Παρασκευή, Ιουλίου 14, 2006

ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ - ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΛΑΟΙ (μέρος α' - πρόλογος)

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ - ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΛΑΟΙ

(τίτλος στο πρωτότυπο: Dy popuj miq)

Από το πολιτικό ημερολόγιο κι άλλα ντοκουμέντα για τις αλβανοελληνικές σχέσεις 1941-1984

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

«Δύο φίλοι λαοί» είναι ένα νέο βιβλίο του συντρόφου Ενβέρ Χότζα που αφιερώνεται στις σχέσεις μεταξύ του αλβανικού λαού και του ελληνικού λαού. Τούτο το βιβλίο ο συγγραφέας το είχε δώσει για δημοσίευση κατά τα τέλη του 1984. Συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό υλικά από το Πολιτικό Ημερολόγιο Του για τα Διεθνή Ζητήματα (1958 - 1984) καθώς και άλλα ντοκουμέντα της περιόδου Νοέμβρης 1941 - Δεκέμβρης 1984.

Βαθύς γνώστης όχι μόνο της ιστορίας του αλβανικού λαού αλλά και της ιστορίας του ελληνικού λαού, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα σε πολλά γραπτά του παρόντος βιβλίου αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα της αλβανοελληνικής φιλίας, τις βαθιές και αρχαίες ρίζες της, τη σταθερότητα και τις δυνατότητες της όλο και μεγαλύτερης ανάπτυξης της. Σ' αυτό το πλαίσιο, αυτός προβάλλει εκείνα τα κοινά χαρακτηριστικά του υλικού και πνευματικού πολιτισμού που κάνουν τον αλβανικό λαό και τον ελληνικό λαό να έχουν συμπάθεια ο ένας για τον άλλο, να αναπτύσσουν τη φιλία μεταξύ τους. Με υψηλή επιστημονική αντικειμενικότητα εκτιμά τους νότιους γείτονες, μιλάει για τη λαμπρή ελληνική φιλοσοφία, για εκείνη τη μεγάλη συμβολή που ο ελληνικός λαός προσέφερε στο θησαυροφυλάκιο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Αυτές οι εκτιμήσεις και αυτός ο σεβασμός απορρέουν όχι μόνον από το ότι ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα έχει γνωρίσει από κοντά τον ελληνικό λαό και έχει διαβάσει και μελετήσει με πάθος την αρχαία και σύγχρονη ιστορία και κουλτούρα του, αλλά κατά πρώτο λόγο και πάνω απ ' όλα αυτά συνδέονται στενά με την ίδια τη φυσιογνωμία του και το λαμπρό του έργο επιφανούς μαρξιστή - λενινιστή. Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα ήτανε τόσο φλογερός πατριώτης όσο και ένθερμος διεθνιστής. Τον αγώνα και το έργο του, τα αφιέρωσε όχι μόνο στην ανάπτυξη και την άνθηση της ζωής του αλβανικού λαού, αλλά και στην υπόθεση όλων των φιλελεύθε­ρων λαών του κόσμου, στη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ τους.
Από τον ίδιο το χαρακτήρα του και την ευγενική και φιλελεύθερη φύση του, ο αλβανικός λαός είναι ειλικρινής φίλος με όλους τους λαούς του κόσμου, είτε μεγάλοι είναι, είτε μικροί. Αλλά πατροπαράδοτη φιλία τον συνδέει με τον ελληνικό αδερφό λαό, με τον οποίο τον έχει ενώσει «η κοινή τύχη, ο κοινός αγώνας ενάντια στους ίδιους εχθρούς». Σε πολλά γραπτά του ο συγγραφέας τονίζει ότι σε όλη την ιστορία του ο αλβανικός λαός έχει υποστηρίξει την υπόθεση και τό δίκαιο αγώνα του ελληνικού λαού. Στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, οι Αλβανοί με τους καπεταναίους τους, που έγιναν ξακουστές φυσιογνωμίες αυτής της επανάστασης, πολέμησαν με αφοσίωση μέχρι τέλους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Η ωραία αυτή παράδοση συνεχίστηκε και αργότερα. Στα χρόνια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ο αλβανικός λαός, παρ' όλο που και ο ίδιος βρισκόταν κάτω από τη φασιστική σκλαβιά, έστρεφε τα όπλα στους ιταλούς φασίστες όταν τούτοι οι τελευταίοι επιτέθηκαν στην Ελλάδα. Και ακριβώς την εποχή εκείνη, όταν η Αλβανία καιγόταν και καταστρεφόταν, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα μαζί με τους συντρόφους του, κολλούσαν στους τοίχους των Τιράνων συνθήματα και σκόρπιζαν προκηρύξεις προς υποστήριξη του φιλελεύθερου ελληνικού λαού, ενάντια στους φασίστες επιδρομείς.

Το αλβανικό σοσιαλιστικό κράτος, που εγκαθιδρύθηκε στην Αλβανία μετά την Απελευθέρωση της χώρας, δημιούργησε όλες τις δυνατότητες και τις συνθήκες για μια ομαλή και για το κοινό συμφέρον ανάπτυξη των σχέσεων και με τη γειτονική Ελλάδα. Από τα πρώτα μέτρα που πήρε η λαϊκή εξουσία ήταν η αναγνώριση και η δια του Συντάγματος εγγύηση όλων των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, το ίδιο όπως και για τον αλβανικό λαό, με τον οποίο ζει σε πλήρη αδερφοσύνη. Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα γνωρίσει την μαρξιστική - λενινιστική σκέψη του Κόμματος μας και του συντρόφου Ενβέρ Χότζα στη σωστή επίλυση του εθνικού ζητήματος, που τόσο πολύ σκόπιμα το μπερδεύουν σήμερα οι ιμπεριαλιστές και οι ρεβιζιονιστές για να κρατάνε τις εθνικές μειονότητες και τα έθνη κάτω από το πέλμα ενός άγριου σωβινισμού. Είναι πολυσήμαντο γεγονός ότι η ύπαρξη της ελληνικής μειονότητας στη Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Αλβανίας αποτελεί σπουδαίο παράγοντα για το δυνάμωμα της φιλίας μεταξύ του αλβανικού λαού και του ελληνικού λαού.

Αναλύοντας τα γεγονότα στις στιγμές που αυτά συμβαίνουν, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα στο βιβλίο του μας κάνει να γνωρίζουμε από κοντά τις συγκεκριμένες ιστορικές καταστάσεις της εξέλιξης τους, με όλες εκείνες τις προσπάθειες, τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις που έγιναν από μέρους της Λαϊκής Κυβέρνησης της Αλβανίας για την εξομάλυνση και την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα. «Η φιλία των Αλβανών, γράφει ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα, έχει αξία για τους Έλληνες, έτσι όπως έχει και για μας αξία η φιλία του ελληνικού λαού».

Το βιβλίο αυτό μας κάνει επίσης να γνωρίζουμε αυτή τη σωστή, την άκαμπτη στάση αρχών που ο αλβανικός λαός και η Κυβέρνηση του έχουν τηρήσει προς τις βλέψεις και τις ενέργειες των μοναρχοφασιστικών, αντιδραστικών και σωβινιστικών κύκλων της Ελλάδας, υποκινούμενοι και από τις ξένες δυνάμεις για να υπονομεύσουν τη φιλία των δύο λαών μας.

Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα κάνει εκτίμηση θετική στη στάση των ελληνικών προοδευτικών και ρεαλιστικών δυνάμεων που έχουν εργαστεί και εργάζονται για το ξεπέρασμα των τεχνητά δημιουργημένων δυσχερειών στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Σε τούτο το πλαίσιο, Αυτός εκτιμάει την αντικειμενική στάση και ρεαλιστική κατανόηση κατά τα τελευταία χρόνια από μέρους των ελληνικών κυβερνητικών κύκλων, για καλή γειτονία με τη χώρα μας. Τονίζει ότι η συνεργασία αμοιβαίου οφέλους και η καλή γειτονία δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν με την επιθυμία και τη θέληση μόνον της μιας πλευράς.

Στις αλβανοελληνικές σχέσεις δεν έχουν σημασία μόνον το αμοιβαίο όφελος στο οικονομικό και πολιτιστικό πεδίο, αλλά οι σχέσεις αυτές έχουν σημασία και μεγάλη αξία και στο πολιτικό πεδίο για τα ίδια τα συμφέροντα των δύο λαών μας.
Όσο πιο ήσυχα είναι τα σύνορα, τόσο πιο σίγουρη είναι η ειρήνη στη Βαλκανική Χερσόνησο. Έτσι βρίσκει έδαφος εκείνη η φιλική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο γειτόνων λαών, η οποία έχει μεγάλη σημασία και για να ξεσκεπαστούν οι σκευωρίες και οι συνωμοσίες των ιμπεριαλιστικών και σοσιαλιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι οποίες χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να εμβάλλουν την έχθρα μεταξύ των λαών αυτής της χερσονήσου. Σήμερα που τριγύρω μας υπάρχουν θερμές εστίες έντασης και όπου υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν αυτές αύριο, η φιλία μεταξύ του αλβανικού και του ελληνικού λαού εξυπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και πιο πέρα.
Η έκδοση αυτού του βιβλίου του ακριβού και πολυαγαπημένου καθοδηγητή του αλβανικού λαού, συντρόφου Ενβέρ Χότζα, εξυπηρετεί το παραπέρα δυνάμωμα της ειλικρινούς αλβανοελληνικής φιλίας. Αυτή η φιλία των δύο λαών μας, που ζουν κοντά ο ένας στον άλλο, είναι παράδειγμα και για τις σχέσεις μεταξύ των άλλων βαλκανικών λαών.

1 σχόλιο:

Adriano Xhafaj είπε...

Pola pragmata eyinan apo tote .
Ma dhio fili llaoi stirizete kai istorika .Oi ethnikistes as yellane prokatavoli .To yellio tous einai simatiko na mi to plirosi o eleniko llaos argotera .
File i apopshi mou einai oti simera i eladha exei pio poli anangji tin alvania kai tous alvanous .Dhioti i alvania me gjeostratigjikous simakous opos oi Italoi ,oi Tourkoi kai oloi tin gjermonogllosiki oikoyenia stin Eouropi, me tin Ameriki kai me ti Mislimaniko Sindhesmo sto plevro exei tonizo ligji ethniki anishikia