Ζαχαριάδης».
«Προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Παρακαλώ να μου γνωρίσετε αν εκκρεμούν ενάντιά μου, κατηγορίες για την κομμουνιστική - επαναστατική μου δράση ενάντια στην αστιτσιφλικάδικη αντίδραση και την υποδούλωση της Ελλάδας στον ξένο, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Πιστεύω ότι στις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο λαός και η Ελλάδα και η παραμικρή συμβολή στον αγώνα για τη Δημοκρατία, Ειρήνη, την Ανεξαρτησία και το Σοσιαλισμό, για την υπεράσπιση της τύχης και των επαναστατικών παραδόσεων του Λαού μας είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.
Εφόσον ενάντιά μου εκκρεμούν κατηγορίες και εφόσον θα μου επιτραπεί, είμαι έτοιμος να γυρίσω στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσω και ανατρέψω ακόμα μια φορά και μπροστά στην Καραμανλική Δικαιοσύνη την υπόθεση του Λαού που με γέννησε με ανάδειξε και μου έδωσε την τιμή να με συγκαταλέξει στις γραμμές του σαν αγωνιστή.
Μόσχα, 1 του Φλεβάρη 1962.
Νίκος Ζαχαριάδης».
Στις 8 του Απρίλη 1962 ο Εισαγγελέας επέστρεψε το παραπάνω γράμμα στην Πρεσβεία με συνημμένο σημείωμα πως η αίτηση του Νίκου Ζαχαριάδη δεν έγινε δεκτή και το γράμμα να δοθεί στον αποστολέα.
Ύστερα από την αρνητική απάντηση που πήρε απ’ τον Εισαγγελέα, ο σ. Ν. Ζαχαριάδης έδωσε, στις 10 Απρίλη του 1962 στον κ. Ορφέα Οικονομίδη στο Λονδίνο, την παρακάτω απάντηση. Δίνω ολόκληρο το κείμενο της απάντησης επίσης από το χειρόγραφο:
1) «Θεωρεί τον εαυτό του υποχρεωμένο να δώσει λόγο στον Ελληνικό Λαό για τη δράση του. Και μιας και δεν έχει άλλον τρόπο, είναι έτοιμος να το κάνει αυτό και από το Βήμα της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
2) Πάντα αισθάνεται ένα βάρος, γιατί αυτός ο κύριος «ένοχος» έμεινε λεύτερος, ενώ άλλοι καλοί αγωνιστές βρίσκονται φυλακή και εξορία.
3) Γέρασε, πάτησε κοντά τα εξήντα και θέλει να πεθάνει στην Ελλάδα.
Υστερόγραφο: Ο Ζαχαριάδης ξεκαθάρισε, με το ΚΚΕ δεν έχει κανέναν ανοιχτό λογαριασμό και δεν θα επιτρέψει να γίνεται καμιά εκμετάλλευση ούτε σε βάρος του ΚΚΕ, ούτε σε βάρος του ΚΚΣΕ, ούτε σε βάρος του αγώνα του Λαού μας, ούτε σε βάρος του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος».
Γιατί ο σ. Ν.Ζαχαριάδης κατέφυγε σ’ αυτήν την ενέργεια; Απλούστατα γιατί στη θέση που βρίσκονταν ήταν ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να υπερασπιστεί την ορθότητα της πολιτικής του Κόμματος και μαζί μ’ αυτό να αποδείξει και την αθωότητά του, μιας και στην «7η Ολομέλεια» και μετά δεν του δίνονταν τέτοια δυνατότητα.
Η σωστότητα των επαναστατικών ενεργειών του Ν.Ζαχαριάδη φάνηκε και από την άρνηση της κυβέρνησης του Κ.Καραμανλή και του Εισαγγελέα να του δεχτούνε έστω και χειροδεμένο σαν κρατούμενο, γιατί καταλάβαιναν πως ο σ. Ζαχαριάδης από κρατούμενος θα μετατρέπονταν σε δεινός κατήγορος επικίνδυνος για το καθεστώς της Αθήνας γι’ αυτό και απόφυγαν την ανοιχτή αναμέτρηση μαζί του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ασφάλεια απαγόρευσε τη δημοσίευση τόσο του γράμματος προς τον Εισαγγελέα, όσο και της συνέντευξης
Δεν ήταν μικρότερο το ξάφνιασμα, η σύγχυση και ο πανικός των σοβιετικών και ελλήνων φραξιονιστών - πραξικοπηματιών γιατί ένοιωθαν πολύ καλά το ανελέητο ξεσκέπασμα που τους περίμενε. Γι’ αυτό χωρίς καθυστέρηση, ενεργώντας πάλι «λενινιστικά» τον εξόρισαν τούτη τη φορά στο απομακρυσμένο, παγωμένο και άγνωστο ως τότε Σουργκούτ, αφού το 1965 χτίστηκε το χωριό αυτό και απέχει από το επαρχιακό κέντρο Τιουμέν 850 χιλιόμετρα περίπου, με τη σταθερή απόφαση να τον εξοντώσουν βιολογικά. Πράγμα που το πραγματοποίησαν την 1η Αυγούστου 1973 έντεκα μόλις μήνες πριν τη μεταπολίτευση στην Ελλάδα. Το θάνατό του μας τον ανήγγειλαν στην Τασκέντη στις 10 Αυγούστου, για ευνόητους λόγους ενώ την είδηση για το θάνατο του Γ. Παπανδρέου την δημοσίευσαν την ίδια μέρα.
Πριν κλείσω θέλω να διευκρινίσω δυο σημεία της συνέντευξης
α) Γιατί ο Ν.Ζαχαριάδης έδωσε τη συνέντευξη του σε τρίτο πρόσωπο; Οι ιδιόρρυθμες συνθήκες κράτησής του επέβαλαν αυτή την εξαίρεση από τον κανόνα. Τώρα μπορούμε να το πούμε, δεν έγιναν ερωτήσεις - απαντήσεις αλλά με ενδιάμεσο, τρίτο πρόσωπο στάλθηκαν οι απαντήσεις αφού ο ένας ήταν κρατούμενος στο Μποροβιτσί και ο άλλος ο δημοσιογράφος στο εξωτερικό.
β) Γιατί ο Ν .Ζαχαριάδης λέει δεν έχω ανοιχτό λογαριασμό ούτε με το ΚΚΕ, κλπ.; Μα γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Λογαριασμό είχε ως την τελευταία στιγμή της ζωής του, που αντίκρισε τους δήμιούς του Μπρέζνιεφ -Κοσύγκιν, με ορισμένα εκφυλισμένα σοβιετικά - κομματικά στελέχη και τις θλιβερές ηγεσίες - μαριονέτες των 2 "Κ"ΚΕ, τους φραξιονιστές.
Γιατί ακόμα ο διορατικός Ζαχαριάδης που έβλεπε 25-30 χρόνια μπροστά, ήθελε να αποφευχθεί ο διασυρμός και η κατασυκοφάντηση του επαναστατικού ΚΚΕ ειδικά, του σοσιαλιστικού συστήματος και η κομμουνιστική ιδέα γενικότερα. Καημένε Νίκο που είσαι να δεις σήμερα πολλούς από τους «συνεργάτες σου» αυτούς που έστελνες σε ανώτατες κομματικές στρατιωτικές και άλλες σχολές σαν το Φλωράκη, το Φαράκο, την Κουκούλου, τον «διαφωτιστή» Λ. Ελευθερίου και τόσους και τόσους άλλους καριερίστες - μηδενιστές που δεν άφησαν ούτε λιθαράκι όρθιο από το Κόμμα της Εργατικής Τάξης το ηρωικό Κουκουέ, που εσύ επικεφαλής με χιλιάδες πρωτοπόρους κομμουνιστές - αγωνιστές έχτιζες και στερέωνες τόσα χρόνια.
Αυτή είναι η αληθινή ιστορία των γραμμάτων του ΓΓ. του ΚΚΕ και καμιά διαστρέβλωση από τους φραξιονιστές δεν θα περάσει.
Αλμυρός, 2 Γενάρη 1991
Γιάννης Β. Καραστάθης

Δευτέρα, Ιανουαρίου 24, 2011

Ανταγωνιστικές αντιθέσεις στο σοσιαλισμό / Σοβιετικοί ρεβιζιονιστές και ΣΑΚΕ

Ανταγωνιστικές αντιθέσεις στο σοσιαλισμό

ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΡΕΒΙΖΙΟΝΙΟΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΑΚΕ

Ο λόγος κου αναφερόμαστε πάλι στη ΣΑΚΕ είναι γιατί αυτή είναι η μόνη, από τις διάφορες οπορτουνιστικές οργανώσεις που υπάρχουν στον ελληνικό χώρο που, από τη μια επικαλείται τους κλασσικούς του μαρξισμού και τη σοσιαλιστική Αλβανία, ενώ από την άλλη προπαγανδίζει μια πέρα για πέρα ρεβιζιονιστική αντίληψη του σοσιαλισμού (αρνείται την ύπαρξη των ανταγωνιστικών αντιθέσεων στο σοσιαλισμό, αρνείται τη μεταβατική περίοδο από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό, κλπ.), αυτή των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών, που προπαγανδίζουν οι διάφοροι ρεβιζιονιστές, και ιδιαίτερα το "Κ"ΚΕ, που διαστρεβλώνει τους κλασσικούς, όπως και εκείνοι.

Η ΣΑΚΕ διατηρεί, ως τώρα, στο ακέραιο την αντί - ΚΕΑ στάση της όσο και τις ρεβιζιονιστές θέσεις για το σοσιαλισμό καθώς και τις διαστρεβλώσεις των κλασσικών.

* * *

Παλιότερα είχαμε ασκήσει κριτική στη ρεβιζιονιστική αντίληψη του σοσιαλισμού των οπορτουνιστών της ΣΑΚΕ, σύμφωνα με την οποία στο σοσιαλισμό - μετά την εξάλειψη των εκμεταλλευτριών τάξεων, μετά την περάτωση της οικοδόμησης της οικονομικής βάσης του σοσιαλισμού - δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές αντιθέσεις.

Τότε είχαμε τονίσει, και το επαναλαμβάνουμε και τώρα, ότι τη ρεβιζιονιστική αυτή αντίληψη του σοσιαλισμού, η ΣΑΚΕ την έχει ολοκληρωτικά δανειστεί από το αντιμαρξιστικό θεωρητικό οπλοστάσιο των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών, οι οποίοι προσπαθούν να τη στηρίξουν στους κλασσικούς διαστρεβλώνοντας τους κατάφορα, ιδιαίτερα το Λένιν.

Όσον αφορά τη διαστρέβλωση των κλασσικών οι οπορτουνιστές της ΣΑΚΕ κάνουν ένα βήμα ακόμα πιο πέρα από τους χρουτσωφικούς ρεβιζιονιστές, όταν δεν περιορίζονται μόνο στη διαστρέβλωση του Λένιν, αλλά διαστρεβλώνουν και το Στάλιν, πράγμα που ως τώρα τουλάχιστον δεν το αποτόλμησαν ούτε οι χρουτσωφικοί ρεβιζιονιστές.

Σε σχέση με το παραπάνω ζήτημα Αρχής, που χωρίζει τους μαρξιστές - λενινιστές από τους ρεβιζιονιστές όλων των αποχρώσεων, αξίζει να αναφερθούμε σύντομα σε μια συνέντευξη του Ρίτσαρτ Κοσοπάλωφ, μέλους της ΚΕ του σοβιετικού ρεβιζιονιστικού κόμματος και διευθυντή του θεωρητικού οργάνου «Κομμουνίστ» του ίδιου κόμματος, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Ριζοσπάστη» (9.10.84) με τίτλο: «Οι αντιθέσεις στο σοσιαλισμό».

Ο ρεβιζιονιστής Κοσοπάλωφ στη συνέντευξή του προσπαθεί να συγκαλύψει την πλήρη παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Σοβιετική Ένωση και τη μετατροπή της σε ιμπεριαλιστική υπερδύναμη και αναπτύσσει σειρά αντιμαρξιστικών απόψεων, με τις οποίες δε θα ασχοληθούμε.

Εδώ μας ενδιαφέρει: Πρώτο η ρεβιζιονιστική αντίληψη του σοσιαλισμού του Κοσοπάλωφ, που εκφράζεται στην άρνηση της ύπαρξης των ανταγωνιστικών αντιθέσεων στο σοσιαλισμό και δεύτερο η διαστρέβλωση του Λένιν για να «στηρίξει» αυτή τη ρεβιζιονιστική αντίληψη.

Ο Κοσοπάλωφ λέει: «Οι αντιθέσεις λοιπόν, στο σοσιαλισμό δεν έχουν ανταγωνιστικό χαραχτήρα».

Η άρνηση της ύπαρξης των ανταγωνιστικών αντιθέσεων στο σοσιαλισμό εκ μέρους των σοβιετικών ρεβιζιονιστών, αποτελεί τη βάση της ρεβιζιονιστικής τους αντίληψης του σοσιαλισμού, που δεν έχει καμιά σχέση με τον επιστημονικό σοσιαλισμό των Μαρξ - Ένγκελς - Λένιν - Στάλιν.

Σχετικά μ’ αυτό το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας τονίζει: «Η επιχειρηματολόγηση της ύπαρξης των ανταγωνιστικών αντιθέσεων στο σοσιαλισμό, παράλληλα με τις μη ανταγωνιστικές αντιθέσεις, διακρίνει ριζικά (υπογρ. δική μας) τη μαρξιστική - λενινιστική στάση, από τις διαστρεβλώσεις και τις διάφορες ρεβιζιονιστικές κιβδηλότητες, που, ή έχουν αρνηθεί ανοιχτά την ύπαρξη των ανταγωνιστικών αντιθέσεων στο σοσιαλισμό, ή έχουν θεωρητικολογήσει, έχουν ερμηνεύσει και έχουν φιλοσοφήσει για να βγουν στο ίδιο συμπέρασμα» ("Ο μαρξισμός - λενινισμός σχετικά με τη θέση και το ρόλο των ανταγωνιστικών αντιθέσεων στο σοσιαλισμό", "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ", Οχτώβρης 1983).

Ο Κοσοπάλωφ για να στηρίξει τη ρεβιζιονιστική του θέση επικαλείται το Λένιν διαστρεβλώνοντας τον. Λέει: «Ο Λένιν τόνιζε ότι "ο ανταγωνισμός και η αντίθεση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το πρώτο θα εξαφανιστεί. Το δεύτερο θα διατηρηθεί στο σοσιαλισμό"».

Η διαστρέβλωση του Λένιν από τους σοβιετικούς ρεβιζιονιστές συνίσταται στο ότι αυτοί, από το παραπάνω απόσπασμα, συμπεραίνουν πως ο Λένιν αρνούνταν δήθεν την ύπαρξη των ανταγωνιστικών αντιθέσεων στο σοσιαλισμό.

Ο Λένιν όμως, σ’ αντίθεση με τη διαστρέβλωση των ρεβιζιονιστών, ήθελε να τονίσει ότι οι ανταγωνιστικές αντιθέσεις δεν πηγάζουν από τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, δεν είναι της φύσης του σοσιαλισμού. Το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας πολύ σωστά τονίζει: «Η σοσιαλιστική κοινωνία, όπου έχει εξαλειφθεί η ατομική ιδιοκτησία και οι εκμεταλλεύτριες τάξεις, δεν εμπεριέχει στη φύση της τον ανταγωνισμό των βασικών συμφερόντων των τάξεων, και υπό την έννοια αυτή, ο Λένιν υπογράμμιζε, ότι στο σοσιαλισμό εξαλείφεται ο ανταγωνισμός» ("Ο μαρξισμός - λενινισμός σχετικά με τη θέση και το ρόλο των ανταγωνιστικών αντιθέσεων στο σοσιαλισμό", "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ", Οχτώβρης 1983).

Και οι οπορτουνιστές της ΣΑΚΕ αντιγράφοντας πιστά τις ρεβιζιονιστές θεωρίες περί σοσιαλισμού των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών, ισχυρίζονται: «Η σοσιαλιστική κοινωνία .... δεν έχει ανταγωνιστικές αντιθέσεις» ("Οχτώβρης", Σεπτέμβρης 1981). Και αλλού: «Στον πλήρη σοσιαλισμό .....δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνισμό, για εσωτερικές ανταγωνιστικές αντιθέσεις» ("Οχτώβρης", Μάρτης 1984).

Η ΣΑΚΕ για να «θεμελιώσει» την παραπάνω ρεβιζιονιστική της αντίληψη για το σοσιαλισμό (ίδια μ’ αυτή των σοβιετικών ρεβιζιονιστών) επικαλείται το Λένιν και παραθέτει και αυτή ("Οχτώβρης" Μάρτης 1984) το γνωστό απόσπασμα του Λένιν, που αναφέρει και ο Κοσοπάλωφ στη συνέντευξή του και το διαστρεβλώνει όπως και αυτός δηλαδή εμφανίζει το Λένιν εκπρόσωπο της ρεβιζιονιστές θέσεις σύμφωνα με την οποία στο σοσιαλισμό δεν υπάρχουν ανταγωνιστικές αντιθέσεις.

Η πρόσφατη συνέντευξη του ρεβιζιονιστή Κοσοπάλωφ στο "Ρ" μας δίνει και πάλι την ευκαιρία να διαπιστώσουμε: Πρώτο ότι οι οπορτουνιστές της ΣΑΚΕ έχουν μια ρεβιζιονιστική αντίληψη περί σοσιαλισμού, αυτή των σοβιετικών ρεβιζιονιστών και δεύτερο ότι και στη διαστρέβλωση του Λένιν ακολουθούν πιστά τους χρουτσωφικούς ρεβιζιονιστές.

Φυσικά, η παραπάνω αντιμαρξιστική αντίληψη περί σοσιαλισμού των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών της ΣΑΚΕ δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τον επιστημονικό σοσιαλισμό των Μαρξ - Ένγκελς - Λένιν - Στάλιν, που σήμερα τον υποστηρίζει μόνο το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, με επικεφαλής τον μεγάλο μαρξιστή - λενινιστή σύντροφο Ενβέρ Χότζια και τα άλλα μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα.

Για το ζήτημα των ανταγωνιστικών και των μη ανταγωνιστικών αντιθέσεων στο σοσιαλισμό παραθέτουμε ένα σχετικό απόσπασμα από το άρθρο «Προβλήματα του σοσιαλισμού στο φως της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας και της ιστορικής πείρας του ΚΕΑ» του συντρόφου Φότο Τσάμι, μέλους της ΚΕ του ΚΕΑ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αλβανία Σήμερα», 2/80:
«Ερχόμαστε σ’ ένα άλλο σπουδαίο, πρόβλημα, το πρόβλημα της θέσης την οποία έχουν στην κοινωνία μας οι ανταγωνιστικές και μη ανταγωνιστικές αντιθέσεις.

Η αποδοχή αυτών των δυο τύπων αναθέσεων είναι επίσης και στο σοσιαλισμό ένα αρχιακό ζήτημα.

Το να αποδέχεσαι μόνο τις μη ανταγωνιστικές αντιθέσεις και να αρνείσαι την ύπαρξη των ανταγωνιστικών αντιθέσεων μετά την εξάλειψη των εκμεταλλευτριών τάξεων, όπως κάνουν οι σύγχρονοι ρεβιζιονιστές, οι χρουτσωφικοί και οι άλλοι, έρχεται σ’ αντίθεση με την αντικειμενική πραγματικότητα. Αυτοί χρειάζονται την αντίληψη αυτή για να αρνηθούν την ταξική πάλη στο σοσιαλισμό και να επικυρώσουν τη ρεβιζιονιστική αντεπανάσταση, την οποία πραγματοποίησαν στις χώρες τους.

Είναι λαθεμένη και συνδέεται με επιζήμιες συνέπειες και η στάση κατά την οποία παραβλέπει κανείς τις αλλαγές, οι οποίες πραγματοποιούνται στο σοσιαλισμό μετά τη διάλυση των εκμεταλλευτριών τάξεων, είναι επίσης λαθεμένο να τοποθετεί κανείς στο ίδιο επίπεδο τις ανταγωνιστικές και μη ανταγωνιστικές αντιθέσεις.

Οι ανταγωνιστικές αντιθέσεις είναι τυπικές, χαραχτηριστικές για τις κοινωνίες που είναι διασπασμένες σε τάξεις. Στη σοσιαλιστική κοινωνία, στην οποία έχουν εξαλειφθεί οι τάξεις, οι ανταγωνιστικές αντιθέσεις δεν ξεπηδούν καθόλου από τη φύση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Αυτές γεννιούνται και υπάρχουν σαν προϊόν των υπολειμμάτων της παλιάς αστικής κοινωνίας στο εσωτερικό και μέσω της πίεσης της καπιταλιστικό - ρεβιζιονιστές περικύκλωσης απέξω, σαν προϊόν λοιπόν παραγόντων που αντικειμενικά υπάρχουν, οι οποίοι όμως είναι ξένοι προς τη σοσιαλιστική κοινωνία και την ιδεολογία της. Επίσης κι όταν οι ανταγωνιστικές αντιθέσεις εκτιμιούνται με τη σοβαρότητα που τους αξίζει, πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι για τη σοσιαλιστική κοινωνία, χωρίς ανταγωνιστικές τάξεις, είναι χαραχτηριστικές οι μη ανταγωνιστικές αντιθέσεις.

Από την άλλη δεν επιτρέπεται να ξεχνά κανείς, ότι οι μη ανταγωνιστικές αντιθέσεις μπορούν να μετατραπούν σ’ ανταγωνιστικές αντιθέσεις.

Αυτό θέλουν να πετύχουν οι εχθροί μας με το να προσπαθούν να διαδώσουν την παρακμασμένη ιδεολογία τους, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους, με το να ενθαρρύνουν το φιλελευθερισμό και το γραφειοκρατισμό, με το να υποκινούν διαμάχες και δυσαρέσκειες, κλεψιές και καταχρήσεις κλπ.

Αυτό συμβαίνει τότε, όταν κρατάει κανείς μια οπορτουνιστική και φιλελεύθερη στάση απέναντι στον ταξικό εχθρό, στην ιδεολογία του και στη δραστηριότητά του, όταν λείπει η επαγρύπνηση και δε διεξάγεται κανένας αποφασιστικός αγώνας ενάντια στον ταξικό εχθρό, όταν ακολουθείται μια λαθεμένη πολιτική πάνω στο ζήτημα των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων τάξεων και στρωμάτων της κοινωνίας, μεταξύ των στελεχών και των μαζών κλπ.

Αν στην Αλβανία δεν πραγματοποιήθηκε αυτό το πισωδρομικό προτσές, που πραγματοποιήθηκε στη Σοβιετική Ένωση και αλλού, αυτό εξηγείται, ανάμεσα στ’ άλλα και από το γεγονός, ότι το Κόμμα μας ήξερε να εκτιμά σωστά και τους δυο τύπους των αντιθέσεων και δεν επέτρεψε να μετατραπούν οι μη ανταγωνιστικές αντιθέσεις σε ανταγωνιστικές» ("Αλβανία Σήμερα", 2/1980, σελ. 16).

* * *

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», Όργανο της Οργάνωσης των Κομμουνιστών Μαρξιστών - Λενινιστών Ελλάδας, Χρόνος 3, Αριθ. Φύλλου 11, Νοέμβρης 1984

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΧΤΩΒΡΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ

Στις 7 Νοέμβρη οι κομμουνιστές μαρξιστές-λενινιστές και η εργατική τάξη όλων των χωρών του κόσμου γιορτάζουν την ένοπλη εξέγερση του ρούσικου προλεταριάτου, που κάτω από την καθοδήγηση του Κόμματος των Μπολσεβίκων, με επικεφαλής των Λένιν - Στάλιν, σύντριψε τη διχτατορία της κυρίαρχης αστικής τάξης και ανέτρεψε τον καπιταλισμό στη Ρωσία, γιορτάζουν τη νικηφόρα πραγματοποίηση της Μεγάλης Προλεταριακής Επανάστασης του Οχτώβρη, που συγκλόνισε συθέμελα τον καπιταλιστικό και ιμπεριαλιστικό κόσμο.

Το Κόμμα των Μπολσεβίκων, κάτω από την καθοδήγηση των μεγαλοφυών καθοδηγητών του Λένιν και Στάλιν, ανταποκρίθηκε στην ιστορική του αποστολή, την οργάνωση, καθοδήγηση και νίκη της προλεταριακής επανάστασης, γιατί έμεινε πιστό στην επαναστατική διδασκαλία των Μαρξ - Ένγκελς. Και πιο συγκεκριμένα γιατί έμεινε πιστό στη μαρξιστική θεωρία της προλεταριακής επανάστασης (που ανέπτυξε παραπέρα ο Λένιν) και την ηγεμονία του προλεταριάτου σ’ αυτή και ιδιαίτερα στη βίαιη επανάσταση και τα διδάγματα των Μαρξ - Ένγκελς για την ένοπλη εξέγερση.

Ο δρόμος της Οχτωβριανής Επανάστασης ήταν ο επαναστατικός δρόμος της βίαιης επανάστασης, ο δρόμος της ένοπλης εξέγερσης, της συντριβής της αστικής κρατικής εξουσίας και της εγκαθίδρυσης της διχτατορίας του προλεταριάτου. Η νίκη της επανάστασης του Οχτώβρη ήταν η επιβεβαίωση, για πρώτη φορά στην πράξη, των νομοτελειών της προλεταριακής επανάστασης, που ανακάλυψαν και διατύπωσαν θεωρητικά οι Μαρξ και Ένγκελς, νομοτέλειες που είναι υποχρεωτικές για όλες τις χώρες του κόσμου.

Ταυτόχρονα υπήρξε και η αναίρεση και η χρεωκοπία στην πράξη όλων των αντεπαναστατικών απόψεων των ρεβιζιονιστών της Δεύτερης Διεθνούς και της σοσιαλδημοκρατίας ("ειρηνικός δρόμος", κλπ ).

Η Οχτωβριανή Επανάσταση, όπως και κάθε προλεταριακή επανάσταση, διαφέρει ποιοτικά απ’ όλες τις προηγούμενες στην ιστορία της ανθρωπότητας επαναστάσεις, γιατί σκοπός της δεν ήταν να αντικαταστήσει μια μορφή εκμετάλλευσης με μια άλλη, μια εκμεταλλεύτρια τάξη με μια άλλη εκμεταλλεύτρια τάξη, αλλά να καταργήσει μια για πάντα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να εξαλείψει, μέσω της ταξικής πάλης και της διχτατορίας του προλεταριάτου, τις τάξεις και να οικοδομήσει την αταξική κομμουνιστική κοινωνία.

Με την Οχτωβριανή Επανάσταση η εργατική τάξη γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία κυρίαρχη τάξη και εγκαθιδρύει τη δική της διχτατορία, τη διχτατορία του προλεταριάτου.

Η πραγματοποίηση της Οχτωβριανής Επανάστασης έδειξε στην πράξη ότι το πέρασμα από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό είναι ιστορικά αναγκαίο και αναπόφευκτο και κονιορτοποίησε όλες τις αστικές και ρεβιζιονιστές θεωρίες για την αιωνιότητα του καπιταλισμού, την αιωνιότητα της ατομικής ιδιοχτησίας και της κυριαρχίας της αστικής τάξης.

Η νίκη της Μεγάλης Προλεταριακής Επανάστασης του Οχτώβρη άνοιξε μια νέα εποχή στην ιστορία της ανθρωπότητας: Την εποχή της κατάρρευσης του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού, την εποχή των προλεταριακών επαναστάσεων και του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και της νίκης του κομμουνισμού, την εποχή της κατάρρευσης της αποικιοκρατίας.

Η επίδραση της στο διεθνές εργατικό κίνημα υπήρξε τεράστια και αποφασιστική. Η νίκη της Επανάστασης του Οχτώβρη συνέβαλε αποφασιστικά στην απαλλαγή του προλεταριάτου από τις ρεφορμιστικές απόψεις της σοσιαλδημοκρατίας και έδωσε τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη του επαναστατικού εργατικού κινήματος. Βοήθησε στις διάφορες χώρες στην γρήγορη ίδρυση των κομμουνιστικών κομμάτων, τα οποία από τη μια ήταν εσωτερική ιστορική αναγκαιότητα αυτών των χωρών και από την άλλη, ήταν το αποτέλεσμα της έντονης επίδρασης των επαναστατικών ιδεών του Μεγάλου Οχτώβρη.

Επίσης συνέβαλε στη γρήγορη ίδρυση της επαναστατικής Τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς σ' αντιπαράθεση με τη Δεύτερη ρεβιζιονιστική Διεθνή.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση έκανε στάχτη όλες τις αντεπαναστατικές θεωρίες της σοσιαλδημοκρατίας και ξεσκέπασε «το ψέμα των σοσιαλδημοκρατών, ότι τώρα είναι δυνατό το ειρηνικό πέρασμα στο σοσιαλισμό, μέσω του αστικού κοινοβουλευτισμού» (Στάλιν).

Τέλος τερμάτισε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, την κυριαρχία της Δεύτερης Διεθνούς και της σοσιαλδημοκρατίας στο εργατικό κίνημα και έφερε την κυριαρχία της Τρίτης Διεθνούς σ’ αυτό και τη νίκη του μαρξισμού - λενινισμού πάνω στο ρεβιζιονισμό.

Με τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης, η επαναστατική ταξική πάλη του διεθνούς προλεταριάτου, κάτω από την καθοδήγηση της Τρίτης Διεθνούς και των κομμουνιστικών κομμάτων, ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό και για την ανατροπή τους εντείνεται, παίρνει πιο οργανωμένες μορφές και αποχτά τεράστιες διαστάσεις.

Επίσης, οι καταπιεσμένοι από τον ιμπεριαλισμό λαοί παίρνουν θάρρος και πείθονται ότι η ιμπεριαλιστική κυριαρχία δεν είναι παντοδύναμη και ότι είναι δυνατή η αποτίναξή της. Στην πάλη τους οι λαοί, κάτω από την καθοδήγηση του προλεταριάτου και του κόμματος τους, διδάσκονται ιδιαίτερα από την ένοπλη εξέγερση του προλεταριάτου στη Ρωσία και συνειδητοποιούν ότι μόνο με τον ένοπλο αγώνα μπορούν να αποτινάξουν τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, να αποχτήσουν τη λευτεριά τους και να συντρίψουν την καπιταλιστική σκλαβιά.

Η μεγάλη σοσιαλιστική Σοβιετική Ένωση των Λένιν - Στάλιν γίνεται στην πορεία πόλος συσπείρωσης όλων των επαναστατικών δυνάμεων και κέντρο της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης, που υποστηρίζει σταθερά και με συνέπεια τον αγώνα του διεθνούς προλεταριάτου ενάντια στον καπιταλισμό και τον αγώνα των καταπιεζομένων λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Σήμερα τα διδάγματα της Μεγάλης Προλεταριακής Επανάστασης του Οχτώβρη, για τον ηγετικό ρόλο του προλεταριάτου στην επανάσταση, για τη συμμαχία της εργατικής τάξης με την αγροτιά, για τον καθοδηγητικό ρόλο του επαναστατικού κόμματος νέου τύπου, για την ένοπλη εξέγερση, τη συντριβή της αστικής κρατικής μηχανής και εγκαθίδρυση της διχτατορίας του προλεταριάτου είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρα και αποτελούν τη βασική διαχωριστική γραμμή απέναντι στους προδότες ρεβιζιονιστές όλων των αποχρώσεων (σοβιετικοί, γιουγκοσλάβοι, ευρωκομουνιστές, κινέζοι), που πρόδωσαν τα διδάγματα του Μεγάλου Οχτώβρη.

Με την εγκαθίδρυση της διχτατορίας του προλεταριάτου άρχισε στη Σοβιετική Ένωση, τον καιρό των Λένιν και Στάλιν, το γιγάντιο έργο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού σύμφωνα με τη θεωρία των Μαρξ - Ένγκελς, που όμως, μετά το θάνατο του Στάλιν, το σταμάτησε η ρεβιζιονιστική αντεπαναστατική ανατροπή που πραγματοποιήθηκε εκεί, και που αναπόφευκτα οδήγησε στην εγκαθίδρυση της διχτατορίας της νέας αστικής τάξης και στην πλήρη παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Η σοβιετική εργατική τάξη έχασε την πολιτική εξουσία και τον έλεγχο πάνω στα μέσα παραγωγής και έγινε πάλι μια καταπιεσμένη τάξη, που σήμερα υποβάλλεται σε μια άγρια και ανελέητη εκμετάλλευση από τη νέα σοβιετική μπουρζουαζία που βρίσκεται στην εξουσία.

Το λεγόμενο «κράτος όλου του λαού» είναι ένα αστικό σοσιαλφασιστικό κράτος, είναι η διχτατορία της νέας σοβιετικής αστικής τάξης. Το λεγόμενο «κόμμα όλου του λαού» είναι ένα αστικό σοσιαλφασιστικό κόμμα που εκφράζει και υπερασπίζει τα συμφέροντα της κυρίαρχης σοβιετικής μπουρζουαζίας.

Η σημερινή Σοβιετική Ένωση είναι μια καπιταλιστική χώρα και μια ιμπεριαλιστική υπερδύναμη που ανταγωνίζεται με την άλλη ιμπεριαλιστική υπερδύναμη, τις ΕΠΑ, για ηγεμονία στον κόσμο και σφαίρες επιρροής. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός και ο σοβιετικός σοσιαλιμπεριαλισμός είναι σήμερα δυο μεγαλύτεροι εχθροί της προλεταριακής επανάστασης και των λαών.

Οι σοβιετικοί σοσιαλιμπεριαλιστές επεμβαίνουν σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως και οι αμερικανοί ιμπεριαλιστές.

Η στρατιωτική κατάληψη της Τσεχοσλοβακίας και του Αφγανιστάν από τα σοβιετικά φασιστικά και ιμπεριαλιστικά στρατεύματα δε διαφέρει σε τίποτε από τις στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των αμερικανών στο Βιετνάμ και αλλού και πρόσφατα από την κατάληψη της Γρενάδας.

Οι καταπιεζόμενοι από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό λαοί διδάσκονται από την ένοπλη εξέγερση του ρώσικου προλεταριάτου και αγωνίζονται για την αποτίναξη του ιμπεριαλιστικού ζυγού και την απόχτηση της λευτεριάς τους.

Σήμερα η μόνη χώρα στον κόσμο που οικοδομεί τον σοσιαλισμό σύμφωνα με την επαναστατική διδασκαλία των Μαρξ - Ένγκελς - Λένιν - Στάλιν και στη βάση της πείρας της οικοδόμησης του σοσιαλισμού της εποχής των Λένιν - Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση είναι η Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία Αλβανίας. Δεν υπάρχει άλλο είδος σοσιαλισμού, εκτός απ’ αυτόν των Μαρξ - Ένγκελς - Λένιν - Στάλιν που οικοδομείται στην Αλβανία και ούτε χρειάζεται να εφευρεθεί άλλος. Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια πολύ σωστά τονίζει: «Το τι είναι σοσιαλισμός, τι αντιπροσωπεύει και τι πραγματοποιεί, πως επιτυγχάνεται και πως οικοδομείται η σοσιαλιστική κοινωνία, δεν είναι κάτι το άγνωστο. Υπάρχει μια θεωρία και μια πραχτική του επιστημονικού σοσιαλισμού. Τη θεωρία αυτή μας τη διδάσκουν οι Μαρξ - Ένγκελς -Λένιν και Στάλιν. Την πραχτική του τη βρίσκουμε σ’ εκείνη την πλούσια πείρα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση τον καιρό του Λένιν και του Στάλιν, τη βρίσκουμε σήμερα και στην Αλβανία, όπου η νέα κοινωνία οικοδομείται σύμφωνα με τα διδάγματα του μαρξισμού – λενινισμού» (Ενβέρ Χότζια, Έκθεση στο 8ο συνέδριο του ΚΕΑ. 1 Νοέμβρη 1981. σελίδα 170- 171).

Τα επαναστατικά διδάγματα της Μεγάλης Προλεταριακής Επανάστασης του Οχτώβρη τα υπερασπίζει το ένδοξο και ηρωικό Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, με επικεφαλής τον μεγάλο μαρξιστή - λενινιστή σύντροφο Ενβέρ Χότζια καθώς και τα άλλα μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα.

* * *

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», Όργανο της Οργάνωσης των Κομμουνιστών Μαρξιστών - Λενινιστών Ελλάδας, Χρόνος 3, Αριθ. Φύλλου 11, Νοέμβρης 1984