Τρίτη, Απριλίου 26, 2016

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΑΦΗΣ ΤΗΣ ΣΟΡΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

«ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», Δεκέμβρης 1991 – Γενάρης 1992, Αριθ. Φύλλου 110, σελ. 5

Η Οργάνωση σε συνεργασία με παλιούς κομμουνιστές, μέλη του ΚΚΕ 1918-1956, τύπωσε και κόλλησε χιλιάδες αφίσες σε Αθήνα και Πειραιά. όπου κατάγγελνε στο λαό τη δολοφονία του Νίκου Ζαχαριάδη από τους σοβιετικούς και έλληνες ρεβιζιονιστές και καλούσε το λαό να τιμήσει με την παρουσία του στην τελετή της ταφής της σορού στην πατρίδα του τη μνήμη του μεγάλου ηγέτη της εργατικής τάξης
Επίσης σε στενή συνεργασία με την "Επιτροπή Στάλιν" και παλιούς κομμουνιστές, κυρίως πολιτικούς πρόσφυγες από την Τασκένδη, αποδέχτηκε και υποστήριζε την ορθή πρότασή τους να μιλήσει στην τελετή μόνο ένας παλιός κομμουνιστής, που με το κύρος του και το ανάλογο περιεχόμενο της ομιλίας του (καταγγέλλοντας τους ρεβιζιονιστές) θα επιτυχάνονταν τρεις στόχοι: πρώτο, ανατροπή στην πράξη του "καπελώματος της τελετής από τους ρεβιζιονιστές ηγέτες του "Κ"ΚΕ, δεύτερο, ξεσκέπασμα της καπηλείας τους και συνάμα, τρίτο, διασφάλιση της σοβαρότητας και του απαιτούμενου υψηλού επιπέδου της τελετής που άρμοζε στο μεγάλο γιό και οδηγητή της εργατιάς και του λαού μας Νίκο Ζαχαριάδη αποφεύγοντας ταν παρέλαση "στρατιάς" ομιλητών των διαφόρων ομάδων, οι οποίοι, πέρα από τη ζημιά του υποβιβασμού της τελετής, δεν θα είχαν να προσθέσουν απολύτως τίποτε στα όσα θα αναφέρονταν στην ομιλία ενός παλιού κομμουνιστή (απλά θα είχαμε επίδειξη του γνωστού αθεράπευτου μικροαστισμού των διαφόρων οπορτουνιστικών ομάδων).
Απορρίψαμε παρόμοιες προτάσεις διαφόρων άλλων ομάδων. αλλά και την πρόταση για μια ξεχωριστή εκδήλωση, απομονωμένη από τη μάζα των συμμετεχόντων και που αναπόφευχτα θάπαιρνε περιθωριακό χαραχτήρα.
Σχετικά με την ομιλία του παλιού κομμουνιστή είναι ανακρίβεια αυτό που γράφτηκε (μάλλον από άγνοια και όχι από πρόθεση συκοφάντησης των παλιών κομμουνιστών πως τάχα οι παλιοί κομμουνιστές ζήτησαν άδειο να μιλήσουν από τους "Κύρο και Κουκούλου και ότι αυτοί "δέχτηκαν μόνο ο Τουλούδης να μιλήσει Οι παλιοί κομμουνιστές δεν ζήτησαν άδεια από τους "Κύρο και Κουκούλου" να μιλήσουν. Απλά πριν την τελετή γνωστοποίησαν μόνο στον Κύρο - και όχι στην Κουκούλου - ότι θα μιλήσει ένας από τους παλιούς κομμουνιστές (δεν γνωστοποιήθηκε το όνομα) και ότι δεν έχει νόημα να παρεμποδιστεί.

Ομιλία του συν. Γιάννη Καραστάθη στον τάφο του Ν . Ζαχαριάδη

Επανάσταση”, Δεκέμβρης 1991 – Γενάρης 1992

Ομιλία του συν. Γιάννη Καραστάθη στον τάφο του Ν . Ζαχαριάδη


Αγαπητέ μας σύντροφε Νίκο.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε τούτη την πένθιμη συγκέντρωση για μια ασυνήθιστη ταφή παλιοί συνεξόριστοί σου, νέοι σύντροφοι και φίλοι του παλιού, μα πάντα νέου ΚΚΕ για να αποτείσουμε στερνό χαιρετισμό μαζί και όρκο, σε σένα τον εκλεγμένο, τον νόμιμο και αναγνωρισμένο, από το 90% των κομμουνιστών, των μαχητών του ΔΣΕ που για 42 ολόκληρα χρόνια ήσουνα ο Αρχηγός και Οδηγητής, του ενωμένου τότε, γι’ αυτό και ισχυρού ΚΚΕ.
Σύντροφοι, φίλοι αποχαιρετάμε σήμερα το σύντροφο Νίκο Ζαχαριάδη, τον άνθρωπο που έγινε θρύλος και τραγούδι για το λαό, για όλους τους πονεμένους και βραχνάς για τους πολιτικούς του αντιπάλους σοβιετικούς και έλληνες.
Ποιος ήταν ο Νίκος Ζαχαριάδης, που όσο βαθιά και αν τον θάψανε στην παγωμένη και αφιλόξενη Σιβηρία, όσο μελάνη και ρύπο κι αν σκόρπισαν, όσο κι αν τον διέσυραν οι φραξιονιστές, οπορτουνιστές, αντιηγετικοί, του μετά το 1956 “Κ”ΚΕ για να λησμονηθεί από τους κομμουνιστές, το λαό και να αγνοηθεί από τη νέα γενιά που δεν γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα, γιατί Πολιτεία και “νέα ηγεσία του ΚΚ” δεν τους τα δίδαξαν ποτέ αληθινά: Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ θα μένει άτρωτος και πάντα ζωντανός στη συνείδησή μας για να φλογίζει τις καρδιές των αγωνιστών σαλπίζοντάς τους σε νέους αγώνες για ψωμί, εθνική ανεξαρτησία για Λαϊκή Δημοκρατία και Σοσιαλισμό. Για να θυμίζει ακόμα στους φραξιονιστές - αναθεωρητές το άγριο και στυγερό έγκλημά τους.
Ο Νίκος Ζαχαριάδης ήταν ιδεολόγος με σταθερές αρχές κομμουνιστής- διεθνιστής και μεγάλος έλληνας πατριώτης. “Δεν μπορεί να είσαι καλός κομμουνιστής αν πρώτα δεν είσαι καλός πατριώτης”, μας έλεγε. Κι αυτό το απόδειξε με έργα και με το πρώτο ΟΧΙ! που είπε στη Μουσολινική εισβολή στη χώρα μας με το περίφημο γράμμα του προς το λαό της Ελλάδας στις 31 Οχτώβρη 1940, το οποίο έθαψαν οι οπορτουνιστές. Θάβοντας όμως την ιστορία κόβουν τις ρίζες του ΚΚΕ με την εργατική τάξη, με το λαό. Διδάσκοντας όμως την αληθινή ιστορία, αφυπνίζονται οι λαοί κι αυτό δεν το θέλουν οι συνθηκολόγοι.
Ήταν ορκισμένος εχθρός των ιμπεριαλιστών μα και κάθε επεμβασιών. Γι’ αυτό το 1945 -1946, είπε το δεύτερο ΟΧΙ! στους αγγλο-αμερικανούς νεοκατακτητές, και οργάνωσε τη δεύτερη αντίσταση, το ΔΣΕ, ρίχνοντας το σύνθημα: “ΟΛΟΙ ΣΤ' ΑΡΜΑΤΑ, ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ!”
Με την προδοσία του Τίτο, ο συσχετισμός των δυνάμεων άλλαξε σε βάρος μας, και ο Μ. Παρτσαλίδης κ.α. πρότειναν ελιγμό... του Δημοκρατικού Στρατού προς Νότο, δηλαδή την συντριβή του. Ο Ν. Ζαχαριάδης που υπολόγιζε τη ζωή και του τελευταίου μαχητή του, σύμπτυξε ανέπαφες τις δυνάμεις του ΔΣΕ στις Λαϊκές Δημοκρατίες και τη Σοβιετική Ένωση, όπου αναπτυσσόμασταν και προετοιμαζόμασταν για τους νέους αγώνες που ωρίμαζαν και επέρχονταν.
Ο Ν. Ζαχαριάδης είναι ο κύριος εμπνευστής της ανασυγκρότησης των παράνομων κομματικών οργανώσεων στην Ελλάδα, ο δημιουργός του νόμιμου κόμματος της ΕΔΑ με την “Αυγή” και της συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα: Ψωμί, δουλιά, εθνική ανεξαρτησία, όπου η “Δημοκρατική Ένωση” στις εκλογές του '56 πήρε το 55% των ψήφων του λαού και το 1958 η ΕΔΑ σημείωσε εκείνη την ανεπανάληπτη επιτυχία, βγάζοντας 79 βουλευτές. Και όλα αυτά μέσα σε 5-6 χρόνια από την ήττα του ΔΣΕ, με το Κόμμα σε βαθιά παρανομία, τις φυλακές γεμάτες από αγωνιστές και με τις δυνάμεις του ΔΣΕ στο εξωτερικό, όταν η Ισπανία και η Πορτογαλία χρειάστηκαν 40-50 χρόνια για να συνέλθουν από παρόμοιες καταστάσεις. Ήταν τότε που οι αμερικανοί δήλωναν: “Μικρός ο τόπος, πολύς ο κομμουνισμός”.
Την ανοδική αυτή πορεία του κινήματος κατάστρεψαν οι σοβιετικοί φραξιονιστές Χρουτσώφ, κ.α. μετά τη δολοφονία του Ι.Β. Στάλιν, όταν με τους υποταχτικούς τους Παρτσαλίδη, Κολιγιάννη, Βαφειάδη, Δημητρίου, Τσολάκη. κ.α. το Μάρτη του 1956, πραξικοπηματικά διέλυσαν το επαναστατικό μας ΚΚΕ και στη θέση του σκάρωσαν το σημερινό μωσαϊκό. Αυτήν τη στιγμή ο σύντροφος Ζαχαριάδης βροντοφώναξε το τρίτο ΟΧΙ!, τούτη τη φορά ενάντια στους σοβιετικούς αναθεωρητές-νεκροθάφτες του σοσιαλισμού, λέγοντάς τους: “Μην πετάτε με το βρώμικο νερό και το μωρό”. Τους οπορτουνιστές όμως δεν τους ένοιαζαν τα βαλτονέρια, μ’ αυτά έμαθαν να συνυπάρχουν. Τους ενδιέφερε, σαν τον Ηρώδη, να σκοτώσουν το μωρό, να καταστρέψουν το Κόμμα. Ήταν ο μόνος ηγέτης που αντιστάθηκε στην αναθεώρηση γενικά, στην αντιλενινιστική εισβολή στο ηρωικό μας ΚΚΕ, μα και σε άλλα αδελφά κόμματα ειδικότερα.
Ο Ν. Ζαχαριάδης πέρασε 24 χρόνια, το τρίτο μέρος της ζωής του, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Από αυτά πέντε στην Ελλάδα, τέσσερα στο Νταχάου και δέκα επτά στη Σοβιετική Ένωση. Εδώ την 1.8.1973 συντελέστηκε το φοβερό έγκλημα από τους “κομμουνιστές με ανθρώπινο πρόσωπο” Χρουτσώφ, Μπρέζνιεφ. Κουουσίνεν. Είναι φοβερό, αυτό που δεν τόλμησαν να κάνουν οι χιτλερικοί να το πραγματοποιήσουν οι “σοβιετικοί σύντροφοι”. Η δολοφονία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλους της ΕΕ της Κομμουνιστικής Διεθνούς σ. Νίκου Ζαχαριάδη θα κηλιδώνει αιώνια τη μετασταλινική ηγεσία του Κρεμλίνου και τους διορισμένους ηγέτες του “Κ”ΚΕ.
Ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Ν. Ζαχαριάδης, την 1η Αυγούστου 1973, έντεκα μόλις μήνες πριν τη μεταπολίτευση και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, είναι οι Χρουτσωφικοί, Μπρέζνιεφ, Κουουσίνεν. Μπ. Πανομαριόφ, Κοσύγκιν, Ποντγκόρνι και όλο το μετά το 1956 νέο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΣΕ. Από το “Κ”ΚΕ, οι Παρτσαλίδης, Κολιγιάννης, Βαφειάδης, Δημητρίου, Τσολάκης. κ.α.. και από την μετά του 1972 διορισμένη ηγεσία, την κρισιμότερη δηλαδή περίοδο για τη ζωή του Ν. Ζαχαριάδη είναι ο Φλωράκης, Φαράκος, Λουλές, Κουκούλου και ο τοποτηρητής του Ταπόρικοφ στο ΚΚΕ Τσολάκης.
Αυτοί οι δημαγωγοί, στο “Ριζοσπάστη” της 24.12,1991. ανακοίνωσαν ότι “εκπληρώνεται η επιθυμία του Ν. Ζαχαριάδη ν’ αναπαυθεί στην ελληνική γη”.
Τι υποκρισία στ’ αλήθεια! Αυτή άραγε ήταν η επιθυμία του Ν. Ζαχαριάδη, να τον φέρετε νεκρό στην κάσα; Λέτε ψέμματα και μάλιστα δημόσια κύριοι του “Κ”ΚΕ.
Η επιθυμία του Νίκου ήταν να επιστρέφει ζωντανός στην Ελλάδα να συνεχίσει τους αγώνες του και δω να πεθάνει. Αυτό το δήλωσε ρητά και στη συνέντευξή του το 1962, στον Ορφέα Οικονομίδη των “NEΩN”. Ο Χρουτσώφ και σεις, αντί για την Ελλάδα τον στείλατε από το Μποροβίτσι στο Σουργκούτ, πίσω από τον ήλιο. Αλλά ας πάρουμε τη δική σας άποψη σαν ειλικρινή, τότε γιατί χρειάστηκαν 18 χρόνια να εκπληρώσετε αυτή τη θέλησή του; Την απόφαση την πήρατε μόνο τότε όταν μάθατε ότι οι σύντροφοι του Ζαχαριάδη ανένταχτοι και ταγμένοι στις μαρξιστικές οργανώσεις του επαναστατικού ΚΚΕ, αποφάσισαν με δικά τους έξοδα να μεταφέρουν τη σωρό του στην πατρίδα του, που τόσο σφιχτά έκλεισε στην καρδιά του. Αν τώρα “προλάβατε” και τη φέρατε εσείς, αυτό το κάνατε όχι από αγάπη. αλλά από πολιτικό υπολογισμό. Τίποτα όμως, δεν αλλάζει τα πράγματα.
Και είναι πράγματι ιεροσυλία, τα χέρια, που έστω συμβολικά κρατούσαν την άκρη του σκοινιού και έσφιγγαν με τους καγκεμπίτες μαζί και έναν γερμανό (συμβολική σύμπτωση, Νταχάου-Σουργκούτ) τη θηλιά γύρω από το λαιμό του αρχηγού και οδηγητή του ΚΚΕ, να τολμάτε να στέκεστε δίπλα και να ρίχνετε κόκκινα γαρύφαλλα στο φέρετρό του. Τέτοια ντροπή δεν θα την αντέξει η Αττική Γη!
Σύντροφε ΝΙΚΟ, από μέρος ομάδας εξόριστων στη Σιβηρία, μα και πολλών χιλιάδων παλιών και νέων επαναστατών κομμουνιστών καταθέτω το στεφάνι και τα λουλούδια και σε διαβεβαιώνουμε, ότι οι οπορτουνιστές μπορεί να σφετερίστηκαν τον τίτλο, τα σύμβολα, το “Ριζοσπάστη”, τις παραδόσεις μας, μα ποτέ δεν θα μπορέσουν να φτιάξουν κόμμα αντάξιο του ηρωικού ΚΚΕ που εσύ ήσουνα ο φυσικός αρχηγός του. Και οι μενσεβίκοι άρπαξαν την “ΙΣΚΡΑ” από το Λένιν, όμως μ’ αυτήν μόνο έμειναν. Ο Λένιν, ο Στάλιν, ο Σβερντλόφ και οι μπολσεβίκοι πραγματοποίησαν την επανάσταση του Οκτώβρη, την οποία σήμερα, από το 1956 καταστρέφουν οι “ανανεωτές”...
Έτσι και μεις ορκιζόμαστε και σου υποσχόμαστε, ότι δεν θα κλείσει αυτός ο αιώνας και το ΚΚΕ, το κόμμα που τόσο αγάπησες και έπεσες μαχόμενος γι’ αυτό, θα ξαναγεννηθεί, μαζί με έναν ΝΕΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ που πάνω στην προμετωπίδα του θα φέρει την προτομή σου και τα αθάνατα λόγια σου: “Από τη στάχτη του θα ξαναγεννηθεί το ΚΚΕ”.
Ας είναι αλαφρό το χώμα αυτού του μικρού τάφου που σκεπάζει έναν τόσο πιστό ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ, γενναίο άντρα και μεγάλο Έλληνα Πατριώτη.

Αθήνα 28 Δεκέμβρη 1991
Γιάννης Β. Καραστάθης
Μέλος της Γραμματείας του Συντονιστικού Γραφείου
της Κ.Ο. Τασκέντης ως το 1962

Νίκος Ζαχαριάδης - Ο δεσμώτης των σοβιετικών ρεβιζιονιστών για 35 χρόνια, αναπαύεται πλέον στην πατρίδα του

«ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», Δεκέμβρης 1991 – Γενάρης 1992, Αριθ. Φύλλου 110

Νίκος Ζαχαριάδης

Ο δεσμώτης των σοβιετικών ρεβιζιονιστών για 35 χρόνια, αναπαύεται πλέον στην πατρίδα του


Η σορός του μεγάλου επαναστάτη ηγέτη του ΚΚΕ 1918-1956 και δεσμώτη των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών για 35 ολόκληρα χρόνια (17 χρόνια ζωντανός και 18 νεκρός) Νίκου Ζαχαριάδη έφθασε από τη Μόσχα (νωρίτερα είχε μεταφερθεί εκεί από το Τιούμεν της Σιβηρίας) στο Ανατολικό Αεροδρόμιο στις 23 Δεκέμβρη, ημέρα Δευτέρα, ώρα 11.20 π.μ. και το Σάββατο, 28 Δεκέμβρη έγινε η τελετή της ταφής στο Α’ Νεκροταφείο.

Όπως έγινε και στο τύπο γνωστό, οι σοβιετικοί και έλληνες ρεβιζιονιστές όχι μόνο κράτησαν εξορία το Νίκο Ζαχαριάδη 17 ολόκληρα χρόνια στα βάθη της παγωμένης Σιβηρίας (στο Σουργκούτ με 550 υπό του μηδέν) και τελικά τον δολοφόνησαν στις αρχές Αυγούστου του 1973, αλλά και άλλα 18 χρόνια δεν επέτρεψαν να μεταφερθεί η σορός του και να ταφεί στην πατρίδα του. Οι προδότες ρεβιζιονιστές ηγέτες τον έτρεμαν ακόμα και νεκρό.
Οι γιοι του Ζαχαριάδη, Κύρος και Ιωσήφ, τέσσερες περίπου μήνες πριν το λεγόμενο “πραξικόπημα” του Αυγούστου στην πρώην Σοβιετική Ένωση είχαν απευθύνει επιστολή στην ηγεσία του ρεβιζιονιστικού “Κ”ΚΕ και ζήτησαν να μεσολαβήσει στη σοβιετική ηγεσία ώστε να επιτραπεί η μεταφορά της σορού του Νίκου Ζαχαριάδη στην Ελλάδα. Δεν πήραν όμως καμιά απάντηση (προφανώς επειδή δεν ήθελαν τη μεταφορά του). Γι’ αυτό λίγες μέρες μετά το “πραξικόπημα” με μια δεύτερη επιστολή αναίρεσαν την πρώτη. Αυτό το επιβεβαίωσε και ο Κύρος Ζαχαριάδης σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γ. Μαύρου ("Ελευθεροτυπία") στις 16 Δεκέμβρη κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην αίθουσα ανταποκριτών ξένου τύπου.
Τελικά η μεταφορά στην Ελλάδα της σορού του ηρωικού ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη έγινε δυνατή μόνο μετά την πλήρη και οριστική διάλυση του ρεβιζιονιστικού “Κ”ΚΣΕ. Οι προδότες σοβιετικοί και έλληνες ρεβιζιονιστές ηγέτες κράτησαν ακόμα και πεθαμένο εξορία (άλλα τόσα χρόνια όσα τον κράτησαν ζωντανό) το σύντροφο Νίκο Ζαχαριάδη και αρνούνταν να επιτρέψουν τη μεταφορά του στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και ο κύριος υπεύθυνος για τη δολοφονία του Ζαχαριάδη από την πλευρά των ελλήνων ρεβιζιονιστών (ως Γραμματέας του “Κ”ΚΕ το ’73), ο λακές της αστικής τάξης X. Φλωράκης έλεγε, με κομπασμό και προκλητικό τρόπο, πριν ένα χρόνο, σε επίσκεψη παλιών κομμουνιστών στον Περισσό ότι “εμείς βάλαμε ταφόπετρα στο Ζαχαριάδη”.
Η τελετή της ταφής της σορού (που είχε διατηρηθεί σχεδόν ανέπαφη λόγω του ψύχους της Σιβηρίας) του Ζαχαριάδη έγινε στις 28 Δεκέμβρη, ημέρα Σάββατο και ώρα 12.00 στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας. Από νωρίς (ώρα 10.00) άρχισαν να προσέρχονται αγωνιστές στο Νεκροταφείο για να αποτίσουν φόρο τιμής στο μεγάλο γιο και οδηγητή της εργατιάς και του λαού μας Νίκο Ζαχαριάδη.
Παρά το τσουχτερό κρύο χιλιάδες αγωνιστές, παλιοί και νέοι κομμουνιστές, μαχητές του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τίμησαν με την παρουσία τους και συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία το δολοφονημένο από τους σοβιετικούς και έλληνες ρεβιζιονιστές ηγέτη του ΚΚΕ 1918-1956 Νίκο Ζαχαριάδη.
Η ΟΚΜΛΕ πήρε δραστήρια μέρος στην τελετή του ενταφιασμού της σορού του αγαπημένου και χιλιοτραγουδισμένου ηγέτη του ελληνικού προλεταριάτου και μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νίκου Ζαχαριάδη και κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν του. Ανάμεσα σ’ άλλους πήρε μέρος και η “Επιτροπή Υπεράσπισης της Μνήμης και του Έργου του Στάλιν”, κατέθεσε στεφάνι και μοίρασε στους παρευρισκόμενους αγωνιστές το τραγούδι του Ζαχαριάδη “Το μπουντρούμι δεν τον λυγά”.
Μετά τις ομιλίες των ρεβιζιονιστών - μνημεία θράσους και υποκρισίας, καπηλείας, ψευτιάς και πολιτικού αμοραλισμού - μίλησε ο Πέτρος Τουλούδης επαναπατρισθείς πολιτικός πρόσφυγας από την Τασκένδη. Δημοσιεύουμε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του:
Οι Κουκουέδες της Τασκένδης, οι χιλιάδες ανένταχτοι σύντροφοί μας, οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης αποχαιρετούν στην τελευταία κατοικία του τον αδιάλαχτο και αδιαφιλονίκητο ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ σ. Νίκο Ζαχαριάδη που απάνθρωπα και με τον πιο βάρβαρο τρόπο εξοντώθηκε από την χρουτσωφική ηγεσία και τους διορισμένους του ΚΚΕ Παρτσαλίδη, Κολιγιάννη, Βαφειάδη Μάρκο και την παρέα τους με τις σκηνοθετημένες κατηγορίες του χαφιέ, ύποπτου, αντισοβιετικού, διχτάτορα κλπ.
Τον διέγραψαν από το Κόμμα του που τόσο αγάπησε και πόνεσε και τον έστειλαν εξορία 17 ολόκληρα χρόνια στην παγωμένη Σιβηρία στο Σουργκούτ χωρίς δίκη και καταδίκη χωρίς δικαστική απόφαση, κάτω από αυστηρή παρακολούθηση σε εικοσιτετράωρη βάση έξω από το σπίτι του από τα όργανα της KGB, απαγορεύοντάς του κάθε επικοινωνία με τους συντρόφους του και με τα παιδιά του ακόμα.
“Το έγκλημά του” ήταν γιατί δεν συμβιβάστηκε με τον χρουτσωφισμό, γιατί υπερασπίστηκε τα ιδανικά του, τις αρχές του μαρξισμού- λενινισμού.
Ο σ. Ν. Ζαχαριάδης πέθανε όρθιος παλικαρίσια χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις στις αρχές και τα ιδανικά του.
37 ολόκληρα χρόνια με μαεστρία προσπάθησαν οι καθοδηγητές του ΚΚΕ Φλωράκης, Φαράκος, Καλούδης, Κουκούλου. ο μικρός Πατακός Τσολάκης, όπως τον αποκαλούσε ο σ. Νίκος στα γράμματά του, να αποκρύψουν από το κόμμα μας και τον λαό μας την αλήθεια για το έγκλημα που έγινε στο ΚΚΕ το 1956 στην 6η πραξικοπηματική ολομέλεια της ΚΕ με την αντιδιεθνιστική χρουτσωφική επέμβαση παραβιάζοντας κατάφορα αρχές και καταστατικό, διαγράφοντας χιλιάδες τίμιους κομμουνιστές και πρώτα απ’ όλα εσένα σ. Νίκο, διαλύοντας τις παράνομες οργανώσεις στην Ελλάδα, ρίχνοντας το ηρωικό Κουκουέ στο δεξιό οπορτουνισμό.
Η αλήθεια όμως για πάντα δεν κρύβεται, ήλθε η ώρα να θριαμβεύσει.
Η αποκατάστασή σου σύντροφε Νίκο έστω και μετά θάνατο, όπως και η ανοιχτή καταδίκη της 6ης πραξικοπηματικής Ολομέλειας του 1956 είναι πρώτιστη σημασία απαραίτητη και επιβεβλημένη, είναι η αποκατάσταση των αρχών στο ηρωικό ΚΚΕ.
Σύντροφε Κουκουέ Νίκο η παλικαριά σου, η διορατικότητά σου, η αδιαλλαξία σου και η πίστη σου στις αρχές σου θάναι το φωτεινό αστέρι στις επόμενες γενιές του Κουκουέ.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της πατρίδας μας που σε σκεπάζει.

Σάββατο, Απριλίου 16, 2016

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», Όργανο της Οργάνωσης των Κομμουνιστών Μαρξιστών - Λενινιστών Ελλάδας, Χρόνος 10ος, Αριθ. Φύλλου 105, Γενάρης-Φλεβάρης 1991

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ
ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ

Το Δεκέμβρη- Γενάρη παρατηρείται μια έξαρση στον αστικό τύπο σχετικά με τη ζωή και το θάνατο του Γ.Γ. του ΚΚΕ, 1931 - 1956, Νίκου Ζαχαριάδη. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς, ότι πίσω από όλη αυτή τη δημοσιογραφική “ευορία” κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα. Μέσα όμως από αυτή τη συκοφαντική εκστρατεία ξεπηδάει και ένα θετικό στοιχείο: Η συνεχής αναφορά και μνημόνευση στον ατρόμητο κομμουνιστή - επαναστάτη, στον συνεπέστερο εκφραστή των συμφερόντων της Εργατικής Τάξης και της φτωχολογιάς της Πατρίδας, στο Νίκο Ζαχαριάδη. Αυτός ήταν πάντα το καρφί στα μάτια όλων των εχθρών του κομμουνισμού, γι’ αυτό και βιολογικά έπρεπε να εξοντωθεί. Που το στηρίζουμε αυτό; Και γιατί είμαστε τόσο κατηγορηματικοί, ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης δολοφονήθηκε;
1) Γιατί κομμουνιστές της τάξης του Ζαχαριάδη δεν αυτοκτονούν. Ο Νίκος στάθηκε πάντα υπόδειγμα συνέπειας, σταθερότητας, αντοχής και θάρρους στην πάλη για την επικράτηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας στην Ελλάδα. Πέρασε αγέροχος αλύγιστος και άσπιλος όλες τις δοκιμασίες από εχθρούς και “φίλους”, όσο κανένας άλλος κομμουνιστής ηγέτης: Ασφάλειες, την Ακτίνα "Θ" στην Κέρκυρα, το Νταχάου, το Μποροβιτσί, και τέλος το τρομερό Σουργκούτ της αχανούς Σιβηρίας και ΑΝΤΕΞΕ.
2) Ο Νίκος Ζαχαριάδης έκανε δυο απεργίες πείνας την 1.5.1966 και την 1.5.1967 από 19 και 17 μέρες αντίστοιχα σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης γνωρίζοντας πως από στιγμή σε στιγμή, μπορεί να πεθάνει. Ο θάνατός του όμως θα ήταν συνέπεια της πάλης για ένα συγκεκριμένο σκοπό και όχι έκφραση απελπισίας όπως πάνε να το παρουσιάσουν ο ελεεινός ψεύτης και υποκριτής Μπ. Πανομαριόφ και οι μαριονέτες του στην Ελλάδα. Οι δειλοί και οι απελπισμένοι κάνουν δήλωση, τσαλαπατόντας ιδανικά και αξιοπρέπεια και σώζουν το σαρκίο τους όπως έχουν κάνει όλοι οι μετά το 1956 “καθοδηγητές” των 2 "Κ"Κ.
3) Δεν γνωρίζουμε ακόμα με σιγουριά τις αιτίες του θανάτου του. Μα και αν ακόμα υπήρχαν ίχνη απαγχονισμού, αυτά σ’ ένα καθεστώς ανυπόληπτων και αναξιόπιστων “ηγετών”, δεν αποτελούν τεκμήρια αυτοκτονίας. Η παγκόσμια και η ελληνική ιστορία έχει παρουσιάσει αρκετές περιπτώσεις “αυτοκτονιών” πολιτικών αντιπάλων. Ας θυμηθούμε το στραγκαλισμό του Οδυσέα Ανδρούτσου, το πέταγμα από την ταράτσα της ασφάλειας του Μανιαδάκη του κομμουνιστή-δημοσιογράφου Νίκου Μαρουκάκη, την “αυτοκτονία" με απαγχονισμό... μέσα στο κελί του προέδρου της ΓΣΕΕ σ. Μήτσου Παπαρήγα. Το θάνατο ακόμα από “καρδιακή προσβολή” του αξέχαστου Μιλτιάδη Πορφυρογένη, στην Πράγα, γιατί στην 5η Ολομέλεια το 1955 έκανε κριτική στον Κ. Κοληγιάννη για αδράνεια, απραξία και λούφα στην παρανομία, μα προπάντως γιατί δεν συμφώνησε με τις αποφάσεις της “6ης Ολομέλειας” το 1956.
4) Έχουμε το ιστορικό των πέντε προηγουμένων απόπειρων δολοφονίας κατά του Νίκου Ζαχαριάδη στην Τασκένδη μόνο μέσα σε 25 μέρες από 15.8 μέχρι 10.9.1955.
Μια φορά σε μια συγκέντρωση στελεχών στο θέατρο “Σβερντλόφ” με δηλητηριασμένο παγωτό. Γλύτωσε χάρη στην επαγρύπνηση κάποιου συντρόφου μας που πληροφορήθηκε ή αντιλήφθηκε την ενέργειά τους
Η επόμενη προσπάθεια έγινε πάλι σε συγκέντρωση στελεχών όπου μέσα σε μια τεχνητά οξυμένη από τους φραξιονιστές ατμόσφαιρα, ο Ξενοφώντας Στράτος ή Φώντας από το φεγκίτη της σκηνής έριξε ένα μεγάλο τούβλο πάνω στο βήμα που μιλούσε ο Ν. Ζαχαριάδης ο οποίος μόνο από καθαρή σύμπτωση γλύτωσε από το χτύπημα αφού το τούβλο πέρασε ξιστά από το κεφάλι του. Δεν έχει μόνο η Δεξιά Γκοτζαμάνηδες έχει και ο Π. Δημητρίου. Τον παραλίγο δολοφόνο τον φυγάδεψαν αμέσως στην "Γκαλόντναγια Στέπ" - "Πεινασμένη Στέπα", με πολλαπλάσιο μισθό από ότι έπερνε στην Τασκένδη. Το “κατόρθωμά” του αυτό το διηγούνταν με κομπάσο και ο ίδιος ο Φώντας μετά την “6η Ολομέλεια” του '56. Τέτοιου και μεγαλύτερου ακόμα μεγέθους “μαργαριτάρια” βρίθουν στους κόλπους των μετά του 1956 2 "Κ"ΚΕ και του ΣΥΝ.
Έγιναν άλλες δυο, γνωστές απόπειρες δολοφονίας κατά του Νίκου Ζαχαριάδη. Θα αναφέρω την τελευταία που είναι και η χαρακτηριστικότερη από πλευράς σύλληψης..
Ο Ν. Ζαχαριάδης τα βράδυα έμενε στη βίλα για τους σοβιετικούς και ξένους επισκέπτες σ' ένα προάστειο της Τασκένδης. Στην οδό Σάστρι και στη θέση "Λουνατσάρσκι" στις 9.9.1955 έστησαν την ενέδρα τους οι φραξιονιστές πάντα με την εποπτία του αντισυνταγματάρχη της Κα Γκε Μπε Σαάκοφ. Με το ξέσπασμα του πογκρόμ στην 7η Πολιτεία, θα ειδοποιούνταν ο Ν. Ζαχαριάδης να επιστρέψει, με το αυτοκίνητο "Πομπέντα" της KΟT (Χοτούρα - Δημητρίου) που χρησιμοποιούσε, στο χώρο που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα 9.9.1955 κατά της ηγεσίας του ΚΚΕ, στον οποίο όμως δεν θα έφτανε ποτέ, αφού το σχέδιο εξόντωσής του ήταν από κάθε άποψη τέλειο... εκτός από μια λεπτομέρεια... . Ότι ο Α' Γραμματέας του ΚΚ Ουζμπεκιστάν σ. Α.Ι. Νιγιάζωφ θα έστελνε το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο "Τσάϊκα" με τον έμπιστο οδηγό του να πάρει από τη βίλα το Ζαχαριάδη και αντί για την 7η Πολιτεία να τον κατευθύνει στο αεροδρόμιο και από κει στις δυο η ώρα μετά τα μεσάνυχτα για τη Μόσχα. Βέβαια στη βίλα έτρεξαν αμέσως οι σ. Βαϊνάς Φωκάς και άλλοι σύντροφοί μας για ασφάλεια του Ν. Ζαχαριάδη, χωρίς να γνωρίζουν για την ενέδρα. Έτσι οι επίδοξοι δολοφόνοι μπερδεύτηκαν και η απόπειρά τους έπεσε ξανά στο κενό.
Δυο λόγια για το σ. Α.Ι. Νιγιάζωφ. Ηταν παλιός μπολσεβίκος πήρε μέρος στην επανάσταση του 1917, φίλος του Ν. Ζαχαριάδη. Στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ όταν μιλούσε ο Ζαχαριάδης ο Στάλιν έγνεψε του Νιγιάζωφ να πλησιάσει λέγοντάς του. Τον βλέπεις τον νεαρό Έλληνα, αυτός είναι ο μόνος ικανός να χτίσει το σοσιαλισμό στην Ελλάδα. Στο ακτίφ του Μου Κιμί, δεν δέχτηκε διερμηνέα, λέγοντας δεν χρειάζεται, ξέρω τι λέτε, άλλωστε έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στον Αρχηγό σας. Πρασίνισαν οι φραξιονιστές από την απάντησή του.
Ύστερα από την αποτυχία της ενέδρας ο Π. Δημητρίου με υπόδειξη των προϊσταμένων του, έγραψε έκθεση στον Χρουστσιώφ κατά του σ. Νιγιάζωφ. Ο Α.Ι. Νιγιάζωφ ξηλώθηκε από όλα τα πόστα και εργάζονταν Πρόεδρος σ’ ένα Κολχόζ. Έτσι “δημοκρατικά” και με “διαφάνεια” ενεργούν πάντα οι οπορτουνιστές. Αν κάπου μου ξεφεύγουν κάποιες λεπτομέρειες παρακαλώ τους πραξικοπηματίες Μέλνικωφ, Σαάκωφ, Δημητρίου, Χοτούρα, κ.α., να με διορθώσουν... αυτοί γνωρίζουν καλύτερα, και όλες τις λεπτομέρειες τα γεγονότα.
5) Ο χρόνος και ο τρόπος της ανακοίνωσης του θανάτου του. Οι φραξιονιστές της ΚΟΤ και το όργανό τους "Νέος Δρόμος" ανακοίνωσαν το θάνατο του σ. Ν. Ζαχαριάδη στις 10 Αυγούστου ενώ είχε πεθάνει την 1.8.1973. Κι αυτό για να μη κατακλείσουμε το Σουργκούτ στην κηδεία του και απαιτήσουμε νεκροψία, οπότε και θα διαπιστώνονταν τα πραγματικά αίτια του θανάτου του. Τι ποιο απλό και ποιο τίμιο από το να ανακοινώσουν το θάνατό του την ίδια μέρα; Γιατί τάχα το θάνατο του Γ. Παπανδρέου κ.α. τον ανακοίνωσαν αμέσως; Βλέπετε η ρήση: “σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο” είναι σχετική και μπλοκάρεται όταν δεν συμφέρει τους υποκριτές αναθεωρητές.
6) Οι αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις για τα αίτια του θανάτου του Νίκου Ζαχαριάδη, “καρδιακή προσβολή” η πρώτη, αυτοκτονία με απαγχονισμό η δεύτερη. Δυο λοιπόν διαφορετικές ψευδείς και ανεύθυνες διαγνώσεις.. και με μια καθυστέρηση μόνο... 17 χρόνων. Αφελής αλήθεια και παράλληλα εξοργιστική είδηση. Μα για ποιους τέλος πάντων περνάνε τους έλληνες οι αρκουδάνθρωποι Γκορμπατσώφ, Πανομαριόφ και η κλίκα τους για εσκιμώους ή λάπονες;
7) Αυτά που δίνουν... στη δημοσιότητα τα παιδιά του Νίκου Ζαχαριάδη είναι αποτελέσματα ψυχολογικών και άλλων πιέσεων καθώς και η περιέργεια και το πάθος των δικών μας δημοσιογράφων... να βγάλουν αβασάνιστα είδηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, από δυο ανθρώπους με ελάχιστες γνώσεις για το αριστερό κίνημα της χώρας μας και τελείως αποσπασμένους από τα ελληνικά πράγματα και τεχνάσματα ορισμένων δημοσιογράφων. Πιστεύω πως αν ήταν εδώ θα μιλούσαν, για το ίδιο θέμα πολύ διαφορετικότερα.
8) Σχετικά με το “γράμμα” του Ν. Ζαχαριάδη που προειδοποιούσε για την “αυτοκτονία του”. Αν υπήρχε, το πρώτο που θα έλεγε ο Νίκος στο Σήφη ήταν να το φωτοτυπήσει. Δεύτερο θα του έδινε και ένα αντίγραφο στα ρώσικα. Τρίτο, ο Νίκος απ’ ότι θυμάμαι, μας έλεγε ότι είχε διακόψει με την Ρ. Κουκούλου για την απαράδεχτη στάση της απέναντί του, πως λοιπόν θα εμπιστεύονταν σ’ αυτήν την ανάξια σύζυγο ένα τόσο σοβαρό γράμμα; Τέταρτο, αν όντως έχει το γράμμα η κ. Κουκούλου υπάρχει η λύση: να το παραδώσει σε ειδική επιτροπή γραφολόγων και εμπειρογνωμόνων για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά του. Για πότε τέλος πάντων το κρατάνε, για μετά τη δεύτερη παρουσία; Δεν υπάρχει τέτοιο γράμμα του Νίκου. Εκτός και αν το κατασκεύασαν, οι ασφάλειες είναι ειδικές για κάτι τέτοια, όμως θα αποδειχτεί η πλαστογράφηση. Πάνω σ’ αυτό έχω και προσωπική εμπειρία.
Όταν μετά το σ. Ζαχαριάδη εξόρισαν και μας στη Σιβηρία, απομονωμένους δεκάδες και εκατοντάδες χιλιόμετρα τον έναν από τον άλλον, μας πίεζαν να υπογράψουμε δηλώσεις ότι “εθελοντικά ήρθαμε στους νέους τόπους διαμονής”. Ότι λέει ο αχρείος Πανομαριόφ για το σ. Ζαχαριάδη, ότι μόνος του πήγε στο Σουργκούτ, που δεν ήταν τόπος εξορίας !!!
Όταν το 1963 κατηγορηματικά αρνήθηκα να υπογράψω τέτοια δήλωση, οι καγκεμπίτες την σκάρωσαν οι ίδιοι, πλαστογραφώντας την υπογραφή μου και όλα τα στοιχεία μου. Επειδή με φωτογράφησαν κρυφά και επειδή κάπου δεν ταίριαζε η φωτογραφία μου για την πλαστή ταυτότητα, κόλησαν μόνο το κεφάλι μου σε σώμα υπαλλήλου της υπηρεσίας τους τον οποίο αναγνώρισα από τα ρούχα και τη γραβάτα του. Στη διαμαρτυρία μου για την κατάφωρη αυτή πλαστογραφία, ο διευθυντής του τμήματος Ου.Μ. μου είπε: “Σας συμπαθούμε, αλλά πιεζόμαστε από τη Μόσχα για σας να μην φαίνεστε πουθενά σαν εξόριστοι...”.
Όταν λοιπόν για απλές περιπτώσεις καταφεύγουν σε τέτοιες πλαστογραφίες σκεφτείτε τι μπορούν να σκαρώσουν προκειμένου να δικαιολογήσουν ένα έγκλημα κατά του Γ.Γ. του Κ.Κ. Ελλάδας.
9) Τέλος ο χρόνος του θανάτου του, έντεκα μήνες πριν την πτώση της χούντας είναι πάρα πολύ ύποπτος αλλά και αποκαλυπτικός
Ο διορατικότατος Νίκος Ζαχαριάδης δεν μπορούσε να μη βλέπει τη στιγμή αυτή την αλλαγή που επέρχονταν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας με τη σίγουρη πτώση της χούντας και το πέρασμα της εξουσίας σε πολιτικά πρόσωπά. Έβλεπε τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και τον επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων και του δικού του να είναι απλώς ζήτημα λίγου, ενός - δυο, χρόνων, γιατί με δημοκρατία στην Ελλάδα, ήταν αδύνατη η παραπέρα κράτησή του στην εξορία.
Με Ζαχαριάδη όμως ελεύθερο δεν θα περνούσε ο αναθεωρητισμός όχι μόνο στο ΚΚΕ, μα και σε πολλά άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα του κόσμου, γιατί ο Ν. Ζαχαριάδης ήταν δραστήριος αποφασιστικός ικανότατος και με τεράστιο κύρος ηγέτης στο διεθνές εργατικό - κομμουνιστικό κίνημα. Αυτό φοβούνταν οι σοβιετικοί και έλληνες αντίπαλοί του - αναθεωρητές
Την περίοδο αυτή, Αύγουστος 1973, διαγράφονταν για το σ. Ζαχαριάδη οι πιο ευοίωνες συνθήκες και προοπτικές για την απελευθέρωσή του και για την ζωή του. Λογικά, λοιπόν, ήταν αδύνατο αυτή την ώρα να αυτοκτονήσει ο Νίκος Ζαχαριάδης. Αυτοί είναι οι βασικότεροι λόγοι που κάνουν ατράνταχτη την πεποίθησή μας ότι ο Γ.Γ. του ΚΚΕ σ. Νίκος Ζαχαριάδης δολοφονήθηκε.
Φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της εξόντωσης του εκλεγμένου Γ.Γ. του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη είναι οι σοβιετικοί αναθεωρητές Ν. Χρουστσιώφ, ο Φιλανδό - εβραίος Ότο Κουουσίνεν, Μπ. Πανομαριόφ, Λ. Μπρέζνιεφ, Αλ. Κοσύγκιν, Ν. Ποτγκόρνι, κ.α.
Από την μετά του 1956 πραξικοπηματική ηγεσία του "Κ"ΚΕ είναι οι: Μ. Παρτσαλίδης, Κ. Κοληγιάννης. Μ. Βαφειάδης, Αχ. Γκρόζος, Π. Δημητρίου, Κ. Τσολάκης κ.α.
Από τη "νέα” μετά το 1972 ηγεσία του “Κ”ΚΕ, την κρισιμότερη δηλαδή περίοδο για τη ζωή του Ν. Ζαχαρώδη είναι οι: X. Φλωράκης, πάλι ο υπεργραμματέας Τσολάκης, Κ. Λουλές, Ρ. Κουκούλου, κ.α. Οι οποίοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα, ενώ ήταν στο χέρι τους να τον γλυτώσουν. Και το πρώτο που έπρεπε να κάνουν μόλις διορίστηκαν, σύμφωνα και με αιτήσεις και διαμαρτυρίες μας, ήταν να τον μεταφέρουν στην Τασκένδη ή σε άλλη πόλη που θα επιθυμούσε ο ίδιος ο Νίκος. Αυτοί όμως δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου, γιατί υποταχτικοί όπως είναι δεν είχαν το θάρρος να βάλουν τέτοιο ζήτημα στους "προϊσταμένους τους", προτίμησαν την Αθλια καριέρα τους. Να γιατί είναι και οι περισσότερο υπεύθυνοι για την εξόντωση του σ. Νίκου Ζαχαρώδη, του ανθρώπου που τους έβγαλε από την αφάνεια και καμαρώνουν σήμερα σαν "στελέχη".
Οι κομμουνιστές και η Εργατική Τάξη της Ελλάδας, στο πρόσωπο του Νίκου Ζαχαριάδη, έχασαν τον πιστό και δοκιμασμένο αρχηγό τους. Έμεινε όμως το αθάνατο έργο του και το φωτεινό παράδειγμά του, που θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τους σημερινούς και μελλοντικούς κομμουνιστές - επαναστάτες στους σκληρούς μα δίκαιους και ωραίους αγώνες, που υπερώριμοι και ραγδαία θα ξεσπάσουν, για τη Λαϊκή Δημοκρατία και το σοσιαλισμό στη χώρα μας και σ’ όλον τον κόσμο. Ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε με συνέπεια, και άνανδρα από θρασύδειλους, δολοφονήθηκε, ο μεγάλος ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ.

 ΑΛΜΥΡΟΣ, 15 Γενάρη 1991 Μέλος της Γραμματείας του Συντονιστικού Γραφείου της Κομματικής Επιτροπής της
Κομματικής Οργάνωσης Τασκέντης (ΚΟΤ) μέχρι το 1962, του παλιού ΚΚΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΑΡΑΣΤΑΘΗΣ

Παρασκευή, Απριλίου 15, 2016

Ο ΑΘΑΝΑΤΟΣ (ποίημα)

Εφημερίδα «Επανάσταση», Μάης – Ιούνης 1991
 
Ο ΑΘΑΝΑΤΟΣ
 
(Απόσπασμα)

Πάνο Τσούκα

5.
Για σένα, Ενβέρη, θα μιλούν κι ο ήλιος και τ’ αστέρια,
που σ' έβλεπαν να μη ψηφάς του χάρου τα καρτέρια,
στενά σοκάκια να περνάς, σ’ απλόσπιτα να μπαίνεις,
γόνιμο σπόρο λευτεριάς σαν ο σποριάς να σπέρνεις,
τις πεινασμένες μας καρδιές με σιγουριά να θρέψεις,
να ξεδιαλύνεις τ’ άθελα θολώματα της σκέψης
των σκλάβων τ' αλυσόδετα χέρια να ξαλυσώνεις
με το σπαθί του δίκιου τους Ενβέρ, να τ’ αρματώνεις

6.
Για σένα το πλιθόχτιστο σπιτάκι θα μιλάει,
που μες στη βαρυχειμωνιά ετοίμασες το Μάη.
Με της ζωής με της χαράς τ 'αμάραντα λουλούδια,
με της δουλειάς τα θριαμβικά, βροντόλογα τραγούδια.
Εκεί οι καρδιές ανάσαναν, αλάφρωσαν τα στήθη,
η Αλβανία μ' όλη της τη δόξα αναγεννήθη...
Σε κείνου του πλιθόχτιστου φτωχόσπιτου το δώμα,
τη νύχτα, που ύψωσες Ενβέρ, ήλιο λαμπρό το Κόμμα,
το φτωχολόϊ της χώρας μας σύναξες άκρη σ' ακρια,
μ' όλα τα ντέρτια της καρδιάς και των ματιών τα δάκρυα,
τους γεωργούς που ζύμωναν ξένους αγρούς με ιδρώτα
μ’ αυτοί με φόβο πάντοτε τρώγανε τη μπομπότα,
τσοπάνηδες που το μαλλί σωρεύανε σε στοίβες
μα τα παιδάκια τους γυμνά πλαγιάζαν στις καλύβες
τους νιους τις νιες που γέραξαν προτού χαρούν τα νιάτα,
άντρες που παίρναν πρόωρα του θανάτου τη στράτα,
γυναίκες της ζωής πηγή ατείρευτη καθώρα,
μα που οι ίδιες της ζωής ποτές δε γεύονταν τα δώρα.
Βουνίσιοι και καμπίσιοι εκεί συνάχθηκαν ομάδι,
οι ανάχαροι κι οι αγέλαστοι, της αδικίας οι σκλάβοι, κι ήταν μαζί κι οι ταπεινοί της Δρόπολης ζευγάδες
κι ήταν κι οι συντοπίτες μου θλιμμένοι βαγενάδες
που πλήθος δούγες πλάνιζαν και στήνανε βαρέλια
όπου έχυναν το μούστο τους των αφεντών τ’ αμπέλια,
μ’ αυτοί ανάρια πίνανε λίγο κρασάκι ακράτο,
να λησμονούν τα βάσανα, να παν τα ντέρτια κάτω.
Σ 'αγρίκησαν κι αγνάντεψαν μέσ’ από τα ερέβη
τη χαραυγή, που ολόφωτη στις Εικοσιεννιά Νοέμβρη ανέβη.
Η πένα, που μ’ αυτή όρισεν η Ιστορία σε Σένα
να υπογράψεις τη λαμπρή του Κόμματός μας γέννα,
ωσάν ακόντιο μπήχτηκε στου φασισμού τα στήθη,
ωσάν μοχλός συντάραξε της αδικιάς τα τείχη...
Στο σπίτι αυτό σε κάθε Οχτώ Νοέμρη Εσύ θα βγαίνεις
ψηλά στη σκάλα τις γενιές γελάτος να προσμένεις
να τις φιλεύεις πρόσχαρα, σ’ ακένωτο κροντήρι
κρασί βαθιάς συγκίνησης, ω πρωτονοικοκύρη!

7.
Για σένα, Ενβέρ μας θα μιλούν τ' άμετρα παραγώνια
που σε ζεστάναν στα ψυχρά του πολέμου τα χρόνια,
σε φτωχά σπίτια, που ήτανε ο πλούτος τους περίσσος
-η αγάπη για τη λευτεριά, για τη σκλαβιά το μίσος
-κείνα τα καλυβόσπιτα, απ' όπου Εσύ τα μάτια
στήλωνες στα μελλούμενα, φωτόλουστα παλάτια, -
οι απλοί ανθρώποι, που σαν γιο πρόσμεναν ολοένα
που τη στερνή τους τη βουκιά την πρόσφεραν σε Σένα,
που σούστρωναν να κοιμηθείς μαζί μα τα παιδιά τους
και σκέπασμα σού ρίχνανε το μόνο σάγισμά τους
που των χειλιών σου πίνανε τ’ αστείρευτο νυχτάρι
κι ήτανε σαν να γεύονταν του νέου κόσμου τη χάρη.
Για Σένα, Ενβέρη, θα μιλούν τα όρη, τα ρουμάνια,
που σαν αϊτός ανέβαινες ζωσμένος τα γιορντάνια,
τα βράχια που δρασκέλαγες, τα φουντωμένα ελάτια
που τον κλεφτό τον ύπνο σου δροσίζανε, τα πλάτια
των κάμπων, που με βήματα πλατιά περνούσες σάμπως
βιαζόσουν να πας πιο γοργά στης άνοιξης το λάμπος

8.
Όποια πλαγιά κι αν στοχαστείς κι κορυφή και ράχη,
όποιο σοκάκι και στρατί κι όποια πολέμου ράχη,
κι η Δόξα που στεφάνωσε των μαχητών τα πλήθη,
κι η Νίκη, που απ’ του αιμάτου τους το πέλαο αναδύθη,
κι Λευτεριά, που ανέμισε την πορφυρή παντιέρα,
κι η νιότ' η γοργοφτέρουγη και τ' αξιωμένα γερά,
κι η ορμή μας η αστείρευτη - και χαλασιού και πλάστρα -,
και τα χρυσά τα ηλεκτρικά-μυριάδες γήιν άστρα,
και τα βουνά, που πιότερη τους έδωσες περηφάνια,
που ασκώσανε τα μέτωπα ψηλότερα στα ουράνια,
που τα πλατιά τους άνοιξαν τα μαρμαρένια στήθη
να δώσουν γενναιόδωρα των λογαριών τα πλήθη
κι οι κάμποι, που απ τα τρίσβαθα, θαρρείς αναριγήσαν
όταν ζευγίτες λεύτεροι το χώμα τους φιλήσαν,
όταν τα σβώλια αγκάλιασαν με περισσήν αγάπη
σαν γιούς τους, που απ’ τη θηλιά σωθήκαν του σατράπη
κι οι αμέτρητες δεξαμενές, που σαν γαλάζια μάτια
φαντάζουν στα καλόργωτα, τα πράσινά τους πλάτια.
και τα κανάλια, σαν ζωής ρώγες που βυζαίνουν
τα προκομμένα τα φυτά πλούσιο καρπό να δένουν
και τα παλάτια, που θωρείς όθ' έβλεπες καλύβια
κι οι γυμνοί λόφοι που έβαλαν των δέντρων τα στολίδια
κι οι μαυρομάτισσες ελιές και τα πυκνά τ' αμπέλια,
και των μανάδων οι χαρές και και των παιδιών τα γέλια,
κι οι καμινάδες που φιλούν τα γαλανά τα ουράνια,
και τα καράβια, που περνούν τα μάκρη τα ωκεάνια,
κι οι ανθρακωρύχοι που απ' της γης τα βάθη βγάζουν πλούτη,
κι οι ακρίτες που πάντα στεγνό κρατούνε το μπαρούτι,
κι οι μουσικοί, που ολόγλυκους σκορπούν ολόγυρα ήχους
κι οι ποιητές που πλέκουνε ζεστούς καθάριους στίχους
ό,τι είναι ωραίο κι ό,τι πιο ωραίο το Μέλλον θα μας φέρει
Εσένα υμνούμε, Κόμμα μας Εσένα υμνούν, ω Ενβέρη!
Το κάθε κύτταρο ζωής κάθε της γης λιθάρι,
κάτι απ 'το έργο, απ’ τη ζωή, απ’ το νου Σας έχουν πάρει.
Οι μέρες σας κι οι μέρες μας αχώριστα ενωμένες
σαν μάνες με τις κόρες τους τις πολυαγαπημένες
Οι μέρες μας-αετόπουλα, οι μέρες σας-αετίνες
οι πρώτες-των λαμπτήρων φως οι δεύτερες-τουρμπίνες

9.
Πάντα, παντού μες στους καλούς θα ζεις ω Ενβέρη, ανθρώπους
θα σεριανάς στους ακριβούς τους πατρικούς μας τόπους
Συ θα’ σαι ο πρωτοκάλεστος στις γιορτές των επετείων,
Εσύ-ο πρωτοκάθεδρος σ’ αίθουσες Συνεδρίων.
Θα σε θωρούμε, ως έρχοσουν στην πόλη μας ολοένα,
ωσάν πρωτοβιγλάτορα στου κάστρου τη μπεντένια.
Τα καλντερίμια θα περνάς ολόρθος ως περνούσες
κι οι πέτρες λες γελούσανε όταν Εσύ γελούσες
Όλες οι πόρτες διάπλατα θ' ανοίγουν και θα μπαίνεις
στο Χασοϊμέρι το ηρωικό τραγούδι θε να παίρνεις...
Στης Γράφης θα σε βλέπουμε συχνά το μεσοχώρι
όπως το Μάρτη, που χαρά δόνησε κάμπους κι όρη.
Ο καιρός ήταν κρθαδερός τα ουράνια βουρκωμένα,
μα ζεστασιά και ξαστεριά εμείς παίρναμε από Σένα.
Θ' ακούμε τον περήφανο λόγο Σου, που έχει μέσα
αγάπη, ως θάλασσα πλατιά και σαν βουνό τη μπέσα,
το λόγ’ όπου είδαμε λαμπρό "το Μέλλον να προβάλλει
με πλούτη περισσότερα, πιότερο φως και κάλλη".

10.
Συ, στη ζωή του καθενός τη ζωή έχεις διαμερίσει
κι αθάνατος θα ζεις ω Ενβέρ, όσο να υπάρχει ζήση.
Ο λόγος Σου, το Έργο Σου, αναβρυούσα κρήνη
που το κρουσταλλονέρι της κάθε γενιά θα πίνει
θε ν' ατσαλώνει την καρδιά, το νου της θ’ ατσαλώνει
και τη σημασία των νικών σε νέες κορφές θα υψώνει!

11.
Σαν δάσκαλο, σαν Αδερφό, σαν Σύντροφο, σαν Φίλο,
σε κλαιν, Ενβέρ, κι οι τίμιοι ανθρώποι στην υφήλιο,
όλ’ οι φτωχοί κι οι ταπεινοί κι οι ανάχαροι κι οι σκλάβοι
που καπετάνιο σ' είδανε σ’ ατσάλινο καράβι,
μέσα στην πρωτοθώρητη του κόσμου ανεμοζάλη,
να τ' οδηγείς σε σίγουρο, σ’ ολόφωτο ακρογιάλι.
Κι ας σε παραφυλάγανε βραχόνησα και ξέρες
κι ας μούγγριζαν ασίγητα τα κύματα, οι φοβέρες
κι οι στόλοι ας αυλακώνανε τα πέλαγα ολοένα,
κι η Προδοσιά μπαμπέσικα ας σε σκόπευαν Εσένα.
Τις άγριες μπόρες σκίζοντας δίδαξες κι όποια χώρα
πως ν' ασκωθεί, πως αντρειωθεί κι αυτή μέσα στη μπόρα.
Η αγνή καρδιά Σου, ακλόνητα στο λαό μας πιστή, ω Ενβέρη,
κι όλον εντός της χώραγε τον κόσμο που υποφέρει.
Πονούσε από τους πόνους του, τη σφάζανε οι καημοί του
κι αίμα της έδωσε στα όνειρα και στην απαντοχή του...

12.
Ο λόγος Σου, το έργο Σου, φωτιά, σφυρί κι αμόνι
που πλάθεται ό,τι ωραίο, Ενβέρ, κι ό,τι' είναι σάπιο λυώνει,
δύναμη, ορμή του δουλευτή, αγρύπνια του στρατιώτη,
βόλι καφτό μεδόφρυδα σε κάθε οχτρό, προδότη,
της ιστορίας γάργαρη, αναβρυούσα κρήνη,
που το κρουσταλλονέρι της κάθε γενιά θα πίνει,
θε ν’ ατσαλώνει την καρδιά, το νου της θ’ ατσαλώνει
και τις σημαίες των νικών σε νέες κορφές θα υψώνει!...

Πέμπτη, Απριλίου 14, 2016

ΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

«Επανάσταση», Φλεβάρης 1989
 (Άρθρο της εφημερίδας, «Ζέρι ι Πόπουλιτ» ημερ. 24.1.1989)
Τις τελευταίες μέρες, ενώ στα Τίρανα διεξάγονταν η διάσκεψη των ανώτερων λειτουργών των υπουργείων Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών και εκφράζονταν η επιθυμία δημιουργίας όσο πιο θερμής ατμόσφαιρας στη χερσόνησό μας, στη Γιουγκοσλαβία, σε συσκέψεις και στον τύπο, εντατικοποιήθηκαν οι επιθέσεις και τα άρθρα ενάντια στην Αλβανία και τους Αλβανούς. Δημοσιεύονται σκανδαλώδη βιβλία, όπως «Τα μυστικά της αλβανικής Μαφίας», γεμάτα συκοφαντίες από τις πιο αποτρόπαιες όπου και το λαθρεμπόριο και η κατασκοπία, τα ναρκωτικά και τα κοινά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία, τα αποδίδουν στην Αλβανία.
Για τέτοια άρθρα και πεζοδρομιακές συκοφαντίες ίσως δεν αξίζει ούτε η παραμικρότερη προσοχή. Όμως αυτά γίνονται σημαντικά, διότι αποκαλύπτουν τις επιδιώξεις μερικών ορισμένων κύκλων στη Γιουγκοσλαβία ενάντια στη ΛΣΔ της Αλβανίας και τους αλβανούς της Κοσόβας, επιδιώξεις τις οποίες πρόβαλε και το περιοδικό «Μλάντινα» της Λιουμπλιάνα, από τον Οχτώβρη του 1988. Πριν όμως αναδημοσιεύσομε το κείμενο του σλοβενικού περιοδικού, ας πάρομε έναν έναν τους κρίκους της αλυσίδας.
Λίγο καιρό πριν στο Βελιγράδι συνήλθε σύσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών του Κοινοβουλίου της Σερβίας, όπου μίλησε και ο πρόεδρος αυτού του Κοινοβουλίου, στρατηγός Γκράτσανιν. Επίκεντρο της συζήτησης ήταν το πρόβλημα πως θα επεξεργάζονταν καλύτερα και εντατικά η κοινή γνώμη κατά της ΛΣΔ της Αλβανίας, πως να επιχειρηματολογούνταν καλύτερα στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δικαίωμα της Σερβίας για να θέσει την κυριαρχία και την ηγεμονία της στην Κοσόβα. Αποφασίστηκε ώστε γι' αυτούς τους σκοτεινούς σκοπούς να δημοσιεύονταν μια «λευκή βίβλο».
Ύστερα απ’ αυτή τη σύσκεψη δεν υπάρχει μέρα που να μη δημοσιεύονται άρθρα ή ειδήσεις σκαρωμένα κατά κακόβουλο τρόπο για να εξευτελίσουν τους Αλβανούς της Κοσόβας και των άλλων περιοχών και να συκοφαντήσουν τη σοσιαλιστική Αλβανία.
Δεν μπορεί να μη μας επισύρει την προσοχή το γεγονός, που ενώ τα υπεύθυνα πρόσωπα στο υπουργείο Εξωτερικών προσπαθούν να υποτιμήσουν τις αντιαλβανικές ενέργειες, να τις παρουσιάσουν ως έργο ανισόρροπων ατόμων, μερικών ασυγκράτητων δημοσιογράφων, κανένας στη Γιουγκοσλαβία δε διίσταται δημόσια ενάντια στις επικίνδυνες προκλήσεις που απευθύνονται σε μια γειτονική χώρα, όπως είναι η ΛΣΔ της Αλβανίας.
Όταν διεξήχθηκαν οι διαδηλώσεις των Σέρβων, σε διάφορες πόλεις της Γιουγκοσλαβίας, όπως: στο Κραγιούγεβατς, στο Βελιγράδι και αλλού, υπήρχαν πολλά επιθετικά συνθήματα ενάντια στους Αλβανούς. Τα συνθήματα αυτά τα δημοσίευσε στις πρώτες σελίδες και έκδηλα και ο τύπος του Βελιγραδίου. Έτσι έγιναν εκκλήσεις: «Θέλομε όπλα», «Να σκοτώσαμε τους Αλβανούς!» μάλιστα και «Προχώρα Σλομποντάν, αν χρειαστεί και μέχρι τα Τίρανα,!». Ο ηγέτης της Σερβίας Μιλόσιεβιτς δήλωσε: «Τη μάχη για την Κοσόβα θα την κερδίσομε», ενώ ο υπουργός Άμυνας, Καντίγεβιτς είπε ότι «το κυριότερο καθήκον είναι η καταστολή της αντεπανάστασης στην Κοσόβα».
Όλες αυτές οι ενέργειες και εκκλήσεις του είδους αυτού μπορούν να θεωρηθούν ως παραληρήματα ανθρώπων, που πάσχουν από σοβινιστικό πυρετό. Όμως αυτοί οι υστερισμοί κλιμακώνονται. Τώρα οι απειλές εναντίων των Αλβανών της Κοσόβας για να τους καθυποτάξουν, για να τους επιβάλουν εκείνες τις συνταγματικές αλλαγές που θίγουν την αυτονομία, την οποία κέρδισαν με αγώνα, όπως όλοι οι άλλοι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, που περιορίζουν τα δικαιώματα χρήσης της μητρικής γλώσσας, της σημαίας, κλπ, κλιμακώνονται από σύσκεψη σε σύσκεψη, από μια εφημερίδα σε άλλη. Σε βάρος των Αλβανών ασκείται συνεχής ψυχολογική τρομοκρατία.
Σ’ αυτές τις συνθήκες έχομε δικαίωμα να αμφιβάλομε. Όλη αυτή η χιονοστιβάδα συκοφαντιών και ταπεινώσεων προς τη σοσιαλιστική Αλβανία και τους Αλβανούς, είναι κούφια λόγια και σωβινιστική φαντασία μερικών ατόμων ή καλά προγραμματισμένες ενέργειες ορισμένων υπεύθυνων κύκλων, με σκοπό να προπαρασκευαστεί το έδαφος για τη χρησιμοποίηση της βίας, τόσο ενάντια στη ΛΣΔ Αλβανίας, όσο και ενάντια στην Κοσόβα και στους Αλβανούς της Γιουγκοσλαβίας;
Το ερώτημά μας είναι νόμιμο αν διαβαστεί το λεγόμενο «σχέδιο επιχειρήσεων» που φέρει τον τίτλο «Κοσόβα III» και που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Μλάντινα» τον Οχτώβρη της περασμένης χρονιάς.
Να τι περιέχει αυτό το σχέδιο σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο «Μλάντινα».
Η πρώτη φάση της εφαρμογής του προβλέπει:
«88 πυροβολαρχίες θα εγκατασταθούν στην περιοχή Ταμάρα - Πάστρικ στα αλβανικά σύνορα. Η ώρα 00 όλες οι πυροβολαρχίες θα πλήξουν ταυτόχρονα 160 λεπτά τις θέσεις στις περιοχές: Πέγια, Γκιακόβα, Οραχοβάτς, Στίμλιε, Γκιλάν, Βελίκ-Τερναβάτς, Πριστίνα. Στόχος τους: τα κέντρα του εχθρικού ιρρεδεντισμού, που έχουν οργανωθεί στο Κοσμέτ και οι υποστηριχτές του. Ο στρατηγικός σκοπός, η εκμηδένιση του ιρρεδεντισμού στο έδαφος της χώρας.
Στον αλβανό πρεσβευτή θα επιδοθεί έντονη διακοίνωση διαμαρτυρίας για την κτηνώδη επίθεση του αλβανικού στρατού ενάντια στα ανυπεράσπιστα σέρβικα και μαυροβουνιώτικα χωριά στο Κοσμέτ. Ο πρεσβευτής στον ΟΕΕ θα ενημερώσει το διεθνή οργανισμό ότι η Αλβανία διέπραξε ένοπλη επίθεση, θα προσφέρουν στο διεθνές τηλεοπτικό δίχτυο εικόνες καταστραμμένων σπιτιών, ενός νοσοκομείου και ενός βρεφικού σταθμού, εκατοντάδων σκοτωμένων και ακρωτηριασμένων πολιτών. Ιδιαίτερα συγκινητικές είναι οι εικόνες ξεσκούφωτων ανθρώπων, οι οποίοι στα πτώματα των νεκρών βλέπουν τη φωτογραφία του συντρόφου Τίτο. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου θα επιλέξει τα τηλεγραφήματα των τίμιων αλβανών από την Αλβανία, οι οποίοι καταδικάζουν την επιδρομή και παρακαλούν για αδερφική βοήθεια.
Δεύτερη φάση
Οι ένοπλες δυνάμεις στη σύνθεση του στρατού θα απαντήσουν στην ένοπλη πρόκληση και θα υπερασπιστούν το εθνικό έδαφος από την παραπέρα επιδρομή. Δύο μεραρχίες θα διεισδύσουν από την Πριζρένη προς το Κούξι, Πούκα, Σκόδρα, μια μεραρχία από το Τίτογκραντ προς τη Σκόδρα - Λέζια - Λιάτσι - Δυράχιο. Πέντε μεραρχίες από την περιοχή της Οχρίδας προς Πρένιας – Ελμπασάν - Τίρανα - Δυράχιο. Στα πλαίσια των αμυντικών επιχειρήσεων ανακαλύπτονται και καταστρέφονται τα κέντρα του αλβανικού ιρρεδεντισμού, ανακαλύπτονται το δίχτυο και αναντίρρητες αποδείξεις για τις διεθνείς σχέσεις τους. Διαμέσου μιας επείγουσας ενέργειας θα εξουδετερωθούν μεμονωμένοι αλβανοί τρομοκράτες που εμποδίζουν την επιχείρηση για την καθιέρωση της ειρήνης και που γράφουν ή ρίχνουν διάφορα συνθήματα.
Τέταρτη φάση (Η τρίτη φάση λείπει από το κείμενο - δική μας σημείωση).
Θα κηρυχτεί κατάσταση ειδικής ειρήνης. Ο αλβανικός λαός θα χαιρετίσει με χειροκροτήματα τους μηχανοκίνητους απελευθερωτές, οι οποίοι απελευθέρωσαν τη χώρα, αγωνίζονται για διεθνή ειρηνική συμβίωση και εξηγούν το περιεχόμενο της μπροσούρας «Μόνον ο τίμιος αλβανός είναι καλός αλβανός». Στα διεθνή τηλεοπτικά κέντρα θα προσφερθούν εικόνες από τις επιχειρήσεις των ομάδων τίμιων αλβανών από το Κοσμέτ που πολεμούν στις πρώτες γραμμές και που ιδιαίτερα εκφράζονται φλογερά υπέρ του περιεχομένου της μπροσούρας. Οι εικόνες δείχνουν μία τσέτα, η οποία περνάει στα χωριά και μ’ αυτή ενώνονται πολλοί τίμιοι αλβανοί οι οποίοι εκφράζονται αυθόρμητα υπέρ της μπροσούρας και τραγουδούν τραγούδια της μπροσούρας.
Πέμπτη φάση
Ο απελευθερωμένος Ραδιοφωνικός Σταθμός των Τιράνων, μεταδίδει έκκληση διαμέσου της οποίας συστήνει τα δίκαια αιτήματα των τίμιων αλβανών που ζητούν να δοθεί τέρμα στην υποχρεωτική απομόνωση της Αλβανίας και να συμπεριληφτεί αυτή στα Ενωμένα Βαλκάνια. Ένας σχολιαστής από τις γραμμές των τίμιων αλβανών του Κοσμέτ, εξηγεί λεπτομερειακά το νόημα της συναδέλφωσης και την καρποφόρα της δράση στη στρατηγική της ένωσης στις συνθήκες της ειδικής ειρήνης. Σε όλα τα εθνικά τηλεοπτικά κέντρα, ξεχωριστοί εκφωνητές, μιλούν για συλλαλητήρια αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες αδερφές χώρες».
Έτσι όπως δείχνει το κείμενο που παραθέσαμε, προκύπτει ότι κάποιος στη Γιουγκοσλαβία σχεδιάζει όχι μόνο την απεθνικοποίηση των Αλβανών, αλλά και τη σωματική τους εξόντωση και την πραγματοποίηση της καταβρόχθισης της Αλβανίας με στρατιωτική βία στη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία.
Μ’ αυτό τον τρόπο όλη εκείνη η θηριωδία της γιουγκοσλαβικής προπαγάνδας απέναντι στην Αλβανία και η μεγάλη πίεση και τρομοκρατία, όχι μόνο ψυχολογική, που ασκείται εναντίων των αλβανών στην Κοσόβα και αλλού. Να γιατί η γιουγκοσλαβική προπαγάνδα προσπαθεί να δημιουργήσει στη διεθνή κοινή γνώμη την εικόνα μιας επιθετικής χώρας για την Αλβανία, μιας χώρας που δήθεν ασχολείται με ραδιουργίες, απιστίες κλπ, κλπ. Συνεπώς, σύμφωνα με τους σωβινιστές του Βελιγραδίου, μπορεί να γίνει πιο πιστευτή και η «αλβανική πρόκληση» ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και πιο δικαιολογημένη η αντιενέργειά της να επιτεθεί ενάντια στην Αλβανία και να σφαγιάσει τους αλβανούς της Κοσόβας.
Θα θέλαμε να λέγαμε στους, εμπνευστές αυτών των φασιστικών σχεδίων ότι ούτε στο παρελθόν, ούτε σήμερα, ούτε στο μέλλον οι Αλβανοί δε φοβήθηκαν και δε φοβούνται κανέναν. Οι Αλβανοί επιθυμούν την ειρήνη και τη φιλία με τους λαούς, όμως σε οποιονδήποτε που σκέφτεται για εμπρηστικά σχέδια και τη χρήση βίας, πέστε του με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα: «Μη παίζετε με τη φωτιά γιατί θα καείτε οι ίδιοι όπου κι αν την ανάψετε!».
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν προβοκάτορες, ότι υπάρχουν ξέφρενοι σωβινιστές, που ζουν με μακάβρια όνειρα. Όμως για τους τρελούς, προπαντός όταν απειλούν τους άλλους κι όταν σχεδιάζουν χρήση βίας κι αιματοχυσίας, πρέπει να υπάρχουν και σίδερα. Πιστεύομε ότι στη Γιουγκοσλαβία υπάρχουν πολλοί ρεαλιστές, μαχητές για πραγματική συνεργασία και φιλία μεταξύ των λαών, άνθρωποι που δε συμβιβάζονται με τα αντιαλβανικά σχέδια που επεξεργάζονται σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες δεν επιθυμούν το καλό ούτε της σοσιαλιστικής Αλβανίας και των αλβανών, ούτε της ίδιας της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας και των λαών της.
Η ειρήνη και η καλή γειτονία στα Βαλκάνια, όπως τονίστηκε και στην τελευταία διάσκεψη στα Τίρανα, απαιτούν να τεθεί τέρμα στις ενέργειες που προκαλούν μίσος μεταξύ των λαών, απαιτούν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα κάθε έθνους, εθνότητας και εθνικής μειονότητας. Τα φιλοπόλεμα σχέδια δεν είναι έκφραση καλής θέλησης. Αυτά πρέπει να καταγγελθούν, πρέπει να καταδικαστούν, απέναντι τους πρέπει επίσημα να τηρηθεί απόσταση. Έτσι δημιουργείται το πνεύμα κατανόησης και εμπιστοσύνης και όχι με λόγια και διπλοπρόσωπες στάσεις.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ “Μ-Λ ΚΚΕ”: ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Εφημερίδα “Επανάσταση”, Όργανο της Οργάνωσης Κομμουνιστών Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας, Χρονάς 8ος, Γενάρης 1989, σελ. 5 και 7 

Ενώθηκαν ξανά οργανωτικά στο ίδιο κόμμα η “Κίνηση”και η “Κομ. Αναγέννηση”, οι οποίες πριν μερικά χρόνια είχαν διασπάσει. Η διάσπασή τους σε δυο οργανώσεις ήταν οργανωτική και όχι πολιτική και ιδεολογική. Έγινε δε η διάσπασή τους, καθώς μας πληροφορούν, διότι οι “διαφωνίες” τους για το ’’σωστό και το λαθεμένο” δε λύθηκαν σωστά. Βέβαια δε μας εξηγούν τι εννοούν “σωστό” και “λαθεμένο”. Επρόκειτο για διαφωνίες στην πολιτική γραμμή, στη στρατηγική και την ταχτική τους; Το ζήτημα δε διευκρινίζεται, παρότι η διευκρίνιση, έστω και εκ των υστέρων, θα ήταν αναγκαία για να “δικαιολογήσουν” τουλάχιστον στα μέλη και τους οπαδούς τους τους λόγους της διάστασής τους. Η τοποθέτησή τους στο συνέδριο επιβεβαιώνει, ακόμα μια φορά, ότι δεν ήταν πολιτικοί και ιδεολογικοί λόγοι που οδήγησαν στη διάσπαση αλλά ανταγωνισμοί μικροαστικού χαραχτήρα των ηγετών τους.
Στην ανακοίνωση του προεδρείου διαβάζουμε και τα εξής: “Η ενότητα των μαρξιστών - λενινιστών, αποτελεί προϋπόθεση για την υπερνίκηση της κρίσης του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος και για το ξεπέρασμα των συνεπειών που δημιούργησαν οι πολλαπλές διασπάσεις” και το “ενωτικό συνέδριό” τους υπηρετεί αυτό το σκοπό.
Πιο πάνω δεν είπαν καθαρά γιατί διασπάστηκαν, τώρα σ’ αυτή την περικοπή μιλούν για “κρίση” του μαρξιστικού -λενινιστικού κινήματος και πιο κάτω επαναλαμβάνουν πάλι το ίδιο. Το συμπέρασμα που βγαίνει, αν και δεν τομολογούν ανοιχτά (κι αυτό βέβαια δεν είναι χαραχτηριστικό των κομμουνιστών), είναι ότι από την κρίση αυτή έπασχαν και οι ίδιοι, και γι αυτό διασπάστηκαν.
Πάντως αυτό που έχει σημασία είναι ότι αναφέρονται σε “κρίση” του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό που περνάει πράγματι βαθιά κρίση, πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική, είναι ο σύγχρονος ρεβιζιονισμός, και στην περίπτωση του ”Μ-Λ ΚΚΕ” ο μαοϊκός ρεβιζιονισμός. Αυτός στον τόπο μας έχει διασπαστεί σε πολλά αντιμαχόμενα μεταξύ τους μικρά κομμάτια. Η κρίση όμως την οποία οι μαοϊκοί ρεβιζιονιστές ηγέτες του ”Μ - Λ ΚΚΕ” αποδίδουν στο μαρξιστικό - λενινιστικό κίνημα, αποσκοπεί στο να δυσφημίσει στα μάτια της εργατικής τάξης το μαρξιστικό - λενινιστικό κίνημα, παρουσιάζοντάς το σαν διασπασμένο και σε κρίση, πράγμα που δεν συμβαίνει. Την κρίση και διάσπαση του μαοϊκού ρεβιζιονισμού παρουσιάζουν σαν κρίση και διάσπαση του μαρξιστικού - λενινιστικού κινήματος.
Το μαρξιστικό - λενινιστικό κίνημα στη χώρα μας δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα με την ανοιχτή επέμβαση των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών το 1956 και έκτοτε οι έλληνες μαρξιστές - λενινιστές κομμουνιστές, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατόρθωσαν να βρεθούν οργανωμένοι και να δημιουργήσουν ένα επαναστατικό κόμμα.
Ένα άλλο ζήτημα που θα σχολιάσουμε είναι η υποστήριξη εκ μέρους του ”Μ-ΛΚΚΕ” του έργου του Μάο Τσε Τουνγκ, ο οποίος είδε πως στην περίοδο του σοσιαλισμού “υπάρχουν οι τάξεις και συνεχίζεται η ταξική πάλη” και ο όποιος για τη “συνεισφορά” του αυτή στο παγκόσμιο προλεταριάτο δέχεται τις “συκοφαντίες των αλβανών καθοδηγητών”, τις οποίες, κατά το ”Μ -Λ ΚΚΕ”, οι “μαρξιστές - λενινιστές απορρίπτουν αποφασιστικά”.
Οι μαρξιστές - λενινιστές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ’ όλο τον κόσμο, δεν απορρίπτουν τις “συκοφαντίες” των αλβανών καθοδηγητών, καθώς λένε, αλλά αντίθετα τις υποστηρίζουν διότι απλώς δεν πρόκειται για συκοφαντίες, αλλά για μια θαρραλέα μαρξιστική - λενινιστική κριτική που άσκησε το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, με επικεφαλής το σύντροφο Ενβέρ Χότζα, στις αντιμαρξιστικές ρεβιζιονιστικές απόψεις του Μάο Τσε Τουνγκ. Κριτική που αποτελεσματικά συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα της σύγχυσης, πολιτικής και ιδεολογικής, που υπήρχε στο μαρξιστικό - λενινιστικό κίνημα, την οποία είχαν προκαλέσει οι αντεπαναστατικές απόψεις του Μάο Τσε Τουνγκ.
Μας λένε πως ο Μάο είδε την πάλη των τάξεων στη σοσιαλιστική κοινωνία και ότι ο Στάλιν δεν την “είδε”. Πάντως, η εδραίωση της διχτατορίας του προλεταριάτου στη Σοβιετική Ένωση και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού έγιναν σε συνθήκες σφοδρότατης ταξικής πάλης, και η δημιουργία της σοσιαλιστικής κοινωνίας αποτελεί απόδειξη αυτής της ταξικής σύγκρουσης. Το ίδιο συνέβη και στην σοσιαλιστική Αλβανία. Ο Μάο είδε την πάλη των τάξεων, όμως ο ίδιος δεν εφάρμοσε για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της Κίνας. Και αυτό είναι το πιο βασικό ζήτημα στην προλεταριακή επανάσταση. Αντίθετα επέτρεψε στην αστική τάξη της Κίνας να υπάρχει και να απολαμβάνει τα προνόμιά της σαν εκμεταλλεύτρια τάξη και της παρείχε και θεωρητική κάλυψη με τη θεωρία των “εκατό λουλουδιών” και των “εκατό σχολών”, καθώς και τη θεωρία της διατήρησης των κομμάτων της στο σοσιαλισμό.
Δικαιολογείται η ύπαρξη φραξιών μέσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και κατά συνέπεια και η ανυπαρξία μονολιθικού κόμματος νέου τύπου και προλεταριακής πολιτικής γραμμής; Δικαιολογούνται μήπως οι πολιτικές επαφές και συζητήσεις του Μάο Τσε Τουνγκ με τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές τη 10ετία του ’70, τότε που ο λαός του Βιετνάμ διεξήγαγε τον τιτάνιο αγώνα του ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό; Και τελικά δικαιολογείται η θεωρία “των τριών κόσμων”, την οποία διακήρυξαν και εφάρμοσαν στην πολιτική τους γραμμή οι κινέζοι ηγέτες ζώντος του Μάο; Όλα αυτά δεν τα δικαιολογεί η θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, αντίθετα τάχει καταδικάσει σαν αντιμαρξιστικά.
Στο σημερινό καπιταλιστικό κόσμο υπάρχουν βασικά δυο κύριες τάξεις, η εργατική τάξη και η αστική τάξη. Αυτό το αποδέχονται όλοι οι μαρξιστές -λενινιστές και απορρίπτουν τη θεωρία των ’’τριών κόσμων” του Μάο, που βλέπει την κοινωνία όχι σύμφωνα με τις σχέσεις ιδιοχτησίας και παραγωγής και σύμφωνα με την ταξική συγκρότηση που προκύπτει απ’ αυτές, αλλά σύμφωνα με την οικονομική της ανάπτυξη. Με την πρακτική εφαρμογή της θεωρίας των “τριών κόσμων” καλούνται οι λαοί του “τρίτου” και “δεύτερου” κόσμου καθώς και ο αμερικάνικος λαός να στραφούν ενάντια στην ιμπεριαλιστική Σοβιετική Ένωση, που αποτελεί τάχα το μόνο και κύριο εχθρό τους. Κανένας κομμουνιστής επαναστάτης δεν κάλεσε τους λαούς να ενωθούν με τον ιμπεριαλισμό, και σ’ αυτό ο Μάο πράγματι πρωτοτυπεί. Η θεωρία αυτή δεν αποτελεί συνεισφορά στο παγκόσμιο προλεταριάτο, αλλά έρχεται να εξυπηρετήσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των αμερικανών και να δημιουργήσει πολιτική και ιδεολογική σύγχυση στο μαρξιστικό - λενινιστικό κίνημα. Τη θεωρία αυτή πολύ σωστά έκαναν και την κριτίκαραν, ανασκεύασαν και απέρριψαν οι σύντροφοι αλβανοί καθοδηγητές και μεγάλο λάθος κάνουν οι καθοδηγητές του ”Μ - Λ ΚΚΕ” που την υποστηρίζουν.
Το συνέδριο επιβεβαιώνει εκ νέου, ότι το ”Μ-Λ ΚΚΕ” βαδίζει τον ίδιο αντισταλινικό δρόμο των ”70 % σωστά και 30 % λάθη” του Μάο Τσε Τουνγκ. Ισχυρίζονται: ”Ο Στάλιν υπήρξε ένα μεγάλος προλετάριος επαναστάτης ηγέτης που καθοδήγησε σωστά τους αγώνες του σοβιετικού λαού και του διεθνούς επαναστατικού κινήματος. Αυτή είναι η κύρια πλευρά της δράσης του” (“Υλικά του ενωτικού συνεδρίου του Μ - Λ ΚΚΕ”), σελ. 15, Αθήνα, Οχτώβρης 1988). Άρα υπάρχει και μια δευτερεύουσα “πλευρά της δράσης” του Στάλιν. Η “δευτερεύουσα πλευρά” δεν είναι τίποτε άλλο από τα ”30 % λάθη” που Μάο και οι μαοϊκοί ρεβιζιονιστές αποδίδουν στο Στάλιν. Τα ”70 % και τα 30 %” του Μάο αντικαταστάθηκαν τώρα αντίστοιχα με την ’’κύρια” και ’’δευτερεύουσα” πλευρά της δράσης του Στάλιν.
Για το τι “σοσιαλισμό” θέλουν να οικοδομήσουν στη χώρα μας το ”Μ-Λ ΚΚΕ” και γενικά οι μαοϊκές ρεβιζιονιστικές οργανώσεις έχουμε αναφερθεί αναλυτικά παλιότερα. Εδώ απλά σημειώνουμε πως ο “σοσιαλισμός” τους δεν έχει τίποτε το κοινό με τον πραγματικό σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε στη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν και μ’ αυτόν που οικοδομείται σήμερα στην Αλβανία, όπου μετά την οικοδόμηση της οικονομικής του βάσης, εξαλείφεται η εκμετάλλευση, οι εκμεταλλεύτριες τάξεις και τα κόμματά της και κυρίαρχη ιδεολογία είναι ο μαρξισμός-λενινισμός. Αυτές θέλουν έναν “σοσιαλισμό” όπου δίπλα στην εργατική τάξη θα υπάρχουν οι εκμεταλλεύτριες τάξεις και τα κόμματά τους (θα υπάρχει συνεπώς εκμετάλλευση) και όπου θα ’’ανθίζουν 100 λουλούδια” και θα “συναγωνίζονται 100 σχολές”, σχολές προφανώς της ιδεολογίας των εκμεταλλευτριών τάξεων. Μα αυτό ακριβώς είναι καπιταλισμός και όχι σοσιαλισμός, ένας “σοσιαλισμός” χωρίς διχτατορία του προλεταριάτου.
Αυτός είναι ο λόγος που οι μαοϊκοί ρεβιζιονιστές ηγέτες επιτίθενται και κατηγορούν το Στάλιν που στα μέσα της 10ετίας του ‘30 (1936) διαπίστωνε (μετά από επιστημονική ανάλυση της τότε σοβιετικής κοινωνίας) ότι ”οι τάξεις στη Σοβιετική Ένωση έχουν εξαφανιστεί” (ΕΚΚΕ - Μ-Λ ΚΚΕ, Υλικά του 1ου Ενωτικού Συνεδρίου, 3 - 5 Μάρτη 1984, σελ. 19), δηλαδή οι εκμεταλλεύτριες τάξεις (τσιφλικάδες, καπιταλιστές, κουλάκοι, έμποροι, κερδοσκόποι, Στάλιν, “Ζητήματα Λενινισμού” σελ. 676) και έμειναν η εργατική τάξη, η τάξη των αγροτών και οι διανοούμενοι. Μ’ άλλα λόγια οι μαοϊκοί ρεβιζιονιστές του ”Μ - Λ ΚΚΕ” κατηγορούν το Στάλιν που προώθησε την επανάσταση, δυνάμωσε τη διχτατορία του προλεταριάτου και εξάλειψε τις εκμεταλλεύτριες τάξεις, ενώ αυτοί θα ήθελαν αυτές να διατηρηθούν, ήθελαν ο Στάλιν να διατηρήσει τον καπιταλισμό στη Σοβιετική Ένωση, όπως ο Μάο στην Κίνα. Μα ακριβώς γι’ αυτό ο Στάλιν είναι μαρξιστής, ενώ αυτοί και ο Μάο Τσε Τουνγκ (από τις αντιμαρξιστικές απόψεις του οποίου καθοδηγούνται) είναι ρεβιζιονιστές.
Για το μεγάλο θόρυβο της “ενότητας των μαρξιστών - λενινιστών” που ξεσήκωσαν οι ηγέτες του ”Μ - Λ ΚΚΕ” σημειώνουμε πως πρώτο, δεν πρόκειται για ενότητα μαρξιστών - λενινιστών, αλλά για ένωση δυο μαοϊκών ρεβιζιονιστικών ομάδων, που πριν 10 χρόνια “διασπάστηκαν και χρειάστηκαν ολόκληρη 10ετία (!) για να επανασυγκοληθούν και δεύτερο, είναι πολύ δυσανάλογος ο θόρυβος σε σχέση με τα αποτελέσματα και την πραγματική κατάσταση στο χώρο των μαοϊκών ρεβιζιονιστών, που εξακολουθεί ακόμα να είναι κυριολεχτικά κατακερματισμένος (”Μ-Λ ΚΚΕ”, ’’ΚΚΕ Μ-Λ” - ”Προλ. Σημαία”, ’ΚΚΕ Μ-Λ” - ”Αρ. Πολιτική”, ΟΑΚΚΕ, που προέρχονται από τη διάσπαση της ΟΜΛΕ, ”ΕΚΚΕ”). Επομένως τα πολλά λόγια περί “ενότητας” των μαοϊκών ρεβιζιονιστικών οργανώσεων στερούνται πολιτικής σοβαρότητας.
Ο αντισταλινικός - μαοϊκός προσανατολισμός της ΟΜΛΕ δε μπορούσε να οδηγήσει παρά στη διάσπαση και τον κατακερματισμό (κύριο χαρακτηριστικό των ρευμάτων του σύγχρονου ρεβιζιονισμού). Για τις διασπάσεις της ΟΜΛΕ πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι αυτές ήταν έξω από αρχές και δεν αφορούσαν βασικά ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα και έγιναν από ανθρώπους που κάθε άλλο παρά ενδιαφέρονταν και ενδιαφέρονται για το επαναστατικό κίνημα και οι οποίοι τα τελευταία 25 χρόνια προκάλεσαν σ’ αυτό μεγάλη και ανυπολόγιστη ζημιά. Αυτοί οι άνθρωποι, πρωτεργάτες των διασπάσεων, βρίσκονται ακόμα στις καθοδηγήσεις των μαοϊκών ρεβιζιονιστικών οργανώσεων και ιδιαίτερα στο ”Μ-Λ ΚΚΕ”.
Οι απόψεις του Μάο Τσε Τουνγκ για το σοσιαλισμό, το κόμμα νέου τύπου, η θεωρία των ’’τριών κόσμων”, κλπ. είναι αντεπαναστατικές και σ’ αυτό δεν αλλάζει τίποτε η προσπάθεια των μαοϊκών ρεβιζιονιστών ηγετών του ”Μ - Λ ΚΚΕ” να τις παρουσιάσουν σαν μαρξιστικές - λενινιστικές.