Παρασκευή, Δεκεμβρίου 24, 2010

Ε. Χότζα: οι αγγλο-αμερικάνικες μηχανορραφίες στην Αλβανία


Επανάσταση, χρόνος 1, Αριθμ. φύλλου 8 Αύγουστος 1982, σελ. 3
Δίνουμε παρακάτω το τελευταίο μικρό μέρος του βιβλίου του συντρόφου Ενβέρ Χότζα "Οι Αγγλο-αμερικάνικες μηχανορραφίες στην Αλβανία, Αναμνήσεις", στο όποιο συνοψίζει την πείρα και τα μεγάλα διδάγματα που βγαίνουν από την ηρωική πάλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, σημερινού Κόμματος Εργασίας Αλβανίας (ΚΕΑ), ενάντια στις μηχανορραφίες, τις συνωμοσίες και τα σατανικό σχέδια των αγγλο-αμερικάνων ιμπεριαλιστών κατά την διάρκεια του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα, οι όποιοι κάτω από την μάσκα του "συμμάχου" επεδίωκαν την υποταγή του Αλβανικού Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος στα συμφέροντα τους και το σκλάβωμα του περήφανου Αλβανικού λαού.
Το βασικό συμπέρασμα στο όποιο καταλήγει ό σύντροφος Ενβέρ Χότζα είναι τούτο: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας κατόρθωσε να αποκαλύψει και να συντρίψει τα ύπουλα εχθρικά σχέδια των αγγλο-αμερικάνων ιμπεριαλιστών χάρη στην επαναστατική μαρξιστική - λενινιστική γραμμή του, τη σωστή αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων και την διαρκή επαγρύπνισή του απέναντι στους ταξικούς εχθρούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Το βασικό τούτο συμπέρασμα αποτελεί πολύτιμο δίδαγμα και για την σημερινή επαναστατική πολιτική δράση του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας. Ο σ. Αρμπεν Πούτο αναφερόμενος στο βιβλίο του σ. Ενβέρ Χότζα και ειδικά στο τελευταίο μέρος τονίζει: " τα λαμπρά συμπεράσματα για το παρελθόν είναι και πολύτιμα διδάγματα για την συγκεκριμένη δράση του Κόμματος και του Κράτους μας. Όμως, πρώτα απ’όλα εμείς επαγρυπνούμε, κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά απέναντι στις συνωμοσίες και στις μηχανορραφίες των αμερικανών ιμπεριαλιστών και των σοβιετικών σοσιαλιμπεριαλιστών καθώς και απέναντι στην αντίδραση μέσα και έξω από την χώρα μας! Ας διαφυλάξουμε τις νίκες της επανάστασης, ας σιγουρέψουμε την πλήρη οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας της χωράς μας!" ("Αλβανία Σήμερα", 1/1982, σελ. 25).
Το μικρό αποσπάμε από το βιβλίο του σ. Ενβέρ Χότζα πού δίνουμε στην δημοσιότητα διαψεύδει όλα τα μυθεύματα, τις διαστρεβλώσεις και τις συκοφαντίες —σχετικά με την εξωτερική πολιτική της ΛΣΔ Αλβανίας και την επαναστατική Μαρξιστική - Λενινιστική γραμμή του ΚΕΑ — της ντόπιας αντίδρασης, των προδοτών ρεβιζιονιστών όλων των αποχρώσεων και των διαφόρων οπορτουνιστών, όπως των χρυσαφικών ρεβιζιονιστών του "Κ"ΚΕ, των ευρωκομουνιστών του "Κ"ΚΕ εσ., των μαοϊκών ρεβιζιονιστών του ΚΚΕ Μ-Λ ("Αριστερή Πολιτική"), ΚΚΕ Μ-Λ ("Προλεταριακή Σημαία"), Μ-Λ ΚΚΕ (ανασυγκροτημένο), Μ-Λ ΚΚΕ, ΕΚΚΕ και των οπορτουνιστών της ΣΑΚΕ, πού προσπαθούν συστηματικά και απεγνωσμένα να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των ελλήνων κομμουνιστών και του ελληνικού προλεταριάτου απέναντι στη σωστή επαναστατική Μαρξιστική - Λενινιστική γραμμή του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας και τη συνεπή πάλη του ενάντια σ’όλες τις αποχρώσεις του σύγχρονου ρεβιζιονισμού (σοβιετικό, κινέζικο, γιουγκοσλάβικο, ευρωκομουνισμό), ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον σοσιαλιμπεριαλισμό (σοβιετικό και κινέζικο) και στην παγκόσμια αντίδραση και πρώτα και κύρια ενάντια στις δύο ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις ΕΠΑ και ΕΣΣΔ.
Η ακτινοβολία και η λάμψη της σωστής επαναστατικής Μαρξιστικής - Λενινιστικής γραμμής του ΚΕΑ με επικεφαλής τον μεγάλο προλετάριο επαναστάτη και επιφανή μαρξιστή - λενινιστή σύντροφο Ενβέρ Χότζα και της εξωτερικής πολιτικής της Λαϊκής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας Αλβανίας είναι τόσο ισχυρή πού δεν μπορεί να τη σβήσει και να την επισκιάσει καμιά συκοφαντία και καμιά διαστρέβλωση των σύγχρονων ρεβιζιονιστών και των διαφόρων οπορτουνιστών.
Η υπερνίκηση όλης αυτής της εχθρικής δράσης πού πραγματοποιήθηκε σαν μια μακριά συνεχή αλυσίδα από τους εξωτερικούς εχθρούς σε συνεργασία με την αλβανική αντίδραση και την οποία προσπάθησα, στα πλαίσια τού δυνατού, σύντομα να περιγράψω, αποτελεί μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της αγωνιστικής ιστορίας τού ηρωικού Κόμματος μας. Η πάλη και οι νίκες πάνω σε αύτη τη δράση διατηρούν την άξια τους και είναι, όπως και πριν, μεγάλα διδάγματα, τόσο για την εποχή στην όποια διαδραματίστηκαν τα γεγονότα πού ανέφερα, όσο και για τον παραπέρα δρόμο τού Κόμματος, για να υπερασπίσει την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την Δικτατορία τού Προλεταριάτου και τον σοσιαλισμό στην Αλβανία.
Τα πικρά διδάγματα της ιστορίας όξυναν διαρκώς την επαγρύπνησή μας, γι αυτό ήμασταν σε θέση να αποκαλύψουμε, να ξεσκεπάσουμε και να ματαιώσουμε τα σατανικά σχέδια των ψεύτικων φίλων.
Η σωστή, επαναστατική και συνεπής στάση τού Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας κατά την διάρκεια τού πολέμου και στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση τόσο απέναντι σε κάθε άλλο πρόβλημα όσο και απέναντι στην εχθρική πολιτική και τις αντιαλβανικές αναμείξεις των Αγγλο-αμερικάνων έπαιξε σωτήριο ρόλο για την απόχτηση και την εδραίωση της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας. Κατόπιν η πείρα αυτής της στάσης θα μάς χρησίμευε, να καθορίσουμε και να ακολουθήσουμε πάντα μια σωστή, βασισμένη σταθερά στις αρχές, ανοιχτή και συνεπή πολιτική απέναντι στους φίλους και σε κάθε είδους εχθρούς, όπως συνέβηκε αργότερα. Όταν το Κόμμα μας μπήκε επικεφαλής τού Αντιφασιστικού Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα, ήταν νέο, μόλις είχε ιδρυθεί. Το Κόμμα αναπτύχτηκε, σταθεροποιήθηκε και ατσαλώθηκε στις μάχες, κέρδισε μια πλούσια πείρα και διαμορφώθηκε με τη βοήθεια της Μαρξιστικής - Λενινιστικής Επιστήμης. Αυτό το έκανε ακατανίκητο και το κατέστησε ικανό να αποκαλύψει και να υπερνικήσει με επιτυχία τούς κινδύνους πού το απειλούσαν, σε όλα τα στάδια της επανάστασης. Αν είχε αποκοιμηθεί, αν είχε επαναπαυτεί στις δάφνες, τότε αυτό και μαζί του και ή Σοσιαλιστική Αλβανία δεν θα υπήρχε πια.
Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Αγώνας ανήκει στις πιο ένδοξες σελίδες της "ιστορίας τού λαού μας, όμως ανήκει επίσης και στις πιο μεγάλες αποδείξεις της πολιτικής και ιδεολογικής ωριμότητας τού Κόμματος μας, της ορθότητας της Μαρξιστικής - Λενινιστικής του γραμμής. Το Κόμμα ενέπνευσε τις εργαζόμενες μάζες στην πόλη και στο χωριό και τις συνειδητοποίησε να συνενωθούν, να αρπάξουν τα όπλο ενάντια στους ναζιφασίστες καταχτητές και στους προδότες της πατρίδας και να νικήσουν. Ο λαός μας κάτω από την καθοδήγηση τού Κόμματος, μετά από αναρίθμητες θυσίες, εκδίωξε τα ξένα στρατεύματα κατοχής, αποκάλυψε και ξεσκέπασε τις μηχανορραφίες πού σκαρώνονταν στα παρασκήνια, όρθωσε ένα αξεπέραστο φράγμα μεταξύ των μυστικών σχεδίων των "συμμάχων" και των φίλων τους, ανέτρεψε τις αντιδραστικής τάξεις και εγκαθίδρυσε για πρώτη φορά στην ιστορία του τη δική του εξουσία. Αυτό πού καταχτιέται με αίμα, με ιδρώτα και θυσίες είναι αγαπητό και ακριβό στον καθένα, για αυτό και μείς εξωραΐσαμε και ισχυροποιήσαμε τη φτωχή και βασανισμένη Αλβανία τού παρελθόντος, την κάναμε κυρίαρχη, πού την σέβεται όλος ό κόσμος, την κάναμε ακατάβλητο φρούριο τού σοσιαλισμού και τού κομμουνισμού στις ακτές της Αδριατικής. Η σταθερή δύναμη της βασίζεται, όπως και πριν, στην δίκαια υπόθεση πού υπερασπίζει. Αυτήν την υπόθεση την ανέλαβε το Κόμμα μας και ήξερε να την υπερασπίσει με μαεστρία και διορατικότητα. Αύτη είναι ή υπόθεση ενός λαού, πού ζει ελεύθερος και ό ίδιος οικοδομεί την ζωή του.
Η χώρα μας δεν έγινε βάρος σε κανέναν, άλλα και δεν επέτρεψε ποτέ σε κανέναν και δεν θα επιτρέψει ποτέ, ώστε να επέμβει στις εσωτερικές μας υποθέσεις, να αναμειχτεί και να καταστρέψει την ελεύθερη και ευτυχισμένη ζωή, την όποια εμείς οικοδομούμε και απολαμβάνουμε. Επειδή υπεράσπισε και ακολούθησε μια τέτοια πολιτική, οι άνθρωποι πού θαυμάζουν, σέβονται και βοηθούν την σοσιαλιστική Αλβανία αριθμούν πολλά εκατομμύρια. Όμως υπάρχουν επίσης άνθρωποι, οι ιμπεριαλιστές και οι λακέδες τους, πού λένε, ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε απομονωθεί από τον "πολιτισμένο κόσμο". Αυτοί οι κύριοι πλανώνται. Είτε από την πικρή ιστορία τού παρελθόντος της χώρας μας, είτε από την πραγματικότητα τού υμνούμενου από αυτούς "κόσμου", εμείς μπορέσαμε να πειστούμε και πειστήκαμε για το γεγονός, ότι δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο για έναν "πολιτισμένο κόσμο", αλλά για έναν κόσμο, στον όποιο οι μεγάλοι και οι δυνατοί κα τα πιέζουν και εκβιάζουν τους μικρούς και αδύνατους, στον όποιο κάνουν το νόμο το χρήμα και ή διαφθορά, στον όποιο οργιάζουν η αδικία, η προστυχιά και τα πισώπλατα χτυπήματα.
Οι μετασχηματισμοί της Σοσιαλιστικής Αλβανίας είναι πολύ ριζικοί, οι νίκες είναι μεγαλειώδεις, η δύναμή μας είναι ακατάβλητη, όμως δεν επιτρέπεται ποτέ να ξεχάσουμε τα διδάγματα της ιστορίας. Το Κόμμα και ο λαός πρέπει να έχουν πάντα μπροστά στα μάτια τους και δεν επιτρέπεται ποτέ να ξεχάσουν την εξωτερική ή την εσωτερική εχθρική δραστηριότητα. Δεν επιτρέπεται να έχουν ούτε την παραμικρή αυταπάτη, ότι οι ιμπεριαλιστές και οι καπιταλιστές άλλαξαν την ουσία τους, ότι έγιναν λογικοί και ειρηνικοί, ότι παραιτούνται από τούς σκοπούς τους. Δεν πρέπει ποτέ να φανταστούν, ότι η ταξική πάλη μεταξύ εμάς και των εξωτερικών και των εσωτερικών εχθρών μπορεί, έστω και στο ελάχιστο, να αμβλυνθεί.
Εμείς υποφέραμε από τις δυνάμεις κατοχής, υποφέραμε από ψεύτικους φίλους, όμως αυτό δεν μάς οδήγησε και δεν μάς οδηγεί στο να αυτοαπομονωθούμε, όπως μάς κατηγορούν. Απέναντι στους εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς, είμαστε άγρυπνοι και παίρνουμε αυστηρά προστατευτικά μέτρα. Επίσης απογοητευτήκαμε από τούς ψεύτικους φίλους μας, όμως είμαστε πεπεισμένοι και έχουμε εμπιστοσύνη στους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους και συμπαθούντες της Σοσιαλιστικής Αλβανίας. Όπως και πριν, έχουμε πολυάριθμους φίλους και συμπαθούντες σε όλο τον κόσμο. Ο μακρύς και αδιάλλακτος αγώνας ενάντια στους άπιστους φίλους, η κτηνώδης δραστηριότητά τους και οι υπονομευτικοί τους σκοποί δεν μάς οδήγησαν ποτέ στο σημείο, ώστε να χάσουμε την εμπιστοσύνη στους αληθινούς φίλους. Οι φίλοι μπόρεσαν πάντα να δοκιμάσουν την δύναμη τού όρκου πίστης τού Αλβανού, οι εχθροί αντίθετα δοκίμασαν τον απεριόριστο θυμό του και την ανελέητη πάλη του.
Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι για αυτό, ότι με την γενναία και την επαναστατική στάση, σε ενότητα σκέψης και δράσης με τού αληθινούς μαρξιστές - λενινιστές, σε φιλία με τούς καταπιεζόμενους και εκμεταλλευόμενους λαούς και με όλους τούς τίμιους και προοδευτικούς ανθρώπους τού κόσμου, θα αντιμετωπίσουμε τούς αποκλεισμούς και τις καταστροφές από οποιαδήποτε πλευρά και αν προέρχονται Το δίκαιο είναι με το μέρος μας, το μέλλον μάς ανήκει. Αυτό μάς δίνει θάρρος και δύναμη να λέμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια την αλήθεια, στον καθένα, πού υποκριτικά μάς χαμογελάει, στον καθένα, πού κρατάει το στιλέτο και στην καρδιά του έχει δηλητήριο, και να τού απαντούμε με αποφασιστικότητα. Η πολιτική μας δεν είναι καιροσκοπική. Η βάση της δεν είναι ούτε ή σκοτεινή διπλωματία και τα μυστηριώδη παρασκήνια ούτε οι μυστικές διαπραγματεύσεις, ούτε ή διπλωματία τού ρουβλιού ή τού δολαρίου. Δεν είναι η πολιτική των ανοιχτών θυρών χωρίς διάκριση μεταξύ φίλου και εχθρού.
Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να περάσει ό λύκος στο μαντρί μας. Σε αυτόν θα χαρίσουμε την σφαίρα και θα τού κάνουμε και στο μέλλον και συνάμα είναι αδιάφορο αν μάς κατηγορήσουν, ότι έχουμε απομονωθεί από τον "πολιτισμένο κόσμο". Ένας λαός και ένα κόμμα, πού οικοδομούν τον σοσιαλισμό, πού εκπροσωπούν μια υπόθεση, η οποία είναι η υπόθεση όλων των λαών τού κόσμου, δεν μπορούν να είναι μόνο για αυτό απομονωμένα, επειδή δεν επιτρέπουν σε κανένα να θίξει την αποκτημένη με αίμα ελευθερία και ανεξαρτησία.
Ο λαός με επικεφαλής το Κόμμα της εργατικής τάξης είναι και πρέπει κάθε στιγμή να είναι άγρυπνος και δεν επιτρέπεται ποτέ να εξαπατηθεί από κάποια "καλή λέξη" της αντίδρασης, δεν επιτρέπεται ποτέ να σκεφθεί, ότι οι εχθροί "μείωσαν την πάλη ενάντιά μας", δεν επιτρέπεται ποτέ να εξαπατηθεί από τις διεθνείς διακυμάνσεις πού δημιουργούνται. Αυτές τις διακυμάνσεις τις θεωρούμε και τις κρίνουμε όχι επιφανειακά, άλλα επωφελούμαστε από αυτές και θα επωφελούμαστε, χωρίς να κάνουμε παραχωρήσεις στους εχθρούς και τούς κύκλους της αντιδραστικής και ρεβιζιονιστικής μπουρζουαζίας, απέναντι στην όποια ή μαρξιστική - λενινιστική στάση δεν πρόκειται ποτέ να "φιλελευθεροποιηθεί".
Ενώ βάζουμε ατή θέση τους τούς εχθρούς όλων των αποχρώσεων, πρέπει ταυτόχρονα, όπως πάντοτε, να αγαπούμε, να σεβόμαστε και να βοηθούμε τούς φίλους της σοσιαλιστικής Αλβανίας. Αυτό πρέπει να το κάνουμε με δίκαιη μαρξιστική - λενινιστική κρίση, με σιδερένια λογική και δεν πρέπει ποτέ να το κάνουμε για αυτό, επειδή "είναι φίλοι μας". Υπάρχουν φίλοι και φίλοι στη ζωή, μεταξύ αυτών πρέπει να ξέρουμε να κάνουμε διάκριση. Η Αλβανία είναι ένα μικρό κράτος, ένα καράβι, πού διασχίζει στη μέση ένα φουρτουνιασμένο ωκεανό. Άρα πρέπει να το κρατήσουμε ακατανίκητο, να διευθύνουμε καλά το τιμόνι και ποτέ να μην χάνουμε την πορεία, γιατί αλλιώς θα το καταπνίξουν τα πανύψηλα άγρια κύματα τού σατανικού ωκεανού.
Η εργατική τάξη και το κόμμα της πρέπει σε πρώτη γραμμή να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, δεν επιτρέπεται ποτέ να ξεχνούν τα συμφέροντα τού λαού, πρέπει να στηρίζονται πάντα στις δημιουργικές του ικανότητες, στην κρίση του, πρέπει πάντα να παίρνουν την γνώμη του, ποτέ όμως με φορμαλιστικό τρόπο.
Εγγύηση για το παρόν και το μέλλον μας, για να κάνουμε την σοσιαλιστική Αλβανία ακατανίκητη και ακατάβλητη για τούς εχθρούς, είναι ή διαρκής στερέωση τού κράτους της Δικτατορίας τού Προλεταριάτου, η επέκταση και η εδραίωση της σοσιαλιστικής δημοκρατίας, η ολόπλευρη και η ορμητική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η δημιουργία μιας ισχυρής και ανεξάρτητης οικονομίας, πού θα είναι "ικανή να λύσει με τις δικές της δυνάμεις όλα τα πολύπλοκα καθήκοντα της σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής οικοδόμησης, πού θα είναι σε θέση να αντέξει με επιτυχία τούς αποκλεισμούς και τις ιμπεριαλιστικές και ρεβιζιονιστικές πιέσεις, να μην παρασυρθεί από την θανατηφόρα κρίση πού έχει αγκαλιάσει τον καπιταλιστικό-ρεβιζιονιστικό κόσμο, είναι το απαραίτητο για να έχουμε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη σοσιαλιστική Αλβανία.
Η δύναμή μας βασίζεται στη σωστή, επαναστατική γραμμή τού κόμματος, στην αδιάσπαστη ενότητα κόμματος - λαού, πού στηρίζεται στην επαναστατική μας Διδασκαλία, στον μαρξισμό-λενινισμό. Μπροστά σε αύτη την δύναμη θα αποτύχουν όλες οι συνωμοσίες και οι επιθέσεις των εχθρών, θα ξεσκιστούν όλες οι μάσκες των ψεύτικων φίλων της Αλβανίας. Οι άνθρωποι μας πρέπει να είναι πάντα ρεαλιστές σε όλα τα πράγματα, στην πολιτική, στην οικονομία, στις επενδύσεις και στις δαπάνες. Πρέπει να έχουν πάντα μπροστά στα μάτια τους, ότι πρέπει κανείς, παρά τον κίνδυνο, για να μην αιφνιδιαστεί να παίρνει μέτρα έγκαιρα. Και ό άνθρωπος δεν αιφνιδιάζεται όταν αγωνίζεται ενάντια στην ευφορία, την αυτοϊκανοποίηση και την αδικαιολόγητη αισιοδοξία.
Οι εχθροί ας "συμπονούν" το λαό μας, πού πάντοτε αγωνίστηκε! Η ίδια ή ζωή είναι αγώνας, και όταν κερδίζεται αυτός ό αγώνας, τότε ή ζωή γίνεται ωραία και ευχάριστη. Όταν ή ζωή υπερασπίζεται με αγώνα, τότε ποτέ δεν σκοτεινιάζει και αξίζει να την ζει κανείς. Αυτό είναι ένα μεγάλο δίδαγμα της ιστορίας μας. Αυτό είναι επίσης και η ακλόνητη εμπιστοσύνη μου, το όποιο μού διαμόρφωσε το κόμμα με την ιδεολογία του, το μαρξισμό - λενινισμό, το όποιο μού έδωσε ό λαός μου πού τον υπηρέτησα σ όλη μου την ζωή με αυταπάρνηση και θα τον υπηρετήσω, με το να αγωνιστώ και στο μέλλον σαν πιστός στρατιώτης του με το όπλο στο χέρι, με την επαναστατική φλόγα στην καρδιά, με την μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία στο κεφάλι ενάντια σε κάθε είδους εξωτερικό και εσωτερικό εχθρό τού Κόμματος, της εργατικής τάξης, τού λαού, τού σοσιαλισμού και τού κομμουνισμού.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για αυτό, ότι το Κόμμα , η εργατική τάξη και ό λαός θα στέκονται πάντα στα πόδια, θα είναι πάντα άγρυπνοι και θα βρίσκονται πάντα σε επαναστατική επίθεση, για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της ανάπτυξης, για να αποτρέψουν κάθε κίνδυνο ή να τον νικήσουν.
Σε αυτό το δρόμο θα είναι το παρόν και το μέλλον τους ακλόνητο και φωτεινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: